Otita la ciobănești

Post Reply
User avatar
Gadalean Daniel
Posts: 288
Joined: Sun Sep 09, 2012 1:42 pm

Cum ferim mioriticul de otita? ii bine daca se smulge parul din ureche.. sau trebuie uns cu ceva picaturi din cand in cand.
Daca are otita ce tratamente stiti ca sa i treaca repede.. cu ce se da?.
tot scutura capul

Astept dezbateri pe aceasta tema, domnilor. Am vazut ca unii au otita destul de des.


User avatar
Popescu Dan
Posts: 35
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:50 pm

]Buna seara
Bucium a facut otita acum 7 zile
Dupa ce am fost cu el la doctor si i-am smuls parul din ureche si la curatat ii pun in urechi cate 5 picaturi de Mitex (solutie )
Acum vad ca e foarte bine si nu mai scutura din cap , nu se mai freaca de pereti
Cred ca Mitex-ul si-a facut treaba.


User avatar
Andrada Alb
Posts: 21
Joined: Sun Sep 09, 2012 9:49 pm
Location: Cluj-Napoca

Otita externa este inflamatia conductului auditiv extern.

Factorii predispozanti

Ei participa la aparitia afectiunilor auriculare dar nu pot declansa singuri leziunile de regula intervin simultan cu cei primari in fimal ducand la dezvoltarea leziunilor locale

Conformatia urechii
Pozitia conchiei auriculare erectila sau flasca- frecventa otitelor mai mare la rasele cu ureche flasca aici incadrandu-se si Ciobanestii(majoritatea).

Lungimea si conformatia conductului auricular extern-la unele rase conductul auditiv extern este mai lung cu traiect sinuos favorizand multiplicarea microorganismelor cat si retentia corpilor straini.

Pilozitatea abundenta in conduct nu permite aerisirea si eliminarea cerumenului aurcicular mentinand o umiditate permanenta(Aici sunt diferite pareri deoarece unii medici recomanda smulgerea parului pt cauza descrisa mai sus,iar altii spun ca smulgerea parului nu este buna deoarece favorizeaza intrarea corpilor straini.Eu recomand smulgerea parului din urechi la Ciobanesti.)

Obiceiurile proprietarilor si ale animalului
Inotul sau spalarile frecvente-cantitate de apa ramasa in portiunea orizontala a conductului auditiv conduce la macerarea epidermului si multiplicarea microorganismelor.
Tratamentele locale frecvente sau manoperele de curatare efectuate cu brutalitate de proprietar sau de catre medic in scop igienic sau terapeutic.
Folosirea de solutii antiseptice locale cu efect iritant (apa oxigenata,alcool isopropilic)
Tratamentele de lunga durata cu antiinflamatoare steroidiene administrate pe cale generala produc o imunosupresie generala afectand si imunitatea locala.
Utilizarea indelungata a produselor otice cu spectru larg(antibiotic + antiinflamator + antimicotic)

Factorii determinanti (primari)

Agentii parazitari:Raia otodectica
Demodecia (Demodex canis)
Bolile alergice: cele mai frecvent implicate in aparitia otitei externe la caini.
Dermatita atopica:Otitele externe bilaterale sunt prezente la aproximativ 50 % din cazuri .La cele mai multe cazuri prolifereaza flora bacteriana cat si levurile Malassezia pachidermitis.
Alergia alimentara: aproximativ 80 % din cainii diagnosticati cu alergie alimentara prezinta otite externe iar la mai mult de 20% poate fi singura manifestare.Otitele recidivante se observa de obicei la cainii sub 1 an.
Diagnosticul in otite ar trebui sa se faca pe baza examenelor dermatologice
Examen auricular
Examen otoscopic(otoscopul sau otovideoscopul)
Examene complementare
Examen microscopic direct
Examen citologic
Examen cultural si antibiograma
Biopsia

Toaletare urechii:
O manopera foarte importanta in managementul terapiei otitei externe. Acumularile de cerumen,exsudate,detritusuri celulare precum si corpii straini pot inactiva medicatia topica sau pot impiedica contactul medicamentelor cu urechea.
Toaletarea insistenta nu este recomandata in caz de inflamatii severe.In aceste cazuri de recomanda intai terapie generala cu antiinflamatoare.
Intai urechea se curata cu o solutie de curatare a urechilor cum ar fi Otifree,Otoclean si altele.Urechea se maseaza timp de 2-3 minute dupa care se trece la curatarea ei,aceasta se face cu ajotorul unei bucati de tifon la inceput apoi cu betisoare auriculare.Curatare urechii este finalizata in momentul in care betisorul este curat si conductul auditiv este uscat.
Apoi se trece la aplicarea terapiei topice se aplica in jur de 0,2-0,3 ml de solutie in fiecare ureche dupa care se maseaza timp de 5 minute.
Produsele topice sunt aplicate 1 data sau de 2 ori pe zi timp de minim 7 zile.....apoi se reface un control ,iar daca veterinarul considera se poate continua inca 7 zile ,dar atentie durata tratamentului sa nu depaseasca 14 zile.

Eu am fost foarte multumita de rezultatul produsului Posatex importat de catre Intervet.Inainte foloseam Aurizon dar otita recidiva in cateva luni,un produs de altfel foarte bun la alti caini.
Pe piata mai sunt produse Epi-optic importat la noi in tara de catre firma Altius

Surolan(un produs foarte bun)
Mitex(spectru larg impotriva
bacteriilor dar nu si impotriva celorlate cauze ale otitei)
Un lucru foarte important nu lasati medicul veterinar sa introduca unguente in urechea cainilor si nu urmati acest sfat daca va este recomandat de catre oricine altcineva!!!!!!!!
Acest lucru nu face decat sa duca la multiplicarea germenilor si in final la afectarea timpanului cainelui(asurzirea)!!!!!!


