------Câinele Ciobănesc------

Incursiuni în universul mioritic - distanța dintre vechi și nou
User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

Câinii ciobănești fascinează. Chiar și numai denumirea de ”ciobănesc” poartă în ea o încărcătură milenară de curaj, vitejie, dârzenie, răbdare, atașament, dezinteres și nobilă suferință. Ceva magic și religios în același timp.
Ciobănescul nu e o rasă și nu e un tip de câine standard pe care-l reproduci ca pe o mașină utilitară de serie. După cum ”nici floarea nu-i mărăcine, nici cioban nu-i orișicine”, nici câine ciobănesc nu-i orice patruped care latră. Cioban nu e nici orice proprietar de oi, nici orice angajat care însoțește oile la păscut. Între proprietarii de oi găsim oieri și ciobani; între angajați distingem slugi, paznici și ciobani. Ca să fii cioban îți trebuie talent, un dar, la fel ca pentru tâmplărie sau pictură.
Dacă duci un câine la oi și însoțește toată viața turma, nu-nseamnă că e și ciobănesc. Sunt câini de la oi și câini de oi. Din păcate, câinii de la oi sunt numeroși, păstrați de umplutură (din lipsa ciobăneștilor, de milă sau de frumusețe). La o primă privire, câinii ciobănești reprezintă cam o treime din câinii însoțitori ai turmelor.

În general, oamenii au impresia că e câine ciobănesc acela care arată ca un câine de turmă, care are părinți ciobănești, care se atașează de oile lângă care crește, care nu mușcă oile când le vede, care rupe lanțul când vede străini, care bate 5 câini de-odată, care fugărește vulpi și căprioare, care latră gros, care are 80 în greabăn și 90 kg, câinele care omoară lupul în ring sau smotocește ursul legat în lanț (cu dinții scoși și ghearele tăiate) sau care, pe limba de lemn a chinologilor, e echilibrat și are un temperament bun. Dar toate ăstea sunt mituri urbane.
Și printre crescătorii de oi auzi tot felul de aberații: câinele ciobănesc trebuie să aibă pinteni la picioarele din spate, să fie negru în cerul gurii, să semene la culoare cu un ciobănesc pe care îl știu ei, să fie gol de păr sau flocos sau doar puțin mustăcios, să aibă botul gros și labe groase și lătratul gros. Dar aceștia nu sunt ciobani.
Mai înainte de a ști să alegi un cățel, e musai să ști ce calități are un ciobănesc matur. Dincolo de aspecte ce țin de individualitatea fiecăruia, însușirile unui ciobănesc ar fi:

1. Independența. E cea mai importantă, fiind semnul existenței majorității celorlalte calități. Câinele independent nu caută compania altor câini, asigurând astfel o poziționare mai bună față de turmă. Nu stă în picioarele ciobanului. Nu rămâne la joacă cu primul câine sociabil întâlnit. Nu rămâne de turmă cu primul străin care-l mângâie (în general evită străinii). Își poartă singur de grijă.

2. Curajul. E vorba în primul rând de curajul de a sta singur, fără să caute protecția haitei sau a ciobanului. apoi este curajul de a se interpune între prădători și turmă.

3. Inteligența, istețimea. Un câine inteligent are capacitatea de a găsi soluții optime la provocările care se ivesc, precum și de a face uz de ele de câte ori e nevoie. Istețimea îl ajută să ia decizii în timp util, indiferent de împrejurări.

4. Mobilitatea. Rapiditatea în mișcări, ușurința în deplasare, viteza permit câinelui o acoperire optimă a teritoriului, cel mai adesea accidentat și plin de obstacole. O mobilitate bună e, de asemenea, indispensabilă în confruntările cu urșii și lupii, atât la hărțuire cât și la contracararea atacurilor surpriză ori a schimbărilor bruște de direcție. Mobilitatea bună cere un fizic atletic, robust, rezistent, de o înălțime până la 70 cm în greabăn, cu un optim de 55-65 cm.

5. Adaptabilitatea (la condiții de climă, relief, hrană, schimbare de teritoriu).

6. Capacitatea de a răbda, de a îndura (umezeală, căldură, frig, vânt, foame, sete, lovituri, răni etc.) minimalizând impactul asupra performanței.

7. Vigilența. Câinele trebuie să fie mereu în alertă. Când turma se deplasează, trebuie să caute prădătorul, nu să-l aștepte. Când turma e în repaus, să se poziționeze acolo unde poate anticipa cel mai ușor un atac.

8. Atașamentul.

TExt luat de pe situl : https://ciobanescdacoroman.blogspot.ro/


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Bate campii cu gratie autorul acestui pseudo-articol!


