Obținerea dreptului de montă

Noțiuni din chinologie și genetică, reguli, regulamente, rezultate ș.a.
Post Reply
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Oliviu Secara wrote:În ciuda tuturor circularelor postate mai jos, se pot obține pedigree pt descendenți (pt. pui) chiar dacă aceste teste nu sunt efectuate; se pare că le-am ”interpretat” noi toți în mod eronat.

De fapt ceea ce se face e să se consemneze în pedigree-le descendenților dacă părinții au sau nu au examenele de displazie efectuate, se consemnează rezultatele indiferent de diagnostic (grad A (Free), B,C,D,E) tocmai pentru a informa proprietarul cu privire la starea de sănătate din perspectiva displaziei, a genitorilor puiului său. Asta și pentru a face alegerea în mod conștient, proprietarul putând să se orienteze către canise care folosesc la reproducție exemplare testate.

Asociația face deocamdată recomandări către crescători, lăsând o oarecare libertate în procesul de selecție, canisele fiind în cele din urmă responsabile pentru munca de selecție și ameliorare pe care o fac. Probabil această laxitate va fi rectificată ulterior și se va impune în cele din urmă ca ambii genitori ai uni cuib să fie testați și să aibă rezultatele medicale conform prevederilor. Deocamdată acest lucru este imposibil probabil și datorită faptului că există un foarte mic număr de crescători de Ciobănești Românești, iar aceste noi reguli impuse ar zădărnici creșterea numărului de exemplare cu acte de origine și implicit plaja de câini pe care să se facă o selecție riguroasă când momentul va fi optim.
După cum bine știm, chiar și din părinți liberi de displazie pot apărea produși cu cea mai gravă formă de displazie; de asemenea și din părinți cu forme ușoare de displazie sau chiar grave rezultă produși sănătoși.
Displazia nu are numai cauze genetice, un cumul de factori face ca această maladie să se manifeste !

În acest moment al rasei consider oportună și de bun augur decizia de a permite reproducerea exemplarelor care sunt sau nu sunt testate sau prezintă forme ușoare de displazie doar dacă la un moment dat se va spune STOP și se va impune obligatoriu reproducerea doar a exemplarelor testate libere de displazie sau cu formele de displazie ușoară și care sunt acceptate de reglementările în domeniu.
Deocamdată majoritatea lucrurilor depind de conștiința crescătorilor și se lasă la altitudinea acestora, nu pot să spun că este neapărat un lucru bun având în vedere ”antecedentele”, dar cred că situația este de așa natură încât nu se poate altfel în acest moment dificil al Raselor Românești. Cu siguranță canisele conștiincioase și care se preocupă de sănătatea exemplarelor existente și reproduse vor avea de câștigat teren. Cu toate acestea, NU există nici o garanție că produșii obținuți vor fi liberi de displazie. Incidența apariției displaziei poate fi scăzută doar dacă se reproduc constant exemplare libere de displazie.

Fragmentul de mai sus este strict părerea mea personală, până una alta obținerea dreptului de montă nu depinde nici de examinarea pentru displazie, nici de rezultatele examinării. Se eliberază pedigree pentru descendenți, urmând să se consemneze în certificatele de origine statusul părinților din punct de vedere al displaziei.
Informațiile de mai sus le cunosc de mai mult timp și provin din sursă sigură, iar acestea probabil vor fi comunicate și în cadrul Simpozionului Național "Ciobăneștii Românești - trecut, prezent și viitor" care va avea loc la West City Hotel(Cluj-Napoca), în data de 21 Noiembrie, cu începere de la ora 13.30.
Vezi TOPICUL AICI viewtopic.php?f=24&t=4231
În conformitate cu ultimele cerințe ale Asociației Chinologice Române (AChR), testul de displazie este obligatoriu pentru obtinerea dreptului de reproducție !

