Trandafir, caine de stana

Urmărirea și prezentarea evoluției și a performanțelor fiecărui exemplar
Ciprian Pandrea

În legătură cu hrănitoarea, este foarte bună.
Eu când plecam în vizita la neamuri la Cluj pt 3-5 zile, îi lăsam lui Novac în beciul lui o găleată cu boabe și prin curte 2-3 găleți cu apă.
Niciodată nu am găsit găleata cu boabe goală. Poate doar pe jumătate, ca mâncau și motanii(3) de la el. E mare el, dar nu e un fomist. Mănâncă cam 300gr și gata. Acum cu cățelușa, trebuie sa o hrănesc zilnic și pana nu face 8-9 luni, nu mai plec de acasă.

Raluca123

Ce scumpica e :))) jucausa 😀
Tranda ca si Novac e f calm...o vreme am crezut ca e bolnav la cat doarme toata ziua si nu se agita. Acum citind pe aici am vazut ca e normal.....

Raluca123

Avem o fantana cu un bol din piatra unde mereu e apa...pun din fantana, iar primavara, toamna cum ploua....se aduna in bol. iarna mananca zapada.
Sper sa nu inghete boabele alea la iarna din hranitoare....

Cand ne vedem dupa cateva zile, adica in we, vine la mine si ma impinge cu capul sa l mangai si scoate un zgomot de bucurie. Nu e marait...e zgomotul de bun venit, asa am sesizat

Ciprian Pandrea

Nu va faceți probleme dacă îngheață boabele și apă.
Ei știu ce au de făcut. Încălzesc gheata cu nasul pana o gauresc și apoi beau apă.
Contează mult pt sufletul lui dacă il mângâiați puțin. Asa sunt și ai mei, să-i scarpin puțin după urechi și sunt fericiți.
Aia mica e topita după nevasta-mea. Când vine la țară Vinerea, face pipi de bucurie ca o vede. Apoi cel puțin o juma de ora de iubiri și mângâieri. E geloasă, il musca pe Novac, ca să fie numai ea dezmierdata.

Raluca123

Na...cum sa nu i iubesti?! Asa mari si dolofani cum is...:))) si copilarosi....

Screenshot_20221003_203042.jpg

Ciprian Pandrea

Mai românește de atât nu se poate. Ie și un mioritic.
Bravo

Raluca123

Multumesc :)

Ciprian Pandrea

Recomandarea d-lui Secară, care este medic veterinar, legat de o deparazitare interna și externa este esențială pt sănătatea lui Trandafir.
Dar, va fi greu și riscant. El nu știe ce înseamnă să fie legat și poate fi periculos. În orice caz, trebuie avut mare grija sa nu va muște.
Eu l-am legat cu lanț de poarta pe Novac, scurt lângă gat ca să nu poată întoarce capul sa muște și nici n-a apucat veterinarul să-i facă antirabicul anual, ca era sa smulgă poarta meralica din tâtâni. Nu accepta ca un străin sa se apropie de el.
Asa ca, mare grija cu Trandafir. E un câine mare și poate fi foarte periculos.

Ciprian Pandrea

Știți, îmi vine sa rad. Hahaha.
Cum să-l duc pe Novac la expoziții pt drept de monta?
Cum sa accepte el ca un străin să-i verifice dantura și ouăle? Cum???
Și din aceste cauze, este exclus de la competiție, el fiind un câine utilitar, de paza.
Tâmpenia asta ar trebui rezolvata de ACHR. Găsită o soluție pt câinii mari și potențial periculoși. Nu e vina lor ca sunt asa, neîncrezători.
Asa le e temperamentul, mai ales dacă nu au contact cu toată lumea.
Asa ca nu va așteptați ca Trandafir care a avut o viata dura la stâna, sa stea cuminte pufuleț să-l înțepe veterinarul.
Ohohhhooooo.... abia atunci o sa vedeți fiara din el.
Doamne ferește!!!!

Mihaita Zdrite

Așa le este dar prim socializare și educare de pui se poate .. nu poate un mioritic sa die descreierat iar când ajunge la o stana și da pe aproape de un străin sa îl eviscereze ..asta nu înțeleg mulți amatori de pe YouTube ..la fel si cu greutatea si mărimea ..asta e un trend prost si distructiv ..câini au fost si putini mai sunt utilitari. In rest Numa câini de 80 si de 100 de kg ..ii tine lumea pe post de porci iar dacă ii duce la stana la treaba in 30 min îs leșinați

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ciprian Pandrea

Corect Mihai. Câinii de curte sunt boieri, leneși și nici pe departe puternici și rezistenți ca și cainii de stâna.
De aceea am vrut să-l duc pe Novac "în vacanta" vre-o luna la stâna, dar e riscant. Dacă e liber îl pot pierde și e păcat.
Dacă era de pui acolo, era altceva.