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

cezar osiceanu wrote:Bate campii cu gratie autorul acestui pseudo-articol!
Bate campii cu gratie autorul acestui pseudo-articol!Articolele sunt luate dupa cazuistici franceze din cate am inteles de pe site-traducerile sunt slabe calitativ, si nu reprezinta decat opinii locale.Se stie ca in Franta numarul lupilor este aproape de extinctie, ca acolo s-a propus chiar repopularea cu lupi-ei sunt sanitarii padurii de multe ori,ca majoritatea cainilor de pe langa ferme nu mai au nimic de a face cu cainii de lucru de la care au pornit rasele initial,etc


marcujura
Posts: 9
Joined: Wed Dec 05, 2012 9:03 pm

cezar osiceanu wrote:
cezar osiceanu wrote:Bate campii cu gratie autorul acestui pseudo-articol!
Bate campii cu gratie autorul acestui pseudo-articol!Articolele sunt luate dupa cazuistici franceze din cate am inteles de pe site-traducerile sunt slabe calitativ, si nu reprezinta decat opinii locale.Se stie ca in Franta numarul lupilor este aproape de extinctie, ca acolo s-a propus chiar repopularea cu lupi-ei sunt sanitarii padurii de multe ori,ca majoritatea cainilor de pe langa ferme nu mai au nimic de a face cu cainii de lucru de la care au pornit rasele initial,etc
Domnule Osiceanu,
Aș vrea să vă pot spune, sper să nu mă înjure nimeni, că sunt încântat de cunoștință. În primul rând vreau să constat că dvs. cunoașteți situația mediului pastoral din Franța la fel de bine precum cea din România. Vă felicit pentru asta.
Ca un umil cioban ce mă aflu, nu prea am vreme de tradus și atunci mai sar câte un paragraf, asta când corectez traducerea pe care inițial mi-a făcut-o gugăl transleitu. Am picat bac-ul din cauza francezei. Oricum, pseudo-articolul de mai sus nu e o traducere. Slaba calitate a textului se datorează lipsei mele de talent literar. Informațiile prezentate sunt, dacă nu născociri, atunci cel mult observații pe care am obiceiul să le denaturez.
Vă mulțumesc că mi-ați împărtășit din cunoștințele despre situația lupilor din Franța. Spuneți așa” Se stie ca in Franta numarul lupilor este aproape de extinctie, ca acolo s-a propus chiar repopularea cu lupi-ei sunt sanitarii padurii de multe ori,ca majoritatea cainilor de pe langa ferme nu mai au nimic de a face cu cainii de lucru de la care au pornit rasele initial,etc”; eu știam, aiurea, bine-înțeles, că lupii chiar au fost eliminați din fauna Franței (și nu numai) și că au fost deja reintroduși, făcând pagube consistente în turme. Cât despre câinii lor, evident, sunt niște manechine, spre deosebire de rasele de ciobănești românești care poartă în blană mirosul oii. Evident, mioriticii poartă mai mult, deoarece au blana mai lungă; ei se bat cu lupii, căci blana nu doar are miros de oaie, ci le servește și drept platoșă, în special când e dubită (năpârlită și rămasă pe trup). Iar când e plină de scaieți, e chiar impenetrabilă.
Pe vremea când eram plin de mofturi adolescentine, am avut un mioritic. L-am cumpărat ca să le arăt ciobanilor primitivi ce înseamnă un ciobănesc adevărat. Ei, care erau ciobani din moși strămoși, pe munți de când le dădea mă-sa țâță, aveau doar 8 clase, câte unii 4, și n-aveau de unde să știe cum trebuie să arate, cum trebuie să miroase blana sau cum să fie mușcătura unui ciobănesc românesc. Chiar n-aveau de unde. Câinii lor de toate națiile, de parcă erau frați cu Frankestein, puțeau a câine și nu mușcau decât de urs și de lup. Mai rău, dacă cineva avea tupeul să-i caute-n gură, făceau urât (cred că de aici a ieșit proverbul: Câinele de dar nu se caută la dinți). Iar culmea culmilor, ca să vedeți ce denaturați! chiar și câinii care, nu știu cum naibă de semănau cu carpatinii la blană (că nu erau carpatini, fiind lupoizi. Mă și mir de unde i-or fi adus, având în vedere că ambele rase de CR sunt moloși), deci chiar și ăia cu blana scurtă puneau gura pe urs și se încăierau cu lupii când aveau ocazia, deși blana nu le oferea protecție.
Așa că am venit eu cu mioriticul și le-am dat lecții. Ca să am ocazia să le fac și demonstrații live, mi-am luat și niște râciuri de oi corcite, nu formă pură ca ale lor. Până la urmă, din cauză că sunt cam dus cu pluta, m-au marginalizat, poreclindu-mă Păcală. Dar lecția ciobănescului le-am dat-o. De atunci, la stânile lor sunt numai mioritici și carpatini (negri, vineți sau bălțați din Bucovina). Mișcarea lor a avut și un impact ecologic major, urșii și lupii începând să prospere.
Mi-a rămas în suflet viața ciobănească și regret nespus că viața modernă nu îmi lasă timpul necesar să fiu cioban adevărat. Plus de asta, din cauza lupilor nu pot ține carpatini (ei fiind dezavantajați de părul scurt, deși puțin mai lung ca al lupilor)iar din cauza urșilor nu pot ține nici mioritici, ei fiind greoi, plus că au dezavantajul de a nu putea sta în zăpadă. Am vrut să țin totuși acasă câteva exemplare, chiar să-mi fac canisă, dar m-am lovit de opoziția covârșitoare a soacrei mele, care nu suportă mirosul de oaie.
Și așa am ajuns, d-le Osiceanu, un biet pseudo-cioban. Mai mă aflu-n treabă pe net, mai corcesc niște ovine, mai îmi omor dorul de ciobănești de rasă crescând niște maidaneji-tomberonezi, și eu ca tot românu năcăjit.
Din fericire, forumurile e pentru discuții, și se găsește câte mai unii cultivați, care a studiat fenomenul îndeaproape, cu experiența necesară, spirit patriotic și orator înnăscut, sincer și loial, dedicat cauzei, cum este dumneavoastră și alții câțiiva, chiar dacă vă situați pe baricade opuse, și care să hrănească pofta de cunoaștere și dragostea de învățare a celor ca mine.
Mai am avut ocazia să mai vă văd pe yutube și pe la televizor, și vă felicit din nou, toți prietenii mei intimi: ciobani din munte și din deal și de la câmpii, și, alături de ei, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, subsemnatul Păcală.


