Micul Spaniel Românesc - Începuturi

Post Reply
Oliviu Secara
Site Admin

Toata lumea îl cunoaşte. L-am văzut deseori pe stradă. Este acel câine de talie mică, roşcat de obicei, energic şi mândru, cu mişcări iuţi ce-i trădează agerimea. Este numit în diverse moduri în funcţie de regiuni. Seamănă într-o oarecare măsură cu "verişorii" săi consacraţi: Spanielul Tibetan, King Charles Spaniel sau Pekinez. Dar se şi deosebeşte de aceştia.

Cert este că la ora actuală în România există un număr mare de astfel de câini, suficient de omogeni din punct de vedere morfologic şi al caracterului. Nu constitue aceşti câini o rasă aparte, nerecunoscută oficial ca atare de către lumea chinologica ? (sursa: https://www.spanielromanesc.ro/ )

Le urăm mult succes celor care doresc să protejeze acest tip de câine foarte întâlnit cel puţin în zona Transilvaniei din câte am observat.
Există şi un site special destinat Micului Spaniel Românesc https://www.spanielromanesc.ro/
şi de asemenea există şi o comunitate a iubitorilor de Spaniel Românesc la care vă puteţi alătura dacă îndrăgiţi acest câine de talie mică şi dacă doriţi să contribuiţi la promovarea lor prin diverse moduri, inclusiv prin achiziţionarea unui exemplar, susţinând astfel eforturile celor care fac demersuri în vederea omologării acestei rase de agrement ca rasă românească.

Mai jos 2 fotografii cu un exemplar de Spaniel Românesc:
Image

Image

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
lilith

Da, da, am mai discutat despre asta si cu alti oameni. Eu le mai spuneam Pekirom. :lol: N-ar fi rau sa fie omologati, sunt simpatici insa nu stiu daca spaniel e un nume bun pentru ei. Spaniel ma duce cu gandul la un caine de vanatoare/apa, iar el nu e decat un catel de canapea. L-as vedea in grupa cainilor de agrement, alaturi de celelalte rase de talie mica. :)

Image
pop marius

In localitatea mea sunt o gramada de astfel de caini. Mie nu imi plac dar le urez succes crescatorilor.

Oliviu Secara
Site Admin

pop marius wrote:In localitatea mea sunt o gramada de astfel de caini. Mie nu imi plac dar le urez succes crescatorilor.
NU trebuie să placă tuturor rasa, dar ar putea înlocui cu succes câinii de talie mică importați de te miri de unde. Nu văd nici un motiv ca acești câini să fie considerați inferiori celorlalți câini din categoria lor. Au un temperament grozav și sunt chiar caraghioși uneori. Țin minte că aveam o vecină când stăteam la apartament în copilărie și cățelul ei Pekinez, cum îi ziceam pe atunci, ne amuza toată ziua și ne prindea de pantaloni cu o răutate din aceea de piranha că fugeau copii toți în lacrimi pe la casele lor și a doua zi o luam de la capăt.

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
cristidami

Seamănă mai mult cu spanielul tibetan, dar eu cred că provin din pekinezi aduşi de mult în România şi degeneraţi, aşadar votez pt. "pekirom" :) . Foarte mulţi sunt şi ceea ce mi se pare notabil este că ating vârste foarte înaintate. Ştiu unul de vreo 15 - 16, altul de 13, altul de 12 - şi se ţin bine. Deci vorba aia: îţi iei unul şi te ţine, frate!

Gadalean Daniel

în Cluj am vazut mulţi cătei de astia dar numele lor nu e bun spaniel... duce cu gandul la altceva.
sa se gaseasca un nume mai bun pt ei :!: succes..!
care is crescatori ?

Denyssuka

Am si eu doua femele :)...

Image

Image

Invata sa ai mereu un zambet ascuns in inima.
Oliviu Secara
Site Admin

Pentru cei care nu ştiu exact care este originea cuvântului spaniel...
Spaniel este numele pe care englezii l-au dat la jumatatea mileniului trecut cainilor de talie medie, cu urechi lungi, cu picioare scurte si cu par lung pe membre, urechi si coada. Etimologia cuvantului ii tradeaza originea reala : Hispania, numele latin al peninsulei Iberice. In latin vulgara ii spuneau Hispaniolus, mai apoi espagnol in franceza si in sfarsit, Spaniel in limba engleza. Se presupune ca acesti caini au ajuns in Anglia in timpul invaziei romane din 54-55 IC. Spanielul, parte a istoriei britanice este descris in tratate de vanatoare, isi gaseste loc in opere literare celebre, “pozeaza” pentru mari pictori, ajungand dupa o veche si celebra afirmatie varful aristocratiei canine: “Bracul este al soldatului, Ogarul al lordului iar Spanielul al regelui.” -fragment extras dintr-o revistă chinologică.

cezar osiceanu

Haios subiect!
In anii 90 se luptau niste distinse doamne mai batrane ca si chinologia insasi - Frangopol, Ledunca,etc ca sa omologheze rasa aceasta sub numele de pechinez de Dambovita!
Exemplarele aveau la baza metisii de pechinez - in tara la acea data pechinezi adevarati cu pedigree etc erau vreo 20 maxim.Acestea s-au montat cu asazisele "balonci" si cu "pechinezii" adusi cu sacul de la Chisinau dupa anii 1990 si iata ca va apare si aici un intemeietor de rasa ca si Petru Munteanu nu? :oops:

lilith

Este un mit urban ce ziceti dumneavoastra acolo, domnule Cezar. Un mit scornit din amuzament, pentru ca "pechinezii" astia erau peste tot. Si inca mai sunt. ;)

Image
Post Reply

Return to “Diverse & Cafenea”