Zora din Malu cu Flori

Urmărirea și prezentarea evoluției și a performanțelor fiecărui exemplar
Ciprian Pandrea

Are 2 ani, pedigree de Tohanul Nou.
O catea sănătoasă și foarte puternica. Am achiziționat-o acum 3 săptămâni și s-a montat cu Novac al nostru. Era tare slaba când am cumpărat-o, dar deja se împlinește și începe sa capete formă, deși e tunsa și arată ca un ogar. O hrănim cât se poate de bine și o îngrijim. Sperăm să facă primul cuib de pui frumoși și sănătoși.

Ciprian Pandrea

Este o catea foarte prietenoasa cu noi, foarte protectiva, un paznic excelent dar..... e distructiva. Roade și rupe tot. Lemne, emblema de pe buba mea(incerca să ajungă la ștergătoarele de parbriz) , furtune, pernele de pe șezlonguri, a deschis ușa apăsând pe clanta la ușa din beci și a sfârtecat un sac cu boabe(jumate halit), ne-a ros doi pomi fructiferi de curând plantați, mi-a ros și distrus presurile de cauciuc de la intrare, papucii de grădină, etc, etc. Suntem puțin șocați și o luam cu binisorul, îi arat ce a distrus și o cert.... deocamdată. Pare ca se potolește și înțelege ca a greșit. Novac masculul pe care îl avem de la 4 luni, n-a distrus nimic în afară de un furtun de 20m pe care a considerat el ca e mai util secționat din metru în metru. Certat, băgat la cap și never again. Băiat bun și receptiv.
Întrebare pt cunoscători și nu numai. O fi Zora distructiva pt că a crescută în padoc 90%? Descoperă și se destrabaleaza acum cu lucruri noi, nemaiîntâlnite de ea? Curiozitate canină? Teritoriu nou?
Ce ziceți?

Ciprian Pandrea

Oliviu Secara
Site Admin

Oliviu Secara wrote: Fri Nov 13, 2020 10:39 am Am observat ladita cu paie pregatita pt fatare. Ce dimensiuni are ? e important sa existe suficient loc astfel incat sa nu existe pui zdrobiti de corpul femelei in cazul in care spatiul este prea ingust.
Ciprian Pandrea wrote: Fri Nov 13, 2020 11:18 am Da. M-am gândit la acest aspect și ieslea are cam 1m/2m. Poate chiar mai mare.
Sa stiti ca 1 metru latime este destul de mic spatiul pt o catea de talia Zorei. Poate ar fi mai bine sa reorganizati ladita pt fatare ca sa nu existe pericolul zdrobirii puilor in primele zile postpartum. Si neaparat sa aveți în vedere incalzirea cu un bec cu infrarosu in primele 10-12 zile dupa apariția puilor.

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Ciprian Pandrea

O să rezolv problema laditei. Pot muta scândurile sa aibe 1,5m lățime pe 2m lungime. Când ajung pe la Dedeman, cumpăr și un bec cu infraroșu de 250w.
Zora începe să aibe un comportament tot mai agresiv cu Novac, dacă acesta se apropie de padocul ei. Îl atacă foarte feroce, el încearcă să eschiveze dar fiind mușcat, o ia până la urmă la paruiala și nu e bine. Fac tare urât 2 mioritici când se bat.
Le dau mâncarea și boabele separat fiecare închis în padocul lui, dar când sunt liberi și Novac se apropie de padocul ei, îl atacă automat. Ea devine tot mai împlinită, puternica și posesiva.
Altfel sunt prieteni, se joacă prin curte, se aleargă, fac pază, totul ok.

Ciprian Pandrea

https://photos.app.goo.gl/DNWPDUh22PJW4GUg9
Am rezolvat lădița. 140/210cm.
Zora se pune pe picioare tot mai bine.

Mihaita Zdrite

Super domnu Ciprian ..sa vina sănătoși și să vă bucurați de ei :D

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ciprian Pandrea

Ciprian Pandrea

Zorica noastră s-a cumințit. A mai tuns asa de toamna smochinul nevestei mele și de atunci nimic. Am luat masuri, toți pomii tineri împrejmuit cu gard de plasă. Totul ok. Dar,.... e fomista rău. Are aproape o luna de la monta și mănâncă orice, oricând și oricât. Încerc s-o satisfac și primește dimineața un bol de boabe, la amiază un bol de fiertura de zarzavat(cartofi, morcovi, orez, mazăre și o mână de paste) cu oase, beregusi și seara iar boabe și beregusi sau oase crude pt ros. Novac săracu, nici nu îndrăznește sa se apropie de zona ei, pt ca îl atacă foarte agresiv. El își primește singura porție pe zi de boabe sau beregusi, oase.... în celalalt capăt al curții, închis și atât. El n-a fost și nu este fomist. Dar Zora parcă are balauri în burtă.. hahaha.
II mai dau ou crud tot la 2 zile. Brânză, mate de la pui, lapte de vacă de casă, așa câte un supliment. Am găsit și niște ficat de porc ieftin. Mănâncă orice. Și pâinea care o arunc la găini. Tot.
Dvs ce considerați? E ok? Ar mai trebui ceva vitamine, minerale, etc?
Și-a revenit mult față de cât de slabă era acum o lună când am cumpărat-o, e chiar bine așa cum e. Dar fiind gestanta vreau s-o ajut, sa facă pui frumoși și sănătoși.
Orice sfat de la cunoscători e binevenit.
Doamne ajuta.

Ciprian Pandrea

Ciprian Pandrea

canisadetohanulnou

E o femela frumoasa!

Ciprian Pandrea

https://photos.app.goo.gl/NCsqWvviVKgwbutU7
Zora se face tot mai frumoasă

Mihaita Zdrite

Se tomneste fain ...este gestantă ?😁

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ciprian Pandrea

Da. Cam de Anul Nou ar trebui sa fete.

Ciprian Pandrea

Fata noastră mănâncă ca disperata. Hahaha.. puii se dezvolta.
Azi i-am instalat becul infraroșu pt încălzire în beci.

Ciprian Pandrea

Cu speranța că toți puii vor fi sănătoși și puternici, ne gândim sa le dam câte un nume. La alegere din liste.
Băieți :
BRĂDUȚ, TĂTAR, ALUN, ULIU, ZIDAN, CIMBRU, FULGER, OITUZ, NAE, GORE, GOGU.
Fete:
MURA, HERA, CORA, CHIRA, UMBRA, PIA, TERRA, TANȚA, MIRA, VLAHA, SILVA.

Dacă aveți alte sugestii de nume de ciobănești românești, sunt bineprimite.
Doamne ajuta.

Post Reply

Return to “Mioriticul meu”