Circulară - Starea Chinologiei române și a Raselor Naționale

Noutăți A.Ch.R / F.C.I. - comunicate, anunțuri, circulare
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

O INIȚIATIVĂ SALUTARĂ DIN PARTEA ASOCIAȚIEI CHINOLOGICE ROMÂNE !
SPER SĂ EXISTE VOCI CARE SĂ ÎNDRĂZNEASCĂ SĂ PUNĂ DEGETUL PE PUNCTELE NEVRALGICE, MAI ALES ÎN CEEA CE PRIVEȘTE SITUAȚIA DEZASTRUOASĂ A RASELE CANINE NAȚIONALE.
ACUM ESTE MOMEMENTUL OPORTUN DACĂ, IATĂ, SE CREEAZĂ CONDIȚIILE UNUI DIALOG SPER EU DE SUBSTANȚĂ ȘI CARE SĂ PRODUCĂ EFECTE BENEFICE PT. VIITORUL RASELOR NAȚIONALE.

Redau mai jos conținutul integral:

"Circulara nr. 17 din 27.07.2021
C ă t r e

Asociațiile și cluburile A.Ch.R.

Referitor

Invitație la formularea de puncte de vedere și propuneri de îmbunătățire și modernizare a activității A.Ch.R.

Având în vedere stadiul actual al chinologiei române, inclusiv situația raselor de câini ciobănești românești omologate sau în curs de omologare, scopurile și obiectivele A.Ch.R. stabilite acum 20 ani,
obligațiile care revin A.Ch.R. în domeniul câinilor periculosi și agresivi, în domeniul protecției datelor cu caracter personal, în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării actelor de terorism și în domeniul prevenirii răspandirii infecțiilor cu virsulul SARS-CoV2,

Consiliul Director A.Ch.R. invită asociațiile și cluburile A.Ch.R. și pe membrii acestora ca până la data de 15 august 2021, să formuleze și să transmită către Secretariarul A.Ch.R., prin email, la adresa office.achr@gmail.com, puncte de vedere și propuneri privind îmbunătățirea și modernizarea activitătii A.Ch.R.

Propunerile primite vor fi centralizate și analizate urmând a fi convocate, după caz, Adunarea Generală, Consiliul Director și organismele tehnice ale A.Ch.R. pentru implementarea unitară a propunerilor care vor contribui la îmbunătățirea și modernizarea activității A.Ch.R.

Cu deosebită considerație,
Cristian Ștefănescu"
Sursa:ach.Ro
Screenshot_20210731_130750.jpg


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Pt a fi sursă de inspirație într-un astfel de demers precum cel declarat în Circulara AChR supun această idee, detaliată pe linkul de mai jos, dezbaterii publice, cu scopul ca oricare dintre cei interesați, indiferent de calitatea lor, să poată contribui prin amendamente, sugestii, propuneri și alte observații la obținerea unei forme finale care să poată fi înaintată factorilor decizionali atunci când se vor întruni condițiile prielnice.
Click
ÎNFIINȚAREA
COMISIEI CHINOTEHNICE DE LUCRU ÎN TEREN


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Cosmin Alexandru
Posts: 3
Joined: Tue Aug 10, 2021 4:57 pm
Location: Cluj-Napoca

Probe de lucru la ciobanesti romanesti carpatini .imperios necesare .asteptam propuneri .Precizez doar pt proprietarii care doresc sa si testeze ciobanesti .Evolutia rasei a suferit modificari .nu sunt convins ca evolueaza in directia corecta .


User avatar
Mihaita Zdrite
Posts: 516
Joined: Sat Sep 22, 2012 9:52 pm

Probe de lucru și la mioritici, la fel teste pentru temperament și neapărat menținut o structura anatomica corecta la caini dar și culoarea ..ca unii deja deraiaza de la standard 😁


"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Vin în întâmpinarea Circularei nr 17 din 27.07.2021 cu câteva propuneri și puncte de vedere privind îmbunătățirea si modernizarea activității AChR , care să ducă în principal la succesul Raselor Canine Naționale.
Vă rog să faceți efortul de a citi toate punctele din materialul scris în această după-masă.


1.Pentru modernizarea activității si pentru normalizarea relației dintre Achr și asociatiile, cluburile din teritoriu și a membrilor acestora, propun ca astfel de comunicări să se poată face oricând, non-stop, nu doar cu invitație specială. Materialele de feedback/sugestii /propuneri , deci care se pliază pe cerințele din Circulara curentă și vin pe adresa office.achr@gmail.com oricând în timpul anului, pot fi arhivate, centralizate și analizate regulat, dezbătute bianual sau trimiestrial de acum înainte, fără să existe presiuni de a fi trimise doar într-un interval limitat de timp. În acest fel Asociația Chinologică arată deschidere și se exclude pericolul ca asfel de propuneri salutare venite din partea AChR să treacă neobservate sau să fie observate tardiv, fără posibilitate de a formula ceva coerent până la termenul limită.
Feedback-ul/propunerile de îmbunătățire/comnicarea în general ar trebui să se poată realiza tot timpul anului, nu doar într-o anumită perioadă limitată 1-15 august (vezi exemplu Circulara nr. 17 a.c.), perioadă care se suprapune cu plecatul în concediu, iar lumea are alte preocupări fiind mai puțin dispusă să formuleze propuneri conform celor solicitate în prezenta Circulară.


