Cum alegem corect un pui dintr-un cuib ?

ÎNCEPĂTORULE, lămurește-te !
Post Reply
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Multi prieteni care vor sa-si cumpere un caine, ma suna mai intai pe mine sa ma intrebe cum sa il aleaga, la ce sa fie atenti cand isi aleg un pui, ce criterii trebuie sa indeplineasca? E valabil pentru orice rasa, nu neaparat pentru mioritici, asa ca sper ca acest articol sa raspunda intrebarilor oricarui viitor proprietar de caine.

Sa incepem cu inceputul.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa va documentati despre rasa care va place. Incepand cu problemele medicale specifice (fiecare rasa are punctele ei slabe), cu cele de temperament sau cu nevoi speciale. Dupa ce ati aflat totul despre ce inseamna rasa, va trebui sa cautati o canisa care creste rasa respectiva. Si aici trebuie sa va documentati temeinic, sa studiati exemplarele detinute, sa luati notite despre canisele cu care ati intrat in legatura si, apoi, sa prenotati un pui in cazul in care canisa nu are pui disponibili la momentul respectiv.

Image

Dupa ce se nasc puii, acestia vor mai sta cel putin 8 saptamani impreuna cu mama lor, dupa care vor fi pregatiti sa plece la noii stapani. Atunci va puteti alege un pui, dupa cateva criterii pe care le voi exemplifica mai jos:

1. Sanatatea generala
Verificati urechile cateilor, gingiile, ochii. Verificati muscatura sa fie in foarfeca, chiar daca se intampla ca aceasta sa se schimbe in cleste in viitor, dar sunt destul de rare cazurile. Verificati osatura, miscarea, jareții, prezenta testiculelor dacă alegeti mascul . Daca vreti un caine de show, trebuie sa fiti un pic mai exigent la aceste caracteristici. Daca, in schimb, doriti un caine de paza sau ca membru de familie, puteti fi mai permisiv. Insa trebuie ca starea generala sa fie una buna, sa aiba nasul rece si umed, ochii limpezi, gingiile sa nu fie palide, urechile sa nu fie murdare. Blana sa aiba un aspect general bun, sa fie lucioasa.

2. Testul curiozitatii si a vioiciunii.
Un catel curios si vioi e un catel sanatos. Urmariti cateii de la distanta, vedeti cum se joaca intre ei, apoi intrati in tarcul lor si observati care din ei vine sa va cunoasca, sa va miroasa, sa va studieze. Un catel curios e si un catel curajos ce se va transforma intr-un adult increzator, echilibrat.

Image

3. Testul zgomotului
Daca aveti un set de chei la indemana, stati printre catei si aruncati-le cu zgomot pe podea. Urmariti reactia cateilor caci aceasta reactie va va dezvalui temperamentul acestora. E de preferat ca atunci cand se produce zgomotul, cateii sa se opreasca din joaca si sa descopere sursa acestuia, eventual sa mearga si sa miroasa cheile sau sa ignore complet. Daca, in schimb, fug, se ascund, scancesc, acestia vor fi adulti fricosi, cu probleme de adaptare, cu probleme de temperament.

4. Test de personalitate
Daca un pui pare sigur si indraznet doar cand restul puilor sunt in preajma lui, sunt toate sansele ca acesta sa fie timid, chiar anxios, cand e de unul singur. Catelul e activ, indiferent sau pasiv? Cateii cu personalitate activa sunt caini inteligenti si interactivi, cei indiferenti sunt mai relaxati si posibil mai echilibrati, pe cand cei pasivi au nevoie de multa afectiune si suport moral, caci se tem de schimbari, Cu ei e cel mai mult de munca, deoarece se pot transforma in caini anxiosi, fricosi.

Daca veti tine cont de cele scrise mai sus, veti avea noroc de un viitor companion echilibrat, fara probleme. Dupa ce ati achizionat puiul, nu uitati sa cereti crescatorului detalii despre tipul de hrana pe care acesta l-a folosit, pedigree-ul si carnetul de sanatate cu dovada vaccinarilor si deparazitarilor la zi, numarul microcipului si carnetul de performanta.
Pentru urmatorul articol voi traduce din engleza un test in 11 pasi care va va dezvalui tipul de personalitate a cateilor, asa ca tineti aproape!