Nelu Albiter
Posts: 152
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:54 pm

Vad ca si tie ti-a placut aia cu zapada care "se topeste pe mioritic si apoi ingheata instantaneu" :-)


marcujura
Posts: 9
Joined: Wed Dec 05, 2012 9:03 pm

Nelu Albiter wrote:Vad ca si tie ti-a placut aia cu zapada care "se topeste pe mioritic si apoi ingheata instantaneu" :-)
Vă rog, puțină decență. E seara de Moș Nicolae. Și ce, e un lucru rău că îngheață instantaneu? Nu știți că-l protejează blana pe mioritic când pune lupul gura pe el?


User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Daca voi reusiti sa-l faceti pe asta sa nu mai posteze sau mai bine zis sa nu mai repete cele 100 de fraze la infinit i-mi fac si eu forum :D


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Conditie-fara sa fie banat ! Nu de alta dar asta e ca mersu pe jos pentru el(si pt mine bineinteles :D ).


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Domnule Pacala,
ma bucur ca ati recunoscut ca traducerile sunt gresite si ca textul va aparine prin compilatiile facute cu ceva materiale de pe net!
Din pacate problema lupilor in Franta este cam cum v-am spus-o.Eu merg de minim 2 ori pe an in Franta cate 4-5 zile si mi-am facut ceva prieteni pe acolo din randul fermierilor si crescatorilor de caini de rasa.Discutiile cu ei sunt extrem de interesante si se bazeaza pe realitatile actuale din teren de la ei.
Au constatat si ei ca lupul - rau cum este el stiut - are rolul bun de sanitar al padurii!El ataca de exemplu animalele batrane si bolnave,mananca lesurile animalelor moarte,etc.Cum presa face de multe ori din tantar armasar atacurile lupilor infometati din Muntii Ardeni de exemplu cateva la numar au fost amplificate nejustificat.Si francezii recunosc ca din cauza legislatiei europene in vigoare de multi ani chiar si la noi-transhumanta a murit definitiv iar cainii de lucru sunt din ce in ce mai putini si din ce in ce mai diferiti fata de cainii de show.Asta intareste partial si cele spuse de dvstra legat de cainii de la stane si mioriticii de buzunar marca degetica sau carpatinii tip vulpi de bistrita plimbati prin expozitii si pompos prezentati ca s-ar lupta cu ursii si lupii- de plus poate!
Reintoarcerea la filonul originar al fiecarei rase se face periodic pentru ca asa este normal dar si ptr ca o cere chiar rasa in sine a carei evolutie are puncte de regres ca urmare a interventiei omului in evolutia ei naturala.Omul intervine din mai multe motive si mai toate economice in principal.Ciobanescul de St Petersburg sau Pazitorul Moscovei este un metis intre St Bernard si caucazian scos pe piata ptr a fi atat caine de lupta cat si caine de paza a fost un experiment total nereusit lucru recunoscut si de creatorii experimentului.
Mioriticii de talie mica,fara par pe bot si labe,fara subpar,cu botul ascutit s-au produs si vandut pe banda rulanta ca fiind mioritici autentici ptr ca prodcatorii lor vroiau cati mai multi bani de pe urma lor si nu ii interesa rasa in sine.Ei au investit in a fi prezenti pe la concursuri unde stiau ca nu vine nimeni cu exemplare bune si si-au asigurat atat o imagine media cat si o piata de desfacere pe baza acelor titluri fara valoare.
Asa zisii carpatini vulpoizi ptr orice om care a trecut de capitolul din matematica in care se invata despre permutari,aranjamente si combinatii este evident ca sunt o pseudo rasa.Cu toate acestea si la ei aceleasi probleme:caini de talie mica,capete mici,boturi de barza,oase subtiri,etc cum sa poata un astfel de caine sa se lupte cu un maidanez macar darami-te cu un lup?


