https://photos.app.goo.gl/4bTcHFLvyHSTDLth6
Prima plimbare în lesă
ALĂTURĂ-TE COMUNITĂȚII NOASTRE ! CUM TE ÎNREGISTREZI PT. A POSTA PE SITE VEZI AICI (CLICK)
Novac
Nu a protestat? 
- Ciprian Pandrea
Nuuuuuu cu nevasta-mea.
Cu mine da.
Cu mine da.
- Ciprian Pandrea
- Ciprian Pandrea
- Ciprian Pandrea
- Ciprian Pandrea
Azi am reușit să-l cântăresc pe un cantar platforma.
Asa tuns, are 62,5 kg.
Cred ca e ok. Nu-i gras, dar nici slab. Sănătos, ciolane ca sinele
de cale ferată. Mănâncă o singura data pe zi, seara cam 300gr boabe și din când în când tacâmuri de pui și oase de ros supliment.
Abia acum după 3 ani e adult și știe exact când și unde sa intervină. Când e furios, e jale. În rest e calm, dar tot timpul alert.
Sunt tare mândru de soldatul meu.
Asa tuns, are 62,5 kg.
Cred ca e ok. Nu-i gras, dar nici slab. Sănătos, ciolane ca sinele
de cale ferată. Mănâncă o singura data pe zi, seara cam 300gr boabe și din când în când tacâmuri de pui și oase de ros supliment.
Abia acum după 3 ani e adult și știe exact când și unde sa intervină. Când e furios, e jale. În rest e calm, dar tot timpul alert.
Sunt tare mândru de soldatul meu.
- Oliviu Secara
- Site Admin
Din ce lecturam pe topicul care-l prezinta in evolutie, Novac este un mioritic redutabil. Ne dam usor seama. Are urmasi ?
„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
- Ciprian Pandrea
Mulțumesc pt aprecieri de la un cunoscător. E un dulău mioritic super, nu zic asta pt ca e câinele meu. Sunt mândru de el ca proprietar și ma bazez pe el.
Nu, nu are urmași dar poate va avea din Vidra când va face ea 2 ani. Poate. Sa vedem cum se dezvolta cățeaua.
In orice caz, puii vor fi sterilizați și donați gratuit la stane sau ferme de animale. Dacă sunt crescători interesați, puii vor fi selectați și nesterilizati.
Am cerințe de pui chiar sterilizați, care își vor face treaba la stane 14-25 ani la ferme și stane, fără riscul de metisari. Sunt preferabil decât sa plece masculii în sat la fete, când vine ursul și lupii la stâna. Dacă acum nu mai vedeți nici un mioritic adevărat pe la stane le și fermele din Dâmbovița, va garantez ca peste 2 ani, o sa vedeți miorei mari și blanosi.
Sa fim noi și cainii sănătoși, ca Mioriticii nu pier. Cu puțin ajutor, îi putem salva și mândri cu ei. Sunt nr 1. Cei mai buni și cei mai reprezentativi câini românești. E păcat sa-i pierdem.
Nu-mi laud câinele, nu știu ce ar face în fata ursului sau a lupilor singur, nefiind obișnuit cu viata aspra în munți. Dar va garantez ca nu exista câine în Dâmbovița care să-l pună jos. Poa sa fie el Kangal, Caucazian, etc, etc. Când e total îmbrăcat, cu scutul de blana pe el, este imbatabil.
Nu, nu are urmași dar poate va avea din Vidra când va face ea 2 ani. Poate. Sa vedem cum se dezvolta cățeaua.
In orice caz, puii vor fi sterilizați și donați gratuit la stane sau ferme de animale. Dacă sunt crescători interesați, puii vor fi selectați și nesterilizati.
Am cerințe de pui chiar sterilizați, care își vor face treaba la stane 14-25 ani la ferme și stane, fără riscul de metisari. Sunt preferabil decât sa plece masculii în sat la fete, când vine ursul și lupii la stâna. Dacă acum nu mai vedeți nici un mioritic adevărat pe la stane le și fermele din Dâmbovița, va garantez ca peste 2 ani, o sa vedeți miorei mari și blanosi.
