Alimentatie pui mioritic 2 luni

Post Reply
Papadia
Posts: 4
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:22 am

Buna ziua,

Deschid acest topic deoarece in curand voi avea si eu o catelusa ciobanesc mioritic si vreau sa-i ofer o alimentatie potrivita.

Am citit numeroase topicuri de pe forumuri si postari ale caniselor, dar inca am cateva nelemuriri.
Iata la ce m-am gandit eu ca ar fi potrivit ca si program de alimentatie. Va rog sa ma corectati unde credeti ca e nevoie si sa incercam sa facem impreuna un program de alimentatie cat mai bun, care sa fie de folos si altora! :)

3 mese pe zi

Dimineata:
- hrana uscata, aprox 200gr.
Din ce am citit, hrana nu ar trebui sa contina foarte multe proteine, catelul se poate dezvolta prea brusc din aceasta cauza. Mancarurile superpremium ca si Acana sau Orijen au intre 31-40% proteine, ceea ce mi se pare destul de mult. Am gasit un tip de mancare de la Arden Grange -> Puppy/Junior Large Breed (Crude Protein 26%, Fat Content 16%, Crude Ash 7%, Crude Fibres 2.5%, Calcium 1.4%, Phosphorous 0.95%, Omega-3 0.84%, Omega-6 2.92%), care mi s-a parut mai potrivita. Ce parere aveti despre ea? Daca folositi un alt tip de hrana uscata mai potrivit, va rog sa mi-l recomandati!

Pranz:
- fiertura cu fibre, legume, carne in diverse combinatii.
- din categoria fibre: malai, arpacas, orez, paste fainoase, gris
- din categoria legume: morcovi, telina, pastarnac, sfecla rosie, spanac, brocoli, ardei gras, marar, patrunjel
- din categoria carne: carne de pui, carne de oaie, carne de vita, carne de peste, oase vita

Seara:
- ceva pe baza de lactate: lapte, branza dulce, smantana, iaurt, zer (daca gasesc pe la ciobani)
- posibil combinatie cu malai sau gris

Sper ca nu am omis ceva.
Va rog daca se poate sa imi recomandati si niste cantitati / masa, sa nu cumva sa-i dau prea mult sau prea putin de mancare catelusei :)

Multumesc!
Diana


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Cei mai multi caini sunt intoleranti la lactoza, deci fac moale de la lapte. In schimb, iaurturile, zerul, branza, sunt mai usor de digerat, acestea fiind deja fermentate. Programul pus de tine la punct este foarte bun, Ardene Grange este o mancare buna, tot din gama celor superpremium. Nu am folosit-o dar am auzit numai de bine despre ea.
Mai are voie oua, maruntaie (inima, ficat, rinichi, pipote, plaman), le poti adauga in terciul de malai-zer, spre exemplu.


Image
Papadia
Posts: 4
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:22 am

Multumesc pentru recomandare lilith! In mod sigur o sa introduc si oua si maruntaie in dieta!


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Ce inseamna diletantismul ! Sa recomanzi maruntaie in alimentatia cainilor inseamna intradevar o crasa necunoastere a unor elemente de baza si anume:
- maruntaiele NU au aproape nici o valoare nutritiva
- maruntaiele provoaca foarte usor fermentatie si balonari chestii ce pot deveni chiar mortale cainilor ( popular se numeste "incurcatura de mate" si este cauzata de fermetatie si gaze ce produc acest efect.
- maruntaiele miros foarte puternic si de multe ori - atunci cand sunt luate de la abator si nu din comert - scoase din consumul uman ca urmare a infestarii cu diversi paraziti sau a existentei diverselor boli specifice
- maruntaiele de porc in special sunt foarte toxice la caine
https://canisaderomania.sunphoto.ro/Regi ... de_Romania


