Care este rolul selecției ?

Noțiuni din chinologie și genetică, reguli, regulamente, rezultate ș.a.
GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Nu vreau sa iau apararea nimanui, dar trebue sa intelegem ca noi asa am fost creeati, de fapt asta ne este caracterul.
Alin, la fel ca si mine, facem parte din alta generatie, poate mai orgoliosi - nu spun ca doar noi avem dreptate.
Sunt deacord cu afisarea arborelui, dar pana la urma urmei fiecare decide (De asta s-a votat constitutia :) )

De fapt eu vreau sa pun o intrebare pt toti crescatorii: ROG ADMINISTRATORU SA TRANSFERE ACEST SUBIECT DACA LOCUL LUI NU ESTE AICI

DE FAPT CARE ESTE SCOPUL INMULTIRII?
Punctul meu de vedere: daca vrei sa progresezi trebue sa lucrezi cu tineret, sa le pastrezi si rudele mature pt ca anii viitor sa poti fixa anumite caractere ...
Aici intervine consavinizarea controlata, ea are ca rol fixarea de caractere: Se inperecheaza caini cu caractere bune asemanatoare si cu defecte diferite => rezultatul dorit este: fixarea caracterelor bune si dobandirea altor caractere bune.
IMPRESIA mea este ca 90% dintre cei care au caini de rasa (pt unii este mult a spune crescator) considera aceasta activitate o alta metoda de suplimentare a bugetului - partial adevarata:
Cainele bun intotdeauna o sa aibe pret bun, un pret care sa acopere investitia si poate si ceva peste, dar acest pret il plateste tot un crescator - deci cei cu caini buni pot sa spere la asa ceva, dar pe astia ii numeri pe degete.
Nu sunt ipocrit sa spun ca eu nu vreau sa vand, dar pt mine aceasta activitate incepe abia dupa ce eu sunt ferm convins ca am oprit caracterele pe care le caut si eventualele rezerve. Intotdeauna o sa existe un surplus, chiar daca ai doar 4 puii nu ai ce face cu 3 masculi (daca raportul este de 75/25%). Aici vad eu marea diferenta, unii cresc pt a vinde, unii cresc pt a selecta. TOATA STIMA PT CEI CARE SELECTEAZA
Last edited by Oliviu Secara on Sun Jun 22, 2014 9:17 am, edited 1 time in total.
Reason: replici extrase din această locație https://mioriticul.ro/forum/viewtopic.php?f=27&t=4079&start=20


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Ptr userul gospodaria TYM
- scopul selectiei, facute la o rasa nationala sau omologata international de acea asociatie in mod organizat de catre clubul national respectiv, este de a folosi intreg bagajul genetic al rasei pentru a se evita inchiderea liniilor si disparitia rasei precum si evitarea aparitiilor cazurilor medicale transmise genetic

Un bun exemplu este cazul dalmatianului care datorita acelorasi greseli facute la ACHR ptr mioritic ajunsese in faza de disparitie. L-au salvat filmul lui Walt Disney si metisarile cu alte rase. Nu s-au putut salva insa toate calitatile rasei si s-au transmis in continuare niste defecte majore.Cel mai important defect dpdv medical este ca aceasta rasa nu sintetizeaza in organism vitamina C - fapt facut public de catre dr Ruxandra Nicolescu in emsiunea dedicata rasei de la Antena 1, pe locul 2 situandu-se numarul foarte mare de caini cu epilepsie
- scopul selectiei facute de crescatori in general este unul pur economic si personal, dorinta de a vinde mai bine si de a avea un mascul cat mai bun pe piata montelor primand in fata celorlalte argumente de mai sus. De aceea Mustea,Pal, Ionesi, Bere,etc la ACHR si-au batut pur si simplu joc de rasa facand acele imbecilitati devenite notorii: acte false, consangvinizari haotice,blaturi la arbitraj,etc

