Ciuperci - prieteni si dusmani

Post Reply
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Avem printre noi specialisti in ciuperci? Ca ma macina niste intrebari. :D
Ieri am cules o galeata de palaria sarpelui si vinetzele. Palaria sarpelui sunt inconfundabile, nu exista corespondent printre cele otravitoare, se recunosc dupa marime (unele pot fi mari cat un volan de masina), cu palaria rotunda si plata, acoperita de solzi bruni. Mai exista o palaria sarpelui, otravitoare, acea ciuperca rosie cu buline albe, pe care toti copiii o deseneaza cand deseneaza ciuperci. :lol: Dar nu se pot confunda, diferenta e ca de la cer la pamant.
Am facut tocana cu ele, delicioase de te lingi pe degete doua zile.
Dar ce ma fac cu vinetzelele?? Lumea ar spune ca sunt delicatese, dar eu ma cam tem de ele. Au palaria rotunda, de culoare mov-violet-bordeaux, usor sleioasa, cresc in paduri pe sub frunze. Nici nu le vezi daca nu esti atent.
Le-am oparit si au devenit albastru-vinetzii, de zici ca au fost tinute in cerneala. Sunt sleioase si lipicioase.

Pana una alta, va arat ce ciuperci am cules eu, de care stiu ca-s bune. Nu le stiu denumirile stiintifice, asa ca voi folosi termenii pe care i-am invatat aici.
Piscaciosi, iutzari, bureti iutzi. Ii culeg din paduri dese si umbroase, sunt albe si au un miros placut. Daca sunt prea tinere sau prea batrane, sunt un pic amare la gust, in rest sunt picanti si merg foarte bine pe gratar.
Image

Ciuciuletzi
Image
Cresc pe pasuni, pe sub iarba, in palcuri dese. Trebuie culesi cu atentie, pentru ca nu-i vezi decat daca dai iarba deoparte. Sunt gustosi in tocanite

Palaria sarpelui. Sunt mari, rotunde, unele ajung cat volanul unei masini. Au palaria acoperita de solzi bruni, sunt gustosi atat pane cat si tocanita.
Image

Imediat descarc si ce am cules ieri, poate careva se pricepe :D


Image
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Eu am niște ”prieteni” de genul ăsta pe care îi cultiv în grădină. Sunt prieteni buni, dar nu se compară cu delicatesele pe care le aduni tu direct din pădure. Nu mă prea pricep la cele sălbatice, dar cunosc câteva specii. Oricum m-ai pus în încurcătură cu cele pe care le-ai fotografiat.

Pleurotus

Image

Image

Image

Image


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Wow, cum ii cultivi?? Pleurotus sunt aceleasi ciuperci carora noi le spunem "pastrav de fag"?

Am descarcat pozele.
Image

In galeata am acele vinetzele si palaria sarpelui.

Le-am oparit separat, iar dupa oparire vinetelele mi s-au facut asa:
Image
N-am tupeu sa le gatesc. :mrgreen:

Din palaria sarpelui a mai ramas putina tocana, pe care o extermin eu imediat
Image
:lol:

Niste ciuperci pe care nu le cunosc si nu le-am cules
Image

Image


Image
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Cu pleurotus am o reteta in asteptare, pe care abia astept s-o pun in practica, numai sa gasesc ciupercile.
Se cheama "ciorba de burta mincinoasa", in loc de burta pun pleurotus, cica putini isi dau seama de diferenta, de aceea ii si spune asa retetei. :))) Ca mod de gatire, e identica.
:lol:


Image
AM ciobanesti
Posts: 84
Joined: Wed Oct 02, 2013 1:50 pm

Fa o ciorba de burta cu BURTA ,de vita spalata de tine si daca cine i-ti manaca ciorba si spune ca nu-i place ,, CIORBA DE BURTA ,poti sa -i spui ca nu stii sa gatesti, sii sa se duca ,asta nui zama de Fitzee ,cred .