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Ce inseamna diletantismul ! Sa recomanzi maruntaie in alimentatia cainilor inseamna intradevar o crasa necunoastere a unor elemente de baza si anume:
- maruntaiele NU au aproape nici o valoare nutritiva
- maruntaiele provoaca foarte usor fermentatie si balonari chestii ce pot deveni chiar mortale cainilor ( popular se numeste "incurcatura de mate" si este cauzata de fermetatia si gazele ce produc acest efect.
- maruntaiele miros foarte puternic si de multe ori - atunci cand sunt luate de la abator si nu din comert - scoase din consumul uman ca urmare a infestarii cu diversi paraziti sau a existentei diverselor boli specifice
- maruntaiele de porc in special sunt foarte toxice la caine
- maruntaiele fierte miros urat si tare iar in plus se altereaza extrem de repede in castronul cainelui atunci cand nu mananca complet portia atragand si mustele foarte repede
Oul este un aliment foarte complex dar care trebuie cu grija administrat atat la om cat si la caine in special in fazele de crestere. Nu se dau oua de rata cainilor de exemplu, la fel nu se dau oua prajite, mai mult de un ou pe zi si maxim 3-4 pe saptamana. Se poate da un galbenus de ou - este cel mai hranitor component al oului - in lapte. Laptele praf este facut din zer uscat in principal astfel incat de preferat este zerul in alimentatia mioriticului, dar fara sare.
https://canisaderomania.sunphoto.ro/Regi ... de_Romania


alinzmara
Posts: 37
Joined: Wed Mar 12, 2014 4:11 pm

In pricipiu, dc pretul nu e prea mare, mergi pe hrana super-premium.
Multi zic, ca e mancare toxina, si fac ei o combinatie acasa de maruntaie si alte chestii(care cica e naturala) si hranesc astfel caini.
Mancarea super-premium contine ce trebuie pt un caine, la care se poate adauga mancare de calitate care o consumi si tu(de preferat nu resturi de gen gaturi, capatani din piata si alte chestii).

Din experienta royal canin, in conbinatie de zerul de vaca merge super ... ca crescut cat un magar :)


Nelu Albiter
Posts: 152
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:54 pm

"- maruntaiele NU au aproape nici o valoare nutritiva "... Cam cat de idiot trebuie sa fi ca scri asa ceva?!?! Toate carnivorele consuma intai maruntaiele si partile moi ale prazii!! Pentru ca sunt mai nutritive si contin mai multe elemente necesare decat carnea (muschii)!!
Last edited by Oliviu Secara on Fri Jun 20, 2014 10:44 am, edited 1 time in total.
Reason: limbaj jignitor la adresa altui user


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Dle Secara cred ca exprimarea utilizatorului Albiter se rfera strict la persoana sa.Cu toate acestea exprimarea utilizatorului nu respecta regulile acestui forum drept pentru care va solicit fie stergerea postarii sale fie banarea sa - mai ales ca nu este proprietar de caine ciobanesc romanesc!
Nefiind proprietar el nu cunoaste faptul ca acesti caini nu sunt animale de prada si deci nu vaneaza animale pentru a le consuma.Ceea ce a vazut utilizatorul pe Discovery se refera la alte animale si nu la caini si in special ciobanesti romanesti.
Cum studii, in afara celor primare obligatorii, nu stie nimeni sa aibe acest vremelnic utilizator in domeniul medical sau alimentar mai ales opinia sa este chiar una lipsita de orice valoare.


Nelu Albiter
Posts: 152
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:54 pm

Ti tu neapărat sa demonstrezi cat esti de rupt de lumea ciobanestilor adevarati... De ce crezi tu ca ciobanestii sunt obligati sa poarte jujeu la gat?! Da, ba, ca sa nu vaneze... Si daca vânează tu ce crezi ca fac apoi? Mănâncă vânatul sau il aporteaza ciobanului? Din păcate sunt multi ciobani care permit câinilor sa vaneze ca sa nu cheltuiască ei cu mâncarea lor. Bine, aici vorbim de ciobanesti adevarati nu se corcituri blanoase de care promovează unii ca tine.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Dl. Nelu este proprietar de ciobănești, nu mai bateți apa în piua pe această temă vă rog.