Inexistenta unui sistem organizat de dirijare a montelor, de informare publica a crescatorilor, detinatorilor si amatorilor de mioritici la ACHR a fost si este cauza principala a actualei situatii de acolo - situatie in care rasa este aproape de dezastrul total!
Noi la CNCCR am facut in mod corect aceste informari, le-am facut publice in majoritatea lor, am inregistrat toate montele chiar si cele accidentale si nedorite - riscul de propagare a problemelor diminuandu-se in acest fel, etc si tot noi am fost injurati de catre cei din ACHR ptr ca le stricam piata defapt!
In ceea ce priveste tehnica cercului pe care am folosit-o ea se poate explica in acest fel: la inceput un mascul tanar ete folosit la monte cu femele avand minim o fatare. Apoi urmeaza o faza de reducere controlata a numarului sau de monte - ptr a se putea urmari gradul de transmisibilitate a mascului si ptr a permite si altor masculi sa faca monte dirijate - in urma evaluarii rezultatelor montelor acelui mascul se decide daca va fi promovat in continuare sau lasat sa ii gaseasca singur proprietarul monte.daca rezultatele sunt bune atunci in ultima parte va fi recomandat si folosit din nou mai accentuat la monte cu exemplare mai tinere de data aceasta ptr a transmite in timp mai departe. In aceasta ultima parte se stabilesc si datele ptr eventuale consangvinizari.

ATENTIE:
CONSANGVINIZAREA este in general gresit inteleasa la ACHR si se crede ca ea ar fi secretul obtinerii a ceea ce se spune in engleza a fi "the ultimate dog" pe romaneste cel mai tare caine.Ea s-a aplicat total aiurea si rezultatele ei sunt la ACHR DEZASTRUASE! De multe ori multi detinatori de masculi pastrati din propriile monte ale femelelor lor si-au montat acele femele cu proprii pui ptr ca tarifele de monta cerute de "smecherii" din ACHR erau exorbitante. Prinsi in fapt sau nedorind sa fie aflati au folosit tehnica de vanzare de tipul: nu au venit inca pedigreele de la COR, nu ma intereseaza pedigreeul, daca vreti pedigree atunci ala mai este 100 de euro in plus,etc!


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Vorbim de ideal: SA EFECTUAM MONTE PT A PUTEA CONTRIBUII LA INBUNATATIREA/CONSERVAREA CARACTERELOR.
Eu nu am timpul/spatiul necesar sa tin mai mult de 2 caini, dar tot am facut pe cat posibil sa pastrez 3 produsi din doua monte diferite dpdv al masculului.
O femela oprita din cuibul A (oprit = dati socrului / prieteni apropiati, a i sa pot sa ii am aproape) tocmai ce a fatat -> obiectivul este de a oprii un mascul
Sper ca pe viitor sa pot spune ca am realizat o selectie, deocamdata sunt la inceput de drum.
Eu deocamdata nu dau doi bani pe rezultale dein expozitii, ci incerc sa obtin cat mai multe informatii despre arborele fiecarui caine implicat in montele pe care le realizez.
Sunt in stadiul in care nu zic nu unui caine nerbitrat, dar care are caracterele cautate.
In aceasta activitate este foarte importanta TRANSPARENTA si eu unul, le multumesc celor care au fost transparenti.
Ultimul este domnul Gotca - am gasit/realizat o monta cu un caine provenit din canisa dansului si a raspuns promt atunci cand i-am cerut informatii.


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Vorbim de NORMAL! Idealul este altul!
Nimeni aflat la inceput mai ales nu trebuie sa pasreze vreun mascul din monta femelei lui ptr ca dupa ce va face 3 monte cu 3 masculi diferiti crescatorul va decide cu care dintre ei va face a 4 monta din care sa isi pastreze un pui daca montele confirma calitatea de reproducator a femelei cel putin.
In acest fel se asigura si diversitatea genetica VITALA rasei in existenta ei.
In plus a pastra un caine din prima si a doua monta inseamna ca la un moment dat se va detina o serie de caini de varste apropiate dificil de ingrijit in ultima parte a vietii lor cand nu vor mai putea fi prezentati in expozitii sau folositi la reproductie.
Genetica este VITALA si de aceea este imperios necesara cunoasterea datelor genealogice a unui caine. Postarea pedigreelor va face si mai usoara identificarea exacta a unui mascul compatibil cat mai valoros atat genotipic dar si fenotipic.
Legat de cainii produsi de dnul Gotca se stie ca sunt mici de talie si sunt cu peste 30% culoare neagra pe ei si de aceea credeti ca ati facut o alegere buna facand o monta cu un caine din aceasta canisa? Va intreb ca sa puteti argumenta dvstra alegerea pe care ati facut-o si ca sa dati un exemplu despre cum ati gandit si planificat monta, pe ce criterii v-ati bazat, ce alti masculi ati mai avut in vedere, ce pret ati platit pentru monta, etc
Prin discutii argumentat sustinute se poate crea baza de dialog necesara salvarii rasei la ACHR nu prin tembelisme de genul Albiter, etc


