Sterilizarea şi vaccinarea câinilor - extras din HG nr 1059/2013

Legislație, regulamente, formulare, cereri tip, declarații - lămuriri și mod de utilizare
Post Reply
User avatar
Administrator
Posts: 69
Joined: Thu Sep 12, 2013 10:43 am
Location: Bihor, Oradea
Contact:

EXTRAS din HOTĂRÂREA nr. 1059 din 11 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

...
CAPITOLUL XII: Sterilizarea şi vaccinarea câinilor. Menţinerea igienei de către deţinători

Art. 39
(1)Persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi ai acestora pe teritoriul ţării au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015.
(2)Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel:
  1. a)femelele la vârsta de 4-6 luni;
    b)masculii la vârsta de 6-8 luni.
(3)Câinii fără stăpân care nu aparţin rasei comune nu vor fi sterilizaţi în situaţia în care sunt revendicaţi sau adoptaţi.
(4)Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să sterilizeze câinii de rasă comună sau metişii acestora revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăpost, precum şi femelele gestante.
(5)Sterilizarea femelelor gestante, a femelelor revendicate, adoptate sau menţinute în adăpost se realizează cu prioritate.
(6)Sterilizarea câinilor fără stăpân de rasă comună sau a metişilor acestora revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăposturi publice se realizează în mod obligatoriu; sterilizarea se va realiza prin orhidectomie pentru masculi şi ovariohisterectomie pentru femele.
(7)Prin excepţie de la prevederile alin. (6), sterilizarea se poate realiza şi chimic cu produse omologate în Uniunea Europeană.
(8)Deţinătorii de femele nesterilizate au obligaţia de a declara gestaţiile, fătările, precum şi numărul de pui fătaţi oricărui medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, sau medicului veterinar de liberă practică împuternicit în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările
ulterioare.
(9)Declararea gestaţiilor se face imediat ce acestea au fost sesizate de deţinător, iar declararea fătărilor şi a numărului de pui fătaţi se face în maximum 10 zile de la fătare.
(10)Medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, sau, după caz, medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care primesc declaraţiile prevăzute la alin. (8) înregistrează datele şi le introduc în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Image

Art. 40
Efectuarea operaţiunii de sterilizare este consemnată în carnetele de sănătate ale câinilor şi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii.

Art. 41
(1)Consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale, prin concesionarea, în condiţiile prevăzute la art. 8, a operaţiunilor de sterilizare către unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii.
(2)Deţinătorii de câini de rasă comună sau metişi ai acestora care doresc să beneficieze de subvenţionarea sterilizării câinilor pe care îi deţin depun o solicitare în acest sens la consiliile locale.
(3)Consiliile locale transmit persoanelor care au făcut solicitarea potrivit alin.
(2) adresa cabinetelor medicale veterinare de liberă practică către care s-a făcut concesionarea sterilizărilor împreună cu un bon de ordine cu numele şi adresa deţinătorului câinelui, care va fi parafat şi semnat de medicul veterinar după efectuarea operaţiei de sterilizare.

Art. 42
(1)Se interzice sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor acestora a căror stare de sănătate nu permite efectuarea respectivei operaţii medicale, precum şi a câinilor utilitari.
(2)Motivele medicale ale exceptării câinilor de la sterilizare trebuie menţionate de medicul veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, în carnetul de sănătate al câinelui şi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
(3)Sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor acestora se poate efectua şi cu ajutorul clinicilor veterinare mobile.

Art. 43
(1)Deţinătorii de câini sunt obligaţi ca, la ieşirea cu aceştia în spaţiile publice, să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora.
(2)În carnetele de sănătate ale câinilor este obligatorie consemnarea numărului microcipului, a sterilizării, în cazul câinilor de rasă comună şi al metişilor acestora, iar în cazul celor exceptaţi de la sterilizare, motivele medicale ale exceptării câinilor de la sterilizare.

Art. 44
În vederea menţinerii igienei în spaţiile publice, deţinătorii de câini au următoarele obligaţii:
a)să ridice dejecţiile produse de animalele pe care le deţin din spaţiile publice, din spaţiile adiacente acestora, din holurile şi din căile de acces ale spaţiilor locative;
b)să nu arunce dejecţii animaliere în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi în căile de acces ale spaţiilor locative.

P.S.: Hotărârea completă poate fi lecturată pe https://cmvro.ro/files/download/legisla ... a-1059.pdf


COWARDS - never start || THE WEAK - never finish || WINNERS - never quit
Post Reply

Return to “Legislație / Regulamente”