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

cezar osiceanu wrote:... cainii de lucru sunt din ce in ce mai putini si din ce in ce mai diferiti fata de cainii de show. ...(text lipsă)...
Reintoarcerea la filonul originar al fiecarei rase se face periodic pentru ca asa este normal dar si ptr ca o cere chiar rasa in sine a carei evolutie are puncte de regres ca urmare a interventiei omului in evolutia ei naturala.Omul intervine din mai multe motive si mai toate economice in principal. ...
D-le Cezar, la ce vă referiți mai exact ?
La faptul că după o anumită perioadă de monte dirijate și selecție a rasei într-o anumită direcție să se revină la monte cu câini de stână pt. a se corecta eventuale abateri produse de om ?
Încă mai sunt mioritici în formă veche(arhaici) la stâne, dar nu se știe pt. cât timp ...


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
marcujura
Posts: 9
Joined: Wed Dec 05, 2012 9:03 pm

cezar osiceanu wrote:Domnule Pacala,
ma bucur ca ati recunoscut ca traducerile sunt gresite si ca textul va aparine prin compilatiile facute cu ceva materiale de pe net!
Din pacate problema lupilor in Franta este cam cum v-am spus-o.Eu merg de minim 2 ori pe an in Franta cate 4-5 zile si mi-am facut ceva prieteni pe acolo din randul fermierilor si crescatorilor de caini de rasa.Discutiile cu ei sunt extrem de interesante si se bazeaza pe realitatile actuale din teren de la ei.
Au constatat si ei ca lupul - rau cum este el stiut - are rolul bun de sanitar al padurii!El ataca de exemplu animalele batrane si bolnave,mananca lesurile animalelor moarte,etc.Cum presa face de multe ori din tantar armasar atacurile lupilor infometati din Muntii Ardeni de exemplu cateva la numar au fost amplificate nejustificat.Si francezii recunosc ca din cauza legislatiei europene in vigoare de multi ani chiar si la noi-transhumanta a murit definitiv iar cainii de lucru sunt din ce in ce mai putini si din ce in ce mai diferiti fata de cainii de show.Asta intareste partial si cele spuse de dvstra legat de cainii de la stane si mioriticii de buzunar marca degetica sau carpatinii tip vulpi de bistrita plimbati prin expozitii si pompos prezentati ca s-ar lupta cu ursii si lupii- de plus poate!
Reintoarcerea la filonul originar al fiecarei rase se face periodic pentru ca asa este normal dar si ptr ca o cere chiar rasa in sine a carei evolutie are puncte de regres ca urmare a interventiei omului in evolutia ei naturala.Omul intervine din mai multe motive si mai toate economice in principal.Ciobanescul de St Petersburg sau Pazitorul Moscovei este un metis intre St Bernard si caucazian scos pe piata ptr a fi atat caine de lupta cat si caine de paza a fost un experiment total nereusit lucru recunoscut si de creatorii experimentului.
Mioriticii de talie mica,fara par pe bot si labe,fara subpar,cu botul ascutit s-au produs si vandut pe banda rulanta ca fiind mioritici autentici ptr ca prodcatorii lor vroiau cati mai multi bani de pe urma lor si nu ii interesa rasa in sine.Ei au investit in a fi prezenti pe la concursuri unde stiau ca nu vine nimeni cu exemplare bune si si-au asigurat atat o imagine media cat si o piata de desfacere pe baza acelor titluri fara valoare.
Asa zisii carpatini vulpoizi ptr orice om care a trecut de capitolul din matematica in care se invata despre permutari,aranjamente si combinatii este evident ca sunt o pseudo rasa.Cu toate acestea si la ei aceleasi probleme:caini de talie mica,capete mici,boturi de barza,oase subtiri,etc cum sa poata un astfel de caine sa se lupte cu un maidanez macar darami-te cu un lup?
Menționam într-un post aici că Păcală mă numesc toți derbedeii. Dar să lăsăm asta.
https://www.loup.developpement-durable.gouv.fr/ e site-ul oficial al guvernului, consacrat lupului. Așa că, dacă tot vorbiți de argumente, aruncați un ochi atent.
Nu am făcut pe blog niciun fel de compilație: ce am tradus din franceză am prezentat ca traducere. Restul sunt fapte și fenomene dintr-o lume care vă e cu totul străină și pe care n-o veți înțelege niciodată.
Revenind la argumente, pe site-ul oficial al FCI nu apare nicăieieri asociația pe care o ridicați în slăvi, CNCCR. Singura asociație din România, membră FCI, e ACHR. Iar standardul acceptat internațional la carpatini, domnule, nu e deloc cel creionat de CNCCR.
Și, fiindcă tot vorbeați de vulpi, strugurii sunt verzi, domnule Osiceanu. Așa că ar fi cazul să căutați o vizuină și să stați pitulat acolo până se vor coace.


