Discuții despre standardul Mioriticului

Controverse, discuții, clarificări
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Acest topic este destinat discuțiilor despre standardul rasei.
Se pot formula întrebări și aduce lămuriri pe marginea textului.
Nu ezitați să consultați standardul ori de câte ori este necesar. Încercați să înțelegeți corect ce este scris în standard pentru a fi în cunoștință de cauză și pentru a ști ce decizii trebuie să luați.
Citirea și înțelegerea standardului precum și indentificarea utilității Ciobănescului Românesc Mioritic sunt câteva chestiuni minore, dar care vă vor feri de eventuale dezamăgiri.

Standardul poate fi lecturat pe site, adică aici https://www.mioriticul.ro/ la secțiunea "Info Mioritic".
Succes și sperăm că această rasă vi se potrivește întocmai.

VIDEO 1



VIDEO 2



„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Nelu Albiter
Posts: 152
Joined: Sun Sep 09, 2012 5:54 pm

In urma cu ceva vreme am scris o opinie in legatura cu culoarea alba a ciobanestilor mioritici in urma experientelor personale dar si a discutiilor cu alti crescatori si expozanti din partea carora am primit cam aceleasi pareri, o postez si aici pentru a afla si alte variante despre aceasta "problema".
https://docs.google.com/open?id=0B2-Fee ... zBCbWFhWEU


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Eu mereu am fost am considerat culoarea ca fiind o chestie ce tine de gustul fiecaruia, mai ales ca e in standard. Sunt total de acord cu ce am citit in documentul pe care l-ai atasat. Se pare ca unii arbitri favorizeaza un pigment in defavoarea altuia, la fel de bine incadrat in standard.. si atunci ce e de facut? Renunti la cainii "albi", desi iti plac, si te apuci de crescut "baltati", culoare care nu e totusi pe gustul tau?
Eu mereu am preferat mioriticii alb-negru, dar e doar subiectiva alegerea mea, ce tine strict de copilaria mea. Asta nu inseamna ca alti caini nu sunt in standard si nu merita promovati. E ca si la labradori (aurii, negri, ciocolatii si, mai nou, albastri), unde nu am vazut crescatori sa detina toate 4 variantele, isi aleg una si merg cu aia pana la capat. Nu mi se pare normal ca unul ciocolatiu sa castige in defavoarea unui auriu doar pentru ca are o culoare ce place arbitrului.
In schimb, ce nu accept la mioritici este culoarea rosie (si nu ma refer la negrul oxidat de soare) sau tigrata, iar eu le consider defecte. Eu cred ca asta trebuie eliminat, nu albul curat care caracterizeaza o multime de mioritici buni.


Image
User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

Tin minte ca citeam pe undeva despre ceva studiu cum ca ciobanii prefera cainii albi din timpuri stravechi....deoarece se pare ca sunt mai usor de vazut noaptea...iar daca se bate cu lupul e mai usor sa nimeresti lupul decat sa dai pe unde apuci dade dade il nimeresti si pe codos.
Acuma peste tot ...si la majoritatea raselor sunt probleme cu cerintele albitrilor si asociatiilor . Tin minte ceva discutie de anul trecut cu unul dintre promotorii Ciobanescului Romanesc Corb care imi spunea ca ia fost cerut de catre asociatie ca Ciobanescul Romanesc Corb sa fie trecut in standard negru cu alb. POi cum poti sa ceri la un caine care este predominanat negru in totalitate sa fie si cu alb...da este drept ca sunt exemplere care au si alb dar este aiurea sa elimini exemplarele complet negre doar dintr-o chestie de gust a nustiu cui.
Si asta este la mai multe rase.