Sa fim noi și cainii sănătoși, ca Mioriticii nu pier. Cu puțin ajutor, îi putem salva și mândri cu ei. Sunt nr 1. Cei mai buni și cei mai reprezentativi câini românești. E păcat sa-i pierdem.
Nu-mi laud câinele, nu știu ce ar face în fata ursului sau a lupilor singur, nefiind obișnuit cu viata aspra în munți. Dar va garantez ca nu exista câine în Dâmbovița care să-l pună jos. Poa sa fie el Kangal, Caucazian, etc, etc. Când e total îmbrăcat, cu scutul de blana pe el, este imbatabil.
- Ciprian Pandrea
Rectific. 14-15 ani de viață
E mult mai bine ingrijit decat Trandafir....are blana mai mare
se vede ca il periati. Ce urmasi frumosi ar putea avea 
"Plimbaretul" meu umbla incalcit, o vecina ii mai taie parul la ochi sa ne vada...
"Plimbaretul" meu umbla incalcit, o vecina ii mai taie parul la ochi sa ne vada...
- Ciprian Pandrea
Haha. Sunteți amabila și va mulțumesc pt aprecieri. Novac e un mioritic de stil vechi. E foarte flocos. Are un subpar ca și oile. Este imposibil de întreținut. Este foarte dens și se incalceste repede. Azi îl pieptăn cât pot eu, mâine plouă și e imposibil de periat și tot asa. De aceea prefer să-l tund la piele tot la 2 ani. Altfel se impasleste la greu.
Sper ca Vidra sa aibe alta blana, mai puțin densa și s-o pot peria mai ușor.
Sper ca Vidra sa aibe alta blana, mai puțin densa și s-o pot peria mai ușor.
-
Fășie Dorian
,,In orice caz, puii vor fi sterilizați și donați gratuit la stane sau ferme de animale. Dacă sunt crescători interesați, puii vor fi selectați și nesterilizati.
Am cerințe de pui chiar sterilizați, care își vor face treaba la stane 14-25 ani la ferme și stane, fără riscul de metisari. Sunt preferabil decât sa plece masculii în sat la fete, când vine ursul și lupii la stâna. Dacă acum nu mai vedeți nici un mioritic adevărat pe la stane le și fermele din Dâmbovița, va garantez ca peste 2 ani, o sa vedeți miorei mari și blanosi,,
Dl. Ciprian, bună ziua!
Va înțeleg offul în cele precizate mai sus, dar acțiunea pe care dumneavoastră doriți sa o faceti cu puiuții fatati la dvs. în curte nu este una chiar ideala și va spun și de ce: odată efectuarea sterilizării la vârsta timpurie are un caracter nociv asupra temperamentului unui câine, recomandat este sa se facă după vârsta de 7 8 luni deoarece după acea vârsta câinele manifesta gesturi de agresivitate și cu toate acestea, aceste manifestări pot fi diminuate. Dar dacă sterilizarea se efectuează pana când cățelul nu manifesta nici un gest de agresivitatea acest lucru este posibil sa fie inhibat total.
Mesajul pe care vreau sa îl transmit are o baza teoretică și una practica care s au dovedit a fi adevărate.
Am cerințe de pui chiar sterilizați, care își vor face treaba la stane 14-25 ani la ferme și stane, fără riscul de metisari. Sunt preferabil decât sa plece masculii în sat la fete, când vine ursul și lupii la stâna. Dacă acum nu mai vedeți nici un mioritic adevărat pe la stane le și fermele din Dâmbovița, va garantez ca peste 2 ani, o sa vedeți miorei mari și blanosi,,
Dl. Ciprian, bună ziua!
Va înțeleg offul în cele precizate mai sus, dar acțiunea pe care dumneavoastră doriți sa o faceti cu puiuții fatati la dvs. în curte nu este una chiar ideala și va spun și de ce: odată efectuarea sterilizării la vârsta timpurie are un caracter nociv asupra temperamentului unui câine, recomandat este sa se facă după vârsta de 7 8 luni deoarece după acea vârsta câinele manifesta gesturi de agresivitate și cu toate acestea, aceste manifestări pot fi diminuate. Dar dacă sterilizarea se efectuează pana când cățelul nu manifesta nici un gest de agresivitatea acest lucru este posibil sa fie inhibat total.
