Inamicii naturali ai Ciobănescului

Incursiuni în universul mioritic - distanța dintre vechi și nou
lilith

Din alte surse:
The steppe wolf (Canis lupus campestris) is a subspecies of grey wolf native to the pri-Caspian steppes, the steppe regions of the Caucasus, the lower Volga region, southern Kazakhstan north to the middle of the Emba, the northern pri-Urals, and the steppe regions of the lower European part of the former Soviet Union. It may also occur in northern Afghanistan and Iran and occasionally the steppe regions of Romania and Hungary.[1]

It is of average dimensions, weighing 35–40 kg (77–88 lbs), thus being somewhat smaller than the Eurasian wolf and its fur is sparser, coarser and shorter. The flanks are light grey, and the back is rusty grey or brownish with a strong admixture of black hairs. The guard hairs on the withers usually does not exceed 70–75 mm. The fur of steppe wolves in Middle Asia and Kazakhstan tends to have more reddish tones. The tail is poorly furred. The skull is 224–272 mm long and 128–152 mm wide.[1]

The Tundra Wolf (Canis lupus arctos) is a subspecies of Gray Wolf native to the tundra and forest zones in the European and Asian parts of Russia and Kamchatka. Outside Russia, its range includes the extreme north of Scandinavia.[2]

It is a large subspecies, with adult males measuring 118-137 cm (46-54 in) in length, and females 112-136 cm (44-54 in). Tail length in males is 42-52 cm (17-20 in), in females it is 41-49 cm (16-19 in). Although often written to be larger than forest wolves, this is untrue, as heavier forest wolves have been recorded. Average weight for males is 40-49 kg (108-220 lb). Females average 36.6-41 kg (81-90 lbs). The highest weight recorded among 500 wolves caught in the Taymyr Peninsula and the Kanin Peninsula during 1951-1961 was from an old male killed on the Taymyr at the north of the Dudypta River weighing 52 kg (115 lb). The fur is very long, dense, fluffy and soft. The top hairs are 150-160 mm, the guard hairs 80-150 mm and the underfur 70 mm. The fur is usually light and grey in colour. The lower fur is lead-grey and the upper fur is reddish-grey.[2] Its fur and size are so similar to that of large Canadian wolves that their pelts are often sold together.[3]

The tundra wolf usually makes its den in river valleys and thickets in dry plateaus, and tends to form packs of 5-7 members.[2] It feeds primarily on wild and domestic reindeer and snow sheep in their eastern range.[4] It also preys on hares and arctic foxes. It rarely forms permanent territories, travelling 200-300 km annually to accompany reindeer migrations. Reindeer losses to tundra wolves can be considerable for the Nenets people, who rely on them for subsistence; in the Yamalo-Nenets Autonomous Okrug, 1708 reindeer were killed by tundra wolves in 1951, and 7048 others were scattered. In the decade between 1944-1954, tundra wolves killed 75,000 reindeer.[2]

Image
lilith

Am mai cautat in alte surse, si cam aceleasi rezultate. Deci au cam exagerat aia cu suta lor de kile. :D
Ar fi si prea greu de crezut. Uite inca o chestie interesanta:

The gray wolf is the largest extant member of the Canidae, excepting certain large breeds of domestic dog.[52] Gray wolf weight and size can vary greatly worldwide, tending to increase proportionally with latitude as predicted by Bergmann's Rule,[73] with the large wolves of Alaska and Canada sometimes weighing 3–6 times more than their Middle Eastern and South Asian cousins.[74] On average, adult wolves measure 105–160 cm (41–63 in) in length and 80–85 cm (32–34 in) in shoulder height.[75] The tail is ⅔ the length of the head and body,[76] measuring 29–50 cm (11–20 in) in length. The ears are 90–110 millimeters (3.5–4.3 in) in height, and the hind feet are 220–250 mm.[75] The skull averages 9–11 inches in length, and 5–6 inches wide.[77] Wolf weight varies geographically; on average, European wolves may weigh 38.5 kilograms (85 lb), North American wolves 36 kilograms (79 lb) and Indian and Arabian wolves 25 kilograms (55 lb).[5] Females in any given wolf population typically weigh 5–10 lbs less than males.[78]

Wolves weighing over 54 kg (120 lbs) are uncommon, though exceptionally large individuals have been recorded in Alaska, Canada,[78] and the former Soviet Union.[75][79] The heaviest recorded gray wolf in North America was killed on 70 Mile River in east-central Alaska on July 12, 1939 and weighed 79.4 kilograms (175 lb),[78] while the heaviest recorded wolf in Eurasia was killed after World War II in Kobeliaky, Poltavskij Region, Ukrainian SSR, and weighed 86 kilograms (190 lb).