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1869
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Foarte folositoare informaţiile din acest miniarticol Andrada. Eu am folosit Mitex cu succes pt tratarea unei urechi si nu a recidivat.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Otita este singura problema medicala tipica acestei rase superbe.
Din pacate are un extindere foarte mare din mai multe motive si anume:
- proprietarii nu sunt invatati inca de la achizitionarea puiului cum sa faca toaletajul urechilor
- proprietarii nu sunt informati despre aceasta unica problema medicala
- cainii ajung la medic cand deja urechea este infectata si cel mai adesea ambele urechi au probleme
- cand cainii ajung la medic se constata ca au ghemotoace imense de par, pline de grasime si mizerii,urat mirositoare,etc
- in concursurile din afara CNCCR arbitrii nu verifica si starea de sanatate a urechilor cainilor
Tratamentele sunt stabilite de medic si nu intotdeauna dau rezultatele scontate din nefericire ptr ca se pastreaza situatiile de intretinere defectuoasa mai ales.
Noi recomandam ca inainte de toate sa se urmeze acest sa zicem pretratament:
- se scot complet dopurile de par acumululate cu o pensa
- se freaca cu mana intradosul urechii ptr eliminarea firelor de par de pe acea parte pana se obtine o zona curata si roza
- se perie zilnic de minim 3-4 ori urechile pe extradosul lor pana se curata de parul mort si impaslit.La fel si zona de sub ureche.
- se curata zilnic urechea de minim 5-6 ori, cu servetele uscate, conductul auditiv ptr a se absorbi lichidul acumulat acolo, ona cand nu mai iese umed servetelul introdus


pvsilviu
Posts: 45
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:03 pm
Location: Craiova
Contact:

Buna tuturor,

Si Rex al meu (2 ani) a facut otita asta vara (nu i-am toaletat urechile si avea niste gogoloaie de par si ceara cat maslinele).
A fost totul ok pana acum o luna cand a recidivat (medicul veterinar spune ca este alergie alimentara, dar nu m-a convins, mai ales ca nu are curaj sa se apropie de el la mai mult de 2 metri). Totusi, boabele pe care i le dadeam erau friskies junior (pe astea le prefera el).
I-am cumparat o solutie, clorostatic se numeste, dar abia dupa 3 saptamani de incercari m-a lasat sa-i pun picaturi in urechi (probabil cand nu a mai putut de durere). Acum sta cuminte si nu se misca pana le pun. Se vad deja rezultate bune dupa 8 zile de tratament, ramane sa vad maine si poimaine daca mai are scurgeri. Ca si simptome, scutura din ce in ce mai des din cap.
Sper sa reusesc sa-i smulg si parul din urechi (in vara l-am adormit partial ca sa-l curete).


pvsilviu
Posts: 45
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:03 pm
Location: Craiova
Contact:

De atunci, in fiecare an recidiveaza. Nu mai gasesc clorostatic dar folosesc manusi de bumbac imbibate cu otet si-l frec un pic in interiorul urechilor. Pana la urma-i trece. Nu ma lasa sa-i curat parul din urechi.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1869
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

pvsilviu wrote: Fri May 08, 2020 4:13 pm De atunci, in fiecare an recidiveaza. Nu mai gasesc clorostatic dar folosesc manusi de bumbac imbibate cu otet si-l frec un pic in interiorul urechilor. Pana la urma-i trece. Nu ma lasa sa-i curat parul din urechi.
L-a văzut un medic veterinar recent? Cât de des recidivează, de câte ori pe an?


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
pvsilviu
Posts: 45
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:03 pm
Location: Craiova
Contact:

Nu la mai vazut nici un medic de un an, cand a avut alta problema, la ochi (si-a facut rana din cauza urdorilor).
Este un caine care nu te lasa sa-i faci nimic, se impotriveste teribil. Doar pieptanatul il accepta insa nu peste tot (picioarele din fata, de exemplu, sunt tabu).
Ieri l-am tuns, la o clinica veterinara renumita din Craiova, prea scurt, zic eu, la 0 si deloc ieftin (400 lei). Insa a fost bine, totusi, pentru ca am gasit o capusa, o eczema micuta si, macar pentru o perioada mai lunga de timp, parul va fi ok (pana acum l-am tuns eu, semiadormit cu tranchilin, cu foarfeca, un chin, insa nu-l mai pot pacali cu tranchilinul).

Dupa ce l-a curatat in urechi (la dreapta era dezastru), scutura intruna din cap. Azi voi cauta ceva pentru otita. Cam o data, maxim de doua ori pe an recidiveaza (sunt sigur ca daca m-ar lasa sa-l curat nu ar avea nici o problema).

Atata timp cat nu ma lasa sa-l controlez si sa-i descopar belelele, nu am ce sa-i fac mai mult de atat.

La ochi s-a frecat din nou si si-a facut iar rana (de la mancatul oaselor pe picioarele din fata, parul de pe ele se face scoarta si cand freaca ochiul, se face rana imediat). Anul trecut, dupa tuns, s-a vindecat de la sine.


Post Reply

Return to “Medicale”