2.Există un articol în statutul AChR care ar fi mai modern dacă se revine la forma inițială de dinainte de 2018.
Versiunea actuală a statutului din 14.04.2018 prevede :

"Art.4. (1) Dobandeste calitatea de membru A.Ch.R., solicitantul care indeplineste,
cumulativ, următoarele condiţii:
-------------------------------------------------------------------------------

(2) Calitatea de membru A.Ch.R. se pierde:
- -----------------------------------------------------------------------------
- de drept: (i) la data de 31.03, fara indeplinirea vreunei alte formalitati, in
cazul neplatii cotei de sprijin anuale pana la data de 31.03 a fiecarui an
sau (ii) in cea de-a 6-a zi calendaristica, in cazul prevazut la art.6
paragraful ultim,
- prin excludere, pentru încălcarea prevederilor prezentului statut.
"
Versiunea aceasta din 2018 a articolului este foarte puțin modernă, ba aș putea spune chiar medievală, levantină, fiindcă permite abuzurile, târguielile, concesiile, compromisurile și în general lucrurile lăsate la cheremul sau bunăvoința cuiva. Adică poate sun pe careva sau poate nu sun pe careva sa-l avertizez ca e în pericol de excludere .
Să luăm cazul Excluderii MCR: Nu e prima data când Mioritic Club din România întârzie plata cotizației depășind termenul limită, însă este prima dată când s-a vrut a se exclude acest MCR ...
Forma veche a aceluiași articol prevedea existența unui mecanism normal, modern, de bun simț și care are o înlănțuire firească conformă cu societatea modernă în care trăim și anume:
"Art4.
(2)Calitatea de membru A.Ch.R. se poate pierde:
- ..............................................................................................

- pentru neplata cotei de sprijin anuale, mai târziu de 31.03 pierderea calităţii de membru devenind efectivă doar în situaţia în care asociaţia teritorială a fost somată cel puţin o dată să achite cota de sprijin iar de la ultima somaţie au trecut 3 luni;

- pentru încălcarea prevederilor prezentului statut."

Așadar un regulament prost construit pe ici pe colea și care să îi scutească pe unii de efort și responsabilitate și să le legitimeze abuzurile trebuie schimbat.
În ziua de azi primești e-mailuri și mesaje de la toate băncile, de la toate firmele cu scadența, cu termenul când trebuie să efectuezi plățile, existând un mecanism, o oarecare toleranță , o perioadă de grație în cazul în care ai depășit termenul limită. Se pot aplica chiar penalizări financiare în unele situații. Azi , Achr nu-ți reamintește nimic, nici o somație, el te exclude direct. Barbar...
Propun revenirea la vechiul conținut al alineatului (2) sau reformularea articolului cu prinicina într-o formă modernă pentru ca să nu mai existe posibilitatea unor astfel de acțiuni nefirești bazate pe un regulament intenționat prost construit.

3. ”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ”

Asociația Chinologica Română ca ONG se poate implica pentru a proteja si pentru a dezvolta rasele de Ciobănești Românești folosind contextul actual prin care trece România în acești ani;
mă refer în primul rând la atacurile marilor carnivore protejate prin lege(urs, lup) asupra stânelor/fermelor care pot fi contracarate într-o manieră europeană, durabilă si sustenabilă, nebrutală, înțelegând întreg ecosistemul, conform reglementărilor UE utilizând metode care protejează atât omul, mediul cât și animalul sălbatic de prezența căruia România se bucură și trebuie să se bucure în continuare.
Toată lumea poate reînvăța (autorități, fermieri, crescători de câini, asoc chinologice etc.) importanța raselor canine locale, a câinilor Ciobănești Românești selcționați (cu pedigree) în conflictul multimilenar dintre om/păstor și sălbăticiune.
Unul dintre scopuri este scăderea numărului de victime umane și repunerea în drepturi a Ciobăneștilor Românești ca și animale valoroase, utile, recunoscute și care provin din zestrea genetică autohtonă, perfect adaptată condițiilor din țara noastră.
Mizând pe faptul că România este privită la nivel de Europă ca cel mai mare Sanctuar al Marilor Carnivore, noi beneficiind de Lanțul Carpatic și de Delta Dunării cred cu tărie că ceea ce propun se poate realiza cu adevărat și cu susținerea de la cel mai înalt nivel al demersului pe care îl propun.

Propun următoarele lucruri care sunt realizabile daca se vrea a se face un minim efort și dacă România prin Asociația Chinologică și unele instituții ale Statului vrea să devină un bun exemplu si să dobândească un bun renume în managerierea unei astfel de probleme delicate, care dă până la urmă măsura civilizației poporului din care facem parte:

A. Propun prima dată ca AChR, dacă tot își arogă rădăcini din vremea interbelică, din vremea regalității, să ia legătura cu instituția numită Casa Regală a României și să aibă discuții prinicipiale în legătură cu ce intenționează să facă.
Ce scopuri trebuie să atingă AChR cel puțin în urma acestor întalniri/discuții concretizate la final într-un comunicat SCRIS din Partea Casei Regale a României :
1.Susținerea proiectului Achr de către Casa Regală în discuțiile pe care Achr urmează să le aibă cu reprezentanți sau chiar cu Ministrul Agriculturii si cu reprezentanți sau chiar cu Ministrul Mediului.
2.Prin intermediul și cu ajutorul casei Regale a României să se ia legătura prin canale consacrate, oficiale, cu Casa Regală a Marii Britanii pentru a primi susținere, pentru a face lobby, pentru a prezenta proiectul. Totul se va concretiza ulterior pornind mecanismele clasice, într-o campanie la nivel european de informare și de strângere de fonduri pentru sustinerea proiectului AChR de reintroducere a Ciobăneștilor Românești la stânele si fermele din Munții Carpați cu scopul unei dezvoltări durabile, cu obiectivul protejării carnivorelor sălbatice și a omului. Aceste exemplare(pui) obținute în urma ameliorării și selecției provin de la crescătorii AChR de Ciobănești Românești recunoscuți de FCI.
De ce Casa regală a Marii Britanii ?
Știm cu toții afinitatea Casei Regale a Marii Britanii și a Prințului Moștenitor Charles de Wales pentru România , pentru Munții Carpați , pentru animalele/carnivorele sălbatice din țara noastră și pentru români în general și nu în ultimul rând pentru stilul de viață și ritmul în care românul obișnuit din mediul rural trăiește în deplină armonie cu natura.
Exact acolo, ocazional, se produc și tulburări, confilctele dintre om și sălbăticiune, iar Ciobăneștii Românești în Țara lor au un rol de îndeplinit în noul concert European. Protejarea vieții, a omului, conservarea durabilă a mediului și a speciilor protejate prin normele europene sunt un deziderat extrem de important. AChR prin ceeea ce și-a asumat și prin ceea ce reprezinta (Chinologia Română) are un rol memorabil de îndeplinit cu condiția să nu se eschiveze.