Animalele de pradă consumă cu prioritate organele și intestinele din cavitatea abdominală și toracică din cauză ca sunt moi și pot fi înghițite rapid, după o masticație superficială. Plus că acestea au miros puternic și ar putea atrage rivali, ceea ce nu e de dorit. Calitatea nutritivă a acestora este mult inferioară față de musculatură care necesită o masticație prelungită, iar digestia este de asemenea de o durată mai lungă.

Rămâneți la tema topicului. Discuții despre animalele de prada de la noi gasiți pe topicul ”Inamicii naturali ai Ciobănescului” - aici viewtopic.php?f=7&t=5


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Userul Albiter sa ne faca dovada unui caine cu pedigree aflat in proprietatea lui prin afisarea acelui pedigree ca sa putem constata ca este corecta aceasta afirmatie a dvstra dle Secara.Nu de alta dar asa o sa vedem cu totii de cand este el proprietar devreme ce canisa de belo getica nu ii apartine lui si el are doar calitatea de angajat fara acte din cate se stie acolo si atat.
Jujeul este pus intradevar ca sa impiedice vanatoarea cu cainii ciobanesti dar si ca identificare a cainelui ciobanesc fata de cainii salbaticiti pe care vanatorii au voie sa ii impuste.
Cainele nu mananca vanatul dar asta este alta problema.Intradevar a explicat foarte bine dnul Secara ce se intampla cu carnasierele si de ce mananca intai aceste maruntaie.
In ceea ce priveste valoarea proteica a acestor organe daca se da un search pe net se gasesc destule tabele in care se prezinta aceste valori si cat sunt ele de scazute in raport cu restul tipurilor de carne astfel incat afirmatii acelui user arata inca odata redusul nivel intelectual si al cunostiintelor legate de alimentatia ciobanestilor in special.


alinzmara
Posts: 37
Joined: Wed Mar 12, 2014 4:11 pm

Buna ziua,

Din cunostintele mele, eu zic ca este de preferat ca un caine sa fie hranit cu hrana super-premium(de exemplu: Royal Canin si altele etc...), care nu are chiar un pret nelijabil, in special daca ai si mai multi caini.
Daca pretul e prea piperat, atunci eu zic: lapte, zer, paine, mamaliga, ciorba, orez etc...
In principiu prin mancare calitativa, se intelege si mancare comestibila si sanatoasa, si nu resturi care nu sunt comestibile pt om. In special pana creste pana la 1.5 ani, e nevoie de mancare nutritiva de calitate, dc se doreste ca acesta sa cresca cum trebuie si sa fie sanatos la maturitate.
Maruntatiele luate din piata, eu zic ca se numara printre ultimile obtiuni, nu sunt prea nutritive si de multe ori cainele doar umfla burta cu ele. Ma rog, dc alta solutie nu e, se poate merge si pe o astfel de hrana dar cu o observatie mai atenta, sa nu se imbolnavesca.
Din experienta spun, ca e mare difernta intre mancarea super-premium si cea care se gaseste prin ograda, sau cea normala.
Am experimentat ambele cazuri, e cam cum mergi cu benzina de 95, sau benzina carera 100.

Alin


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Fara paine ptr ca fermenteaza foarte usor!!!


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

alinzmara wrote:Buna ziua,

Din cunostintele mele, eu zic ca este de preferat ca un caine sa fie hranit cu hrana super-premium(de exemplu: Royal Canin si altele etc...), care nu are chiar un pret nelijabil, in special daca ai si mai multi caini.
Daca pretul e prea piperat, atunci eu zic: lapte, zer, paine, mamaliga, ciorba, orez etc...
In principiu prin mancare calitativa, se intelege si mancare comestibila si sanatoasa, si nu resturi care nu sunt comestibile pt om. In special pana creste pana la 1.5 ani, e nevoie de mancare nutritiva de calitate, dc se doreste ca acesta sa cresca cum trebuie si sa fie sanatos la maturitate.
Maruntatiele luate din piata, eu zic ca se numara printre ultimile obtiuni, nu sunt prea nutritive si de multe ori cainele doar umfla burta cu ele. Ma rog, dc alta solutie nu e, se poate merge si pe o astfel de hrana dar cu o observatie mai atenta, sa nu se imbolnavesca.
Din experienta spun, ca e mare difernta intre mancarea super-premium si cea care se gaseste prin ograda, sau cea normala.
Am experimentat ambele cazuri, e cam cum mergi cu benzina de 95, sau benzina carera 100.