Lilith


Image
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Slab articol realizat prin compilari de alte articole!
Salutara ideea unui articol de acest gen doar ca realizarea este zero!
Mai incercati sa detineti un caine intai, apoi sa deveniti crescatoare daca puteti si apoi puteti avea si opinii!


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Caine am si-acum, doar ca nu e mioritic. Daca habar nu aveti, mai bine va tineti gura. ;)
In plus, daca nu am mioritic ACUM asta nu inseamna ca nu am putut studia/invata si practica dresaj canin, dupa si cu dresori destul de cunoscuti in afara. Si, din nou, daca nu am mioritic ACUM (stai linistit, ca vine el, momentan se coace in burta la muma-sa) asta nu inseamna ca am stat degeaba in tot acest timp si, dupa ce vine si cainele voi avea si diplome care sa asiste cele spuse mai sus. In plus, urmeaza sa imi iau si certificatul pentru terapie asistata (adica cu animale) program in care ma antrenez de ceva timp. ;) Va fi primul mioritic inscris intr-un astfel de program. ;)

Apoi, despre articol, nu e o compilare a altor articole, desi sunt constienta ca mai sunt inca zeci, sute, mii de articole pe tema asta. Ci sunt cunostinte impartasite de dresori/crescatori de caini (vezi Cezar Millan si Eric Letendre, doi mari cunoscatori de psihologie canina, pe care i-am studiat si ale caror carti m-au ajutat in evolutia mea). In plus, am lasat INTENTIONAT loc de interpretari, adaugari, completari, pentru a atrage useri si a discuta pe tema data. Ceea ce n-ar fi rau sa faci si tu, daca tot te-ai apucat de scris.
Ca de improscat cu noroi pe unii sau altii, vad ca nu te-ai saturat. Ceva constructiv PENTRU RASA, ai de spus? Atentie, pentru rasa, nu pentru oamenii care sunt in spatele ei. ;)


Image
User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

Lilith,

Eu sunt de parere ca aceste criterii sunt relevante pentru alegerea unui caine de companie, nu unui caine "ciobanesc".

Vorbind cu un cioban si mare impatimit ai cainilor de oi si testelor de 4 generatii, el zicea ca isi alege puii din cuib pentru pastrare, doar in functie de caracter.
Am sa incerc sa il parafrazez:

"Cateii se aleg doar aia retrasi, sceptici si neincrezatori. Cei foarte lipiciosi nu o sa ajunga caini de oi, am incercat de mai multe ori si am ales gresit.
Cateii retrasi sunt cainii hotarati la maturitate. Un caine care de mic nu are incredere in oameni/animale, nu o sa umble dupa toti oamenii de pe drum, nu o sa risti sa ti-l fure nimeni, si nici nu o sa fie lovit de oameni ca sa prinda frica, nici nu o sa fie batut de ceilalti caini sau calcati in picioare de animale.....
Puii alesi de mine, sunt caini care stau si analizeaza, caini care nu au incredere in oameni, caini la care trebuie sa le castigi increderea, dar odata castigata, iti raman loiali pe viata. Puii mei sar si la mine sa ma muste pana la cateva luni, pana le castig increderea. Sunt catei care stau cu coada sus tot timpul, care sar la oricine vrea sa se joace cu ei, care nu se lasa dominati si nici nu se lingusesc pe langa tine.!


Vreau sa mai mentionez ca domnul respectiv a avut doar baraci la oi, maxim 3, caci dupa cum stia tot satul, erau atat de eficienti incat nu avea pagube produse de salbaticiuni, iar despre oameni, doar cei care mergeau cu magarul se puteau apropia de stana, si doar ziua. Erau clasificati ca si caini ciobanesti in urma calitatilor temperamentale si nu aspectului exterior cum se intampla in ziua de azi.

Ar fi multe de dezbatut pe aceata tema, dar am sa ii las si pe alti colegi sa isi exprime parerile pertinente si la obiect :P


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

In sfarsit, cineva a inteles ceva :)) Repet, intentionat am lasat loc de interpretari si completari, ca sa putem discuta. Da, eu vorbesc de animal de companie, ca deh, nu toti avem oi si stana, iar zona in care stau nu necesita prea multa paza. Deci un caine fioros care sa rupa gardul mi-e de prisos. Imi doresc in primul rand un prieten, un companion pentru copilasul meu, o ocupatie pentru mine. :)
In schimb, sunt multi oameni care au nevoie de caine pentru paza proprietatii, a stanei, a efectivului de animale etc. Eh, acolo, intr-adevar, criteriile tale se potrivesc ca o manusa. :)


Image
GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Testul Campbell - de aici poti invata multe in alegerea unui catel.