- La radiografierea pentru dispalzia de cot și pentru displazia de șold câinele trebuie sa aibă vârsta minima de 14 luni (1 an și 2 luni)
- proprietarul de mioritic trebuie să aibă asupra lui pedigree-ul în original
- pentru identificare, câinele trebuie să aibă microcipul implantat

- (rectificare) Se pot obține pedigree pt descendenți (pt. pui) dacă aceste teste nu sunt efectuate
- până la finalul anului 2014, aceste teste sunt GRATUITE pt Mioritic !

- verificați lista clinicilor agreate de Achr, indentificați-o pe cea mai apropiată de locația dvs. și mergeți cu exemplarele dvs. și efectuați examenele de dispalzie de cot și șold !
      • CIRCULARA Nr. 23 din 11.12.2014

        Având in vedere solicitarea și exigența F.C.l. cu privire la procedura de omologare a raselor canine, incepând cu data prezentei se instituie condiția obligatorie ca pentru obținerea dreptului de montă la rasele naționale de Ciobănesc Românesc Mioritic, Ciobănesc Românesc Carpatin și Ciobănesc Românesc de Bucovina să aibă testul de displazie HD - ED efectuat, în conformitate cu specificațiile listei comunicate prin Circulara nr. 19/23.09.2014.

        Image
        Sursa: ach.ro
Last edited by Oliviu Secara on Fri Nov 20, 2015 2:32 pm, edited 2 times in total.
Reason: Rectificare - decizie cu privire la obținerea dreptului de montă și a certificatelor de origine pentru descendenți


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Si uite asa cu birocratia asta de piata mai devin samsari o parte din crescatori !


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

ungureanucosmin wrote:Si uite asa cu birocratia asta de piata mai devin samsari o parte din crescatori !
Greșit Cosmine, se cerne bobul de neghină !
Acum se văd adevărații crescători și cei dispuși să facă lucrurile mai cu cap pt. această rasă. Dacă asta impune niște sacrificii de moment, foarte bine ! Pe termen lung sănătatea Mioriticului are de câștigat, iar lucrurile progresează dacă se respectă întocmai regulamentul ( printre altele: declararea/înregistrarea corectă a montelor, respectarea genealogiilor etc. )

Atașez încă o dată lista cu cabinetele/clinicile agreate care efectuează aceste examene:
      • Circulara Nr. 12 - 11.08.2014 -
        Introducerea examenului de displazie coxo-femurala


        Image

        Circulara Nr 19 - 23.09.2014 - Decizii ale Consiliului Director din 17.09.2014

        Image

        Lista clinicilor agreate

        Image
Sursa: ach.ro


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Sincer eu nu imi permit sa fac atatea deplasari si cheltuieli incat sa testez cei 7 caini pe care ii folosesc in selectie ,nu mi-ar permite nici timpul si nici buzunarul ,concluzia ...o trageti singuri !


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Si cred ca sunt multi cu caini de calitate mult mai nevoiasi ca mine.Cu caini selectionati si arbitrati ,eventual campioni ma refer.As fi fost deacord sa se introduca treptat aceasta cerinta ,de exemplu la cainii tineri care vor intra in selecti ,asa am fi putut treptat sa ne aliniem si sa folosim peste cativa ani numai cainii care au aceste teste .Ca sa testez acum atatea exemplare care le folosesc este imposibil pt mine ,sunt f multe drumuri ,timp necesar si bani aferenti .


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
User avatar
Ungureanu Cosmin
Posts: 122
Joined: Mon Sep 10, 2012 11:25 pm

Si in mod sigur nu voi renunta la selectie si la munca mea pentru aceasta rasa chiar cu riscul de a nu mai avea acte la puii proveniti din selectie.


Un caine fara caracter este un animal fara nici o utilitate...
https://www.facebook.com/pages/Canisa-De ... tos_albums
simonamirescu
Posts: 72
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:21 am

Dar de ce numai pana la finele lui 2014?eu de exemplu am exemplare care inca nu au 12 - 16 luni. Tarifele practicate sunt cu mult peste cele din alte tari EU cu cabinete acreditate...si tot nu am inteles, daca aceste examene sunt facute in alte tari, in cabinete si cu medici acreditati si recunoscuti de FCI, se reconosc - se valideaza de catre A.Ch.R?


