Dan Cioroboreanu - 2010 scrisoare către AChR

Post Reply
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

CATRE CONSILIUL DIRECTOR ACHR,
CATRE PRESEDINTELE ACHR CRISTIAN STEFANESCU,
CATRE INTREAGA MISCARE CHINOLOGICA DIN ROMANIA,


Am hotarat sa compun aceasta scrisoare deschisa si sa o trimit in nume propriu fara a implica MIORITIC CLUB DIN ROMANIA in urma controversatei decizii nr.14 din data de 05 noiembrie 2010 referitoare la activitatea cluburilor nationale de ciobanesti romanesti.De ce in nume propriu?
Pentru ca activitatea mea de crescator si persoana care a promovat si promoveaza o rasa romaneasca atat in Romania cat si in strainatate este mult mai lunga decat acivitatea desfasurata intr-o functie trecatoare in cadrul unui club national - sunt presedinte al Miorititc Club din Romania din data de 13 ianuarie 2010.

Domnilor, din anul 2000 cresc caini apartinind unei rase romanesti, din convingere si pentru ca imi place aceasta rasa, nu o fac pentru a-mi rotunji veniturile lunare – nu am incercat niciodata sa obtin castiguri materiale de pe spatele exemplarelor crescute si prezentate in expozitii.Din anul 2000 si pana in anul 2005 am facut tot ce mi-a stat in putinta sa ajut la recunoasterea internationala a rasei Ciobanesc Romanesc Mioritic.

Am fost implicat logistic - si asta ad hoc - la Gura Humorului in vara anului 2004 cand ACHR organiza prezentarea raselor nationale pentru reprezentantii FCI. Aceasta implicare a fost datorata bunei organizari a acelui eveniment de catre ACHR, care nu a binevoit a aduce o persoana cu o videocamera pentru inregistrarea evenimentului si trimiterea materialului catre FCI. Domnul Cristian Stefanescu nu se poate scuza ca nu cunostea acel aspect deoarece era implicat chiar foarte mult in acel eveniment si imaginile de pe caseta originala sunt chiar foarte graitoare.
Am fost implicat direct in prezentarea a doua exemplare la Beograd in luna martie a anului 2005 in fata reprezentantilor FCI ca ultim examen inainte de intalnirea FCI de la Buenos Aires din luna mai a aceluiasi an cand Ciobanescul Romanesc Mioritic a primit recunoasterea internationala.
Tot la fel, participarea la acest eveniment a fost fara avea pretentii la saci de mancare pentru caini sau decontari de alte cheltuieli .

Anul 2006 a adus primul titlu de Campion European unui exemplar de ciobanesc romanesc mioritic nascut in curtea mea, crescut de mine si prezentat de mine la campionatul european din acel an. Mai mult in cadrul grupei I a urcat intre primele 5 exemplare din care s-a ales castigatorul grupei I la acel campionat european. Era primul mioritic care obtinea un titlu european.
Anul 2008 a adus primul titlu de Campion Mondial unui exemplar de ciobanesc romanesc mioritic nascut in curtea mea, crescut de mine, si prezentat de mine la un campionat mondial.

In continare am sa ma refer la cele intamplate cu CIOBANESCUL ROMANESC MIORITIC.
Daca pana in anul 2005 activitatea facuta de ACHR pentru recunoasterea internationala s-a facut haotic si mai tot timpul in ultimul moment - scuza era ca nu exista club de rasa reprezentativ la nivel national care sa fie implicat in aceasta activitate- in anul 2005 a aparut si clubul de rasa recunoscut la nivel national. S-au facut cativa pasi si apoi in anul 2006 totul a incremenit. S-a cerut clubului de rasa ajutorul pentru elaborarea regulamentului de selectie in anul 2005. A fost creat si adoptat regulamentul de selectie - trimis catre ACHR ca apoi sa ne trezim cu un regulament de selectie impus de ACHR -11.09.2008 -din care cel care il citeste intelege foarte usor urmatoarele:
  • 1. toate rasele de ciobanesc romanesc se supun aceluiasi regulament (nu conteaza diferentele si particularitatile dintre cele trei rase);
    2. declararea exemplarelor ca fiind inapte se face pe baza defectelor eliminatorii din standardul rasei.
Ce nu este bine la Ciobanescul Romanesc Mioritic?
Agresiv sau fricos, subiect atipic, lipsa incisivilor sau a caninilor, prognatism inferior sau superior, albinism, pigmentatie atipica, coada absenta, inaltime la greaban sub 63 cm la femele si sub 68 cm la masculi si orice anomalii de ordin fizic si comportamental acestea sunt defectele eliminatorii. Nu vreau sa va spun ca au fost caini cu 4 patru premolari lipsa care isi cereau dreptul de monta. Nici un cuvant despre calitatea robei – element deosebit de important pentru aceasta rasa.