Alin
Buna ziua,

Prima data va raspund la comparatie (foarte pertinenta) finca este din domeniul meu:
Daca in domeniul auto se incearca sa se elimine cu cat posibil diferențele de prestații datorate cifrei octanice a carburantului, la pasări si animale nu cred ca putem face acest lucru. La mașini avem acea funcție RON ADAPTATIV care permite diminuarea efectului client dat de calitatea carburantului.
La pasari si la animale este o vorba - CELULOZA MANANCA, CELULOZA PRODUCE
Pana la urma, si acesta este tot un sport, o competitie.
Din punctul meu de vedere, hrana reprezinta secretul, castigator sau necastigator, al fiecarui crescator.
Cand gandim reteta, trebue sa avem fixat bine obiectivul. Daca vrei sa concurezi cu el, (din punctul meu este cea mai placuta experienta, aici te intalnesti cu alti crescatori, poti chiar sa porti discutii constructive si de ce nu sa identifici punctele unde trebue sa mai lucrezi, in raport cu populatia existenta in aceea expozitie, nu neaparat sa fii deacord cu ce scrie arbitrul pe fisa de arbitraj, dar cand pui doua exemplare una langa alta poti sa ti faci o alta idee) trebue sa adaptezi hrana si conditiile de crestere, astfel incat cainele sa fie in cea mai buna forma in sezonul expozitional.
Hrana trebue sa urmareasca mai multi parametri (calitatea blanii, culoare pielei, dezvoltarea osaturii ...).
Eu unul nu am reusit sa produc o hrana excelenta pt pasarile mele, cu toate ca nu duc lipsa de materie prima. Nu stiu/nu am dispozitivele necesare sa calculez nivelul de carbohidrati, aminoacizi, minerale si chiar si proteina din amestecul facut in curte.
Ar fi interesant sa vedem o reteta preparabila in casa destinata anumitor grupe de caini

Concluzia este ca acesta pasiune, nu este de loc ieftina, un exemplar de calitate costa pe masura calitatii.
Deocamdata cainii nu se arbitreaza, cel putin in Romania, parerea mea, sau cel putin nu dupa standard, altfel as putea afirma ca, aceasta pasiune este un sport, o competitie intre crescatori/exemplarele prezentate.
Ca orice sportiv, inportant este ce arati pe teren nu la antrenamente, sau la mesele festive.
"Daca mananci numai sarmale nu o sa mai fii in forma pe teren ..."

Eu folosesc numai Belcando si sunt foarte multumit.


alinzmara
Posts: 37
Joined: Wed Mar 12, 2014 4:11 pm

Ceea ce am mentionat si eu mai sus, Belcando e o hrana super-premium, si atunci se obtin si rezultate.
Eu nu adaug multa mancare(diverse chestii prin casa) calitativa pe langa hrana super-premium destinata cainilor.