Image
Oliviu Secara
Site Admin

Da, sunt tot felul de date, dar întotdeauna oamenii sunt interesați de extreme.
Oricum lupul acela de 86 Kg e mai greu ca mine.

Mai jos câteva foto cu un lup doborât la sud de Dunăre. Nu am aflat alte date despre el; pare un exemplar bine dezvoltat.

Image

Image

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
dragos nitoi

Oliviu Secara wrote:
dragos nitoi wrote:Acestia sunt doar o mica parte din cainii care au facut paza la munte, cand o sa am mai multe poze si mai explicite le voi publica pe site!Sper ca nu e nicio problema ca nu sunt mioritici?
Frumoși câinii dvs. d-le Dragoș, în principal topicul cu poze/prezentări de ciobănești "de toate formele și categoriile" este pe acest link click aici -> "Animalele de turmă și ciobăneștii" unde vă așteptăm să veniți cu poze cu oi, câini și isprăvi petrecute pe la stâni.

Ce vreau să vă întreb, câinii aceia albi ai dvs. din poza de mai jos ce fel îs ? Bălani le ziceți ? Cel din spate pare mai interesant.
Dacă ați putea să dați mai multe detalii despre ei și eventual ce știu oamenii din zona dvs. despre aceștia, ce calități apreciază la ei... nu știu dacă ați văzut acest subiect (topic) unde se vorbește despre Ciobănescul Bălan viewtopic.php?f=26&t=860 click aici -> "Ciobăneştii Bălani - Pot constitui o nouă rasă" Dacă prezintă interes pt dvs. vă așteptăm cu păreri.
Numai bine și pagube cât mai puține între oi :P

Acestia nu sunt cainii mei sunt cainii unui prieten care a avut oile in Zanoaga vara aceasta!!!
Image

Alin Pana

In ce judet este Zanoaga despre care vorbesti ?

Raul Petruț

[media]https://v.youku.com/v_show/id_XMTE2MjQ1NzU2.html[/media]
Mongoli la vanatoare de lup. Uitati cat de greu e sa ti un lup pe loc. Aici toata treaba o face un singur caine din haita

Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Raul Petruț

Sieben-Ranch-Montana-Guard-Dog-killed-by-wolves.jpg
Ciobanesc de pirinei ucis de lupi. Turma era pazita de 5 caini cand o haita de 4 lupi au atacat.

Nu mai e nici Florica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Raul Petruț

images (1).jpg
images (1).jpg (10.64 KiB) Viewed 18330 times
Alt ciobanesc de pirinei ucis de lupi...iar cel din urma a scapat deoarece in timp ce fugea a aparut stapanul cu pusca si a reusit sa sperie lupii, chiar ucicand unul din ei.
Nu am pus poze cu caini de vanatoare ucisi de lupi deoarece ar zice lumea k e forum de ciobanesti.

Parerea mea personala este ca Mioritici sunt mai duri decat ciobanestii de Pirinei, fiind si mai eficienti impotriva lupului. Zic acestea fara a fi vazuta vreodata Ciobanesti de Pirinei la stana sau macar in expozitii sa vad exemplare cu caracter puternic.

Nu mai e nici Florica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Oliviu Secara
Site Admin

Raul repostez eu fotografia ta, ca sa fie mai accesibilă. Unii ar putea considera materialele tale cam brutale, dar sunt realități din încleștarea milenară dintre sălbăticiuni și ciobănești.

Image

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Raul Petruț

Lup impuscat
Lup impuscat
Acest lup a fost impuscat aproape de oras si se crede ca este responsabil pentru disparitia a mai multi caini din zone. Manitoba Conservation spune ca avea undeva la 70 de kg !!!!
Deci arata de minim 100 zic eu....oricum este urias

Nu mai e nici Florica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Raul Petruț

Haideti k nu mai pun poze cu lupi uriasi...acesta a fost ultimul sper :)))

Sau sa mai pun ??? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Nu mai e nici Florica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Oliviu Secara
Site Admin

Uriași sau nu, fascinația omului pt. lupi va rămâne mereu aceeiași.
Uite încă una cu un lup destul de voluminos. E tot de prin State, dar din zona Idaho.