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Mie nu-mi place burta, prin urmare nu o mananc. Nici nu o cumpar :lol: De aceea ma gandeam la variante. :lol:


Image
AM ciobanesti
Posts: 84
Joined: Wed Oct 02, 2013 1:50 pm

lilith wrote:Mie nu-mi place burta, prin urmare nu o mananc. Nici nu o cumpar :lol: De aceea ma gandeam la variante. :lol:
Te inteleg ,clar BURTA e o altfel de proteina ,singura mea obiectie e ca nu are cum sa semene cu o ciupearca ,ar fii chiar de ras ,sa credem una ca asta .In rest ca cineva crede ca din ,nustiu ce ciuperci umple matu .... si marmota inveleste .... ce vreti voi .Pt mine care nu am nicio experinta ,si am doar pareri mi se pare ca e clar ....mai avem nevoie si de iarba ,dar sa nu exagerem .!!!!!!!!!!!!!


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Pentru ca topicul e despre ciuperci, vorbesc despre ciuperci si pun retete cu ciuperci. :lol: Daca vrei burta, deschidem un topic separat pentru carnivorii din voi.
Pana una-alta, am aflat ca iupercile alea mov ale mele sunt niste delicatese, asa ca le voi gati astazi, in sos de vin. :D


Image
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

lilith wrote:Pentru ca topicul e despre ciuperci, vorbesc despre ciuperci si pun retete cu ciuperci. :lol: Daca vrei burta, deschidem un topic separat pentru carnivorii din voi.
Pana una-alta, am aflat ca iupercile alea mov ale mele sunt niste delicatese, asa ca le voi gati astazi, in sos de vin. :D
Le-am oparit separat, iar dupa oparire vinetelele mi s-au facut asa:
Image
N-am tupeu sa le gatesc. :mrgreen:
Uite ce colorate sunt :D Cum să prepari așa ceva ? N-am încredere în ele deloc. Vezi totuși și care sunt remediile de urgență în cazul intoxicației.

La noi la ciuciuleți li se zice bureți de rouă și pleurotusul e păstrăvul de fag.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Bia79
Posts: 158
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:57 am
Location: Resita,Caras-Severin
Contact:

Eu verific ciupercile punandu-le la oparit cu usturoi;daca usturoiul isi schimba culoarea,ciupercile nu sunt comestibile.Am auzit ca merg verificate cu bucati de cartof,ceva obiecte din argin-doar ca metodele aceste nu le-am incercat.
Oliviu Secara wrote:
lilith wrote:Le-am oparit separat, iar dupa oparire vinetelele mi s-au facut asa:
Image
N-am tupeu sa le gatesc. :mrgreen:
Uite ce colorate sunt :D Cum să prepari așa ceva ? N-am încredere în ele deloc. Vezi totuși și care sunt remediile de urgență în cazul intoxicației.

La noi la ciuciuleți li se zice bureți de rouă și pleurotusul e păstrăvul de fag.


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Le-am gatit, le-am mancat, sunt vie. :lol: Ba chiar as spune ca au fost cele mai gustoase ciuperci pe care le-am mancat vreodata. Ieri am mai primit o galeata de ciuperci din astea vinete si le-am oparit, unele au capatat din nou culoarea asta ruginie. Le-am gatit impreuna cu cele din poza (le tinusem in frigider pana ieri) si au fost bune de te lingi pe degete! :D


Image
User avatar
Bia79
Posts: 158
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:57 am
Location: Resita,Caras-Severin
Contact:

:P :P Ma bucur ca nu ai patin nimic de la acele ciuperci.Pe viitor stim si noi(cu ajutorul tau :P ) ca sunt consumabile aceste varietati de ciuperci.Multa bafta si pe viitor la identificarea lor!O zi frumoasa iti doresc!
lilith wrote:Le-am gatit, le-am mancat, sunt vie. :lol: Ba chiar as spune ca au fost cele mai gustoase ciuperci pe care le-am mancat vreodata. Ieri am mai primit o galeata de ciuperci din astea vinete si le-am oparit, unele au capatat din nou culoarea asta ruginie. Le-am gatit impreuna cu cele din poza (le tinusem in frigider pana ieri) si au fost bune de te lingi pe degete! :D


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Multumesc :)
E drept ca m-a ajutat un nene foarte amabil, specialist in ciuperci, care are o emisiune pe Look TV (din cluj). Emisiunea se cheama Big Boletus iar nenea se numeste Vali Coman. I-am trimis pe facebook un mesaj cu poze si mi-a raspuns. De-acum voi apela cu incredere la el, stie tot si, mai ales, stie retete faine cu ciuperci. :lol:
Daca aveti ocazia sa vedeti emisiunea, nu o ratati, dragilor!


