Construire padoc și cușcă

User avatar
Adina
Posts: 18
Joined: Sun Jan 27, 2013 1:56 pm

Un alt subiect pe care il propun spre dezbatere crescatorilor cu experienta de pe forum este legat de construirea unor padocuri, dar și a custilor pt Ciobăneștii Românești.
Din nou, ca si in subiectul anterior ridicat spre dezbatere, am cautat sa ma documentez cat pot de mult . Am o curte foarte mare si intentionez ca pana la final de an sa imi construiesc padocurile pentru mioritici si ciobanesti germani.

Am deja o idee despre cum ar trebui sa mi le fac insa mai multe opinii din partea dvs , a celor care detineti canise deja, m-ar ajuta sa evit greselile inevitabile de inceput :) pe cat pot de mult. Intentia mea ar fi sa construiesc padocurile dupa un standard (daca exista asa ceva pentru ca eu pana acum nu am gasit niciunul ) care sa respecte nevoile unor caini de talie mare cum este mioriticul sau ciobanescul german. Materialele la care ma gandesc ar fi OSB (placat cu polistiren si tencuit) , podea de ciment cu gratar de lemn, custi lemn , canalizare pentru o mai buna intretinere si curte interioara per padoc/exemplar (fara ciment). Intrebarile mele ar fi legate de materialul pe care mi l-ati recomanda dar mai ales suprafata ideala necesara per exemplar pentru a respecta necesarul fiecarui exemplar mascul/femela (ce urmeaza a fi data la monta) precum si marimea ideala a custilor .

Dl. Oliviu, parerea mea ar fi ca pe site-ul asociatiei sau aici in masura in care exista timp si disponibilitate sa apara astfel de materiale pentru a ajuta crescatorii si/sau membrii care chiar sunt interesati si vor sa pastreze un nivel de calitate ridicat , de excelenta, pentru cainii lor si sau canise. Sunt informatii disparate pe net si de multe ori ale unor oameni care nu au nimic de-a face cu domeniul acesta .

Multumesc mult celor care pot sa-mi dea un sfat avizat in aceasta privinta .


User avatar
Cristian
Posts: 167
Joined: Mon Sep 10, 2012 9:31 am

Dupa mine, v-ati gandit bine la proiectul padocului. si cu cate e mai mare cu atat mai bine pt caini... daca aveti si o curte destul de mare inseamna ca e si mai bine pt ca vor sta rar in custi.


User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Pe scurt sa nu va deranjez prea tare,polistiren ,gratare ,frectie la piciorul de lemn la ciobanesti.Ideea de baza e sa aiba un adapost care sa il fereasca de curent atunci cand el vrea sa se retraga putin sa se odihneasca.Osb-ul ca material este bun pt cusca dar pe interior cu scandura pe deasupra ca altfel in roade ,mai ales un pui sub 2 ani care are energie sau dinti de schimbat.Indiferent de ce izolant va avea cusca e frectie atata timp cat usa de intrare e permanent deschisa ,ideea de adapost e esentiala.Eu unul recomand o incinta universala de 1,5 m pe 1,3 m cu pardoseala de lemn de esenta tare(stejar,salcam) cu o intrare de 75cm inaltime pe 40 latime in care sa fie un pres de cauciuc spintecat pe verticala in jumate.Custile de lemn sunt foarte indicate si la ciobanesti in general pt intretinere nu pt fatare o dimensiune de 110 cm lungine pe 85 latime este arhisuficienta,intrare 70 pe 35 libera,cusca trebuie sa aiba picioare de 10 -15 cm inaltime pt a se evita intrarea apei in ea,deasemenea pt intretinere asternuturile nu sunt indicate decat daca se schimba zilnic.
Cat despre tarc nu exista un standard dar din experieta mea si din parerea altor crescatori 5 m pe 5 m este suficient,pardoseala de beton(poate fi cel mai usor igienizata si nu produce miros dificil daca este spalata periodic).A fi acoperit sau nu parerile sunt impartite ,eu militez pt varianta descoperita sau acoperita partial pt a oferi vara umbra.Singura izolatie pe care o consider eficienta si nu un moft este acea a acoperisului custii pt a avita supraincalzirea custii la soare.


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
didi
Posts: 10
Joined: Sun Mar 31, 2013 10:21 am

Am momentan o catelusa de 5 luni ,iar pe viitor vreau sa achizitionez si un mascul.Acum vreau sa construiesc un padoc pt acestia si cateii lor iar spatiul la care m-am gandit este de L7M si l2,8 m impartit in jumatate.Este bine ?