Ciprian Pandrea

Totuși, exista un standard de mărime și greutate în care trebuie sa se încadreze un câine mioritic.
Ca temperament, difera de la caz la caz. Depinde în ce condiții a fost crescut și educat.
Cunosc o familie în Dâmbovița care au un câine extrem de agresiv, un dulău asemănător cu un bucovinean, care a fost ținut legat în lanț sau închis în padoc de mic. E agresiv, pt ca s-a tâmpit la cap săracu. Dar tot asa agresiv ar fi liber la stâna înfruntând lupii?
Nu cred.
Un câine de stâna cu experienta, nu se arunca singur agresiv la 5-6 lupi, pt ca îl vor manca cu zgarda cu tot.
Asa ca fie el de 80kg, mare flocos, puternic, etc, etc... dacă nu face echipa cu alți 3-4 dulăi, nici o șansă.
La urs e și mai rău. Ai auzit tu urs în România, ucis sau rănit de câini ciobănești? Da, îl latră, îl alunga, dar sa lupte cu ursul cât o fi el câinele de 80kg nu se pune.
Deci, mărimea nu contează ci tenacitatea.
La proprietăți particulare e alta poveste. Nu au nici un factor de risc. Nu i atacă nimeni și fac paza din instinct. Energie consumata zero. Hau-hau-hau și totul e ok.
Sunt frumoși și impozanti. Ne sunt dragi, ne mândrim cu ei și ne apară categoric. Dar pana a fi câini utilitari de stâna sau ferme de bovine, căliți și darji, e mare diferență.

Raluca123

Sa nu uitam, Trandafir e de la stana...adica el mai da ture pe acolo in fiecare saptamana cand nu suntem.
Cand nu ne asteapta in fata casei, nu stiu cum aude masina de la departare si parcurge vreo 2-3 dealuri...numa vad ca apare din fundul curtii (avem un gard de lemne cu spatii intre ele) la vreo 10 minute.
Odata am mers cu masina pe dealuri in drum spre casa de la tara...si am dat nas in nas cu turma...erau vreo 5-6 caini. Vreo 2 pui de mioritic pana la 1 an si Tranda' era.
Am deschis geamul si l am intrebat...ce faci, Tranda?
Si am plecat spre casa de la tara. Ce ziceti ca dupa juma de ora a aparut de peste dealuri, apoi pe ulita satului...? Spre disperarea ciobanului, cred. Il mai leaga, Tranda rupe lantul si vine cu el de gat ....
Despre dwparazitarea asta, desi as vrea s o fac..mi e groaza fiindca vorba ta, nu stiu cum reactioneaza.
Nu exista o posibilitate de pastile? Cand se dau?

Deocamdata i am dat ivermectina 5 pastilute pe luna..cu mancarea. Plus simparica pt raie...3 pastile. 1 pastila/luna. I a trecut raia in sensul ca i a crescut blanita si nu se mai vede pielea de pe spate si fund. Doar pe un picior mai are un pic :( am fost disperata ca nimeni nu facea nimic...iar veterinar in sat nu cunosc sa fie...

Ciprian Pandrea

Cer scuze d-na Raluca pt ca am avut un schimb de replici pe topicul dvs cu dl Zdrite, un mare iubitor de mioritici și experienta în aceasta rasa. Va rog sa citiți mai sus, nu e nimic legat de dvs și Trandafir, doar probleme generale despre soarta și viitorul mioritici lor și nu numai în România.

Ciprian Pandrea

Sunt convins ca dl Secară care este doctor veterinar și un mare iubitor de mioritici, va va îndruma și explica ce și cum sa faceți pt deparazitarea lui Trandafir.

Ciprian Pandrea

Eu îi bag pe gât ditai carameaua de Bravecto pt viermi intestinali, purici sau căpușe tot la 4-5 luni și nu ripostează. L-am tuns cu mașina de tuns oi și l-am mai și ciupit pe ici pe colo pana la sânge, dar nu m-a muscat. Ma cunoaște și accepta doar eu să-l "chinui".
Dar Trandafir?? Nu va recomand. E totuși un câine străin, adult, care poate fi foarte periculos dacă nu are deplina încredere în dvs.

Raluca123

Puteti sa mi apuneti Raluca si atat :)
Nu ma deranjeaza schimbul de replici din topicul meu, chiar daca n au legatura cu Trandafir, chiar ma bucura. Asa mai aflu, mai invat si eu una alta..despre mioritici....eu care credeam ca mioriticul era bolnav cand dormea prea mult, va dati seama :))))

Raluca123

E musai sa fie tunsi? Ce are daca raman netunsi, intreb si eu?
Il mai tundea ciobanul cu masina de tuns oi....anul asta n a fost tuns, nu stiu de ce. Nu sta chiar asa la foarfeca :) El vine, papa, doarme ziua sau se plimba in curte in sus si in jos...urmarindu ne ce facem. Mai pazeste casa. Seara incepe concertul, latratul....pana adoarme iar. Mai vine la mangaiat. Mai stam de vorba si intampina musafirii :))) nu i latra. Vrea mangaieri si le obtine. Ult data a venit o fetita de 7 ani care l a mangaiat si ea...o stie de cand avea 5 ani...vine cam rar fata, ce e drept...

I as putea da si eu o caramea din aia...s o tai mai marunt totusi si cu mancare? De unde comandati? Cat e de mare pt greutatea lui?
Last edited by Raluca123 on Tue Oct 04, 2022 11:47 pm, edited 1 time in total.

Ciprian Pandrea

Fiica mea cea mare Ștefana a împlinit pe 3 Oct 34 ani.
Cred și arătați mai tânără asa ca o sa va spun Raluca, cu respect.

Raluca123

La multi ani fiicei, Stefana ! :)

Post Reply

Return to “Mioriticul meu”