Page 1 of 1

Linia de sânge

Posted: Mon Sep 10, 2012 11:03 am
by Oliviu Secara
Ce înseamnă o linie de sânge?

Care sunt componentele care trebuie întrunite pt a afirma că exist o linie sau o noua linie?

Câte linii are in înteriorul său rasa Ciobănesc Românesc Mioritic?

Cum se menţine o linie de sânge?

Câteva notiuni care sunt neclare pentru mulți… Rog cunoscătorii să încerce să explice cât mai pe înteles şi cât mai complet, cuprinzător cu toate că nu am inclus toate intrebările a căror răspuns nu-l cunosc mulți dintre noi. :geek:
Din câte se știe pentru omologarea unei rase este nevoie de un anumit numar de linii de sange.
Care este statistica la Mioritic cu privire la acest aspect?
Asteptăm ca cei mai experimentați sa aducă lămuriri pt. o transparență cât mai bună cu privire la trecutul nu foarte indepărtat al rasei.

Re: Linia de sânge

Posted: Sun Sep 23, 2012 11:22 am
by Mihaita Zdrite
da sunt foarte bune intrebarile ..chiar as vrea sa aud niste lamuriri din partea cuiva cu experienta .. ma poate ajuta cineva ?:D

Re: Linia de sânge

Posted: Mon Sep 24, 2012 11:26 am
by Gadalean Daniel
Mihaitza wrote:da sunt foarte bune intrebarile ..chiar as vrea sa aud niste lamuriri din partea cuiva cu experienta .. ma poate ajuta cineva ?:D
Buna întrebare...numa ca, cei cu experienta nu prea scriu pe forumuri.. :lol:

Re: Linia de sânge

Posted: Mon Sep 24, 2012 7:50 pm
by Nelu Albiter
"Termenul „linie de sange“ nu exprima insa o categorie sistematica, ci este o forma conventionala si traditionala prin care este sugerata succesiunea genealogica pe calea tatilor. Dupa cum s-a amintit, intotdeauna selectia intrafamiliala este urmata de incrucisarea rotativa interfamiliala, procedeu prin care tineretul femel retinut in matca, descendent al unui armasar pepinier, va fi imperecheat numai cu acei armasari care apartin altor „linii de sange“. "
(Draganescu C., 1979; Draganescu C.; Grosu H., 2003)
Chiar daca in citat e vorba de cai,termenii, principiile si legile geneticii sunt aceiasi.

Re: Linia de sânge

Posted: Mon Sep 24, 2012 8:50 pm
by Nelu Albiter
Probabil tot conventional se intelege prin linie de sange o populatie care are un grad de consangvinizare pe un anumit mascul intemeietor, altfel textul urmator nu mi se pare ca ar avea sens:
Ed Frawley:
La începutul anului 1980 am fost la o cină cu un om pe nume Walter Martin. Walter a fost unul dintre principalii crescători din istoria ciobanescului german de show (Walter a murit intre timp ). Numele sau de canisa a fost Wienerau și locuia în Germania. Am vorbit despre reproducere toata noaptea. Un lucru pe care l-a spus Walter mi-a ramas in minte. El a spus: "Dacă vrei să construiesti o linie de sange trebuie sa produci un minim de 10 cuiburi pe an." Chiar dacă fiecare aveam obiective total diferite în programele de creștere (el crestea câini de show iar interesul meu era strict in câini de lucru) aceast enunt s-a dovedit a fi adevărat.
Știam deja oameni care incercau sa construiasca o linie de sange de reproducere cu doar unul sau doua cuiburi pe an. În anii 80 am încerca o astfel de abordare timp de 5 ani si nu am reusit.
Există prea multe variabile în creștere. Doar pentru că aveți o catea foarte buna Sch 1 și o montati cu un mascul foarte bun Sch 3 nu înseamnă că veți obține un cuib foarte bun. Acest lucru a fost dovedit de un milion de ori de-a lungul anilor. Cum spunea Walter : "Nu contează cât de bun ești, veți face în continuare greșeli". Asta e motivul pentru care un crescător trebuie să produca o serie mare de cuiburi dacă vrea sa produca câțiva câini cu adevarat foarte buni.
........................................................................

