Salutare!
Nu am reusit sa ma abtin si am sa spun ce am observat in utimii ani.
1)Dantura ciobanestilor tinde sa fie marunta, ceea ce cred ca nu e ok.
2)Statura tinde sa fie din ce in ce mai mica.
3)Incrucisari facute aiurea, ce dau exemplare foarte diferite de la o canisa la alta.
Lucru care arata faptul ca rasa nu e stabila deloc.
4)Dorinta arzatoare a detinatorilor de canise de a obtine o rasa de show, ce poate fii vanduta cat mai bine.
5)Prezenta ciobanestilor in miniatura in numar cat mai mare(femele inalte cat o pisica, masculi inalti ca o vulpe).
6)Cat mai multe exemplare de show, incapabile de a face paza.
In principiu as pune accent pe acest frumos cuvant 'paza', inca necunoscut de multi crescatori de mioritici

.
Faptul ca acesta rasa s-a perpetuat de a lungul timpului(de acum sute de ani) a fost datorita capacitatii mioriticului de a faza paza, prin curaj, masivitate, darzenie etc...
La mioritic cu ceva timp in urma s-a urmarit capacitatea de a face paza fata de diverse animale alea naturii/pradatorii, de hoti, dar si posibilitatea de a trai in conditii mai dure fara o hrana foarte pretentioasa.
Cele mentionate mai sus, usor, usor incep sa dispara din pacate.
Asistam la masculi mioritici foarte mici, sub 75cm si femele sub 70-65cm, care pe langa faptul ca nu au o statura impozanta nici nu sunt capabili sa faca paza.
Sa definim putin cuvantul 'paza' - daca avem o javra care sta in curte si latra, asta nu insemana ca face paza, se poate spune ca te anunta dc intra cineva in curte sau nu. Pana la urma peste orice caine se poate intra, ideea e, cat de greu se poate intra in momentul in care tu nu esti acasa.
E diferenta intre a latra si a te face varza daca pe prinde prin curte.
Am avut un mioritic acum 15 ani, si o corcitura dintre un mascul mioritic si o femela ciobanesc german.
Ei nu latrau prea mult, pt ca aveau alta treaba, dc puneau botul pe tine, ajungeai sigur la urgenta. Motiv pt care atunci cand erau liberi, bunicul lega bine poarta cu zavoru, sa nu intre un bezmetic, care sa junga la urgenta, iar el pe la politie.
Cam asa erau ciobanestii din vremuri mai trecute.
In rest success pe la show, ca de acolo ies banii!!!