User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

Mda, este un test util, si la indemana tuturor. Cel putin poti sa stii ce fel de temperament poate sa aiba cainele in mare, caci este vital si felul in care este crescut.

Pentru cei ce nu stiu de test, l-am postat mai jos pentru toata lumea. Eu sincer nu as alege un mioritic cu punctaj mai mare de numarul 2!!

. Atractia sociala


Puneti puiul in zona de testare.
De la 1 - 3 metri chemati puiul pocnind din palme usor, in acelasi timp lasandu-va pe genunchi.
Chemati puiul dintr-un loc opus intrarii in zona sau camera.

1. Vine imediat, sare si musca de maini, coada sus;
2. Vine imediat, da cu labele si linge palmele, coada sus;
3. Vine imediat, coada sus;
4. Vine imediat, coada jos;
5. Ezita la venire, coada jos;
6. Nu vine.

b. Insotirea


Stabileste gradul de atractie in insotire. Lipsa oricarei atractii in insotire indica independenta.
Ridicati-va si indepartati-va de pui cu mers normal.
Fiti sigur ca puiul se uita la dumneavoastra cand va indepartati.

1. Va urmeaza imediat, intra printre picioare, musca, tine coada sus;
2. Va urmeaza imediat, intra printre picioare, coada sus;
3. Va urmeaza imediat, coada sus;
4. Va urmeaza imediat, coada jos;
5. Ezita sa va urmeze, coada jos;
6. Nu va urmeaza sau se indeparteaza.

c. Imobilizarea


Stabileste gradul de dominare sau tendinta de umilinta.
Stabileste modul in care puiul va accepta stresul cand va fi dominat fizic sau social.
Lasati puiul sa se ridice, apoi mangaiati-l cu blandete, apasand usor cu palma pornind de pe cap, pana spre coada. Continuati pana vedeti o reactie in comportamentul puiului.

1. Sare la mana, loveste cu labele, musca, maraie;
2. Sare la mana, loveste cu labele;
3. Se cuibareste langa dumneavoastra si incearca sa va linga pe fata;
4. Se lasa pe burta, lingandu-va mana;
5. Se intoarce pe spate aratandu-si burta, va linge mana;
6. Pleaca si sta departe de dumneavoastra.

d. Dominarea prin ridicare de la sol


Stabileste gradul de acceptare a dominarii atunci cand puiul nu are control asupra situatiei.
Ridicati puiul de burta si piept cu ambele maini si tineti-l suspendat timp de 30 de secunde.

1. Se zbate violent, musca si maraie;
2. Se zbate violent;
3. Nu se zbate, este relaxat;
4. Se zbate, se linisteste, va linge mainile;
5. Nu se zbate, va linge mainile;
6. Sta linistit.

e. Aportul


Stabileste dorinta de a lucra cu dumneavoastra si gradul de adaptabilitate la un program de dresaj.
Apropiati-va de pui si atrageti-i atentia cu o minge de tenis.
Cand arata interes, aruncati mingea la 1-2 metri in fata puiului.

1. Urmareste mingea, o ia in gura si fuge;
2. Urmareste mingea, ramane in picioare deasupra ei, dar nu se intoarce;
3. Urmareste mingea, o prinde si se intoarce cu ea la dumneavoastra;
4. Urmareste mingea si se intoarce fara minge la dumneavoastra;
5. Incepe sa urmareasca mingea apoi isi pierde interesul;
6. Nu urmareste mingea.

f. Sensibilitatea la atingere


Stabileste gradul de rezistenta la atingere.
Prindeti o labuta din fata a cainelui intre degete si aplicati o presiune crescanda in timp ce numarati pana la 10, nu foarte repede.