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
User avatar
Gadalean Daniel
Posts: 288
Joined: Sun Sep 09, 2012 1:42 pm

Foarte frumos despre culoare zicea Oliviu la el pe site.. si despre ciobani scria ca preferau caini albi
Oliviu wrote: În cadrul populaţiei de Mioritic predomină mioriticul alb şi mioriticul alb cu pete gri. Se întâlnesc şi exemplare cu întreaga roba de culoare gri şi exemplare cu marcaje negre pe fond alb. Întotdeauna culoarea albă ocupă cea mai mare proporţie din suprafaţa corpului, rareori griul este mai mult cantitativ decât albul. În competiţiile canine sunt apreciate şi căutate exemplarele bălţate cu negru sau gri. Crescătorii de Mioritic lucrează intens la selecţia rasei, iar culorile sunt atent monitorizate. Dacă ne uităm în trecut, observăm că în superstiţiile locuitorilor vechi de pe aceste teritorii, există o ambivalenţă mitică referitoare la câine: câinele alb e considerat bun, iar câinele negru este considerat întruchiparea răului. Ciobănescul alb ţine piept lupului care, de asemenea, este considerat o emanaţie a tenebrelor. Astfel se explică cum norocul şi prosperitatea se metamorfozează într-un câine alb; de aici şi preferinţa oierilor pentru ciobăneştii albi, aceasta dincolo de argumentele deosebirii mioriticilor de lupi când sunt încleştaţi sau a distingerii câinilor în bezna nopţii ori a camuflării în turma de animale.
Un aspect mai important la roba mioriticului se consideră a fi raportul dintre păr şi subpăr tinzându-se în final la stabilizarea unei robe care să necesite o îngrijire cât mai rară.


User avatar
Burca Madalina
Posts: 49
Joined: Sun Nov 04, 2012 6:21 pm
Location: Oradea
Contact:

Nu stiu daca urmatoarea intrebare isi are locul in acest tropic :( .
Ce dimensiune ar trebui sa aiba cateii de mioritic la fatare?
Ieri a fatat catelusa noastra 5 catei superbi (iamgini sunt la Tineret mioritic pe acest forum) de aproximativ 23-25 cm.


User avatar
Burca Daniel
Posts: 134
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:28 pm
Location: Com. Rosiori, jud. Bihor
Contact:

Am gasit o descriere a Ciobanescului Romanesc Mioritic, dar am un semn de intrebare
De ce in standardul din 1981 inaltimea unui exemplar era de la 60 cm si acum de la 65?
Un caine crescut normal ca si cei de la stana nu pot sa concureze cu cainii care sunt crescuti pentru expozitii si la care li se administreaza tot felul de vitamine si calciu, posibil si ceva hormoni.
Parerea mea este ca vrea sa se excluda din competitii unele exemplare de inaltimea "stramosilor" dar cu alte calitati ce defavorizeaza exemplarele cu talia mai mare ai unor crescatori cu o oarecare influienta. O parere personala, poate gresesc.

