CARACTERIZAREA LA NIVEL MOLECULAR A RASELOR DE CIOBĂNEŞTI ROMÂNEŞTI
Mai jos puteţi găsi câteva date premergătoare “Caracterizării la nivel molecular a raselor de câini Ciobăneşti Româneşti” . |
|
Faţă de ceilalţi Ciobăneşti Româneşti, Mioriticul se diferenţiază radical prin aspectul exterior – morfologie, lungimea şi textura robei, culoare şi chiar prin încadrarea în Grupa 1 FCI. Ciobănescul Românesc Carpatin este inclus, de asemenea, în aceeiaşi grupă, dar deosebirile dintre acesta şi Mioritic sunt mai mult decât evidente.
Nu demult, în anul 2010, s-a demarat un studiu genetic pe rasele de câini ciobăneşti din România, în colaborare cu medicul primar neurochirurg Horaţiu Stan. Acest studiu se intitulează “Caracterizarea la nivel molecular a raselor de câini Ciobăneşti Româneşti” şi reprezintă lucrarea de doctorat a d-lui ing. Olivier Chakirou. Doctorandul împreună cu dl. dr. Horaţiu Stan şi echipa din cadrul USAMV de la Catedra de Genetică şi Ameliorare a Animalelor îşi propun să stabilească relaţiile dintre cele 4 rase naţionale de ciobăneşti precum şi relaţiile dintre Ciobăneştii Româneşti şi celelalte rase străine. Pentru aceasta trebuie să se întocmească arborele filogenetic al raselor pentru a observa gradul de înrudire şi posibilii strămoşi comuni.
Practic pentru realizarea filogeniei este secvenţiat ADN-ul mitocondrial, care se transmite exclusiv pe linie maternă şi care serveşte în special la studiile de biodiversitate şi filogenie. Acesta este obţinut din probele de sânge recoltate, iar secvenţele sunt introduse în baza de date şi comparate de un soft special cu cele deja existente în banca internaţională de gene şi care aparţin a 150 de rase canine la care s-au efectuat deja studii filogenetice. Până la această oră s-au recoltat peste 100 de probe de sânge din toată ţara şi se continuă, iar ADN-ul mitocondrial va fi trimis spre secvenţiat în Olanda. Astfel se construiesc arborii filogenetici şi cu ajutorul unor algoritmi se stabilesc asemănările şi diferenţele dintre rasele româneşti şi alte rase.
Acest studiu prezintă importanţă pentru chinologia românească şi va clarifica multe întrebări al căror răspuns încă se lasă aşteptat. Pentru concludenţa acestui studiu iubitorii şi crescătorii de Ciobăneşti Româneşti sunt rugaţi să permită recoltarea de probe şi să aibă o mai mare deschidere spre această şansă.
Cercetarea se va finaliza în această toamnă şi va contribui ca piesă de rezistenţă şi la dosarul pentru omologarea internaţională a Ciobănescului Românesc Corb. Comisia Ştiinţifică a FCI a propus ca în viitor omologarea noilor rase să nu se mai facă fără acest studiu.