Pe scurt: Campanie europeană pornită de AChR susținută de Casa Regală a României și a Marii Britanii cu scopul protejării Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane.
Zeci de variante de titluri: ”Păstrăm România ca Sanctuar al marilor carnivore din Europa”, ”Salvați cea mai mare populație de Urși sălbatici din Europa”, ”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ” etc .

Campania de informare și de strângerea de fonduri la nivel europena pt ca AChR să poată sustine financiar un astfel de proiect se impune , ba chiar Achr ar putea să colaboreze și cu alte ONG-uri care deja încearcă de câțiva ani reintroducerea doar a Carpatinului în zonele unde se produc frecvent atacuri la stâne/ferme și unde apar victime umane.

B. După ce Achr obține cel puțin susținerea scrisă a casei Regale a României ia legătura și discută cu Ministerul Agriculturii pt a-i face pe reprezentanții de acolo să înțeleagă că e mai util și mai ieftin să previi unele pierderi prin reintroducerea Ciobăneștilor Românești la stâne /ferme decât să plătești despăgubiri mari către oieri/fermieri pentru animale ucise de lup, râs, urs.
Așa cum Ministerul Agriculturii are structuri și bugete anuale care finanțează animalele de rentă , ATENȚIE din rasele locale [Rasele Românești , rase de interes economic - de rentă(cu pedigree)], exact pe același model Ministerul Agriculturii trebuie să conceapă un departament cu bugete anuale pentru finanțarea reintroducerii și susținerii raselor canine locale în teritoriu . Aceste rase canine locale (Ciobăneștii Românești ) au avantajele oricărei rase autohtone și vin în sprijinul fermierilor români în conflictul cu sălbăticiunile pt a preveni pagube pe care practic tot Ministerul le suportă din Bugetul de Stat.
Se poate gândi un sistem prin care fermierii primesc subventie prin APIA pt că folosesc la paza gospodăriei/fermei/stânei strict Ciobănești Românești, iar acest lucru il dovedesc prin Certificatul de Origine al câinelui pe care il atașează dosarului pe care il intocmesc an de an pt încasarea subvențiilor agricole.
ex: Pt fiecare oaie, berbec cu Certificat de Origine din rasele de ovine locale aflate în pericol de extincție se primește subvenție specială prin Apia. Acest lucru ar fi posibil si pentru fiecare Ciobănesc Românesc cu Certificat de Origine(Pedigree).
Avantaj pt AChR în aceast mandat: Ministrul Agriculturii dl prof. Adrian Oros este Medic Veterinar, cadru didactic la USAMV Cluj-Napoca unde mi-a predat ani de zile.

C. Delegația AChR care îl cuprinde inclusiv pe dl. dr. Kelemen Attila discută cu reprezentanți din Ministerul Mediului sau chiar cu Ministrul Mediului, Barna Tanczos și explică acest proiect național, această campanie , această alternativă excelentă de a reintroduce Ciobănești Românești (câini de rasă, cu pedigree) pt a echilibra pe termen lung și pt a contracara atacurile marilor carnivore cu scopul de a reduce pagubele si victimele umane.
Scopuri: Parteneriat ONG AChR - Ministerului Mediului, alocarea de fonduri anuale de la Ministerul Mediului pentru susținerea proiectului de reintroducere a Ciobăneștilor Românești cu pedigree proveniti de la Crescătorii cu canisă FCI din România cu scopul protejării omului și a animalelor sălbatice protejate prin legea europeană.
Notă: discuțiile se pot purta direct în format de 3: AChR(cu susținerile de rigoare) + Ministerul Agriculturii + Ministerul Mediului.

D. Campanie Europeana/Transatlantică a Achr pe durată nedeterminată prin intermediul F.C.I. de informare si de strângere de fonduri(donații) în vederea susținerii populării și managerierii câinilor Ciobănești autohtoni(cu pedigree) la stânele și fermele din România cu SCOPUL protejării Sanctuarului unde se află cea mai mare populație de animale sălbatice din Europa.
Prezentarea Campaniei AChR pe fiecare site național al țărilor membre FCI, la toate expozițiile importante din Europa si nu numai, Campionatul Europena, Campionatul Mondial, CRUFTS (Marea Britanie/Casa Windsor)etc.

E. Prezentarea proiectului/cauzei în mai multe limbi internaționale pe platforme de tip ”Angels” unde oricine din lume care vrea să susțină cauza poate dona sume de bani .