Image

Dar majoritate sunt așa:
- lup tot din Idaho

Image

Oliviu Secara
Site Admin

Oricum americanii ăștia au o obsesie cu leșurile de lup... ori le îmbrățișează, ori și le pun după gât. :lol: :D

marcujura

Acum câteva zile, a fost împușcat în Slăvei, Parâng, un urs de 500 de kg. Autorizația a fost cumpărată de un străin. Pădurarul zicea că, dacă ar mai fi avut 4 puncte, trofeul ar fi fost oprit în țară.

lilith

Lupii postati de voi sunt Timberwolves, printre cei mai mari lupi.

Cand vine vorba de vanat lupi, mongolii imi plac cel mai mult. La ei e o arta sa vanezi cu ajutorul acvilelor.

Image
Raul Petruț

00small29770880.JPG
5c2e98b38823dc53b0e56dce70e4ec3f1396023612.jpg
2005CharlieWhiteWolf.jpg
395004_244239699037798_247111450_n.jpg
424965_389029841175851_79522684_n.jpg
542331_414317288616009_75592418_n.jpg
bigpiney.jpg
Castagnowolf1.jpg
danskinwolf001.jpg
finnish-wolf-1911.jpg
large_wolf.jpg
lrg-71-2006-wolf-hunt-063.jpg
main_b.jpg
March-Photo-2_1 wildlife services wolf kill.jpg
plummeridaho.jpg
preview.jpg
Rene-Anderson-and-the-wolf-she-killed.jpg
wolf_alberton-600x369.jpg
wolf55.jpg

As pune mai multe din galeria mea cu lupi uriasi dar dureaza prea mult sa selectez fiecare imagine in parte :)))

Nu mai e nici Florica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Oliviu Secara
Site Admin

marcujura wrote:Acum câteva zile, a fost împușcat în Slăvei, Parâng, un urs de 500 de kg. Autorizația a fost cumpărată de un străin. Pădurarul zicea că, dacă ar mai fi avut 4 puncte, trofeul ar fi fost oprit în țară.
Cred că majoritatea ocoalelor silvice câștiga bine din recolta de urs. Mai ales că vin străini în principal că la ei nu sunt și dacă totuși sunt îs rari și au restriciție la urs 100%. Plus că nu e accesibil oricui să plătească de la 5000 de euro în sus.

Când cade câte o dihanie din asta de prin creierul munților merită respect și vânatul și vânătorul, chiar dacă lupta nu e egală. Oricum fiindcă se aduc câștiguri destul de mari din trofeele de urs, într-un fel se și garantează protecția speciei.

Oliviu Secara
Site Admin

Raul, văd că te preocupă de mult timp lupii aceștia pe steroizi :D . Ai o colecție foto impresionantă :lol:

marcujura

Oliviu Secara wrote:
marcujura wrote:Acum câteva zile, a fost împușcat în Slăvei, Parâng, un urs de 500 de kg. Autorizația a fost cumpărată de un străin. Pădurarul zicea că, dacă ar mai fi avut 4 puncte, trofeul ar fi fost oprit în țară.
Cred că majoritatea ocoalelor silvice câștiga bine din recolta de urs. Mai ales că vin străini în principal că la ei nu sunt și dacă totuși sunt îs rari și au restriciție la urs 100%. Plus că nu e accesibil oricui să plătească de la 5000 de euro în sus.

Când cade câte o dihanie din asta de prin creierul munților merită respect și vânatul și vânătorul, chiar dacă lupta nu e egală. Oricum fiindcă se aduc câștiguri destul de mari din trofeele de urs, într-un fel se și garantează protecția speciei.
Urșii sunt împușcați la hrănitori. Din câte am aflat, e cam ca în povestea aia cu țăranii care au îmbătat ursul; i se pune atâta mâncare, că ursul doarme lângă hrănitoare ca să servească micul dejun la pat.

Oliviu Secara
Site Admin

Din câte știu este interzis să nădești ursul și să-l împuști. Știam că se vâneză în goană cu câini hărțuitori și gonaci.

Post Reply

Return to “Stâna la noi”