Regimul de alimentatie medicatie si ingrijire recomandat

Post Reply
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Regimul de alimentatie medicatie si ingrijire recomandat de catre Canisa de Romania[/b]

Te salut stimate posesor al unei veritabile comori:ciobanescul romanesc mioritic!
Am sa imi permit sa iti ofer pe aceasta cale regimul corect de medicatie,alimentatie si ingrijire ptr ciobanestii mioritici recomandat de catre Canisa de Romania.
Acest regim se bazeaza pe o experienta in cresterea si dezvoltarea rasei ce incepe in anul 1990 - anul infiintarii canisei, si pe rezultatele obtinute de peste cele peste sapte sute de exemplare produse sau apartinand canisei mele, Canisa de Romania.
Pentru a intelege importanta aplicarii acestui regim trebuie sa se stie cateva lucruri importante despre rasa ciobanesc romanesc mioritic si anume ca:
- este o rasa naturala si semiprimitiva, de talie mare,
- are cu o crestere exploziva in primele luni de viata si de aceea este nevoie de un regim controlat al medicatiei, alimentatiei si ingrijirii
- este singura rasa careia inca ii mai miroase blana a oaie din cauza alimentatiei sale de la geneza si pana azi, alimentatie bazata in principal pe zerul din laptele de oaie.
- nefiind o rasa de interes chinologic, decat dupa anii 1980, a avut o dezvoltare necontrolata si in salturi mari, fiind aproape pe cale de disparitie in anii 1990-1994
- consangvinizarile executate de catre crescatori trebuiesc controlate de catre un specialist al clubului pentru a se evita achizitionarea unor exemplare cu probleme medicale sau chinologice existente sau posibil de a apare.
- consangvinizarile au un rol important in evolutia raselor canine si a raselor in general, pentru ca prin intermediul lor se fac ameliorarile calitatilor acelor produsi, dar ele trebuiesc facute NUMAI controlat si doar in conditii de urmarire atenta a acestor produsi
- indiferent de asociatiile chinologice care au participat la omologarea internationala a rasei, produsii canisei de Romania au stat permanent la baza acestui proces.
- mentalitatea acestei rase este aceea ca face ce trebuie cand trebuie iar in rest este in permanenta veghe astfel ca nu trebuie sa te astepti sa fie decat cel mai frumos caine din lume pentru tine dar si singurul care te va apara indiferent cu ce pret.
- aceasta rasa iubeste si protejeaza copii in mod special fiind o rasa de paza si aparare care are un instinct al proprietatii foarte dezvoltat

A. Regimul medical recomandat in perioada de crestere este :
1. Vitaminele C + B1 + B6 + B12
- se administreaza oral cate o fiola zilnic din fiecare (5 zile si apoi 5 zile pauza) pentru femele pana la 12 luni si ptr masculi pana la 16 luni
- cele lichide au avantajul de a fi mai rapid asimilate in organism decat
cele solide tip pastile
2. Calciu
- cate 4 fiole/zi in cicluri de 5 zile pana la 6 luni ( fiole de uz veterinar de preferat )
- sau Calcifos, Petfos cate 6 drajeuri mari zilnic
3. Vitaminele A + D2
- se dau cate 4 drajeuri/zi in cicluri de 5 zile concomitent cu calciul
4. Aspatofort
- cate o fiola dupa deparazitare si cate 4/luna pentru pui pana la varsta adulta.
- acest produs are rolul de a detoxifica ficatul si de a produce pofta de mancare.
- este cel mai bun produs din lume de acest gen (de exemplu Liv52 fiind produs din petrol prin sinteza chimica) si de aceea se gaseste mai greu.A fost creat la Cluj, este produs de Terapia Iasi si se mai gaseste inca prin farmacii sau spitale.
Suplimente proteice si vitaminice din gama Mega Mass, sau alti producatori,cu creatinina ptr LUARE IN GREUTATE ( exista si ptr alte produse pentru ardere de grasimi,etc dar care nu sunt folositoare)
- cate 1 unitate pe portie de mancare.
- acest produs este foarte important ptr luare in greutate.
- in ciuda reclamei agresive si neinspirate de pe etichete nu este un produs anabolizant ( anabolizantele sunt interzise in Romania si se elibereaza doar cu prescriptie si sub control medical) si are la baza ... zerul!