F. Direcționarea anuală a 10%-15% din profitul pe care îl înregistrează Achr și asociațiile teritoriale pentru susținerea acestui proiect național care prevede Reintroducerea Ciobăneștilor Românești (cu pedigree) cel puțin în zonele unde există specific de creștere a animalelor
(”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ”).
Completare sume necesare pt:
a)Campanii de educare și consiliere a beneficiarilor puilor de Ciobănești Românești în legătură cu etapele prin care trece câinele până la stadiul de adult etc.
b)Campanii de sterilizare susținute de Achr pt metișii prezenți la stânele beneficiare de Ciobănești Românești cu pedigree. Acești metiși rezultați din încrucisări a ciobăneștilor oarecare cu ciobănești din rase străine(Kangal, Asiatic, Caucazian etc) pot fi sterilizati cu usurintă, adesea oierul/fermierul dorind lucrul acesta.
c)Supravegherea exemplarelor care provin din crescătorii și au fost integrate la stâne, prin intermediul ”Comisiei Chinotehnice de lucru în teren” care poate avea cel puțin un dublu rol, acesta și încă unul explicat în detaliu la punctul următor(4).
d)Proprietarii de ferme adesea se confruntă cu fenomenul de abandonare de către orășeni sau alții, în zona stânelor/fermelor a câinilor nedoriți. AChR pt a proteja din punct de vedere reproductiv câinii cu pedigree introdusi la stâne prin intermediul Proiectului propus de mine , poate pe lângă campaniile de informare , să aibă colaborări mai strânse cu ONG-urile care colectează și sterilizează câinii abandonați, nedoriți, pe cei fără stăpâni etc.

De asemenea un rol important îl poate avea si Departamentul nou înființat anul acesta în Cadrul M.A.I., Biroul de Poliția Animalelor, care poate deveni un sprijin real în atingerea scopurilor, fiind obligat să răspundă la sesizările care pot veni fie direct de la proprietarii de ferme fie de la terți pt a investiga cazurile unde există excedente de câini fără stăpân , abandonați , care pot pune în pericol câinii ciobănești românești de rasă existenți în teren datorită acestui Proiect, în sezoanele de împerechere.

Observații:

I. Câinii ciobănești românești dispar tot mai mult de la stânele din România și au fost înlocuiti de alți ciobănești străini și de metișii acestora, acești nou veniți nefăcând față la specificul României în materie de atacuri de mari carnivore, în plus pun în pericol componenta genetică canină locală.
Ciobăneștii Românești printr-un Proiect de anvergură trebuie reintroduși la stânele din România, pentru binele lor, pentru binele oamenilor și al carnivorelor sălbatice.
Asociațiile de vânătoare fac presiuni doar pt a primi autorizații de recoltare a carnivorelor, nedorind în esență rezolvarea durabilă și sustenabilă a problemei și crearea unui mediu în care să poată conviețui în siguranță în arealele lor speciile de animale sălbatice, iar omul evident să își poată desfășura activitatea aproape nestingherit.

II. Succesul Proiectului - ”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ” - depinde foarte mult de transparența cu care AChR și celelalte instituții implicate folosesc și direcționează banii meniți pentru a achiziționa pui aparținând raselor de Ciobănești Românești de la Crescătorii români, membri ai Cluburilor de Rasă și ai Asociațiilor Chinologice Teritoriale cu canise înregistrate FCI și pentru a asigura supravegherea acestora si consiliera si menținerea unei strânse colaborări cu beneficiarii acetui proiect național.
Pe lângă eforturile pe care ar putea să le facă pentru sprijinirea crescătorilor de Ciobănești Românești (unele eforturi chiar sugerate în paginile pe care le-am scris) Achr ar putea să contribuie și mai mult prin gândirea unui tarif special(sub valoarea tarifelor actuale) pt eliberarea pedigree-lor pt puii de Ciobănești Românești care ajung în urma acestui Proiect Național la beneficiari.

Durata proiectului ”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ” este nedeterminată urmând ca regulat, poate din 5 in 5 ani să se ajusteze unele chestiuni pt ca Proiectul nu să se stingă, ci să devină tot mai solid, răspunzând noilor provocări, beneficiind în continuare de finanțări și acțiuni.

III. Achr poate gândi un sistem împreună cu partenerii săi prin care să spună din timp de câți pui este nevoie anual din fiecare rasă de Ciobănești Românești.
Pe baza activității fiecărei canise și a numărului de pui înregistrați în COR în urma statisticilor efectuate să zicem în ultimii 5 ani, se poate stabili o ierarhie a caniselor producătoare de pui la fiecare rasă.
Această clasificare dictează în mod corect și direct proportional nr de pui care poate fi achizitionat prin acest Program Național de la fiecare canisă și de la toate canisele pt a acoperi numărul stabilit înițial de pui necesar în fiecare an.

Avantaje:

1. Se crează o piață stabilă pentru puii de Ciobăneștii Românești.
2. Se crează premisele lucrului la liniile de sânge. Cele mai performante canise de CR vor observa oportunitatea.
3. Se crează premisele omologării naționale a unor rase care pot fi selecționate din populațiile canine existente; de exemplu : Ciobănescul Românesc Bălan, Copoiul Românesc (Erdely Kopo este varietate a Copoiului Românesc), Ciobănescul Golan din zona de S-V a României.
4. Vizibilitatea Raselor Canine Naționale crește enorm.
5. Creșterea eficienței ameliorării și selecției precum și creșterea calitativă a exemplarelor păstrate în canise.
6. Încurajarea multora de a deveni Crescători de Ciobănești Românești membri AChR.
7. Etc. Etc....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Supun această idee brută dezbaterii publice, cu scopul ca oricare dintre cei interesați, indiferent de calitatea lor, să poată contribui prin amendamente, sugestii, propuneri și alte observații la obținerea unei forme finale care să poată fi înaintată factorilor decizionali atunci când se vor întruni condițiile prielnice.În cele ce urmează voi lua exemplul Ciobănescului Mioritic însă propunerea este valabilă și pentru celelalte Rase Naționale.