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

simonamirescu wrote:Dar de ce numai pana la finele lui 2014?eu de exemplu am exemplare care inca nu au 12 - 16 luni. Tarifele practicate sunt cu mult peste cele din alte tari EU cu cabinete acreditate...si tot nu am inteles, daca aceste examene sunt facute in alte tari, in cabinete si cu medici acreditati si recunoscuti de FCI, se reconosc - se valideaza de catre A.Ch.R?
D-na Simona, dvs. parcă nu ați ști cu cine aveți de-a face... mă surprindeți mereu. Dacă nu cunoașteți semnăturile din papirusurile de mai sus, haideți să vă explic: lăsând la o parte cele câteva zile pt propagarea informației, mai sunt exact 2 săptămâni până la finele anului... Din aceste 2 săptămâni, o săptămână este sărbătoare sau suntem între sărbători... deci în teorie exista cel mult o săptămână pt realizarea acestor radiografii , dar ce să vezi, săptămâna are și 2 zile libere și chiar și medicii își iau duminica liber, iar sâmbăta e zi scurtă, rareori se fac programări. Practic aveați (la trecut) 5 zile în care puteați efectua aceste proceduri. Acum este a patra zi, mâine e ultima.

Și ce să vedeți s-a terminat și gratuitatea(am dialogat cu unul dintre medicii desemnați să efectueze radiografiile)!!! Foamea de bani este mare la acest ONG. Demult scopurile declarate ale acestui ONG nu mai sunt urmărite ! Și oricât de bună credință am fi, nu putem, nu avem premisele necesare pt. a demonstra contrariul. Adică să demonstrăm că scopurile urmărite sunt în continuare cele declarate la ”început”.
În plus, pentru susținere, vedeți și printscreen-ul de mai jos, în caz că aveți nelămuriri referitoare la tarife.
Concluziile le trageți singuri. Hai să ne preface că facem ceva... Cum putem fi chiar atât de desconsiderați :shock: ...Totul e pe sistemul arhicunoscut, l-am putea chiar patenta și intitula ”Cum să ne autosubminăm, cum să-ți bați joc în mod eficient de România și de tot ceea ce reprezintă ”. Fiți liberi să veniți și cu alte propuneri. :roll:

Image


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Doar radiografiile pt. displazia de șold sunt gratuite până la finele anului 2014 ! Grăbiți-vă !
Suma de 75 euro pt comisia de citire și diagnosticare a maladiei este suportată tot de asociația chinologică.


Instantanee

Image

Image

Image

Image

Image


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Asociația chinologică își bate joc de câte ori are ocazia de rasele naționale și de crescătorii și proprietarii de ciobănești românești.
În urma analizei făcute de către organisemele FCI responsabile cu verificarea dosarului de omologare, s-au constatat mai multe lipsuri, inclusiv lipsa examenelor pentru identificarea dispalziei de cot.
Așadar FCI-ul somează Asociația Chinologică Română să efectueze și să trimită radiografiile pentru cot.
FCI-ul spune că are nevoie de examene de displazie complete aparținând unor exemplare care provin din cel puțin 4(patru) linii distincte de sânge.

Concluziile pe scurt sunt următoarele:
      • - câinii care au fost deja testați pentru displazia coxo-femurală și au ieșit bine (grad A, B, C) vor fi duși din nou la cele câteva clinici din țara unde se vor testa pt displazia cotului
        - se va încerca apoi să se îndeplineadcă și criteriul liniilor de sânge; sperăm cumva să apară peste noapte și câteva linii de sânge.
        - costul pt examinarea coatelor va fi suportat de către acest organism unic in incompetență numit AChR și se rezumă la 250 de lei/exemplar, dar doar daca exemplarul aparține grupului inițial de câini testați în iarnă
        - costul pt displazia de șold 200 lei suportat de către proprietar
        - Doctorii Veterinari responsabili trimit pedigreele în original și radiografiile în format electornic comisiei de diagnostic
        - tariful pt comisia de diagnostic 75 euro (Comisia returnează pedigree-le și rezultatele pe adresa de corespondență a proprietarului dupa ce proprietarul confirmă prin chitanță via e-mail plata serviciului)
Este greu de crezut cum poate acest ONG (intitulat AChR) să creeze atâta haos într-un lucru exprimat foarte clar de FCI: avem nevoie de examene radiologice complete pt depistarea dispalziei de cot și șold ! Asociția chinologică română se preface ca vine în ajutorul crescătorilor/proprietarilor de CR pe ultima sută de metri, dar nu face altceva decât să-ți confirme din nou inutilitatea în ecuație. Atât sunt de zgârie brânză, de lacomi după firfirei încât nici măcar în al doisprezecelea ceas nu-s în stare sa renunțe pt scurt timp la practicile care-i definesc și să pună interesul național mai presus de interesele lor meschine.