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Buna ziua,

Sincer nu ma ma intereseaza de unde provine cainele, daca el este ceea ce caut poate sa vina si de la stana lui nenea ION si el sa-l fi gasit pe strada.
Acum ca un mascul provine dintr o canisa nu inseamna ca este mai bun, sau mai rau decat altul, dar daca mie i mi place este suficient. Un plus, pe care l-am spus, dupa ce am aflat de unde provine, proprietarul canisei mi-a pus la dispozitie informatiile cerute => respect pt oamenii care sunt transparenti.
Ce pot spune despre masculul cu care am facut monta:
1. - dpdv fizic si in comparatie cu masculii folositi la monta A si B - Este cel mai inalt si totodata lung caine. Sta bine pe picioare, este bine inbracat, culoare predominanta alba, cateva pete gri pe cap si corp.
2. - Temperament - omul spunea ca acel caine ii asigura paza in acea curte, curte unde avea cateva automobile de epoca. Pe mine nu prea m-a bagat in seama, cauza fiind si Rena, erea atras.
Concluzia este: Eu caut un caine puternic pe picioare, sa fie lung, inaltimea de preferat cat mai mare si bineanteles temperament => eu am mari sperante de la acest cuib.


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Daca va uitati pedigreeul cainelui cu care ati facut monat veti vedea ca stam rau la multe capitole si anume:
- Codrut COR/RA 2793-05 este un caine care NU A FOST NICIODATA ARBITRAT si cu toate acestea Pal i-a scos pedigree la COR ACHR incalcand toate regulile de acolo. Dovada o aveti si pe pedigree! In plus era un caine teribil de agrsiv pe care il tine Pal intr-o magazie legat cu lantul de tavan si unde alta trista figura a chinologiei ACHR-iste facea curat .Ia sa vedem cine il ghiceste! Ca sa fie tacamul complet transmite displazie falt confirmat in USA acolo unde a ajuns un mioritic la Iulia Postill provenind din acest mascul
- IARO - PIRAT era un caine de talie mica ceea ce nu cred ca intereseaza pe nimeni ptr reproductie.Smecheria era ca Pal ii facuse un palmares de invidiat pe la niste concursuri dubioase si fara concurenta ca si in cazul amaratului fara par pe bot si labe de Samio Erik - macar asta avea par!
- falsul inregistrarii lui Martin de Runc este celebru asa ca dincolo de el macar cainele era ok
- Cora nu avea genealogie cunoscuta ceea ce face sa fie si mai mare riscul
- iar IARO FRAGA cred ca este si ea tot un fals de inregistrare facut de Pal care a cumparat doi caini mascul si femela de la Neica si i-a inregistrat tot sub afixul lui de crescator ca si cum s-ar fi nascut la el in canisa!
Astfel incat doar argumentul material al apropierii ca si distanta fata de proprietarul cainelui mascul, relatia de prietenie cu el, si cam atat sunt argumentele singure care nu pot din pacate sa sustina teoria dvstra despre selectie!
Sincer nu stiu de ce fuge lumea in ACHR de controlul corect al montelor si fatarilor pe baze reale si corecte!


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Buna ziua,
Nu vreau sa contrazic pe nimeni, insa ma repet: Acest mascul, CON de Gotca, din punct de vedere estetic (talie, lungine, par ...), nu intru in amanunte in ceea ce priveste arborele lui, este cel mai bun mascul folosit de mine pana acum.
Fata de masculul anterior, cu arbore cunoscut, macar acesta nu transmite acel Rosu-Galbui.
In ceea ce priveste talia produsilor, ma cam indoiesc ca nu o sa fie una buna, iar temperamentul foarte agresiv nu ma pesperie, cainele si-l mai face si crescatorul.

Chit ca ma repet, deocamdata nu dau doi bani pe rezultatele cainilor, eu am o imagine asupra faptului cum trebuie sa arate cainele ideal pt mine si pe acesta il caut.


