Importanța masculului în monte

Noțiuni din chinologie și genetică, reguli, regulamente, rezultate ș.a.
Post Reply
User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

Buna dimineata,

As vrea sa va intreb ce parere aveti despre acesta practica de a cauta si folosi masculi cat mai titrati si mai buni in monte, dar se ignora destul de mult femelele.

Eu zic ca un Mascul oricat de bun ar fi el, nu poate sa produca catei buni cu orice femela, pe cand o femela buna poate sa scoata produsi buni cu aproape orice mascul.

Este un subiect care merita discutat si dezvoltat zic eu, desi aceasta selectie este mult mai posibila pentru crescatori decat pentru detinatorii de rand, care au doar unul sau doua exemplare in curte.


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

E adevărat că majoritatea consideră că dacă masculul este spectaculos sigur va transmite și caracterele sale descendenților. Acest lucru nu este însă o regulă.
Ceea ce contează de fapt este dacă masculul etalon este sau nu stabil genetic. Cu cât este mai stabil genetic un exemplar, fie el mascul sau femelă cu atât își va transmite mai bine caracteristicile fenotipice următoarei generații.
Atât masculul cât și femela au contribuție egală în stabilirea încărcăturii genetice a produșilor, dar genele dominant reconfigurate după recombinarea cromozomială influențează semnificativ aspectul, potențialul și caracteristicile generației următoare.

Potrivirea perechilor este o adevărată artă; atât arta cât și realizarea unor perechi de succes(care să aducă beneficii rasei) își au regulile lor care sunt bine a fi respectate.
Cu toate acestea nu există o ”rețetă patentată” care să aducă rezultatele așteptate peste noapte. Totuși, stabilitatea genetică a unor linii sau exemplare de mioritic ar fi un prim pas spre îndeplinirea acestui deziderat.

Potrivirea perechilor cu scopul de a aduce beneficii rasei în nici un caz nu este treabă de ”cățelari”, ”samsari” sau alte tipuri de amatori, de aceea ar trebui să existe un program clar de ameliorare genetică furnizat de cei în măsură să facă asta și care să poată fi consultat de cei care își doresc mai mult. În condițiile actuale tot ceea ce se poate face e ca proprietarul de rând, să țină cont de indicațiile primite de la crescător cel puțin în chestiunile legate de montă.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
AM ciobanesti
Posts: 84
Joined: Wed Oct 02, 2013 1:50 pm

De acord cu 349 FCI ,STABILIZAT GENETIC .IMPOTRIVA molossoid CNcum il cheama .


Post Reply

Return to “Ameliorare și selecție”