ÎNFIINȚAREA
COMISIEI CHINOTEHNICE DE LUCRU ÎN TEREN


Am o propunere utilă, zic eu, care să rezolve cel puțin următoarele lucruri:

1. o mai bună localizare a masculilor pt montă
2. creșterea diversității genetice a rasei
3. încurajarea obținerii documentelor care să ateste apartenența fenotipică la rasă
4. declararea reală a genitorilor cuiburilor
5. crearea premiselor în vederea lucrului la minim 10 linii de sânge distincte


I. Crearea Comisie de lucru în teren ar putea avea următoarea componență:

a) Un reprezentat/delegat Achr
b) Un reprezentant Mioritic Club deținător de canisă
c) Un medic veterinar sau zootehnist

- delegatul AChr ar putea să îndeplinească și condiția de a fi arbitru cu competente pe CR, însă nu e obligatoriu
- delegatul Mioritic Club din România ar putea și să aibă competență pe zootehnie sau medicină veterinară, însă nu e obligatoriu

În consecință această comisie de lucru cu deplasare în teren poate avea minim 2 membri și maxim 3 membri.

II. Ce face această comisie ?

Se deplasează în teren la solicitarea unui crescător de Mioritic cu canisă recunoscută FCI.
Acest deținător de canisă semnalează existența unui ”ciobănesc” care ar putea aduce beneficii lărgirii plajei genetice a rasei prin folosirea acelui ”Ciobănesc” la reproducție de către el și/sau de alți crescători și proprietari de mioritic având în vedere diversele etape de lucru în care acestia se află.
Această Comisie de lucru în teren este instrumentul de lucru/verificare a situației Ciobăneștilor Românești reintroduși prin Proiectul Național - ”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ”.

III. Cum se semnalează existența unui ciobănesc care fenotipic s-ar încadra ca aparținând rasei ?
Simplu.
Crescătorul(deținătorul de canisă ) ia legătura cu proprietarul exemplarului vizat, discută cu acesta despre câine, află dacă este microcipat, verifică disponibilitatea stăpânului de a primi în curte sau la stâna sa Comisia de lucru în teren care să ateste aparteneța fenotipică a acelui exemplar la rasă. I se explică importanța și faptul că în urma acestei analize va rezulta un Certificat Special de Tipicitate care să justifice apartenența fenotipică la rasă fără nici un cost din partea proprietarului.

Alte Avantaje ale proprietarului:
1. deținerea unui document de tipicitate pt exemplarul său;
2. existența acestui document crește valoarea câinelui în caz de vânzare;
3. posibile câștiguri financiare în viitor datorită solicitărilor de montă venite din partea crescătorilor și proprietarilor care înțeleg importanța pedigree-lor în amelioararea și finisarea unei rase;

Dacă proprietarul este de acord, se completează pe loc de către deținătorul de canisă, ținându-se seama de normele de protecție a datelor (GDPR - RGPD), de pe laptop sau de pe telefon o solicitare, un formular tip disponibil online pe site-ul Mioritic Club și/sau site-ul Achr.
Se completeaza în aprox 3 minute un formular simplu cu câteva date relevante pt organizarea vizitei din partea Comisiei de lucru în teren.

IV. Când are loc această vizită a Comisiei Chinotehnice de lucru în teren ?
În termen de maxim 6 luni de la înregistrarea solicitării.
- timp de 6 luni de la prima înregistrare de solicitare se mai pot strânge și alte solicitări din aceeași zonă (județe înveciate) iar Comisia iși poate organiza un itinerar astfel încât să onoreze la timp toate solicitările dintr-o anumită zonă.
- sunt mai multe argumente de ce în termen de 6 luni...se pot dezvolta.


V. Care sunt rezultatele analizei și a deplasării în teren a Comisiei de lucru ?

Membrii comisiei sunt oameni avizați care analizează câinele în baza experienței și a pregătirii profesionale, aceștia completează o fișă tip de observație a exemplarului, pe această fișă tip existând câteva elemente convenite ca fiind importanate și demne de a fi notate, inclusiv defecte; se efectuează fotografii din care să reiasă aspectul general al câinelui.

În baza acestei fișe tip de observație , a fotografiilor executate, a semnăturilor membrilor acestei comisii și a semnăturii proprietarului câinelui, clubul de rasa Mioritic Club din România respectând normele de protecție a datelor (GDPR - RGPD) solicită către Cartea de Origine Română eliberarea unui Certificat special de Tipicitate, care după eliberare va ajunge în posesia proprietarului câinelui.

Dacă câinele este microcipat e excelent, dacă nu, Medicul Veterinar, membru al Comisiei de Lucru poate efectua pe loc microciparea și înregistrarea electronică în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân)-Baza de Date Națională a tuturor câinilor cu stăpân.
Explicație suplimentară: Toți câinii microcipați din România se înregistrează prima dată în RECS și obligatoriu în momentul microcipării. Unii dintre ei apoi, mai ajung să fie înregistrați și în Cartea de Origine Română, evident dacă îndeplinesc condițiile și provin din părinți care au pedigree(certificate de origine).
Medicul Veterinar are printre competențele profesionale atât dreptul cât și știința să stabilească defectele de conformație ale unui animal.

Un alt beneficiu important ar fi ca prin culegerea acestor date din teren, să se realizeze o bază de date cu masculii cu Certificate de Origine disponibili în fiecare județ al țării, astfel încât proprietarii de femele, cel puțin membrii MCR, să aibă acces la aceste informații pt a face o bună potrivire a perechilor și pt. a avea variante de rezervă suficiente.