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Regimul de alimentatie medicatie si ingrijire recomandat de catre Canisa de Romania

Te salut stimate posesor al unei veritabile comori:ciobanescul romanesc mioritic!
Am sa imi permit sa iti ofer pe aceasta cale regimul corect de medicatie,alimentatie si ingrijire ptr ciobanestii mioritici recomandat de catre Canisa de Romania.
Acest regim se bazeaza pe o experienta in cresterea si dezvoltarea rasei ce incepe in anul 1990 - anul infiintarii canisei, si pe rezultatele obtinute de peste cele peste sapte sute de exemplare produse sau apartinand canisei mele, Canisa de Romania.
Pentru a intelege importanta aplicarii acestui regim trebuie sa se stie cateva lucruri importante despre rasa ciobanesc romanesc mioritic si anume ca:
- este o rasa naturala si semiprimitiva, de talie mare,
- are cu o crestere exploziva in primele luni de viata si de aceea este nevoie de un regim controlat al medicatiei, alimentatiei si ingrijirii
- este singura rasa careia inca ii mai miroase blana a oaie din cauza alimentatiei sale de la geneza si pana azi, alimentatie bazata in principal pe zerul din laptele de oaie.
- nefiind o rasa de interes chinologic, decat dupa anii 1980, a avut o dezvoltare necontrolata si in salturi mari, fiind aproape pe cale de disparitie in anii 1990-1994
- consangvinizarile executate de catre crescatori trebuiesc controlate de catre un specialist al clubului pentru a se evita achizitionarea unor exemplare cu probleme medicale sau chinologice existente sau posibil de a apare.
- consangvinizarile au un rol important in evolutia raselor canine si a raselor in general, pentru ca prin intermediul lor se fac ameliorarile calitatilor acelor produsi, dar ele trebuiesc facute NUMAI controlat si doar in conditii de urmarire atenta a acestor produsi
- indiferent de asociatiile chinologice care au participat la omologarea internationala a rasei, produsii canisei de Romania au stat permanent la baza acestui proces.
- mentalitatea acestei rase este aceea ca face ce trebuie cand trebuie iar in rest este in permanenta veghe astfel ca nu trebuie sa te astepti sa fie decat cel mai frumos caine din lume pentru tine dar si singurul care te va apara indiferent cu ce pret.
- aceasta rasa iubeste si protejeaza copii in mod special fiind o rasa de paza si aparare care are un instinct al proprietatii foarte dezvoltat

A. Regimul medical recomandat in perioada de crestere este :
1. Vitaminele C + B1 + B6 + B12
- se administreaza oral cate o fiola zilnic din fiecare (5 zile si apoi 5 zile pauza) pentru femele pana la 12 luni si ptr masculi pana la 16 luni
- cele lichide au avantajul de a fi mai rapid asimilate in organism decat
cele solide tip pastile
2. Calciu
- cate 4 fiole/zi in cicluri de 5 zile pana la 6 luni ( fiole de uz veterinar de preferat )
- sau Calcifos, Petfos cate 6 drajeuri mari zilnic
3. Vitaminele A + D2
- se dau cate 4 drajeuri/zi in cicluri de 5 zile concomitent cu calciul
4. Aspatofort
- cate o fiola dupa deparazitare si cate 4/luna pentru pui pana la varsta adulta.
- acest produs are rolul de a detoxifica ficatul si de a produce pofta de mancare.
- este cel mai bun produs din lume de acest gen (de exemplu Liv52 fiind produs din petrol prin sinteza chimica) si de aceea se gaseste mai greu.A fost creat la Cluj, este produs de Terapia Iasi si se mai gaseste inca prin farmacii sau spitale.
Suplimente proteice si vitaminice din gama Mega Mass, sau alti producatori,cu creatinina ptr LUARE IN GREUTATE ( exista si ptr alte produse pentru ardere de grasimi,etc dar care nu sunt folositoare)
- cate 1 unitate pe portie de mancare.
- acest produs este foarte important ptr luare in greutate.
- in ciuda reclamei agresive si neinspirate de pe etichete nu este un produs anabolizant ( anabolizantele sunt interzise in Romania si se elibereaza doar cu prescriptie si sub control medical) si are la baza ... zerul!