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Eu va propun sa puneti pedigreeul ambilor masculi aici ca sa putem analiza direct fiecare caine in parte!
Selectia inseamna ca se selecteaza intai dpdv genetic un caine si apoi dupa palmaresul lui si nu invers sau deloc dupa genetica!
Greseala este ca se face in 99% din cazuri o greseala in compararea genetica a cainilor cu sistemul de selectie genetica destinat animalelor de consum pentru oameni! Pentru ca prin consangvinizarea la un vier se cor obtine porci mai buni si chiar daca nu va fi foarte bun rezultatul acestei consangvinizari pana la urma sub forma de friptura descendentii lui vor fi consumati pana la inchiderea liniei cu probleme. Ceea ce nu se poate admite in cazul unui caine.
Acum daca luam cazul primului mascul folosit va intreb :
- sunteti sigur ca acel mascul este de vina? pe ce va bazati?
- de ce nu este de exemplu femela dvstra de vina? pe ce va bazati?
- ce puteti spune despre fiecare caine din ambele genealogii ?
In cazul afirmatiei dvstra ca in cazul primului caine folosit ii stiati genealogia si la al doilea ati aflat-o ulterior ce va faceti daca ies si acum pui cu probleme cel putin din cele enumerate ca fiind reale si prezentate mai sus de mine?
Vedeti dvstra pana la urma cuvnatul selectie implica anumite lucruri pe care nu le explicitati corect si pe care va propun sa le analizam impreuna pe baza pedigreelor cainilor.


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Domnul Osiceanu, probabil stiti ca nu sunt genul care arunca cu pietre, deci nu o sa continui astfel de discutii.
Din respect pt toti cei care citesc acest forum va raspun la intrebari:
- Monta A - Rena - Mures (masculul unui prieten, fara acte, l-am ales dupa anumite caractere) => 3 catei viabili, culoi omogene Alb cu Negru, alb cu gri
https://gospodariatym.sunphoto.ro/Cuib_A_Rena_-_Mures
- Monta B - Rena - Codru (mascul cu arbore cunoscut, fiul lui Codru de Serafim) => catei cu culori nespecifice acestei rase:
https://gospodariatym.sunphoto.ro/Cuib_B_Rena_-_Codru
Mai exista si alte poze cu descendentii din acest mascul (Codru de S) in care se pot observa acea pata de culoare (galbui, maroniu), dar acesti produsi nu mi apartin si nu-mi permit sa pun poze cu ei.
- Monta C - Rena - Con (mascul ales in prima faza dupa caractere, mai tarziu am aflat ca este din canisa de Gotca. Nu cunosc caini care ii construiesc arborele, insa pot spune ca produsul acelor caini, adica Con este un caine peste media cainilor vazuti de mine in Romania) => catei cu o culoare uniforma, deocamdata nu am poze cu ei, de fiecare data am uitat aparatul.
NU REGRET NICI O MONTA FACUTA, din toate au iesit caractere bune de luat in calcul, dar ca in orice padure, mai exista si uscaturi.
NU SPUN CA Rena nu ar arunca astfel de culori, insa pana acum a dat acele culori doar cu un mascul al carui parinte a produs pui cu aceeasi tenta de culoare.
Daca tot am raspuns la intrebare dumneavoastra, vreau sa va adresez si eu doua intrebari:
Cum explicati faptul ca Rena, a produs pui cu defect de culoare doar cu acel mascul (arbore beton)?
De unde provin acele culori regasite in montele cu cel putin 3 femele?


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Domnule Mot va felicit va multumesc ca ati inteles ca doar aceste discutii libere si la obiect pot sta la baza salvarii mioriticului din situatia neplacuta in care a adus rasa o mana de escroci si pe langa ei multi oameni bine intentionati dar neinformati de catre primii.

Sa incercam sa o luam metodic:
1.Codru de Serafim era un caine produs din Rau de Romania si Anna of Hungarian Mioritic Kennel.
Rau de Romania facea parte din cuibul "Pavarotti" si era o consangvinizare permisa facuta intre etalonul rasei Ursu si cea mai buna femela fiica a sa din cate a scos pana la acel moment. In aceasta schema de consangvinizare s-au dublat caraterele etalonului Ursu, monta a fost dirijata de catre clubul de specialitate din ACHMB, a primit girul ei de la toti arbitrii de ciobanesti romanesti din acea perioada, iar rezultatele au fost excelente. Nici o monta cu acest mascul nu a produs pui cu pete galbene
Anna of Hungarian Mioritic Kennel era o femela splendida, alba complet, ce apartinea unei descendente a unei familii de conti unguri si care provenea din Abba de Predeal si Cosmin de Aragon. Nici unul din puii ei nu a avut asemenea pata galbena.