VI. Ce conține acest Certificat Special de Tipicitate ?

Pe lângă nr. serie, nr. de înregistrare în COR, datele de identificare ale câinelui și ale proprietarului și alte elemente obligatorii, se poate menționa pe acest act faptul că a fost eliberat în baza activității Comisie de lucru în teren. Se mai poate specifica pt o mai mare claritate că acest Certificat special de Tipicitate a fost eliberat în mod excepțional fără ca exemplarul să fi participat la expoziții ---> asta pentru a informa în mod cât se poate de corect pe toată lumea, pe cei care solicită montă și inclusiv pe cei care vor deține pui rezultați dintr-o împerechere unde cel puțin unul din genitori a dobândit un Certificat Special de Tipicitate în urma activității Comisiei de lucru în teren.
Acest lucru poate contribui la regalarea costului de achizițe al unui pui rezultat dintr-o astfel de montă, față de pretul unui pui rezultat dintr-o împerechere unde ambii părinți dețin pedigree eliberate prin metodele clasice.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Din punctul meu de vedere dacă acel câine se foloseste doar o singură dată și doar de către crescătorul care l-a semnalat, se justifică orice efort al Comisiei Chinotehnice de lucru în teren, iar asta înseamnă un AJUTOR REAL din partea AChR și a MCR acordat crescătorilor care duc greul și care dețin și întrețin Mioritici în curte și încearcă după știința lor, atâta câtă e, să conserve și să promoveze această rasă națională, în ciuda faptului că nu e o rasă comercială și populară iar beneficiile obținute din vânzarea puilor în cel mai bun caz, abia acoperă cheltuielile cu câinii din canisă.

Trebuie să ținem cont de faptul că suntem într-o situație specială cel puțin cu Ciobănescul Mioritic, dacă nu și cu restul raselor de CR...
Mioriticul este pe cale de dispariție ca și câine de rasă. Aș fi curios să văd o statistică furnizată de AChR prin C.O.R. cu toate cuiburile de Mioritic înregistrate în ultimii 10 ani. :cry:
Consider că în situații speciale/extraordinare este nevoie de măsuri speciale/extraordinare !
Nimic nu este imposibil, totul se poate face dacă se vrea !

Ideea scrisă mai sus, după prelucrare, poate fi armonizată cu legile din România.
Ideea scrisă mai sus, după prelucrare, poate fi armonizată cu regulamentele AChR/FCI.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Demararea tuturor mecanismelor și a măsurilor sine qua non pentru omologarea Ciobănescului Românesc Bălan cât mai urgent pt ca fondul genetic local să nu se compromită prin pătrunderea raselor străine în arealele din România unde sunt nuclee semnificative ale acestei populații care ar putea constitui o rasă distinctă de rasele consacrate atât din Europa cât și din țară.
Cât timp avem la dispozitie posibilitatea de a efectua cercetări filogenetice pe nucleele din care se începe selecția și ameliorarea, nu este justificat refuzul startului acestui proiect de rasă pe criteriul că mai există alte rase asemănătoare fenotipic.
Nu putem pierde rase de interes chinologic pt România pe motivul că nu vrem să supărăm parteneri europeni. (Vezi Ciobănescul Românesc Bălan și Copoiul Românesc).
Ca o paranteza - Un episod pe care doresc să-l amintesc...Din păcate în ultimul moment de dinaintea omologării la presiunile din Serbia și din România s-a renunțat la omologarea Ciobănescului Sud-Est European, ca super-rasă unică extinsă prin varietăți în țările balcanice... Adevărul istoric, antropologic și chinologic ar fi fost respectat mult mai bine la sugestia FCI dacă Bucovineanul ar fi fost omologat alături de Karakacean(Ciobănescul sărăcăcean), Tornjackul sau Ciobănescul grecesc Hellenikos Poimenikos chiar dacă ultimul este omologat mai devreme.
Adevărul este însă că acest tip de câine este prezent în tot spațiul Balcano-Carpatic și la sud de Dunăre până în Grecia și se suprapune exact peste arealul ramurii Armâne a Națiunii Române. Achr-ul fără sa fie conștient de data asta(cred), pur întâmplător, putea respectat oarecum adevărul istoric, dacă tipul Ciobănescului Bucovinean ar fi fost omologat ca varietate alături de alte varietăți de la Sud de Dunare, ca aparținând rasei Ciobănesc Sud-Est European.
Închid paranteza

Asociația Chinologică Română trebuie să creeze cadrul prielnic lucrului la astfel de rase, iar doritori sunt și alții se vor alătura lucrului la aceste două populații care pot deveni rase.
AChR poate acorda facilități pentru crescătorii de CR care lucrează deja la rasele omologate național și internațional dacă aleg voluntar să se implice pt a tine 1-2 Bălani sau Copoi în propria crescătorie.
AChR trebuie să învețe într-o manieră modernă din parcursul omologării raselor deja recunoscute și să nu mai repete greșelile.
Alte entități chinologice concurente AChR de pe teritoriul României fac demersuri în vederea standardizării acestor 2 populații de câini vechi, locali care cu adevărat pot deveni rase naționale și ar fi păcat dacă acestea s-ar compromite din cauza lipsei de experiență a așa zișilor inițiatori.

6. Propunere de creare a Brand-ului internațional pt Ciobănescul Românesc Corb exact în următoarea formă:
”DRACULA’S RAVEN DOG”.


România=> Dracula’s Country => DRACULA’S RAVEN DOG => rasă canină răspândită în toată țara cu populație semnificativă în zona
Rucăr- BRAN -Argeș - Dâmbovița(Târgoviște - strâns legată de Vlad Țepeș și prima capitală a României printre altele).