Aceeiași situație se întâlnește și la Carpatini !
Dragă comisie de omologare, dragă conducere AChR luați-vă jucăriile și duceți-vă pe pustii.

Mai multe informații despre ”Examinarea pentru dispalzie” găsiți în secțiunea ”Medicale” a forumului - click aici
viewtopic.php?f=19&t=1643


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

În ciuda tuturor circularelor postate mai sus, se pot obține pedigree pt descendenți (pt. pui) chiar dacă aceste teste nu sunt efectuate; se pare că le-am ”interpretat” noi toți în mod eronat.

De fapt ceea ce se face e să se consemneze în pedigree-le descendenților dacă părinții au sau nu au examenele de displazie efectuate, se consemnează rezultatele indiferent de diagnostic (grad A (Free), B,C,D,E) tocmai pentru a informa proprietarul cu privire la starea de sănătate din perspectiva displaziei, a genitorilor puiului său. Asta și pentru a face alegerea în mod conștient, proprietarul putând să se orienteze către canise care folosesc la reproducție exemplare testate.

Asociația face deocamdată recomandări către crescători, lăsând o oarecare libertate în procesul de selecție, canisele fiind în cele din urmă responsabile pentru munca de selecție și ameliorare pe care o fac. Probabil această laxitate va fi rectificată ulterior și se va impune în cele din urmă ca ambii genitori ai uni cuib să fie testați și să aibă rezultatele medicale conform prevederilor. Deocamdată acest lucru este imposibil probabil și datorită faptului că există un foarte mic număr de crescători de Ciobănești Românești, iar aceste noi reguli impuse ar zădărnici creșterea numărului de exemplare cu acte de origine și implicit plaja de câini pe care să se facă o selecție riguroasă când momentul va fi optim.
După cum bine știm, chiar și din părinți liberi de displazie pot apărea produși cu cea mai gravă formă de displazie; de asemenea și din părinți cu forme ușoare de displazie sau chiar grave rezultă produși sănătoși.
Displazia nu are numai cauze genetice, un cumul de factori face ca această maladie să se manifeste !

În acest moment al rasei consider oportună și de bun augur decizia de a permite reproducerea exemplarelor care sunt sau nu sunt testate sau prezintă forme ușoare de displazie doar dacă la un moment dat se va spune STOP și se va impune obligatoriu reproducerea doar a exemplarelor testate libere de displazie sau cu formele de displazie ușoară și care sunt acceptate de reglementările în domeniu.
Deocamdată majoritatea lucrurilor depind de conștiința crescătorilor și se lasă la altitudinea acestora, nu pot să spun că este neapărat un lucru bun având în vedere ”antecedentele”, dar cred că situația este de așa natură încât nu se poate altfel în acest moment dificil al Raselor Românești. Cu siguranță canisele conștiincioase și care se preocupă de sănătatea exemplarelor existente și reproduse vor avea de câștigat teren. Cu toate acestea, NU există nici o garanție că produșii obținuți vor fi liberi de displazie. Incidența apariției displaziei poate fi scăzută doar dacă se reproduc constant exemplare libere de displazie.