Mesajul pe care vreau sa îl transmit are o baza teoretică și una practica care s au dovedit a fi adevărate.
- Oliviu Secara
- Site Admin
Așa este Dorian , si nici un medic vet nu efectueaza sterilizări mai devreme de 6 luni întrucât pacientul s-ar afla in cea mai ridicata clasa de risc din punct de vedere al anesteziei si prioritar intotdeauna este viata animalului.Fășie Dorian wrote: ↑Thu Oct 06, 2022 11:13 am ,,In orice caz, puii vor fi sterilizați și donați gratuit la stane sau ferme de animale. Dacă sunt crescători interesați, puii vor fi selectați și nesterilizati.
Dl. Ciprian, bună ziua!
Primum non nocere.
„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
- Ciprian Pandrea
Culmea. În Australia se sterilizează câinii de pui și sunt foarte eficienți la ferme și paznici redutabili.
Probabil în România e clima diferită.

Probabil în România e clima diferită.
- Ciprian Pandrea
Temperamentul se păstrează din instinct. Am văzut câini castrați la 2-3luni, foarte agresivi și buni paznici.
Măcar tot e un câștig. Nu mai pot fi metisati.
Măcar tot e un câștig. Nu mai pot fi metisati.
- Ciprian Pandrea
Ma refeream la câinii castrați și ajunși la vârsta adultă.
- Ciprian Pandrea
Dar dacă sterilizarea se efectuează pana când cățelul nu manifesta nici un gest de agresivitatea acest lucru este posibil sa fie inhibat total.
, "este posibil" nu e o certitudine.
Iar da, se pot face sterilizări de succes la pui de 2-3 luni în cabinete specializate și de medici competenți.
Dacă vedeți dvs o soluție împotriva metisarii mioriticilor la stane, ferme, proprietati private, etc.... va rog să-mi spuneți și mie.
90% din puii care pleacă din cănisele dvs, în 1-2 generații sunt "rezolvați", adică sunt departe de a se mai încadra în standardul mioritic. Sa nu-mi spuneți ca nu e adevărat.
Asa măcar 15ani se folosește omul de câine și atât.
, "este posibil" nu e o certitudine.
Iar da, se pot face sterilizări de succes la pui de 2-3 luni în cabinete specializate și de medici competenți.
Dacă vedeți dvs o soluție împotriva metisarii mioriticilor la stane, ferme, proprietati private, etc.... va rog să-mi spuneți și mie.
90% din puii care pleacă din cănisele dvs, în 1-2 generații sunt "rezolvați", adică sunt departe de a se mai încadra în standardul mioritic. Sa nu-mi spuneți ca nu e adevărat.
Asa măcar 15ani se folosește omul de câine și atât.
- Ciprian Pandrea
Am auzit ca sunt câini nesterilizati și necastrati din linii foarte bune, care participa la expoziții canine și cu tot testosteronul sunt fricoși. Și asta e ok?
Poate dacă pe lângă probele standard s-ar introduce și probe pt temperament, abia apoi s-ar putea selecta adevărații campioni ai rasei.
Poate dacă pe lângă probele standard s-ar introduce și probe pt temperament, abia apoi s-ar putea selecta adevărații campioni ai rasei.
- Oliviu Secara
- Site Admin
Intradevar probele pt a testa temperamentul ciobanestilor ar fi binevenite, daca s-ar gasi o formula nu prea complicata si totusi relevanta pt misiunea ciobanestilor.Ciprian Pandrea wrote: ↑Thu Oct 06, 2022 4:28 pm Am auzit ca sunt câini nesterilizati și necastrati din linii foarte bune, care participa la expoziții canine și cu tot testosteronul sunt fricoși. Și asta e ok?
Unele opinii, discutii, propuneri ar putea fi sugerate si dezvoltate in sectiunea potrivita a forumului pe topicul Teste... da sau nu ? viewtopic.php?p=2324#p2324
Va asteptam sa contribuiti acolo "on topic" .