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

didi wrote:Am momentan o catelusa de 5 luni ,iar pe viitor vreau sa achizitionez si un mascul.Acum vreau sa construiesc un padoc pt acestia si cateii lor iar spatiul la care m-am gandit este de L7M si l2,8 m impartit in jumatate.Este bine ?
7x2,8 este un spatiu suficient pt. 2 exemplare de Ciobanesc Mioritic.
Consider că un padoc pt. un exemplar de Mioritic ar trebui să aibă minim 10 mp.
Important este să-i lăsaţi liberi în curte sau în grădină ori de câte ori aveţi ocazia; să nu uitam deci de necesarul de mişcare al acestor câini, mai ales că aceştia parcurgeau uneori în munţi, la stâna, zeci de km pe zi.

Voi reveni în curând cu câteva detalii referitoare la constructia unui padoc şi la măsurile care trebuie luate pt. igienizarea acestuia.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Bia79
Posts: 158
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:57 am
Location: Resita,Caras-Severin
Contact:

Buna,doresc sa stiu care ar trebui sa fie dimensiunile ideale pentru cusca unui ciobanesc mioritic? Dimensiunile: L 112 x l 96 x î 105 cm sunt prea mari pentru o asemenea cusca?
Acesta este modelul de cusca ce doresc sa-l faca sotul meu. Image
La intrarea in cusca sa prind perdea industriala din fasii PVC.Ce parere aveti?Astept parerile voastre.Va multumesc.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Nu e rău modelul :P
Dar vă recomand să aibă lungimea de cel putin 130 cm. Puiul pe care îl dețineți va crește considerabil :lol: așa că e bine să fie destul de spațioasă ca să încapă confortabil și în zilele toride de vară. Celelalte dimensiuni (lățimea și înălțimea) mi se par în regulă. Succes cu proiectul și țineți-ne la curent cu avansarea construcției ! Așteptăm poze și reacțiile celui mic la vederea noii ”locuințe” !


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Bia79
Posts: 158
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:57 am
Location: Resita,Caras-Severin
Contact:

Oliviu Secara wrote:Nu e rău modelul :P
Dar vă recomand să aibă lungimea de cel putin 130 cm. Puiul pe care îl dețineți va crește considerabil :lol: așa că e bine să fie destul de spațioasă ca să încapă confortabil și în zilele toride de vară. Celelalte dimensiuni (lățimea și înălțimea) mi se par în regulă. Succes cu proiectul și țineți-ne la curent cu avansarea construcției ! Așteptăm poze și reacțiile celui mic la vederea noii ”locuințe” !
OK am sa tin minte recomandarea.Vara va avea umbra sub nuc ori sub prun.Tocmai ca e deja tot mai mare,nu mai incape in cusca mica,el se tot straduie sa stea dar sta cu capul intins pe o bluza de-a copiilor(a sterpelit-o de la ei) si sta cu capul in exterior pe ea.Este asa de smecher-doamne daca l-ati vedea,mi-a spus sotul ca a facut sapaturi serioase in gradina(mi-a scos cartofii aia americani cu miez portocaliu) si se tot chinuia sa ii pape.Ii place morcovul crud;i-am dat sa rontaie deoarece ma roade de picioare cand e in bucatarie.Am mai iesit in livada cu el la plimbare,are timp de plimbare in curtea mare 2 ore de 3 ori/zi.Este un dragalas;Fulger este foarte atasat de copii. :P :P


User avatar
Olya
Posts: 5
Joined: Sat Nov 28, 2015 10:33 pm
Location: Craiova

Am "furat" si noi ideea de aici si de ieri ne-am apucat de contrsuctie. Noroc ca in aceasta vara ne-am construit casa si ne-au ramas multe materiale ca altfel nu stiu la ce costuri ne ajungea cusca lui Oliver. Mai avem ceva de lucrat la ea, dar ieri, in prima faza arata cam asa. Am mers pe dimensiunile recomandate de dumneavoastra doar ca noi am izolat-o si cu polistiren de 5 pe toate laturile si intentionam sa izolam chiar si acoperisul.
Attachments
12319715_10153758121659539_346433310_n.jpg


User avatar
Bia79
Posts: 158
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:57 am
Location: Resita,Caras-Severin
Contact:

Olya wrote:Am "furat" si noi ideea de aici si de ieri ne-am apucat de contrsuctie. Noroc ca in aceasta vara ne-am construit casa si ne-au ramas multe materiale ca altfel nu stiu la ce costuri ne ajungea cusca lui Oliver. Mai avem ceva de lucrat la ea, dar ieri, in prima faza arata cam asa. Am mers pe dimensiunile recomandate de dumneavoastra doar ca noi am izolat-o si cu polistiren de 5 pe toate laturile si intentionam sa izolam chiar si acoperisul.
Bravo,ma bucur pt voi.Spor la treaba in continuare!!! :P :P