Fragmentul de mai sus este strict părerea mea personală, până una alta obținerea dreptului de montă nu depinde nici de examinarea pentru displazie, nici de rezultatele examinării. Se eliberază pedigree pentru descendenți, urmând să se consemneze în certificatele de origine statusul părinților din punct de vedere al displaziei.
Informațiile de mai sus le cunosc de mai mult timp și provin din sursă sigură, iar acestea probabil vor fi comunicate și în cadrul Simpozionului Național "Ciobăneștii Românești - trecut, prezent și viitor" care va avea loc la West City Hotel(Cluj-Napoca), în data de 21 Noiembrie, cu începere de la ora 13.30.
Vezi TOPICUL AICI viewtopic.php?f=24&t=4231


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

REGULAMENT DE SELECTIE
PENTRU ACORDAREA DREPTULUI DE REPRODUCTIE
CAINILOR DIN RASELE DE CIOBANESTI ROMANESTI


1. ORGANIZARE

-Arbitrajul de selecŃie pentru acordarea dreptului de reproducŃie ( ADR) este
obligatoriu pentru câinii reproducători de ambele sexe. Arbitrajul pentru acordarea
dreptului de reproducŃie se efectuează luând în considerare criteriile stabilite de către
Cluburile Nationale pentru rasele româneşti, membre ale A.Ch.R. si validate de către
A.Ch.R.
-Examenele pentru ADR vor fi organizate de către Cluburile Nationale pentru rasele
româneşti, care vor stabili locurile şi datele examenelor ADR pentru anul următor,
urmând ca acestea să fie aprobate de către A.Ch.R.
-Numărul maxim al câinilor admişi pentru o zi de selecŃie/arbitri este de 40, în cazul
în care se fac măsurători şi de 80 în cazul în care nu se fac masurători. In cazul
depăşirii acestui număr, se vor solicita mai mulŃi arbitri sau se vor stabili 2 zile de
arbitraj consecutive. SelecŃia va fi efectuată de către doi arbitrii.
-Arbitrii de selecŃie vor fi solicitaŃi de către Cluburile Nationale pentru rasele
romanesti dintre cei acreditaŃi de către Colegiul de Arbitri (C.A.) al A.Ch.R. pentru
aceaste rase.

2. INSCRIEREA LA SELECTIE
-Inscrierea se va face prin trimiterea documentelor necesare (prin poşta,fax,e-
mail,etc.)la secretariatul clubului, pâna la data anunŃată de către organizator .
Documentele necesare înscrierii câinelui:
-Buletinul de înscriere
-Act de origine sau certificat de tipicitate eliberate de către C.O.R. (copie)
-Certificatul de selecŃie ( în cazul unei amânări anterioare)
-Certificatele medicale edificatoare ( radiologice, imagistice, etc) în cazul în care
acestea au fost solicitate la o selectie anterioară la care câinele a fost amânat. Copiile
acestor certificate se vor trimite la secretariatul clubului cu cel puŃin 10 zile înainte,
data poştei. In situaŃiile în care la o selecŃie anterioară câinele a fost amânat,
proprietarul este obligat să informeze organizatorul în legătură cu acest fapt.
-Proprietarul câinelui este obligat să se asigure că secretariatul clubului a primit toate
actele necesare înscrierii şi că s-a efectuat înscrierea exemplarului pâna la termenul
limită de înscriere. In caz contrar clubul nu este responsabil de eventuala neînscriere a
exemplarului.
-Prin înscrierea la examenul de selecŃie proprietarul se obligă să promoveze
exemplarele conforme standardului rasei şi să respecte prevederile, regulamentele Clubului National pentru rasele româneşti şi pe cele A.Ch.R. în vigoare.

3. PARTICIPAREA LA SELECTIE
-La selecŃie vor fi admişi numai câini din rasele aflate în evidenŃa Clubului National
pentru rasele romaneşti sau a asociaŃiilor teritoriale A.Ch.R. care au împlinit cel puŃin
15 luni la data desfaşurării expoziŃiei, posedă certificat de origine sau certificat de
tipicitate eliberate de către C.O.R. şi pot fi identificaŃi pe baza numărului
microcipului.
-Este necesară prezentarea carnetului de sănătate cu vaccinările la zi şi a actelor de
origine în original.
-Femele în călduri pot participa la examenul de selecŃie. Acestea vor fi arbitrate la
finalul examenului după arbitrarea celorlalŃi câini. Proprietarul femelei va lua
măsurile necesare pentru a nu perturba buna desfaşurarea a examenului de selecŃie.
-câinii bolnavi nu sunt admişi la selecŃie.
-Proprietarul răspunde conform legislaŃiei în vigoare pentru eventualele pagube
provocate de câinele său în timpul desfăşurării examenului de selecŃie.