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Va rog sa va informati!
1. FCI nu este decat o organizatie neguvernamentala cu sediul in Belgia, care se supune legilor Belgiei, in care nu este reprezentata Romania ca si stat sau guvern.La FCI nu sunteti nici macar dvstra membru ca persoana fizica! Asta daca vorbim despre FCI Belgia ptr ca mai exista o alta FCI in Spania care tot de caini se ocupa!
2.ACHR este doar o asociatie neguvernamentala suma de asociatii membre care nu are ca membrii detinatori si crescatori de caini.Deci nici la ACHR nu sunteti dvstra membru macar!
3. CNCCR este conform ordinului Ministerului Agriculturii din anul 1998 incoace singurul organism autorizat unic sa se ocupe de toate problemele legate de cainii ciobanesti romanesti atat in tara cat si peste hotare.
4. Modalitatile de inregistrare a unei canise sunt identice peste tot in lume.AKC este in opinia dvstra autorizata sa inregistreze canise de exemplu? Clubul National de Ciobanesti Germani din Germania este si el autorizat sa faca asta? Iata 2 exemple prin care 2 organizatii neguvernamentale nemembre FCI fac asta si FCI-ul chiar accepta si reinregistreaza datele din pedigreele aliberate de aceste asociatii!
Asta ca sa nu vorbim de standarde!
5. Pana una alta din cele 4 rase despre care sustineti dvstra, cei din ACHR ca ar fi nationale si atestate, Ministerul Agriculturii din Romania nu recunoaste si nu are inregistrate nici una ci doar pe cele 2 inregistrate de catre CNCCR.Asta apropo de dezinformare!
Vă rog nu dezinformați si cautati o viziuna pana se coc strugurii ceia!!Si nu uitati usa din spate la vizuina ca intra frigul si raciti! :oops:
Cu stima,
Cezar Osiceanu


Nelu Albiter
Posts: 152
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:54 pm

Cezarica... depresia de sarbatori?!


User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

cezar osiceanu wrote:Domnule Pacala,
Asta intareste partial si cele spuse de dvstra legat de cainii de la stane si mioriticii de buzunar marca degetica sau carpatinii tip vulpi de bistrita plimbati prin expozitii si pompos prezentati ca s-ar lupta cu ursii si lupii- de plus poate!


Cu toate acestea si la ei aceleasi probleme:caini de talie mica,capete mici,boturi de barza,oase subtiri,etc cum sa poata un astfel de caine sa se lupte cu un maidanez macar darami-te cu un lup?
Domnule Osiceanu am vazut o gramada vanatori de lup unde foloseau ogari....si pana si ei puneau gura pe lup si il tineau pe loc, se bateau cu el. Deci ma indoiesc ca un caine ciobanesc, impreuna cu haita, nu ar pune gura pe lup. Acuma este drept ca sunt diferente destul de mari intre Carpatinii din tara in functie de cateva zone....dar cred ca exagerati cu descrierea lor. Da este adevarat ca sunt si cativa care nu arata a carpatini...dar ce padure nu are uscaturi. Asa putem gasi la orice rasa caini cu pedigree si plini de probleme, sau defecte.
Iar pentru urs se stie ca este bun cainele mic si agil :twisted: :twisted: :twisted:


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Căutând ceva în biblioteca personală, am găsit întâmplător niște volume extraordinare !
Vă voi pune la dispoziție câteva documente extrase din "Marea Enciclopedie Agricolă" !