Re: Linia de sânge

Posted: Mon Sep 24, 2012 11:21 pm
by Gadalean Daniel
dl Nelu ati facut ceata si mai mare acum.. totusi cum sta treaba cu liniile de sange asa pe romaneste. ce trebuie urmarit :?:

Re: Linia de sânge

Posted: Tue Sep 25, 2012 12:59 pm
by Nelu Albiter
Pai ce sa urmaresti?
Daca vrei sa montezi cu un urmas al unui mascul valoros care nu mai traieste (sau e batran si nu mai monteaza) cauti un mascul din linia lui (adica descendent pe linie paterna: fiu, nepot, stranepot). Daca gasesti unul care e consangvinizat pe acel mascul si prezinta clar caracteristicile fenotipice pe care le cauti de la acel mascul e si mai bine.
Daca ai tu un mascul tanar, valoros si vrei sa produci pui care sa-i mosteneasca cat mai mult din fondul genetic faci cat mai multe monte cu el cu femele neinrudite cu el; apoi selectezi cele mai bune exemplare cu care faci monte cu masculi,respectiv femele, neinruditi cu primul mascul; din aceste monte rezulta nepoti si nepoate ale masculului initiator si acum poti incerca consangvinizari intre verisori sau bunic-nepoata.
In tot timpul acesta urmaresti aparitia defectelor genetice si a abaterilor de la standard; daca constati ca sunt din vina mascului initiator opresti toata tarasenia si il suspenzi de la monte apoi treci la un mascul nou.
Daca dupa monte suficiente nu apare nimic dubios in produsii masculului si daca produsii lui sunt clar valorosi poti risca si o monta mai stransa (tata-fiica, frate-sora).
Cam asa ar fi pe romaneste :-)
Din pacate din cauza directiilor multe in care fiecare crescator s-a orientat doar ca sa aiba caini diferiti de cainii originari (mult hulitii baraci, mocanesti, latosi ori cum le mai ziceau ciobanii) si din cauza fobiei de consangvinizari sunt multe linii de descendente dar probabil nici o "linie de sange" in sensul selectiei chinotehnice asa cum ziceau crescatorii care au muncit cate 10 ani la o linie.

Re: Linia de sânge

Posted: Fri Sep 28, 2012 8:35 pm
by Mihaita Zdrite
lol .. eu stiam ca nu e voie inmultirea intre tata fiica sau frate sora .. adica intre rudenii apropiate .. bn ca am aflat .. :)) .. multumim de micile sfaturi .. :D .. .

Re: Linia de sânge

Posted: Sun Sep 30, 2012 10:42 am
by Oliviu Secara
Mihaitza wrote:lol .. eu stiam ca nu e voie inmultirea intre tata fiica sau frate sora .. adica intre rudenii apropiate .. bn ca am aflat .. :)) .. multumim de micile sfaturi .. :D .. .
Mihăiţă, în continuare nu e voie înmulţirea între rudenii... asta este permis dupa ani de zile de experienţă şi dacă întâlneşti exemplare deosebit de valoroase ale căror carcteristici doreşti să le fixezi mai bine. :D

Re: Linia de sânge

Posted: Thu Oct 04, 2012 4:23 pm
by lilith
Eu vreau sa arunc cu bile albe in nelu, dar nu ma lasa Oliviu! :lol:
Nelule, ai un stil de a explica, incat cred ca si cel mai necunoscator ar intelege. Bravo! Si te felicit pentru rabdare.
Mi-aduc aminte ce emotii aveam inainte de prima mea expo, iar tu ai fost printre singurii care mi-au spus, pas cu pas, tot ce trebuie sa fac. Multumesc!! :D

Re: Linia de sânge

Posted: Fri Nov 09, 2012 4:20 pm
by cezar osiceanu
Cred ca aici sunt necesare precizarile urmatoare :
- termenul de linie de sange a fost introdus ca o necesitate de a denumi produsii cu aceleasi caracteristici rezultati din montele dirijate ce au ca si scop formarea unei rase
- termenul de linie de sange cerut ca si conditie minima in formarea dosarului de omologare a unei rase a avut rolul de arata si indica in mod clar si explicit provenienta fiecarui exemplar in parte, faptul ca a fost inregistrat chinologic si a urmat un parcurs minim chinologic obligatoriu - pedigree, arbitraj,monte si fatari inregistrate chinologic organizat,etc
- numarul min de opt linii de sange a fost solicitat pentru a asigura o minima diversitate genetica care sa asigure supravietuirea rasei fara consangvinizari repetate si a reduce riscul de degenerare a exemplarelor
- chinologia a evoluat si ea odata cu epoca moderna si in acest fel si FCI-ul a trebuit sa tina cont de aceste lucruri fapt ce a condus la inasprirea conditiilor de omologare a unei rase, a maririi timpului de omologare definitiva,etc
Toate aceste lucruri au fost spuse si explicate de catre profesorul doctor Jean Maurice Paschoud in cadrul conferintei sustinute in aula Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti in anul 1998 in cadrul vizitei sale oficiale facute la invitatia CNCCR,a FMV Bucuresti , a ziarului ZIUA si a Primariei Municipiului Bucuresti! Pentru cine nu stie dnul Paschoud a fost membru in Comisia de Omologari si Standarde a Federatiei Chinologice Internationale FCI timp de peste patruzeci de ani din care vreo 12 presedinte al acestei comisii!