B. Regimul alimentar:
1. Are voie: arpacas ( este cel mai recomandat produs natural, se fierbe un pic mai greu,dar asigura un nivel mare de prelucrare a lui in organism, luare in greutate, tract digestiv curat, etc),malai,orez,carne de vita, oaie, peste, marar,patrunjel,zer,lapte, branza dulce,smanatana, iaurt,hrana uscata de tip industrial pentru rasele canine de talie mare
2. Nu are voie: carne de porc, oase si slanina de porc,oase de pui,varza,
fasole,mazare,cartofi,paine,mezeluri,sare,condimente,salamuri,mezeluri, conserve destinate consumului uman.

C. Ingrijire si dresaj:
Va trebui sa va invatati cainele, singuri la inceput, sa mearga cu lesa si cu masina,fiind de preferat sa il plimbati mai intai prin curte si apoi dupa perioada de vaccinare pe strada.La inceput va face nazuri se va da cu fundul de pamant dar putina rabdare si eventual un pic de "atentie" cu zgarda si se rezolva!!
Daca mananca fecale,balega,etc i se va administra un varf de cutit de amoniac alimentar pe gura odata pe an si se va rezolva carenta de saruri de amoniu. Cand se taraste prin asa ceva, cu o mica corectie i se va taia dorinta de a isi schimba mirosul propriu.Aceasta schimbare de "parfum" se datoreaza instinctului sau de vanator ancestral!!!
Pentru un dresaj serios varsta recomandata este de minim 8-9 luni la masculi si dupa primul ciclu la femele. Aceasta se poate face cu un dresor din Snagov autorizat si verificat si de club dar si de mine personal.
Se recomanda folosirea lesei reglabile, a zgarzilor corectoare dar si a hamurilor in perioadele de crestere in special.

D. Toaletaj si intretinere:
- blana acestei rase este ceva extrem de spectaculos dar si de special. Exista trei tipuri de par si anume: subparul ( este mai rar vara si des iarna, parul viu ( creste permanent , are o lungime de 10-20 cm chiar) si parul mort ( care precede imapaslirea blanii).
- NU TUNDETI CAINELE NICIODATA daca nu este medical recomandat
- in orice faza de impaslire ar fi un mioritic, cu rabdare,timp si periile adecvate se poate rezolva.
- unui frizer canin ii convine sa va ia banii pentru un tuns si nu sa vi-l descalceasca pentru ca dureaza mai mult, consuma energie fizica multa,etc asa ca o sa gasiti tot felul de "recomandari" de al il tunde
- dupa un tuns complet blana cainelui va reveni la normal abia in minimum un an si daca nu il periati corect in acest timp blana se va impasli la loc
- cainele nu face schimbul de toxine prin transpiratia pielii ca la om asa ca blana lui il va ajuta vara sa reziste la caldura si insolatie
- Nu uitati sa il periati zilnic cu o perie cu ace si nu cu altceva !!Au la Animax unele perii care costa 3-50 RON, late, din plastic cu maner negru si care sunt si retractabile.
- nu folositi trimere de periaj sau perii cu alta densitate si forma a dintilor pentru ca rup blana si cainele in loc sa se bucure de masajul oferit va refuza "tratamentul"
- Curatatul in urechi saptamanal va evita unica problema de sanatate a rasei = otitele!Parul care ii creste in urechi va trebui smuls cu o penseta ptr a evita formarea dopurilor urat mirositoare care mai sunt si surse de infectii ale urechii
- aceasta rasa este foarte rezistenta la boli si ascunde de multe ori simptomele in fazele incipiente. Este nevoie sa consultati strict medicul veterinar la aparitia : varsaturilor repetate, a diareei repetate, ambele daca aceste simptome mai sunt insotite si de sange, apatie generala,etc.
Faceti cat mai multe poze cu cainele dvstra de aproape, pe fond de culoare diferit de cel al blanii,etc
Bucurati-va de cel mai minunat caine din lume: ciobanescul romanesc mioritic!
Succes!
Cezar Osiceanu
Proprietar al canisei de Romania
Arbitru international
Presedinte al Clubului National de Caini Ciobanesti Romanesti - CNCCR


P.S.1 Pentru orice problema legata de crestere, intretinere, dresaj, monta, etc la aceasta rasa va rog sa ma sunati la 0744319130 sau sa imi scrieti pe adresa de email cezarosiceanu@yahoo.com


Post Reply

Return to “Îngrijire și toaletaj”