"Scurta istorie a rasei
Rasa denumita Ciobanesc Romanesc Mioritic este o rasa de caini foarte veche, raspandita pe toata suprafata tarii, care s-a pastrat numai datorita pastorilor.
Stramosul acestui caine de talie mare a insotit, probabil, primele triburi tracice care s-au stabilit pe teritoriul actual al tarii noastre, fiind preferat de crescatorii de animale pentru forta si curajul de care dadea dovada in confruntarile cu pradatorii. Arealul initial, devenit traditional pentru Ciobanescul Mioritic este zona de montana colonizata de oameni si spatiul de podis intramontan. Generic, rasa este incadrata in marea familie a cainilor molossoizi montani, cu origini probabile inrudite cu ale celebrului Mastiff Tibetan. Pocesul de transhumanta al pastorilor au dus cainii si in zone mai joase de relief, dar generic aceste animale au insotit pastorii, au depins ca existenta si perpetuare de acestia si, la randul lor, s-au dovedit tovarasi devotati, paznici ai avutului si vietii stapanilor. Puternici si decisi in angajarile fizice, au dat nastere multor legende bazate pe forta si curajul dovedite in diferite imprejurari, traditia locala sustinand ca ei sunt singurii caini capabili sa invinga un urs. Procesul de selectie si stabilizare a rasei a debutat in anul 1981. De ea se ocupa in prezent Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti, care are ca obiectiv principal omologarea rasei in cauza de catre Federatia Chinologica Internationala. Sunt caini cu un fond genetic exceptional, imbogatit natural si aleatoriu, fara interventii dirijate, bagajul genetic originar fiind foarte bine reprezentat.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viaţă: 12 – 14 ani
Grupa: Working
Culoare: alb/alb cu reflexe violacee, marcat cu negru, gri sau galbui
Talia: mare
Năpârlire: consistenta la schimbarea sezoanelor
Înălţime: min. 60-70 cm
Greutatea: min. 35-45 kg
Aspectul general este cel al unui caine de talie mare, robust si compact, care inspira forta si vigoare, tinand la respect intrusii. In ciuda masivitatii evidente, este extrem de agil, capabil de miscari surprinzatoare ca iuteala si amplitudine. Blana voluminoasa contribuie la imaginea de caine greoi, dar nu va lasati furati de aparente! Este un caine foarte rezistent care supravietuieste fara probleme in conditii dificile de clima si accepta usor diferite regimuri de alimentatie. Cainele Ciobanesc Mioritic este foarte adaptabil si accepta usor orice tip de anturaj.
O caracteristica importanta a cainelui Ciobanesc Mioritic este proportia dintre bot si craniu, care sunt, in principiu, egale. Capul este masiv, acoperit complet de par de lungime uniforma. Craniul este boltit usor, cu frunte larga si protuberanta occipitala proeminenta. Trufa este neagra, masiva, larga. Dantura este foarte puternica, cu muscatura in foarfeca. Ochii sunt de marime medie, migdalati, de culoare inchisa. Pleoapele si genele negre sunt caracteristice ale rasei. Urechile nu sunt foarte mari, inserate la inaltime medie, de forma triunghiulara cu varful usor rotunjit, atarna de-a lungul obrajilor. Cand cainele este in alerta sau in actiune, urechile se duc usor spre spate. Gatul este foarte musculos, masiv, de lungime medie. Trunchiul acestui caine puternic este putin alungit, pieptul musculos si proeminent, coastele sunt arcuite. Mersul este degajat, suplu, acoperind bine terenul. Coada este inserata destul de sus; in repaus atarna aproape de nivelul jaretului, cu extremitatea usor intoarsa in sus. In actiune se ridica pana la nivelul spatelui, dar niciodata nu se incovoaie pe spate. Blana cainelui Ciobanesc Mioritic este alcatuita din 2 straturi, oferindu-i o foarte buna protectie termica. Parul este unul din atributele rasei. Lungimea firului este de 8-16 cm, parul este abundent, dur, des, cu aspect lanos, usor ondulat. Acopera complet capul, gatul, corpul, coada si membrele. Subparul este des si moale. Periajul saptamanal aplicat acestor caini este indicat.
Temperament si comportament specifice
Cainele Ciobanesc Mioritic are un temperament calm si prietenos, dar devine un aparator redutabil cand stapanul sau teritoriul sau sunt atacati. Curajul si devotamentul de care da dovada l-au facut celebru si este personaj de povesti si legende populare. Foarte atasat de copii si oricand gata sa se joace cu ei, este rezervat si neincrezator cu strainii. Personalitatea puternica nu reprezinta un obstacol in educarea canina, dar ramane cainele unui singur stapan. Este bine sa aveti in vedere ca „amprenta comportamentala” a acestui caine este aceea de paznic al teritoriului si familiei. Vizitatorii vostri trebuie protejati de vigilenta acestui animal, iar derularea unui proces de dresaj, educare si socializare cu acesti caini este obligatorie. Copiii familiei sunt in siguranta cu acest caine mare, dar alti copii pot fi expusi anumitor reactii de respingere, daca interactioneaza mai aspru cu micutii vostri. Deci, inca o data, atentie! In general, acesti caini sunt sobri si se asteapta la un comportament similar din partea stapanului dominant. Nu sunt obisnuiti sa fie rasfatati de „masculul alfa”, dar prefera sa asculte pentru perioade lungi vocea acestuia. Deci, atunci cand vreti sa va relaxati sau sa induceti cainelui o stare de calm si echilibru, mai ales dupa o zi (perioada) in care ati lipsit de la domiciliu, stati de vorba cu cainele Ciobanesc Mioritic. Veti avea, fara indoiala, impresia ca v-ati destins alaturi de un interlocutor placut si tacut. Acesta trasatura este mostenita din perioada lunga de convietuire a acestor caini cu pastorii solitari.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Burca Daniel wrote:Am gasit o descriere a Ciobanescului Romanesc Mioritic, dar am un semn de intrebare
De ce in standardul din 1981 inaltimea unui exemplar era de la 60 cm si acum de la 65?
Un caine crescut normal ca si cei de la stana nu pot sa concureze cu cainii care sunt crescuti pentru expozitii si la care li se administreaza tot felul de vitamine si calciu, posibil si ceva hormoni.
Parerea mea este ca vrea sa se excluda din competitii unele exemplare de inaltimea "stramosilor" dar cu alte calitati ce defavorizeaza exemplarele cu talia mai mare ai unor crescatori cu o oarecare influienta. O parere personala, poate gresesc.
(...)
În decursul evoluției unei rase, o ușoară creștere a taliei este normală și vine o dată cu o îngrijire mai bună (alimentație, medicamentație etc.). Problema este că s-au promovat și acceptat câini cu defecte grave, dar cu o talie uriașă față de nucleul inițial al rasei. Întrebarea e cum au ajuns la o asemenea talie exagerată și de ce li s-a acordat credit în expoziții. O mare parte din vină o au crescătorii și apoi cei care i-au încurajat !
Nu știu dacă sunteți atent, dar se repetă fenomenul și la culori ! Este în plină desfășurare și nu se ia nici o măsură !
Dumnezeu cu mila !