In data de 20.02 2009 se mai ia o hotarare memorabila de catre Consiliul Director ACHR: selectie si masuratori la varsta de 12 luni- pentru o rasa de talie mare.Nu o sa va obosesc si cu alte amanunte.
Am cautat in arhiva clubului corespondenta purtata intre ACHR si club (datorita faptului ca sunt presedinte din data de 13 ianuarie 2010) si nu am gasit nicio adresa prin care ACHR sa instiinteze clubul despre pasii care trebuiesc facuti in urmatorii 10 ani- timpul cel mai scurt nececesar obtinerii omologarii rasei de catre FCI. Nu am gasit nicio adresa care sa faca referire la organizarea in comun a unor actiuni in ceea ce priveste promovarea rasei.

ACHR a organizat trei simpozioane pentru ciobanescul romanesc -o actiune laudabila. Ce s-a intamplat? Au rezultat discutii sterile fara a se face o singura comunicare importanta in sensul eforturilor comune (ACHR-cluburi) a fi facute in vederea unei promovari mai bune a raselor romanesti si a actiunilor necesare a fi intreprinse pentru omologarea definitiva. In anii 2009 si 2010 au fost anuntate si apoi anulate. De ce? Si un exemplar daca era inscris pentru fiecare rasa trebuiau sa aiba loc atat Simpozionul cat si Campionatul National pentru Ciobanesti Romanesti, pentru a demonstra caracterul continuu si sutinut al acestor activitati.
ACHR este cel care tine legatura cu FCI si care ar trebuit sa stie exact, din anul 2005, ceea ce este necesar a fi facut pentru omologarea definitiva a rasei. Din pacate nu a comunicat absolut nimic. Am uitat- a cerut clubului o serie de statistici conform deciziei nr.19 din data de 09.12.2009.
O parte se regasea chiar in propria arhiva si la COR. In ceea ce priveste incidenta unor maladii , prezenta sau absenta unor defecte morfologice, situatia legata de evolutia caracterului si comportamentului - aceste lucruri trebuiau aduse la cunostinta clubului inca din anul 2005 sau chiar 2006 si urmarite de-a lungul anilor. Nu s-a facut acest lucru.
La ora actuala Ciobanescul Romanesc Mioritic este in pericol ca rasa datorita selectiei foarte slabe facute in ultimii 5 ani precum si a promovarii exemplarelor cu caracter instabil, si nu ma refer la agresivitate - ci din contra. Incurajarea prezentarii exemplarelor de mioritic ca si exemplarelor ce apartin raselor din grupa IX este o alta mare gresala- dar sper ca va putea fi reparata prin decizia luata de FCI la Bratislava in 11,12 august 2010 si care a fost transmisa prin Circulara nr.30 din 26.10.2010.

Comisie pentru omologare a existat si pana la data 05.11.2010 . Acum se schimba componenta ei. Ce a facut comisia pana acum? Nici ea nu a ajutat conducerea ACHR in laborioasa activitate desfasurata pana acum pentru promovarea raselor romanesti si omologarea definitiva a acestora?
Care sunt rezultatele vechii comisii ? Poate o sa aflam candva.
Persoane din ACHR au ajuns sa hotarasca ca o adunare generala a fost convocata sau nu statutar. De cand ACHR a ajuns Judecatorie? Conform carui statut ACHR se amesteca in probleme interne ale cluburilor ?
In ceea ce priveste tragerea la raspundere a celor vinovati este foarte adevarat . Asteptam ca cei care nu au stiut sa comunice cu cluburile nationale raspunzatoare de rasele romanesti sa isi asume acest fapt real si sa demisioneze din functiile pe care le detin in conducerea ACHR , inclusiv din cea de presedinte.

Dan Cioroboreanu
Timisoara
13.11.2010


Post Reply

Return to “Recunoașterea internațională a Ciobăneștilor Românești”