Dvstra il confundati pe Codru de Serafim cu Codru de Halip si aici se cam schimba problema pentru ca dvstra ati facut monta cu CODRU DE HALIP!
Codru de Halip este fiul lui Codru de Serafim si a lui Molda de Halip.
Molda de Halip este din Ergos de Tunari si Gruia de Tancu. Canisa de Halip a facut cam multe magarii ca sa le putem trece cu vederea si am sa redau cateva dintre ele:
  • - crescatorul Halip a facut o monta cu un mascul din CNCCR si apoi la doua saptamani s-a dus si cu sora femelei la acelasi mascul. In loc sa plateasca doua monte cum era normal a spus ca dupa ce a facut cu a doua femela monta la acelasi mascul s-a dus si la alt mascul care nu poate fi dezvaluit si care ar fi montat-o din nou. Cand a fost dnul Mindilica la el ca sa verifice cuibul declarat - doar unul declarase si ceruse acte la pui pentru el - a gasit doua cuiburi la doua femele. La cuibul femelei montate cu mascul nedezvaluit erau prezente culori atipice - rosu si galben. Daca veti cauta pe net cred ca mis se gasesc anuturile cu poze date de Halip si veti vedea ca apar acolo aceste culori in special pe rosu.
Ergos de Tunari este din Taman Goce si Cetina de Mitoi
Taman Goce era un mascul fenotipic frumos dar fara genealogie cunoscuta si care era un slab transmitator genetic din cate s-a vazut ulterior.
Cetina de Mitoi era din Dino de Romania si Tora - o femela pe care acest doctro mengele al mioriticilor pe numele sau real Mitoi a montat-o din ciclu in ciclu pana la 12 ani cand a vandut-o lui Jean pavel care si el a incercat sa mai faca monta cu ea! Niste criminali nenorociti! Dle Pana de ei nu ziceti nimic ? Usere Albiter vezi ca si ei au o canisa si poate te platesc mai bine acolo decat la stapanul tau de scalvi si taxiuri!


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Analizand acele poze se observa ca nu exista nici o problema dpdv al culorii prezentate ca fiind un defect cel putin dupa standardul CNCCR inregistrat si la Ministerul Agriculturii. daca aveti vreun standard valabil la ACHR si care sa contina ca defect acest gen de pata de culoare atunci va rog sa postati acel standard aici ca sa veden exact pe ce va bazati cand spuneti ca ar fi un defect.
Prin comunicare si dialog direct si fara atacuri verbale putem merge mai departe si intelege ce inseamna si cum se face selectia la mioritic in mod corect.
Trebuie sa vedem ca un caine fara genealogie are un grad de risc mai mare ca unul cu genealogie cunoscuta. La fel si in cazul unui caine cu genealogie cunoscuta se pot vedea si caini du defecte in acea genealogie. Important este sa cunoastem aceste date ca sa avem ce analiza si decide sa combinam mai apoi!
ce trebuie retinut insa este faptul ca in proportie de cam 90% conteaza cele 3 generatii peste ele este mai mult un noroc sau o gluma a naturii.
Ia vedeti dvstra daca puteti fi sigur ca parintii si bunicii Renei nu au dat si ei astfel de pete de culoare sau nu au avut chiar ei.


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

codru de serafim
Image

cedru de serafim
Image

carol de brillantim - caine declarat campion la UACHIR si ACHR care are pete rosiatice pe corp si o lipsa a subparului evidenta.
Image

Dinte in plus la unul din cainii produsi de crescatorul Halip cu acel caine nedeclarat
Image
Last edited by Oliviu Secara on Fri Jun 27, 2014 12:41 am, edited 1 time in total.
Reason: dezinformare - afirmația nu poate fi susținută cu dovezi


Nelu Albiter
Posts: 152
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:54 pm

Nu e bre, de bello getica, dar daca mai repeti poate gasesti fraieri sa te creada...


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1880
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Vă rog nu dezinformați și nu faceți afirmații pe care nu le puteți susține cu dovezi. Acel câine nu provine din canisa ”de Bello Getica”. În acestă canisă nu s-au produs astfel de exemplare și nici mioritici negri în totalitate. Asta vă pot spune sigur !