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Burca Daniel
Posts: 134
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:28 pm
Location: Com. Rosiori, jud. Bihor
Contact:

Domnule Oliviu chiar am deschis un topic legat de culoarea mioriticilor.
Cum s-a ajuns sa avem mioritici cu o talie uriasa si alte defecte? - posibil administrarea unor hormoni care au influentat cresterea.
problema cea grava nu este a crescatorului (care a vrut sa aiba, posibil un exemplar urias) ce a acelor persoane care au dat sperante crescatorilor si care i-au incurajat si promovat cu aceste exemplare (posibil unele interese).


User avatar
Burca Daniel
Posts: 134
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:28 pm
Location: Com. Rosiori, jud. Bihor
Contact:

În decursul evoluției unei rase, o ușoară creștere a taliei este normală și vine o dată cu o îngrijire mai bună (alimentație, medicamentație etc.).



Am inteles, dar nu deviem de la standardul rasei?
Cainii crerscuti la stana sau in gospodariile cetatenilor de rand, nu crescatorilor, posibil sa nu beneficieze de aceasta ingrijire mai buna, si atunci cu acestia ce facem? ii excludem? pentru ca au ramas pe loc si nu au evoluat?.
Discutam despre o rasa care trebuie sa ramana pura, nu despre o tehnologie.


User avatar
Burca Daniel
Posts: 134
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:28 pm
Location: Com. Rosiori, jud. Bihor
Contact:

Nu mai are nimeni nimic de adaugat?