Aceasta este compusă din 5 volume care au peste 750 de pagini fiecare. Primele pagini ale volumului I au început să fie tipărite în ianuarie 1936, iar ultimul volum a văzut lumina zilei în 12 iulie 1943.
Ideea acestei lucrări a apărut în preajma anului 1925, moment în care au început să se facă și primele demersuri în vederea realizării Enciclopediei.

- Vol IV
Image


"Celor care trudesc pe brazda românească, închin lucrarea aceasta, ca o mărturisire de recunoștință pentru ceeace reprezintă ei, față de neamul românesc." (C. Filipescu)

- imaginile de mai jos au fost preluate din volumul IV și veți găsi în ele o scurta descriere, informații despre
  • - Dârzenia ciobăneștilor românești
    - Talie
    - Conformație
    - Procentul dintr-o anumită zonă de câini tipici conform standardului Institutului Național Zootehnic din 1934
Image

Image


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
marcujura
Posts: 9
Joined: Wed Dec 05, 2012 9:03 pm

În marea sa prostie consumistă care a înlocuit-o pe cea comunistă, poporul român s-a lăsat dresat după perceptele unui capitalism de junglă în care totul se poate vinde dacă este ambalat și prezentat ca la carte. Totodată, românul cumpără orice, numai să fie frumos ambalat, mult-mare și cu reclamă bună.
Am mai prezentat aici motivele pentru care ciobăneștii adevărați sunt rari. Problema este că acum, cu adevărat, vorba lui Pătru Hârșu, cel mai bun cioban care o trăit pe lumea asta, după spusele lui Unchiu Culiță, ”cățălele de fac câni buni or murit”. Iar altele se nasc din ce în ce mai rar, speța lor fiind înlocuită de dude ( dudă - buruiană mare, groasă, GOALĂ pe dinăuntru) de rasă ori corcite deșănțat, promovate în primul rând de geambași pentru care nu există omenie, corectitudine bun simț și altele asemenea specifice unei lumi românești ancestrale, acum pe sfârșite.
În Valea Jiului, unde geambașii au scotocit și ultimul zăvoi în căutare de oi breze, au apărut dudele asemeni ciupercilor după ploaie, oferite la schimb pe oi. Fraierii s-au lăsat seduși de aspect și mărime, iar dudele au înlocuit rapid câinii buni, proces accelerat de invidia fraierilor care băteau sau omorau câinii de ciudă că dudele lor păzesc vălăul și umbra iar adevărații ciobănești își așteaptă mâncarea la areapa oilor.
Ultimul val de dude a fost (este) al ciobăneștilor de Bucovina, aduși de moldoveni nesimțiți, putori care, în lipsa unor munci adevărate, au început să umble asemeni țâganilor pe drumuri ca să vândă ori să dea la schimb ”câini garantați”, adică AOR CURAT (pleu garantat) mânca-mi-ar!
I-au lăudat și îi laudă că mâncă lupi și urși care la ei în zonă, conform statisticilor oficiale, se ascund după fiecare pai când, de fapt, recensămintele se fac precum prezentările recoltei la ha pe vremea lui Ceaușescu. Deh, în România, pe primul loc la toate, trebuie să fie maldavienii lui Flutur și bozgorii lui Veresztoy, indivizi al căror comportament nu face decât un mare deserviciu adevăraților țărani bucovineni și secui, cei care nici nu au vreme să fluture pe cocalauri, nici nu-și lasă moștenirea strămoșească furată de tâlharii urmași ai turcilor, rusnacilor, leahilor sau tătarilor invadatori. Adică de acei așa-numiți crescători care stau la oi cu pușca sub cap ori împânzesc pădurile cu capcane (după cum ne arăta pe un forum un popa prostu pe nume Păstaie sau Mazăre) ca nu cuva să le fure sălbăticiunile MAREA avuție, turma de 3 oi de Petroșani, Luncani ori Șugag (că așa-s ei de oieri încât toate oile lor de baștină le-au furat baciul ungurean și cu cel vrâncean pe vremea Vitoriei Lipan) și Marele Câine, Ciolănescul bulgăroi cu ceafa lată de Bucovina, cea mai nordică regiune sud-est europeană. Și, ca aberația să continue și în domeniul geografic, se pare că sud-estul Europei, în mintea acestor balcaniști cu scaun la cap (capul lor învecinându-se cu curul), se termină la Dunăre și reîncepe acolo unde se termină pădurile, adică în codrii defrișați ai Bucovinei. Care Bucovină, provincie artificial creată de sovietici ca să o poată anexa, purta pe vremea lui Ștefan cel Mare numele de Moldova și fusese întemeiată prin Descălecatul lui Dragoș, cel trecut peste munți.
Dar să lăsăm istoria și geografia pe umerii unor iluștri savanți pe numele lor Ghiuță, Mazăre sau Feri cal, nume nobile cu încărcătură milenară, pe care Sadoveanu a făcut marea eroare și nedreptate să nu le includă în vasta sa operă, ca să stea alături de Șoimărești, Movilești ori Jderi. Acești iluștri al căror cap sec ignoră că viața lui Ștefan cel Mare a fost salvată de un răzeș de o șchioapă, întemeietor al neamului Movileștilor.
Din fericire, încă mai sunt o mână de români neaoși, care se trag din seminții vechi; ei își duc mai departe câinii care i-au slujit cu devotament dinainte de vremea când ”daci montibus inhaerent”, vorba anticului Florus, aninați de acei munți care încă își mai păstrează sufletul neîntinat.
Să sperăm că acești români neaoși, că sunt ei bucovineni, secui, bârsani, munteni, jieni, moți, șugăveni, mărgineni, luncani, gugulani ori alți Țărani vrednici de laudă, vor închide ochii și își vor astupa urechile la minciunile invadatorilor contemporani, acești TRĂDĂTORI neo-comuniști care nu pot ieși în față decât pe munca și sudoarea Românilor, prin furt, minciună, înșelătorie și amenințări.
Să sperăm, de asemenea, că și cei care au căzut în plasa lor (precum, recunosc, am fost și eu) se vor trezi la vreme și vor pune capăt ghiorlăraiei din propriile ogrăzi.
Să ducem mai departe câinii buni, cei care își merită renumele de ciobănești, cei care au înnobilat numele de ciobănești, indiferent de zonă sau de tip, indiferent de talie sau aspect.