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

cezar osiceanu wrote:Domnule Mot va felicit va multumesc ca ati inteles ca doar aceste discutii libere si la obiect pot sta la baza salvarii mioriticului din situatia neplacuta in care a adus rasa o mana de escroci si pe langa ei multi oameni bine intentionati dar neinformati de catre primii.

Sa incercam sa o luam metodic:
1.Codru de Serafim era un caine produs din Rau de Romania si Anna of Hungarian Mioritic Kennel.
Rau de Romania facea parte din cuibul "Pavarotti" si era o consangvinizare permisa facuta intre etalonul rasei Ursu si cea mai buna femela fiica a sa din cate a scos pana la acel moment. In aceasta schema de consangvinizare s-au dublat caraterele etalonului Ursu, monta a fost dirijata de catre clubul de specialitate din ACHMB, a primit girul ei de la toti arbitrii de ciobanesti romanesti din acea perioada, iar rezultatele au fost excelente. Nici o monta cu acest mascul nu a produs pui cu pete galbene
Anna of Hungarian Mioritic Kennel era o femela splendida, alba complet, ce apartinea unei descendente a unei familii de conti unguri si care provenea din Abba de Predeal si Cosmin de Aragon. Nici unul din puii ei nu a avut asemenea pata galbena.

Dvstra il confundati pe Codru de Serafim cu Codru de Halip si aici se cam schimba problema pentru ca dvstra ati facut monta cu CODRU DE HALIP!
Codru de Halip este fiul lui Codru de Serafim si a lui Molda de Halip.
Molda de Halip este din Ergos de Tunari si Gruia de Tancu. Canisa de Halip a facut cam multe magarii ca sa le putem trece cu vederea si am sa redau cateva dintre ele:
  • - crescatorul Halip a facut o monta cu un mascul din CNCCR si apoi la doua saptamani s-a dus si cu sora femelei la acelasi mascul. In loc sa plateasca doua monte cum era normal a spus ca dupa ce a facut cu a doua femela monta la acelasi mascul s-a dus si la alt mascul care nu poate fi dezvaluit si care ar fi montat-o din nou. Cand a fost dnul Mindilica la el ca sa verifice cuibul declarat - doar unul declarase si ceruse acte la pui pentru el - a gasit doua cuiburi la doua femele. La cuibul femelei montate cu mascul nedezvaluit erau prezente culori atipice - rosu si galben. Daca veti cauta pe net cred ca mis se gasesc anuturile cu poze date de Halip si veti vedea ca apar acolo aceste culori in special pe rosu.
Ergos de Tunari este din Taman Goce si Cetina de Mitoi
Taman Goce era un mascul fenotipic frumos dar fara genealogie cunoscuta si care era un slab transmitator genetic din cate s-a vazut ulterior.
Cetina de Mitoi era din Dino de Romania si Tora - o femela pe care acest doctro mengele al mioriticilor pe numele sau real Mitoi a montat-o din ciclu in ciclu pana la 12 ani cand a vandut-o lui Jean pavel care si el a incercat sa mai faca monta cu ea! Niste criminali nenorociti! Dle Pana de ei nu ziceti nimic ? Usere Albiter vezi ca si ei au o canisa si poate te platesc mai bine acolo decat la stapanul tau de scalvi si taxiuri!
Buna ziua,
Mai sus am spus: Rena - Codru (fiu din Codru de Serafim).
Am mai spus ca nu o sa zic niciodata ca Rena nu ar putea sa "arunce" aceste culori, dar din cele trei monte realizate, decat cu fiul lui Codru de serafim a dat aceste culori.
Nu contrazic pe nimeni, dar exista poze cu produsii directi ai lui Codru de Serafim care au astfel de pete. Nu intentionam sa pun aceste poze deoarece sunt luat ede pe paginile altui crescator, dar totusi o fac (i-mi cer scuze fata de crescator, nu am cerut acordul sa afisez aceste poze).
Poze cu doua femele diferite:
Attachments
pui.jpg
cuib.jpg