7. Propun ca AChR să revină asupra deciziei de dezafiliere pe criterii tehnice, decizie bazată pe un articol cel puțin dubios din Statut și să reia legăturile cu Mioritic Club din România în vederea reafilierii. Curând se vor împlini 20 de ani de la înființarea Clubului de Rasă (MCR) și ar fi bine să existe activ în continuare sub egida FCI, iar reputația și prestigiul acestuia să nu aibă de suferit din cauza acestui episod de tristă amintire.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Sună optimistic și interesant tot ce ați scris mai sus. Poate sunt oameni, autorități care iau în considerare aceste aspecte. Dacă vor face ceva, vom vedea.
Sa vedem mai întâi dacă ACHR este dispusa sau nu sa reafilieze MCR. Pt ca aici nu vorbim de o simpla sancțiune pt o greșeală, ci de ignorarea unei rase de Ciobănesc romanesc, de un simbol național. Poate se dorește asta!!!! Ca și legumele importate. Iar fermierii romani dau faliment și-și distrug recoltele.
Dacă MCR nu poate fi reafiliat rușine, rusine, rușine tuturor în frunte cu toți miniștrii și președintele României.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

E-mailul cu cele câteva idei propuse a fost trimis pe adresa comunicată în Circulară.

IMG_20210815_230922.png


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Novaconi
Posts: 206
Joined: Fri Jan 09, 2015 4:03 pm

O idee in plus ar fi crearea unui grup de medici veterinari (facebook sau alta retea de socializare)care sunt pasionati de rasele romanesti, pt a raspandi in zonele lor cainii acestia.
Io cred ca cea mai buna treaba s-ar face prin cabinetele veterinare,prin medicii veterinari.
Binenteles in spate ar fi bine sa fie un proiect de la ministerul agriculturii care sa sustina reintroducerea soiurilor de caini romanesti pe zone cu specific.


User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Nu prea vad oierii sau fermierii din România dispuși sa plătească 500-1000euro pt un pui de Ciobănesc romanesc cu pedigree de la cănise bune. Poate sub forma de donație și puii selectați de crescători și sterilizați înaintea donării, altfel peste un an vom avea iar metiși de toate felurile.


Novaconi
Posts: 206
Joined: Fri Jan 09, 2015 4:03 pm

Sincer si io-s de parerea asta,cineva trebe sa se sacrifice sa creasca cainii astia si sa ii vanda si pe bani mai putini,pe de alta parte canisele isi justifica preturile prin munca depusa...
E de vorbit aici,dar de dragul ciobanestilor romanesti cineva se va jertfi...


User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Eu nu contest ca o canisa are cheltuieli mari și greutăți. Dar dacă vorbim de câini ciobănești românești cu linii bune, numai în aceste canise vom găsi.
Oierii au metiși lor și nu dau bani grei pe pui ciobănești românești.
Pe de altă parte crescătorii e normal să-și vândă puii pe bani.
Nu prea se vede calea de mijloc. E dificil.
Și atunci întrebarea. Vrem sa irepopulam stanele, fermele, etc cu câinii noștri?
Poate un ajutor financiar de la stat, o subvenție, ceva pt crescători autorizați. Altfel ne învârtim în cerc.


Novaconi
Posts: 206
Joined: Fri Jan 09, 2015 4:03 pm

Da,repopularea cu ciobanesti romanesti ridica si problema asta,e chiar strans legata de crescatori...
Nu cred ca ar trece un proiect la min agriculturii cu preturi dinastea,desi cum spuneam preturile pt o canisa se justifica.
Deci cine se jertfeste pt baracii romanesti sa-i dea mai ieftin si binenteles sa si pastreze rasa curata?


User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Problema e foarte clara. Dacă statul român nu se implică în această problemă, care poate fi rezolvată doar cu bani și subvenții, totul va rămâne în coada de pește mult și bine.
Aici ar putea ajuta și medicii veterinari cu sterilizări gratuite.
De ex: dacă un crescător își selectează 2-3 pui dintr-un cuib și restul hotărăște să-i doneze, normal ca nu-i va conveni sa plătească sterilizarea puilor după ce ca pierde potențiali bani pt. pui. Poate dacă sterilizarea e gratuită și primește o despăgubire de la stat.
Eu sunt convins ca sunt mulți medici veterinari de calitate, care ar putea ajuta voluntar.
Dacă se vrea, se poate. Și câștigul ar fi al nostru, al romanilor. Sa ne mândrim și sa ne folosim de câinii noștri adevărați. Corbi, Mioritici, Carpatini și Bucovineni.


User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Și pe lângă statul roman, ACHR și alte instituții care dacă le pasă ar putea ajuta, mai sunt și multimilionarii romani care mulți dintre ei apreciază și iubesc câinii ciobănești românești. Poate dacă s-ar da sfoară în țară și străinătate despre situația câinilor ciobănești, unii s-ar implica ca sponsori pt despăgubirea crescătorilor. Dar cănise autorizate și recunoscute de ACHR, nu orice coate goale, are o catea mai focoasa și vrea despăgubiri pt puii metiși.
Cred ca putem numără pe degete câte cănise de mioritic autorizate, vechi și cu experiență avem în România.
Numai 10 pui sa sponsorizeze fiecare milionar (și sunt mulți) și într-un an de zile, ar fi plini munții de câini ciobănești românești.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Ciprian Pandrea wrote: Mon Aug 16, 2021 10:14 pm Nu prea vad oierii sau fermierii din România dispuși sa plătească 500-1000euro pt un pui de Ciobănesc romanesc cu pedigree de la cănise bune. Poate sub forma de donație și puii selectați de crescători și sterilizați înaintea donării, altfel peste un an vom avea iar metiși de toate felurile.
Așa cum am scris și în draftul de Proiect Național se poate pregăti terenul înainte ca ciobăneștii românești de rasă să ajungă la Stâne/Ferme prin colectarea câinilor nedoriți din jurul sau chiar de la ferma și prin sterilizarea metișilor sau câinilor de alte rase care rămân pe vatră, dar nu prezintă interes chinologic.
În Oradea de exemplu, există o hotărâre de Consiliu Local prin care se obligă toți proprietarii de canide deținători de câini fără valoare chinologică și care nu dețin pedigree să-și sterilizeze/castreze animalul. Aceste lucruri se pot transpune și la nivel național într-o oarecare forma.
În Germania de exemplul fiecare proprietar de câine sterilizat sau nesterilizat plătește impozit pe câine în funcție de talia acestuia. Nu știu dacă aceasta decizie este în toată Germania sau doar în zonele pe care le știu eu.