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Burca Daniel scrie:
Am gasit o descriere a Ciobanescului Romanesc Mioritic, dar am un semn de intrebare
De ce in standardul din 1981 inaltimea unui exemplar era de la 60 cm si acum de la 65?
Un caine crescut normal ca si cei de la stana nu pot sa concureze cu cainii care sunt crescuti pentru expozitii si la care li se administreaza tot felul de vitamine si calciu, posibil si ceva hormoni.
Parerea mea este ca vrea sa se excluda din competitii unele exemplare de inaltimea "stramosilor" dar cu alte calitati ce defavorizeaza exemplarele cu talia mai mare ai unor crescatori cu o oarecare influienta. O parere personala, poate gresesc.
(...)
Domnule Burca
NU existat nici un standard oficial inregistrat pe undeva prin chinologia noastra pana in anul 1998!
Dureros dar adevarat!
fiecare text ce poarta nume de standard este un fals grosolan!Ptr ca desi s-a aprobat inregistrarea textului standardelor executate dupa cum se spune si in ordinul ministrului din 1985 daca nu ma insel,dupa masuratorile facute de catre Fac de Med Vet din iasi si Oficiul Judetean de reproductie animala, cel care a depus cererea la minsiter a uitat purs si simplu sa depuna si hartiile cu textele acestor standarde!
La noi ca la nimeni!
De aceea apar si variatii diverse ale acelor texte asa dupa cum ati gasit si dvstra una legata de inaltimea minima!
Crestera mai omogena a cainilor in canise a dus in unele cazuri la cresterea taliei, ingrosarea osaturii,etc ptr ca defapt asta este si rostul caniselor pana la urma!
Este drept ca au fost unii care au incercat tot felul de prostii pe sarmanii caini si tot degeaba!
O metoda icercata de niste asazisi crescatori din Bucuresti a fost injectarea de insulina puilor si cainilor in crestere!Rezultatul? NUL!
ALTII AU NCERCAT SA LE ADMINISTREZE DECANOFORT PUILOR!REZULTATUL? PUII NU AU MAI CRESCUT IN INALTIME!
Eu am recomandat produsele destinate culturistilor si sportivilor gen Mega mass ptr luare in greutate si am asteptat reactiile asa zisilor cunoscatori!Niste imbecili au spus ca le omor ficatul cainilor!
Daca erau cat de cat inspirati sa citeasca ca aceste produse sunt defapt SUPLIMENTE ALIMENTARE pe baza de ZER nu se mai faceau de ras cu acele imbecilitati scrise la adresa mea cel putin! Se stie ca zerul este defapt "motorul" de crestere si laure in greutate la vaca,porc,etc si inclusiv la cainele care sa la stana si care vede carnea prin poze mai mult!
Un alt mijloc de crestere a taliei a fost folosirea montelor dirijate cu masculi cu genetica cunoscuta!Ptr ca de exemplu Kramer de Curtea veche care era fenotipic foarte frumos scotea jumatate din pui mioritici si restul carpatini!


romeo
Posts: 39
Joined: Tue Feb 12, 2013 9:48 am

Zice : culoarea depinde de gustul fiecaruia . D-aia aduceti ghioarle cacani si rosii si negre s. a. in expo ? Standardul a ramas ceva nefolositor , inseamna , in Romania . Atunci de ce ne-am mai chinuit atatia ani sa crestem caini dupa standard ? CA LA NOI LA NIMENI !!!!!!!!!


User avatar
Burca Daniel
Posts: 134
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:28 pm
Location: Com. Rosiori, jud. Bihor
Contact:

Domnule Romeo aveti perfecta dreptate.
Poate in viitorul apropiat se va face standardul dupa anumiti caini :lol:


romeo
Posts: 39
Joined: Tue Feb 12, 2013 9:48 am

UN STANDARD NOU INSEAMNA O RASA NOUA .


User avatar
Cristian
Posts: 167
Joined: Mon Sep 10, 2012 9:31 am

romeo wrote:UN STANDARD NOU INSEAMNA O RASA NOUA .
Nu neaparat. eu cred ca se pot face modificari si e ok


romeo
Posts: 39
Joined: Tue Feb 12, 2013 9:48 am

Albastrii ? Cred c-ar fi unii arbitri care ar accepta si albastri si chiar verzi daca le dai palinka de Alba !!!!


User avatar
Burca Daniel
Posts: 134
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:28 pm
Location: Com. Rosiori, jud. Bihor
Contact:

Cristian wrote:
romeo wrote:UN STANDARD NOU INSEAMNA O RASA NOUA .
Nu neaparat. eu cred ca se pot face modificari si e ok
Ce fel de modificari?
La culoare? (deoarece se incearca "excluderea" albului)
La inaltime? (se prefera exemplare cu o talie uluitoare)


romeo
Posts: 39
Joined: Tue Feb 12, 2013 9:48 am

Domnule Cristian ce ar insemna sa schimbi standardul la doberman si sa-i faci albastri spre exemplu ? Credeti ca ar fi in regula ?


romeo
Posts: 39
Joined: Tue Feb 12, 2013 9:48 am

Se incearca excluderea albului ? Se poate , in schimb au introdus negri si rosi . Asa a zis arbitru la Predeal : ce frumoasa e asta rosie . Atunci m-am intrebat : ma asta o fi citit standardul ?


Post Reply

Return to “Standardul raselor”