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

In alta ordine de idei, nu cred ca metoda demigrarii altor crescatori aduce un plus acestei rase.
Toti facem greseli, dar omul este supus greșeli.
Ok, poate Halip a facut cadva o greseala, dar asta nu inseamna ca a cea greseala a persistat.
Marea problema a noastra este ca incercam sa ne inbatam cu ce a fost o data si nu mai avem timp sa vedem ce se intampla astazi, sau ce avem de facut pentru maine.
Si eu am facut greseli, si alti, dar omul puternic este cel care trece peste greseli, invata din ele si mai ales cel care iarta, care da a doua sansa.
Aici subiectul este: Care este rolul selecției? nu acela ca eu am caini mai buni decat altul, sau eu produc mai multi/mai buni decat altul.
Eu m-am limitat la acest subiect, am o femela care este la a treia fatare, cu trei masculi diferiti.
Am fost transparent, am afisat si calitati si defecte.
Eu intreb altceva: sunteti siguri ca in Romania nu exista caini de top fara acte?
Eu pot sa spun sigur ca exista, sau cel putin din punctul meu de vedere. Stiu cel putin un mascul care depaseste tot ce am vazut pana acum, mascul cu care as face monta si maine, dar care nu este accesibil.
O sa fac niste poze sa il analizam.
2 - masculul gasit in casa parasita - cum inca nu a aparut o persoana sa l revendice, o sa incerc sa-l tund si cred ca si el va avea o sansa.
Peste tot se vb de falsuri in inscrisuri, atunci de ce sa ma orientez dupa o hartie si nu dupa ochi?


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Oliviu Secara wrote:Vă rog nu dezinformați și nu faceți afirmații pe care nu le puteți susține cu dovezi. Acel câine nu provine din canisa ”de Bello Getica”. În acestă canisă nu s-au produs astfel de exemplare și nici mioritici negri în totalitate. Asta vă pot spune sigur !
De unde stiti exact ca nu este din acea canisa dle Secara? Aveti vreo dovada ca sa sustineti afirmatia dvstra?


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Dle Mot haideti sa recapitulam inca odara ce inseamna selectie si cum se face ea:
  • 1 se aduna informatiile despre cainii care se doresc a fi imperecheati
    2. se observa calitatile si defectele lor dar si ale genitorilor lor
    3. se face monta si apoi se urmaresc produsii
    4. dupa cam 2 ani se poate face o estimare a rezultatului montei respective prin arbitrarea produsilor

    In alta ordine de idei un caine poate fi fenotipic sau genotipic bun desi de dorit este sa le aibe pe amandoua.
    Standardul reprezinta cainele ideal iar apropierea cat mai mare de acest standard o avem in urma arbitrajului.
Problemele la ACHR sunt din nefericire urmatoarele"
  • 1. pedigree false cu date false sau gresite.
    2. anularea datelor cainilor proveniti din CNCCR este o idiotenie maxima ptr ca se pierde un volum imens de informatii utile si corecte doar ca o razbunare si din motive financiare legate de interesele catorva smecheri care au dorit sa obtina monopolul montelor si vanzarilor la ACHR
    3. standardul este gresit facut din multe puncte de vedere - incadrare, culori, dentitie,talie tot din aceleasi interese antirasa ale catorva smecheri care au dorit sa obtina monopolul montelor si vanzarilor la ACHR din motive financiare
    4. lipsa inregistrarilor complete ale cuiburilor care genereaza haos in alegerea partenerilor de monta. Am gasit acum vreo 2 ani doi frati de cuib provenind din ACHR din fatari succesive care se montasera ptr ca proprietarii lor nu primisera pedigreele promise. Noroc ca nu a prins monta aceea ptr ca in alt caz cu frati de tata tot din ACHR provenind femela gestanta a fost castrata si i s-au scos puii din burta la cererea proprietarului teribil de suparat de ceea ce i se intamplase. Eu am aflat din pacate dupa ce se consumase evenimentul neplacut
    5. caderea pietei de vanzari la nivel general dar in special la mioritic a condus si la aparitia unor informatii neplacute despre puii vanduti - displazie, culori,dentitie,talie, etc - care au fost manipulate de catre ceilalti vanzatori impotriva rasei


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Sa fim seriosi dle Mot in legatura cu dnul Halip! Greseala a fost ca eu l-am crezut ca este corect si l-am ajutat. Dar a spus bine cineva pe aici ca banul va sta inainte de moralitate si interesul rasei.
In plus de ce sunteti asa de sigur ca acel Codru de Serafim a transmis culoarea si nu femelele montate atata timp cat nu se prea stiu multe despre genitorii lor.
In plus ati pus poze cu niste pui a caror culoare de obicei migreaza.
Ca sa nu zic ca doar la ACHR este aceasta problema in standard trecuta pentru ca la CNCCR am precizat clar ca este de dorit sa existe o pata de culoare de preferat neagra sau gri care sa faca o distinctie cat mai vizibila intre mioritic si SRO.