B. Regimul alimentar:
1. Are voie: arpacas ( este cel mai recomandat produs natural, se fierbe un pic mai greu,dar asigura un nivel mare de prelucrare a lui in organism, luare in greutate, tract digestiv curat, etc),malai,orez,carne de vita, oaie, peste, marar,patrunjel,zer,lapte, branza dulce,smanatana, iaurt,hrana uscata de tip industrial pentru rasele canine de talie mare
2. Nu are voie: carne de porc, oase si slanina de porc,oase de pui,varza,
fasole,mazare,cartofi,paine,mezeluri,sare,condimente,salamuri,mezeluri, conserve destinate consumului uman.

C. Ingrijire si dresaj:
Va trebui sa va invatati cainele, singuri la inceput, sa mearga cu lesa si cu masina,fiind de preferat sa il plimbati mai intai prin curte si apoi dupa perioada de vaccinare pe strada.La inceput va face nazuri se va da cu fundul de pamant dar putina rabdare si eventual un pic de "atentie" cu zgarda si se rezolva!!
Daca mananca fecale,balega,etc i se va administra un varf de cutit de amoniac alimentar pe gura odata pe an si se va rezolva carenta de saruri de amoniu. Cand se taraste prin asa ceva, cu o mica corectie i se va taia dorinta de a isi schimba mirosul propriu.Aceasta schimbare de "parfum" se datoreaza instinctului sau de vanator ancestral!!!
Pentru un dresaj serios varsta recomandata este de minim 8-9 luni la masculi si dupa primul ciclu la femele. Aceasta se poate face cu un dresor din Snagov autorizat si verificat si de club dar si de mine personal.
Se recomanda folosirea lesei reglabile, a zgarzilor corectoare dar si a hamurilor in perioadele de crestere in special.

D. Toaletaj si intretinere:
- blana acestei rase este ceva extrem de spectaculos dar si de special. Exista trei tipuri de par si anume: subparul ( este mai rar vara si des iarna, parul viu ( creste permanent , are o lungime de 10-20 cm chiar) si parul mort ( care precede imapaslirea blanii).
- NU TUNDETI CAINELE NICIODATA daca nu este medical recomandat
- in orice faza de impaslire ar fi un mioritic, cu rabdare,timp si periile adecvate se poate rezolva.
- unui frizer canin ii convine sa va ia banii pentru un tuns si nu sa vi-l descalceasca pentru ca dureaza mai mult, consuma energie fizica multa,etc asa ca o sa gasiti tot felul de "recomandari" de al il tunde
- dupa un tuns complet blana cainelui va reveni la normal abia in minimum un an si daca nu il periati corect in acest timp blana se va impasli la loc
- cainele nu face schimbul de toxine prin transpiratia pielii ca la om asa ca blana lui il va ajuta vara sa reziste la caldura si insolatie
- Nu uitati sa il periati zilnic cu o perie cu ace si nu cu altceva !!Au la Animax unele perii care costa 3-50 RON, late, din plastic cu maner negru si care sunt si retractabile.
- nu folositi trimere de periaj sau perii cu alta densitate si forma a dintilor pentru ca rup blana si cainele in loc sa se bucure de masajul oferit va refuza "tratamentul"
- Curatatul in urechi saptamanal va evita unica problema de sanatate a rasei = otitele!Parul care ii creste in urechi va trebui smuls cu o penseta ptr a evita formarea dopurilor urat mirositoare care mai sunt si surse de infectii ale urechii
- aceasta rasa este foarte rezistenta la boli si ascunde de multe ori simptomele in fazele incipiente. Este nevoie sa consultati strict medicul veterinar la aparitia : varsaturilor repetate, a diareei repetate, ambele daca aceste simptome mai sunt insotite si de sange, apatie generala,etc.
Faceti cat mai multe poze cu cainele dvstra de aproape, pe fond de culoare diferit de cel al blanii,etc
Bucurati-va de cel mai minunat caine din lume: ciobanescul romanesc mioritic!
Succes!
Cezar Osiceanu
Proprietar al canisei de Romania
Arbitru international
Presedinte al Clubului National de Caini Ciobanesti Romanesti - CNCCR