marcujura
Posts: 9
Joined: Wed Dec 05, 2012 9:03 pm

Pentru cei care susțin că mastodonții sunt buni, cu dedicație specială pentru moldoveni:
cel mai Mare domnitor al Moldovei, Ștefan, era cam mic de statură. Dar...
Ironie
Autor:
Grigore Ureche (1590 - 1647)
Cronicar roman

Citat:
Fost-au acestu Stefan Voda om nu mare de statu, manios si de grabu varsatoriu de sange nevinovat; de multe ori la ospete omoraea fara judetu. Amintrilea era om intreg la fire, nelenesu, si lucrul sau il stiia a-l acoperi si unde nu gandiiai, acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester, unde era nevoie insusi se varaia, ca vazandu-l ai sai sa nu sa indarapteaze si pentru aceia, raru razboiu de nu biruia. Si unde-l biruia altii, nu pierdea nadejdea, ca stiindu-sa cazut jos, sa radica deasupra biruitorilor.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Marcu tu eşti om liber, ei (noi) nu suntem chiar atât de liberi.
Nu te poţi aştepta la foarte multe...


Video
https://www.trilulilu.ro/video-diverse/ ... ar-trebuie

[trilulilu]video-diverse/sclavia-moderna-nu-ignora-acest-documentar-trebuie[/trilulilu]

Rezervaţi-vă 40 de minute pt. documentarul acesta chiar daca nu are un titlu atractiv.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Maria-Adela
Posts: 40
Joined: Wed Sep 05, 2012 9:01 am

Ce ziceti, destul de util daca intalnim o turma de animale cu ciobanesti. S-ar putea sa intalnesc si ciobanesti care sa muste chiar daca aplic regulile din clip ?



