Educarea puiului pentru show

Post Reply
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Cum pregătim/educăm un pui de mioritic pentru o “carieră” expozițională ?

M-am gandit sa impartasesc cu voi cate ceva din experientele mele in ceea ce priveste show-ul canin, experiente ce constau in pregatire, dresaj de baza, toaletare etc.
Daca aveti un pui sau urmeaza sa achizitionati unul si va ganditi serios sa incepeti o astfel de “cariera”, trebuie sa luati in considerare cateva aspecte:
-Dresajul de ring incepe de la 3 luni.
-Toaletarea se face inca de cand aduceti puiul acasa.


Dar sa le luam pe rand:
1.Dresajul de baza, dresajul de ring
Pentru inceput, trebuie sa invatati puiul cu zgarda si lesa, abia apoi puteti trece la lesa de prezentare. Nu fortati si nu trageti de lesa pentru ca puiului s-ar putea sa nu-i placa si sa asocieze zgarda cu ceva neplacut. Lasati-l cu zgarda la gat si lesa agatata, dar lasata pe jos. Indemnati puiul sa se joace, recompensati-l cu ceva bun (carne fiarta sau o bucata de crenwursti) cand incepe sa ignore lesa. Abia cand s-a obisnuit cu acestea (procesul poate dura de la cateva ore la cateva zile, in functie de catel), puteti lua lesa si sa-l trageti usor, strigandu-l pe nume, recompensandu-l atunci cand vine. Incepeti cu plimbari scurte prin curte, dupa cateva zile il puteti scoate in afara curtii, cativa metri. Mariti distanta pe masura ce puiul prinde incredere si curaj. Invatati-l sa mearga frumos la pas, mereu in partea stanga, sa nu traga, sa aiba incredere in voi.
Daca ati trecut de perioada asta de acomodare (care poate dura de la cateva saptamani pana la o luna), puteti incepe sa-l obisnuiti cu lesa de prezentare, urmand aceiasi pasi de mai sus.

Pentru dresajul de ring, pe langa mersul frumos in lesa, mai trebuie sa-l invatati cateva lucruri.

-Trapul. Incepeti sa mergeti in cerc, in sens invers acelor de ceasornic, cu catelul in lesa. Apoi mariti pasul pana ajungeti la trap. Catelul nu trebuie sa galopeze si nici sa topaie, asa ca trebuie sa ii corectati astfel de “iesiri”, printr-o usoara smucitura de lesa. ATENTIE! Nu il smuciti tare, caci se va speria, si nici nu il trageti puternic, sa nu-l sugrumati. Incercati sa faceti in asa fel incat catelul sa creada ca se joaca. Va face viitoarele experiente in ring sa para mult mai naturale si mai distractive.
Cand obtineti trapul, laudati-l si recompensati-l.
Dupa trapul in cerc, urmeaza trapul in diagonala, pentru ca arbitrul sa poata vedea miscarea din spate si din fata. E un pic mai complicat acest trap pentru ca la finalul liniei, oprirea e brusca. Insa cu putin antrenament veti putea stapani tehnica foarte repede. Tineti minte: cainele e mereu in partea stanga. Dupa ce ati facut o “linie”, la intoarcere treceti cainele prin spatele vostru, evitand astfel sa va impiedicati unul de altul. E o miscare eleganta care, cu siguranta, va fi apreciata si de arbitru.

-Controlul dintilor, parului, oaselor, testiculelor.
Este foarte important sa obisnuiti puiul de mic cu astfel de controale, pentru ca in ring ar putea fi descalificat daca nu lasa arbitrul sa-i verifice muscatura, testiculele, osatura sau textura parului. Pentru controlul dintilor tineti puiul cu spatele la voi, intre picioarele voastre, ridicati-i capul usor si dezgoliti maxilarul tinandu-i gura inchisa. La inceput va fi destul de neplacut pentru catel, dar dupa cateva exercitii se va obisnui.

La fel, poate fi mai putin placut pentru el si controlul testiculelor. Prima reactie a lui va fi sa lase fundul in jos sau sa se puna in pozitia sezut. Pentru a evita acect lucru, mangaiati-l pe burta in timp ce faceti un control scurt al scrotului. Laudati-l si recompensati-l. Va asocia controlul cu ceva bun, ceva placut si se va obisnui repede. Daca observati ca isi ascunde coada intre picioare, luati-o si masati-o usor. Acest lucru ii va transmite creierului ca trebuie sa se relaxeze, ceea ce va si face.
Treceti cu mana prin blana lui, dinspre omoplati spre crupa. Apoi mergeti de-a lungul oaselor membrelor anterioare si posterioare. Acest lucru ii va face si placere, asociind aceste miscari cu mangaierile si afectiunea.



-Pozitia de show
Pozitia de show a mioriticului trebuie sa para cat mai naturala posibil. Unii caini se aseaza singur in pozitie, altii trebuie ajutati sau corectati.
Pozitia corecta este aceasta:
Image


Nu intindeti picioarele cainelui in pozitii nenaturale, jaretii trebuie sa fie perpendiculari pe sol iar capul sus, ca si cum ar privi cu mandrie. In caz ca mioriticul se plictiseste de stat in pozitie sau se aseaza in fund sau chiar in pozitie culcat, ridicati-l si ghidati-l cu lesa o data sau de doua ori in jurul vostru, dupa care il asezati din nou in pozitie. Cu lauda, recompensa, exercitiu, va invata sa stea in pozitie destul de mult timp.



Cam atat despre dresajul de ring. Despre toaletare va voi scrie intr-un alt articol.
Tineti minte: pentru un parcurs ireprosabil in ring aveti nevoie de mult exercitiu. Insa nu mai mult de 2-3 ori pe zi cate 10-15 minute, pentru ca puiul se plictiseste repede si trebuie sa continuati cu alte activitati.
Bafta!


Lilith


Image
canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

În primul rand scos câinele din curte și dacă este fricos, eliminat de la reproducție și automat nu trebuie scos în expo! Restul este cancan, sigur o sa urmeze postări care vor conține cuvintele:socializare, pregătire pt expo etc!


Post Reply

Return to “Rezultate de top”