P.S.1 Pentru orice problema legata de crestere, intretinere, dresaj, monta, etc la aceasta rasa va rog sa ma sunati la 0744319130 sau sa imi scrieti pe adresa de email cezarosiceanu@yahoo.com


User avatar
Olya
Posts: 5
Joined: Sat Nov 28, 2015 10:33 pm
Location: Craiova

Astazi Oliver (2 luni fara 2 zile) a sarit 2 mese. I-am dat mancarea care chiar ieri o devora cu placere de rasuna in casa cum "cioflaia" in ea. Astazi pauza. Am inceput sa ma panichez :o . Nu a vrut nici ciorba special facuta pentru el, nici crochetele, nici zer, nici iaurt si nici biscuiti. A mancat un pic din branza dulce care i-am dat-o, dar nu foarte mult. Are deparazitarile la zi, iar de 7 zile ii dau un complex de vitaine si minerale la recomandarea medicului si pana acum nu am avut niciodata probleme cu alimentatia. A fost foarte zburdalnic toata ziua si as exclude posibilitatea ca ar fi bolnav. Ce altceva ar putea avea? Este normal sa sare asa cate-o masa, doua sau ar trebui sa-mi fac griji? :cry:


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Olya wrote:Astazi Oliver (2 luni fara 2 zile) a sarit 2 mese. I-am dat mancarea care chiar ieri o devora cu placere de rasuna in casa cum "cioflaia" in ea. Astazi pauza. Am inceput sa ma panichez :o . Nu a vrut nici ciorba special facuta pentru el, nici crochetele, nici zer, nici iaurt si nici biscuiti. A mancat un pic din branza dulce care i-am dat-o, dar nu foarte mult. Are deparazitarile la zi, iar de 7 zile ii dau un complex de vitaine si minerale la recomandarea medicului si pana acum nu am avut niciodata probleme cu alimentatia. A fost foarte zburdalnic toata ziua si as exclude posibilitatea ca ar fi bolnav. Ce altceva ar putea avea? Este normal sa sare asa cate-o masa, doua sau ar trebui sa-mi fac griji? :cry:
Bună seara Olga, să știi că dacă nu ai observat nici un simptom de boală (apatie, diaree, vomituriție, polidipsie) care să ne ducă cu gândul la o afecțiune specifică vârstei nu ai motive să te îngrijorezi. Adesea puii sar peste unele mese uneori și zile la rând deoarece în această perioadă necesarul lor nu este atât de ridicat. De obicei cățelul de Mioritic începe să mănânce mai mult după vârsta de 3.5 luni când începe perioada de creștere accelerată; atunci necesarul de alimente este sporit. Atenție să nu fie prea alintat cu tot felul de bunătăți și să aibă tendința de îngrășare. Nu cred că este cazul să te îngrijorezi, dacă puiul tău a sărit peste câteva porții de hrană. Ce tip de hrană îi oferi ?
Cățelul este vaccinat conform vârstei ?


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Olya
Posts: 5
Joined: Sat Nov 28, 2015 10:33 pm
Location: Craiova

Multumesc pentru raspuns si informatiile utile dle Secara.
Da, pustiul are carnetul de sanatate la zi (chiar noi i l-am facut deci e exclus sa aiba vaccinurile facute doar din pix).
In privinta mancarii, pentru ca m-am decis sa fiu o mama exemplara ii dau si crochete de juniori dar si mancare special gatita pentru el (4 mese pe zi la ore relativ fixe) la care mai adaug zer de vaca uneori si biscuiti simpli si urda. Efectiv nu vrea sa manance nimic. Am fost la medic de dimineata si am exclus constipatia, nu are nici febra, ba chiar e destul de vioi si jucaus. Ni s-a spus ca e posibil sa fi facut indigestie si sa incerc sa-i dau ceai de menta si sa-l ademenesc cu putina carne fiarta si taiata marunt dupa care sa-i dau Enteroguard (3/zi)si sa revenim la normal. Sper sa functioneze.


Post Reply

Return to “Nutriție”