Alimentația unui câine longeviv

Oliviu Secara
Site Admin

Aveti o lista cu alimente interzise sau chiar toxice la care cainii ar pute avea acces accidental ?

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Ioana Corb

Alimente toxice:
- struguri/stafide
- cacao/ciocolată
- ceapă, ceapă verde, chives
- suplimente cu usturoi
- nuci de macadamia
- nucșoară
- zahăr
- xylitol
Alimente nerecomandate: mezeluri, șuncă, slănină, pești marinați , afumături, sosuri, pește crud.
Alimente care în multe surse apar ca toxice sau interzise ptr câini, sau care trezesc controverse, însă sunt ok:
- roșiile - părțile verzi ale plantei sunt toxice, fructul în sine e în regulă
- prune
- ciupercile comestibile
- sare
- avocado - coaja și sâmburele sunt toxice, pulpa o pot consuma câinii în siguranță
- usturoiul - după unele surse e toxic. După altele, precum și această carte e-n regulă. Se pare că e nevoie de cantități foarte mari ca să ajungă sa devină nociv. Mulți îl folosesc ca deparazitant intern. Usturoiul în sine, nu suplimentele sau praful de usturoi! Am calculat cantitatea ptr câinii mei - Athos la 60 kg poate consuma maxim 3 căței de usturoi pe zi, Ursu la 33 kg doi căței pe zi. Câinii de talie mica doar unul.
- nuci, alune, fistic, migdale, cu toate neamurile lor (excepție cele de macadamia) se pot da în cantități mici. În cantități mari provoacă vomă.
Conform autorilor tot ce e comestibil ptr noi e comestibil și ptr câinii sănătoși(!!!), cu excepțiile de mai sus. Atenție doar la cantități!
Mă gândesc că nu dă nimeni câinelui țuică sau cafea, totuși 😅 deși am văzut cazuri. Deci nu alcool și cofeină!

Ioana Corb

Vegetale pentru câini
Attachments
FB_IMG_1736364695838.jpg

Mihaita Zdrite

Un topic foarte bun. Sunt multe de învățat aici datorită postării Dvs. Felicitari!🙏🏻😁

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Post Reply

Return to “Nutriție”