4. SELECTIA
In cadrul examenului de selecŃie arbitrii hotărăsc acordarea dreptului de reproducŃie
după următoarele examinări:
-Măsurarea parametrilor corporali.
-Verificarea texturii şi calitătii părului şi subpărului.
-Verificarea pigmentaŃiei ochilor, trufei, mucoaselor, a părului şi subpărului.
-Verificarea danturii şi a muşcăturii câinelui, cât şi a prezenŃei testiculelor, la masculi.
-Verificarea caracterului. Aceasta se va face în timpul întregii selecŃii. Câinele trebuie
sä fie calm si echilibrat.
-Arbitrarea şi interpretarea mişcării conform standardului rasei.

5. EVALUARI
APT PENTRU REPRODUCTIE (R ++)
Vor fi evaluaŃi câinii care se apropie de idealul rasei atât din punct de vedere
morfologic cât şi al caracterului.
APT PENTRU REPRODUCTIE (R +)
Vor fi evaluaŃi câinii care prezintă defecte morfologice minore,diferenŃe
nesemnificative de talie , lipsa unui premolar PM1, uşoare defecte de pigmentare.

INAPT PENTRU REPRODUCTIE (INAPT),
Toate defectele eliminatorii prevăzute în standardul rasei ce impun respingerea
exemplarului de la reproducŃie.
AMANAT DE LA SELECTIE(AMANAT)
Amânarea se poate face o singură dată în următoarele condiŃii:
-dezvoltarea câinelui nu permite încă selecŃia sau câinele nu este în cea mai bună
condiŃie pentru a fi confirmat
-atunci când arbitrul solicită certificate medicale edificatoare ( examene radiologice,
etc.). Se vor înscrie în raportul de arbitraj şi în certificatul de selecŃie examenele
medicale solicitate.

6. BULETINUL DE SELECTIE SI REGISTRUL DE SELECTIE
Un exemplar din buletinul de selecŃie se înmânează proprietarului .Pentru câinii
neselecŃionati se mentionează motivele pentru care nu au fost selectionaŃi sau tipul
examenelor medicale solicitate de către arbitru în cazul câinilor amânaŃi.
Câinii selectionaŃi vor fi înregistraŃi , separat, pe sexe, în registrul de selecŃie al
Clubului.

7. INREGISTRAREA IN CARTEA DE ORIGINE ROMANA
Vor fi înregistraŃi în Cartea de Origine Romană (C.O.R.) numai puii proveniŃi din
părinŃi care au primit dreptul de reproducŃie în conformitate cu prezentul regulament
şi care parinŃi au obŃinut minim doua calificative de cel putin ‘‘Foarte bine’’la femele
şi “Excelent” la masculi, în expoziŃiile organizate sub egida A.Ch.R. şi din care unul
obŃinut obligatoriu într-o expoziŃie de club .
Cartea de Origine Română (C.O.R.) va emite acte de origine exemplarelor din rasele
româneşti numai pentru exemplarele ce îndeplinesc condiŃiile prevăzute. Emiterea
Certificatelor de Tipicitate se va face de catre C.O.R. numai exemplarelor care au
trecut prin selecŃie şi au obŃinut minim două calificative de ‘‘Foarte bine’’la femele şi
“Excelent” la masculi, în expoziŃiile organizate sub egida A.Ch.R. şi din care unul
este obŃinut, obligatoriu, într-o expoziŃie de club.

Adoptat in Sedinta Consilului Director al A.Ch.R. din 20.08.2008.
Prezentul Regulament intra în vigoare din data de 21.08.2008


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Post Reply

Return to “Ameliorare și selecție”