User avatar
Olya
Posts: 5
Joined: Sat Nov 28, 2015 10:33 pm
Location: Craiova

Am evoluat ceva astazi. Am reusit sa mutam in noua cusca locatarul care a cazut frant de cum a intrat in ea, ne ramane sa finisam exteriorul cu lambriu si sa punem sindrila bituminoasa pe acoperis. Si pana ii luam perdeaua din fasii PVC, o carpeta facuta de bunica o sa-i tina locul ;)
Si cum Oliver este atat de mic, i-am pus o rampa la intrarea in cusca. E atat de haios cand intra in noua lui casa. Jos i-am mai batut cateva placi de parchet laminat pana fnisam cusca pentru ca tot roade din polistiren :lol:
Attachments
cusca.jpg
Picture4.jpg


irineldumitrescu
Posts: 30
Joined: Wed Nov 15, 2017 9:03 pm

Buna ziua,

Eu am reusit sa-i fac o cusca dubla (nu stiu daca este termenul corect) in care cusca principala are dimensiunile 1.10x1.10x100, cu perete dublat si vata minerala intre pereti, realizata din OSB iar cea de-a doua cu aceleasi dimensiuni dar cu pereti simpli din scandura.
Vom acoperi cu prelata tot tarcul sa-i cream o zona uscata pe timp de ploaie.


Cosmin Rares
Posts: 21
Joined: Sat May 09, 2020 7:55 pm
Location: Jibou
Contact:

Salutari, sunt un tanar crescator de ciobanesti romanesti(doi mioritici si un carpatin) si in aceste zile am realizat o cusca pentru prietenii mei, urmeaza si celalalte. Cusca este realizata din lemn, scheletul din stejar, la fel si podeaua, iar pe partile laterale am folosit placaj OBS. Mentionez ca toate partile au fost prinse in surunuri de 12 si 10, pentru a avea o consolidare cat mai buna. Acoperisul l-am facut din scandura de brad, peste care am pus folie protectiva speciala pentru tabla zincata ce protejeaza cusca. Dimensiuni L-140, l-90, h-125. Cand o sa imi permita vremea am sa o si lacuiesc...
Attachments
IMG_20201221_141114.jpg
IMG_20201221_185107.jpg
IMG_20201222_112910.jpg
IMG_20201222_131714.jpg
IMG_20201224_155627.jpg


Novaconi
Posts: 206
Joined: Fri Jan 09, 2015 4:03 pm

Ai facut o cusca sanatoasa! Lemnu de stejar e pe termen lung.
O sa adaposteasca mai multe generatii de caini cusca asta.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Ce rame de tablouri făceai din stejarul acela uscat... :mrgreen: Cum face față cușca la ploaia și ninsoarea din ultima săptămână? Mi se pare ușa cam mare; nu bate ploaia?


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Cosmin Rares
Posts: 21
Joined: Sat May 09, 2020 7:55 pm
Location: Jibou
Contact:

Novaconi wrote: Fri Jan 08, 2021 9:55 pm Ai facut o cusca sanatoasa! Lemnu de stejar e pe termen lung.
O sa adaposteasca mai multe generatii de caini cusca asta.
Multumesc! Doamne ajuta sa fie asa! Trebuie pe cat putem sa facem lucruri durabile


Cosmin Rares
Posts: 21
Joined: Sat May 09, 2020 7:55 pm
Location: Jibou
Contact:

Oliviu Secara wrote: Fri Jan 15, 2021 7:15 am Ce rame de tablouri făceai din stejarul acela uscat... :mrgreen: Cum face față cușca la ploaia și ninsoarea din ultima săptămână? Mi se pare ușa cam mare; nu bate ploaia?
A mai ramas material si pentru tablouri :D
Femela de carpatin pare foarte satisfacuta de conditii, nu bate pentru ca de la stresina pana la usa sunt 30 cm..si in cazul in care o sa aiba pui ii atasez prin niste balamale bucata lipsa, dar nu cred ca o sa fie cazul.
Multumesc pentru sustinere!


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Spațiu pt fătare la ciobănești

Forma paralelipipedică
Dimensiuni interioare:
L= 150 cm
l= 115 cm
h = 120 cm

Bare de fier pe interior de jur împrejur la distanta de 8-9 cm de perete pt a preveni strivirea puilor în primele zile.
Capacul este complet detașabil și e prevazut cu o agățătoare și cu un spațiu pt pătrunderea cablului electric de la lampa cu infraroșu.
Screenshot_20210329_101142.jpg
Screenshot_20210329_101207.jpg
Screenshot_20210329_101233.jpg
Screenshot_20210329_101247.jpg


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Novaconi
Posts: 206
Joined: Fri Jan 09, 2015 4:03 pm

O idee de custi,padocuri, pt cine-si construieste casă.
Adancimea era foarte mica,or fost gandite pt caini de vanatoare,cam trebuiau sa se circească.
Din pacate a trebuit sa micsorez pozele,altfel nu se incarcau.
Attachments
20210406_184651.jpg
20210406_185137.jpg


User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Super padocurile.
Dar pt un mioritic, trebuie sa mai scoateți câteva cărămizi.


Post Reply

Return to “Îngrijire și toaletaj”