Image
AM ciobanesti
Posts: 84
Joined: Wed Oct 02, 2013 1:50 pm

lilith wrote:Multumesc :)
E drept ca m-a ajutat un nene foarte amabil, specialist in ciuperci, care are o emisiune pe Look TV (din cluj). Emisiunea se cheama Big Boletus iar nenea se numeste Vali Coman. I-am trimis pe facebook un mesaj cu poze si mi-a raspuns. De-acum voi apela cu incredere la el, stie tot si, mai ales, stie retete faine cu ciuperci. :lol:
Daca aveti ocazia sa vedeti emisiunea, nu o ratati, dragilor!
Clar ca nenea ala al tau stie despre ciuperci sau despre mancare ,cand il vad la TV ,confisc telecomanda :D ,ce -am scris mai sus ramane asa ........... ;) mai avem nevoie si de iarba dar sa nu le incurcam ............o ciorba de BURTA consider ca nu poate fii facuta decat cu BURTA .Altfel ,exista de salata ,clar top ...,de varza ,super ,locul trei de verisoare ;) ,,fasole locul .............,practic unde vad lucrurile diferit fata de voi cand cineva vrea sa-mi spuna ca se poate ,ca un caine lung ,de tip lupoid ,sa zicem ,sa nu primeasca calificativ ,care sa-i permita ,sa faca pui .Si credetima am vazut ,...........omul ,de fapt oama :lol: a plecat acasa cu ....era sa scriu coada ...dar miam dat seama ca nu se poate ......deci plecasera TOTII cu cozile intre picioare ,si nu i-a mai vazut nimeni niciodata.Desi fara a fii vru -n pui de albitru ;) in general ,execptand caini cu defecte GRAVE ,ceia ce e alceva ,atat albitrii ,cat si anumiti crescatori trimit la :idea: plimbare foarte multi caini.Imporant cred,ca fiecare sa judece mai bine ,chiar ce scriu si eu :D .Sunt doar pareri.


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Oli, zi-mi, te rog, tot procesul tehnologic la pleurotusii aia. Banuiesc ca ai stropit busteni de fag cu miceliu? Sau cum? Ca urmeaza sa incercam si noi. :)


Image
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

lilith wrote:Oli, zi-mi, te rog, tot procesul tehnologic la pleurotusii aia. Banuiesc ca ai stropit busteni de fag cu miceliu? Sau cum? Ca urmeaza sa incercam si noi. :)
Hai ca-ți zic cum se fac, dar să nu mai zici la nimeni :lol:

Necesar
- butuci din plop (atenție să NU fie lemnul uscat)
- miceliu de Pleurotus
- masina de gaurit + burghiu de găurit lemn
-vată
- folie de plastic
-apa

Tehnica de lucru

-timpul optim pt preparare butucilor este toamna

- se ia butucul si se găureste ordonat de jur împrejur pe toata suprafata cilindrului - găurile se fac pe rânduri la distanța de minim 10 cm una față de alta si adânci de aprox. 3-4 cm.
- se găureste si fața de sus a butucului, marcând colțurile unui pătrat sau triunghi
Bun. Acum ai un butuc ciuruit ! În fiecare găurică cu diametrul de aprox. 1 cm pui miceliu pe care Îl indeși cu un bețisor(vezi poza de mai jos)

Image

- la final, pui un cocoloș mic de vată pt. a închide găurica

- folia de plastic o întinzi pe jos undeva sub un acoperiș (într-un loc ferit de îngheț), pui butucii astfel pregătiți pe folie, îi clădești unul peste altul (în poziție verticală) astel încât să nu se prăbușească
- uzi butucii cu apa din belșug a.î. să se umezească foarte bine bucățile de vată, după care aduni folia și o legi în partea superioara în buchet, ca și o cutie de cadou și mai poți adăga apă până ajunge la nivelul de 1 cm deasupra foliei, printre butucii de la bază. Periodic mai adaugi apă proaspătă menținând nivelul.