1. 8-10 pana ce puiul are o reactie;
2. 6-7 pana ce puiul are o reactie;
3. 5-6 pana ce puiul are o reactie;
4. 2-4 pana ce puiul are o reactie;
5. 1-2 pana ce puiul are o reactie.

g. Sensibilitatea la sunet


Stabileste gradul de sensibilitate la sunet, totodata poate fi si un test rudimentar pentru depistarea surzeniei.
Puneti puiul in mijlocul camerei sau al spatiului unde se face testarea si lasati sa cada pe sol un taler mic, un capac de oala sau un obiect din tabla (in cazul nostru, o cutie de ness cu o legatura de chei sau monezi in ea).
1. Asculta, localizeaza zgomotul si merge spre sursa latrand;
2. Asculta, localizeaza sunetul si latra;
3. Asculta, localizeaza sunetul, arata interes si merge catre sursa;
4. Asculta si localizeaza sunetul;
5. Se lasa la pamant cu teama, se da inapoi, se ascunde;
6. Ignora sunetul, nu arata curiozitate.

h. Reactia la obiecte noi


Stabileste gradul de inteligenta adaptabila la aparitia unor obiecte necunoscute.
Puneti puiul in mijlocul camerei sau al spatiului unde se face testarea.
Legati un prosop mic sau o bucata de carpa cu o sfoara si aruncati-o pe sol, la 1-2 metri de pui,
apoi trageti de sfoara indepartand carpa de pui cu miscari bruste, asa cum v-ati juca cu o pisica.

1. Se uita la carpa, ataca si musca;
2. Se uita la carpa, coada sus si latra;
3. Se uita la carpa curios si se apropie sa investigheze;
4. Se uita la carpa, latra, coada intre picioare;
5. Fuge, se ascunde.

Concluzie


Acest test stabileste aptitudinile de lucru ale cainilor si dau o imagine generala asupra inteligentei, echilibrului si dorintei de lucru cu stapanul.
Pentru majoritatea oamenilor, puii cu punctaj predominant 3 si 4 se dovedesc a avea calitatile unui bun companion. Cei cu punctaj majoritar 1 sau 2 au calitati deosebite pentru a deveni caini de serviciu, paza si protectie.

Rezultate

Punctaj predominant: 1 - Puiul ce intra in aceasta categorie este extrem de dominant, poate fi cu usurinta provocat sa muste. Prin natura sa dominanta va avea tendinta sa se opuna stapanului si daca nu este condus de o mana forte va prelua de indata conducerea grupei. Achizitia se recomanda numai daca aveti experienta cu astfel de caini. Acest gen de pui va avea insa rezultate bune in paza si protectie.

Punctaj predominant: 2 - Puiul este dominant si increzator in sine. Poate fi provocat sa muste, insa accepta cu usurinta sa fie condus de stapan daca acesta este ferm si consecvent in ceea ce ii cere. Acest pui nu se recomanda persoanelor care nu au mai avut caini sau sunt, in general, indecise. Pe mana unui pasionat puiul poate deveni un caine bun de lucru in dresaj si un prieten de nadejde pentru familia care l-a adoptat.


Punctaj predominant: 3 - Acest pui este relaxat, prietenos, si se va adapta cu usurinta la mai orice situatie datorita temperamentului sau flexibil. Are o mare nevoie de exercitiu fizic si pe acest considerent nu se recomanda familiilor cu copii mici sau persoanelor in varsta.

Punctaj predominant: 4 - Puiul cu acest punctaj este usor de controlat, se adapteaza usor si are o natura umila care il va face sa caute conducerea si decizia stapanului in permanenta. Acest pui, plin de blandete si dragalasenie, va fi usor de dresat si un bun companion pentru copii.

Punctaj predominant: 5 - Acest pui este extrem de umil si nu are incredere in sine. Dezvolta o dependenta pronuntata fata de stapan si are nevoie de multa incurajare pentru a se mentine pe linia de plutire. Sunt sanse mari sa devina un caine fricos.

Punctaj predominant: 6 - Puiul din aceasta categorie este in mod constant independent si nu arata interes pentru familie si stapan. Se va maturiza intr-un caine ce nu are afectiune fata de familie si nu simte nevoia prezentei umane. In general ogarii, Basenjii si unele rase nordice au o predispozitie catre acest gen de independenta.


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Foarte bun testul :)
Si da, e de preferat un 2, desi si un 4 cred ca ar fi la fel de bun. Mai ales daca sunt copii mici in familie. :)


Image
Post Reply

Return to “Stăpân la primul Ciobănesc”