Pe eroii aștia un singur lucru i-a insufletit,credinta stramoseasca...
Dumnezeu i-a ridicat la lupta impotriva puhoiului otoman/tatar si nu numai.
Tot timpul cu batalii castigate la limita pt a nu se semetii si a nu devenii iei insisi cotropitori.
Asa Dumnezeu a pastrat sufletul asta romanesc.
Cand Constantinopolul a cazut,au ramas tarile romane in lupta pt credinta.
http://arhiva.formula-as.ro/2014/1128/s ... opol-18071
Acum vreo 7-8 ani am lucrat pe un santier,la izolat tevi lucra o echipa de turci,un tanar turc imi povestea legenda lor cu care se mandreau care zicea ca acel sultan care va cuceri Constantinopolul va cuceri toata lumea+alte povesti de cuceriri de ale lor...
Ce am observat ca turcii cunosc istoria lor si binenteles,cum altfel, is foarte mandrii de ea...
Tanarul la fel era mandru grozav de reusita sultanului cuceritor...il ascultam,ma mai uitam la iel din cand in cand...l-am intrebat la un moment dat : sti cu cine a-ti pierdut voi bătălii?...s-a oprit din visul lui si mi-a raspuns ca un om cu picioarele pe pamant..."Da,cu voi"...
L-am intrebat :De ce crezi?
Mi-a raspuns: "pentru ca v-ati aparat pamanturile"....
In sinea lui intelegea,doar ca mandria il chinuia.
Povestind cu un alt turc,la fel care stia foarte bine istoria lor si facea clar diferenta intre turcii de azi si cei otomani care au facut cuceririle,turcul acela a observat ca io nu ziceam Istambul,io ziceam tot timpul Constantinopol...incerca sa imi explice ca azi se cheama Istambul...dar se chinuia degeaba

La un moment dat o zis "vezi,ei si acuma zic Constantinopol".
Cand Dumnzeu a smerit bizantinii,a ridicat tarile romane la lupta.
Cat despre Constantinopol,Dumnezeu a dat nădejde printr-o slujba neispravita,ultima slujba din ziua 29 mai 1453 nu s-a terminat...singura slujba neterminata din istoria bisericii Ortodoxe,ea trebuie sa fie ispravita intr-o zi...
Grecii se pare ca au incercat lucrul asta,dar inca nu s-a implinit asa cum trebe.
https://rezistentacrestinablog.wordpres ... arie-1919/
"Intru în casa Ta şi mă voi închina în sfânt lăcaşul Tău cu teamă"