User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

marcujura wrote:În marea sa prostie consumistă care a înlocuit-o pe cea comunistă, poporul român s-a lăsat dresat după perceptele unui capitalism de junglă în care totul se poate vinde dacă este ambalat și prezentat ca la carte. Totodată, românul cumpără orice, numai să fie frumos ambalat, mult-mare și cu reclamă bună.
Am mai prezentat aici motivele pentru care ciobăneștii adevărați sunt rari. Problema este că acum, cu adevărat, vorba lui Pătru Hârșu, cel mai bun cioban care o trăit pe lumea asta, după spusele lui Unchiu Culiță, ”cățălele de fac câni buni or murit”. Iar altele se nasc din ce în ce mai rar, speța lor fiind înlocuită de dude ( dudă - buruiană mare, groasă, GOALĂ pe dinăuntru) de rasă ori corcite deșănțat, promovate în primul rând de geambași pentru care nu există omenie, corectitudine bun simț și altele asemenea specifice unei lumi românești ancestrale, acum pe sfârșite.
În Valea Jiului, unde geambașii au scotocit și ultimul zăvoi în căutare de oi breze, au apărut dudele asemeni ciupercilor după ploaie, oferite la schimb pe oi. Fraierii s-au lăsat seduși de aspect și mărime, iar dudele au înlocuit rapid câinii buni, proces accelerat de invidia fraierilor care băteau sau omorau câinii de ciudă că dudele lor păzesc vălăul și umbra iar adevărații ciobănești își așteaptă mâncarea la areapa oilor.
Ultimul val de dude a fost (este) al ciobăneștilor de Bucovina, aduși de moldoveni nesimțiți, putori care, în lipsa unor munci adevărate, au început să umble asemeni țâganilor pe drumuri ca să vândă ori să dea la schimb ”câini garantați”, adică AOR CURAT (pleu garantat) mânca-mi-ar!
I-au lăudat și îi laudă că mâncă lupi și urși care la ei în zonă, conform statisticilor oficiale, se ascund după fiecare pai când, de fapt, recensămintele se fac precum prezentările recoltei la ha pe vremea lui Ceaușescu. Deh, în România, pe primul loc la toate, trebuie să fie maldavienii lui Flutur și bozgorii lui Veresztoy, indivizi al căror comportament nu face decât un mare deserviciu adevăraților țărani bucovineni și secui, cei care nici nu au vreme să fluture pe cocalauri, nici nu-și lasă moștenirea strămoșească furată de tâlharii urmași ai turcilor, rusnacilor, leahilor sau tătarilor invadatori. Adică de acei așa-numiți crescători care stau la oi cu pușca sub cap ori împânzesc pădurile cu capcane (după cum ne arăta pe un forum un popa prostu pe nume Păstaie sau Mazăre) ca nu cuva să le fure sălbăticiunile MAREA avuție, turma de 3 oi de Petroșani, Luncani ori Șugag (că așa-s ei de oieri încât toate oile lor de baștină le-au furat baciul ungurean și cu cel vrâncean pe vremea Vitoriei Lipan) și Marele Câine, Ciolănescul bulgăroi cu ceafa lată de Bucovina, cea mai nordică regiune sud-est europeană. Și, ca aberația să continue și în domeniul geografic, se pare că sud-estul Europei, în mintea acestor balcaniști cu scaun la cap (capul lor învecinându-se cu curul), se termină la Dunăre și reîncepe acolo unde se termină pădurile, adică în codrii defrișați ai Bucovinei. Care Bucovină, provincie artificial creată de sovietici ca să o poată anexa, purta pe vremea lui Ștefan cel Mare numele de Moldova și fusese întemeiată prin Descălecatul lui Dragoș, cel trecut peste munți.
Dar să lăsăm istoria și geografia pe umerii unor iluștri savanți pe numele lor Ghiuță, Mazăre sau Feri cal, nume nobile cu încărcătură milenară, pe care Sadoveanu a făcut marea eroare și nedreptate să nu le includă în vasta sa operă, ca să stea alături de Șoimărești, Movilești ori Jderi. Acești iluștri al căror cap sec ignoră că viața lui Ștefan cel Mare a fost salvată de un răzeș de o șchioapă, întemeietor al neamului Movileștilor.
Din fericire, încă mai sunt o mână de români neaoși, care se trag din seminții vechi; ei își duc mai departe câinii care i-au slujit cu devotament dinainte de vremea când ”daci montibus inhaerent”, vorba anticului Florus, aninați de acei munți care încă își mai păstrează sufletul neîntinat.
Să sperăm că acești români neaoși, că sunt ei bucovineni, secui, bârsani, munteni, jieni, moți, șugăveni, mărgineni, luncani, gugulani ori alți Țărani vrednici de laudă, vor închide ochii și își vor astupa urechile la minciunile invadatorilor contemporani, acești TRĂDĂTORI neo-comuniști care nu pot ieși în față decât pe munca și sudoarea Românilor, prin furt, minciună, înșelătorie și amenințări.
Să sperăm, de asemenea, că și cei care au căzut în plasa lor (precum, recunosc, am fost și eu) se vor trezi la vreme și vor pune capăt ghiorlăraiei din propriile ogrăzi.
Să ducem mai departe câinii buni, cei care își merită renumele de ciobănești, cei care au înnobilat numele de ciobănești, indiferent de zonă sau de tip, indiferent de talie sau aspect.

Foarte interesant punctul de vedere si mai ales aceasta propaganda fortateasi agresiva a cainilor mari, frumosi......

Iar ultima fraza este de milioane. Sa stiti ca sunt cateva canise care urmaresc chiar acest lucru, revenirea la cainii adevarati, barbati, neinfricati si incoruptibili. Ciobanestii romanesti!!!


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Post Reply

Return to “Stâna la noi”