Exista foarte multi caini fara pedigree in tara si care fenotipic arata foarte bine. Eu cand am salvat rasa de la disparitie prin anii 1990 am facut un tur prin tara pe la cati mai multi proprietari ca sa ii inregistrez si sa le fac pedigree, sa le inscriu montele,etc. In acea perioada de exemplula ACHR cativa smecheri si-au facut concediile prin tara pe banii decontati de catre asociatie ca sa catagrafieze ciobanestii romanesti cica. Cand au venit cu datele stranse erau perfect inutilizabile pentru ca nu contineau datele cainilor si ale proprietarilor - data nasterii cainilor, culori, dentitie, talie, numar monte,etc Iar adresele si contactele proprietarilor, inregistrarea cuiburilor vazute, studiul de impact ca sa zic asa, etc nu existau. Erau pur si simplu niste nume de proprietari intr-un tabel si pe un alt tabel niste nume de caini si atat!

Aici este din nou vizibila aceasta lupta de a distruge tot ce am facut eu chiar si in ACHR pentru ca in acea perioada am format un curent de masa care convinsese de necesitatea pedigreeului la ciobanestii romanesti, de necesitatea participarii la un concurs canin unde sa fie macar odata vazut cainele, de inregistrarea puilor in totalitate si in termeni reali,etc. Acum majoritatea crescatorilor in ACHR fac aceste magarii : nu declara tot cuibul, vand fara pedigree pe promisiuni, vand pedigreele ramase sau necumparate de proprietariii de drept cu alti caini, etc si daca ii intrebi dau aceleasi explicatii tembele : ca pui de pet si expo, bla bla.


GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

TEORETIC este corect, dar intervin si cateva probleme:

1 se aduna informatiile despre cainii care se doresc a fi imperecheati:
Vad urmatoarele cazuri:
A. Copil fiind prind drag de un caine, atat de mult cat i-mi doresc un pui care sa semene cu el (asa sper eu, minte de copil). Acel caine este in mediul lui natural, la oi, daciul nu stie foarte multe despre caine, ori l-a cumparat o data cu turma, ori s-a pripasit pe acolo, pierdut de la alta turma.
Ce fac in acest caz, renunt la visul meu de a avea un caine din acel mascul/femela doar ca nu stiu ce are in spate?????
Eu sunt dispus sa risc, sa cresc un caine toata viata cu riscul ca va semana cu bunicul X, dar sunt sigur ca mai tarziu acel caine v-a produce ceva de care sa fiu multumit. Cazul fericit, transmite foarte bine.

B. O mare parte din oameni, unii chiar cu bugete peste medie, fiind nationalisti, sau chiar adora aceasta rasa, au cumparat un exemplar din aceasta rasa, insa nu l-au scos in expozitii ........; Astfel produsii lor nu au acte, se pierde contactul cu proprietarul, sau nu este dispus sa discute pe acest subiect, deci avem aceeași intrebare:
Nu mai folosim acesti caini la monta, chiar daca sunt exemplare deosebite? Eu zic ca si in acest caz as risca.

2. se observa calitatile si defectele lor dar si ale genitorilor lor

Observ calitatile si defectele, le pun in balanta, dar este posibil sa nu am informatii despre parinti, bunici (a se vedea mai sus explicatie)

3. se face monta si apoi se urmaresc produsii

Total deacord

4. dupa cam 2 ani se poate face o estimare a rezultatului montei respective prin arbitrarea produsilor

Inca mai avem de lucru aici, nu generalizez, dar inca se arbitreaza pe cununii, nepotisme, prietenii ....... Drept dovada, am partajat un tip de muscatura intalnit la 2 exemplare (ambele provenite din mediu natural, probabil fara calciu si alte vitamine ......) si nu prea s-au aratat interesati de acest subiect.
Eu ca novice in acest domeniu, nu stiu care este cauza, daca este eliminatorie in expozitie ......

In alta ordine de idei un caine poate fi fenotipic sau genotipic bun desi de dorit este sa le aibe pe amandoua.
Standardul reprezinta cainele ideal iar apropierea cat mai mare de acest standard o avem in urma arbitrajului.


Post Reply

Return to “Ameliorare și selecție”