- și gata, îi lași așa câteva luni până se ”infectează” butucii, până în primăvară când afară nu va mai exista pericol de îngheț, după caare îi scoți din încăperea respectiva și îi pui undeva în grădină într-un loc umbros

- după ce i-ai scos afară trebuie udați sistematic de 2 ori pe zi, dimineața si seara tarziu (vă puteți pune un aspersor oscilant)

Aspersor oscilant
Image

- ideal ar fi să aveți apă dintr-o fântână si să o scoateți cu un hidrofor, să nu utilizați apa de la robinet

- la 3-4 săptămâni după ce i-ați scos în grădină puteți să culegeți prima recoltă
- durata culturii este de aprox 3 ani (2 ani recolta e bogata, al 3-lea slab)


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Bia79
Posts: 158
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:57 am
Location: Resita,Caras-Severin
Contact:

Oliviu Secara wrote:
lilith wrote:Oli, zi-mi, te rog, tot procesul tehnologic la pleurotusii aia. Banuiesc ca ai stropit busteni de fag cu miceliu? Sau cum? Ca urmeaza sa incercam si noi. :)
Hai ca-ți zic cum se fac, dar să nu mai zici la nimeni :lol:

Necesar
- butuci din plop (atenție să NU fie lemnul uscat)
- miceliu de Pleurotus
- masina de gaurit + burghiu de găurit lemn
-vată
- folie de plastic
-apa

Tehnica de lucru

-timpul optim pt preparare butucilor este toamna

- se ia butucul si se găureste ordonat de jur împrejur pe toata suprafata cilindrului - găurile se fac pe rânduri la distanța de minim 10 cm una față de alta si adânci de aprox. 3-4 cm.
- se găureste si fața de sus a butucului, marcând colțurile unui pătrat sau triunghi
Bun. Acum ai un butuc ciuruit ! În fiecare găurică cu diametrul de aprox. 1 cm pui miceliu pe care Îl indeși cu un bețisor(vezi poza de mai jos)

Image

- la final, pui un cocoloș mic de vată pt. a închide găurica

- folia de plastic o întinzi pe jos undeva sub un acoperiș (într-un loc ferit de îngheț), pui butucii astfel pregătiți pe folie, îi clădești unul peste altul (în poziție verticală) astel încât să nu se prăbușească
- uzi butucii cu apa din belșug a.î. să se umezească foarte bine bucățile de vată, după care aduni folia și o legi în partea superioara în buchet, ca și o cutie de cadou și mai poți adăga apă până ajunge la nivelul de 1 cm deasupra foliei, printre butucii de la bază. Periodic mai adaugi apă proaspătă menținând nivelul.

- și gata, îi lași așa câteva luni până se ”infectează” butucii, până în primăvară când afară nu va mai exista pericol de îngheț, după caare îi scoți din încăperea respectiva și îi pui undeva în grădină într-un loc umbros

- după ce i-ai scos afară trebuie udați sistematic de 2 ori pe zi, dimineața si seara tarziu (vă puteți pune un aspersor oscilant)

Aspersor oscilant
Image

- ideal ar fi să aveți apă dintr-o fântână si să o scoateți cu un hidrofor, să nu utilizați apa de la robinet

- la 3-4 săptămâni după ce i-ați scos în grădină puteți să culegeți prima recoltă
- durata culturii este de aprox 3 ani (2 ani recolta e bogata, al 3-lea slab)
Wowwww ce interesant.Da,pt ca sunt "ciuperci" au nevoie de un nivel ridicat de umiditate.Cam migaloasa munca :mrgreen: dar merita.


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Ufff, deci trebuie sa asteptam pana la toamna ca sa pregatim totul? Ufff, chiar ca migaloasa treaba.
Insa cu recolta nu m-am lamurit. Ce inseamna, de fapt, recolta? Culegi tot anul ciuperci? Sau o singura data? Dupa ce am prima recolta, dinprimul an, in anul urmator mai trebuie sa repet pasii de mai sus?
Eu vazusem pe unele site-uri ca unii oameni vand saci. Sunt gata tratati cu miceliu, urmand sa iasa ciupercile, si cica garantau productie vreo 7 ani.


Image
AM ciobanesti
Posts: 84
Joined: Wed Oct 02, 2013 1:50 pm

Da ..da ..bine zici sa bage mai mult ,si eu sunt curios ,productie ,gust ,retete ,timp alocat ,sii tot ce poate spune.Chiar si secrete ;) ,orcie e binevenit .Multumim.


Post Reply

Return to “Diverse & Cafenea”