Deci sunt metode de a-i face pe proprietarii de câini mai responsabili în legătură cu numărul de câini deținuți, în legătură cu eficienta acestora și cu necesitatea reproducerii doar a câinilor cu pedigree. La fel cum animalele de ferma tind și în România sa fie crescute în rasă curată și reproduse doar cele cu pedigree la fel oierul și văcarul poate accepta mai ușor ideea reproducerii și creșterii câinilor ciobănești doar în rasă curată, rase specializate în a-i proteja animalele/avutul de atacurile marilor carnivore.

Vă spun eu că orice proprietar de animale care pune în balanță lucrurile decide dacă are unele avantaje SĂ CUMPERE la prețul pieței (prețul mediu la CR aprox 350 € ) câini ciobănești românești pe care să-i folosească în a-i proteja VALOROASELE animale de rentă și chiar să-i reproducă responsabil obținându-le pedigree cățeilor . Mai ales dacă Ministerul Agriculturii prin APIA în colaborare cu Ministerul Mediului ar gândi unele mecanisme durabile chiar să acorde subvenții către fermieri pt fiecare Ciobănesc Românesc cu pedigree folosit la stână, subvenții care sa acopere măcar tratamentele medicale anuale ale acestora.

Există instrumente de control a fermierilor pt a verifica dacă își îndeplinesc ÎN TEREN angajamentele în ceea ce privește animalele de ferma și se pot extinde și în ceea ce privește folosirea ciobăneștilor românești existând un pachet de sancțiuni și inclusiv tăieri de fonduri.
Exista deja legea vânătorii care reglementează numărul și cum se folosesc și întrețin câinii la stâne/ferme. ÎNFIINȚAREA "Comisiei chinotehnie de lucru în teren " vine cu o extraordinara plaja de instrumente de control pt a ști și pt a îmbunătăți în timp situațiile posibile care pot fi întâlnite în teritoriu. Avantajele sunt chiar de toate părțile !

Exista de fapt o grămadă de premise favorabile implementări acestui Proiect Național, totul este ca Asociația Chinologica Română ca autoritate ONG , sa vrea sa depună efort și să aibă un parcurs, în linii mari, conform cu ce am descris eu în Proiect.
Deja acești fermieri au înțeles rostul pedigree-lor și obțin pedigree la produșii (tineret oi, vitei) din ferma proprie cu sprijinul asociațiilor locale de animale din care aceștia fac parte.
TEORETIC ESTE NEVOIE DE IMPLICAREA MAI MARE A ASOCIAȚIILOR CHINOLOGICE TERITORIALE ȘI DE GĂSIREA DE SOLUȚII ÎN AVANTAJUL CIOBĂNEȘTILOR ROMÂNEȘTI ȘI A FERMIERILOR ROMÂNI. Este posibil !


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

E greu și absurd sa comparam situația animalelor din România cu cele din tari civilizate. În Australia nu exista animale neînregistrate sau vagaboande. Controlul e foarte strict. Vrei un câine, o pisica, o oaie sau un cal, te ocupi de starea sănătății lui cu responsabilitate. Altfel, dacă ajungi la animal cruelty riști amenzi foarte mari sau chiar închisoare.
In România e totul o mare varză. Referitor la câini. Vagabonzi cu duiumul în toată tara. Exista soluții, instrumente, unii iau salarii mari pt a implementa legea și totusi batem pasul pe loc. Cei de la ACHR trebuie sa fie trași de mânecă sau implorat să-și facă datoria și să-și plece urechea la sugestiile crescătorilor sau a proprietarilor de câini. Ar trebui sa se impună înscrierea în ACHR cu plata taxelor anuale, tuturor deținătorilor de câini, iar cu banii adunați și cu instrumentele la îndemână, sa treacă la fapte. Controale, sterilizări, adăposturi, etc, etc. După o vreme și cu efort s-ar vedea și rezultate. Dacă într-adevăr se vrea. Și ar trebui sa se vrea, pt ca acești oameni sunt plătiți de contribuabili.
Eu îmi înscriu câinele în ACHR, îmi cunosc obligațiile și totul e ok. Dar ce avantaje are câinele meu pt care plătesc cotizația anuala?


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Ciprian Pandrea wrote: Tue Aug 17, 2021 9:03 am E greu și absurd sa comparam situația animalelor din România cu cele din tari civilizate. În Australia nu exista animale neînregistrate sau vagaboande. Controlul e foarte strict. Vrei un câine, o pisica, o oaie sau un cal, te ocupi de starea sănătății lui cu responsabilitate. Altfel, dacă ajungi la animal cruelty riști amenzi foarte mari sau chiar închisoare.
In România e totul o mare varză. Referitor la câini. Vagabonzi cu duiumul în toată tara. Exista soluții, instrumente, unii iau salarii mari pt a implementa legea și totusi batem pasul pe loc. Cei de la ACHR trebuie sa fie trași de mânecă sau implorat să-și facă datoria și să-și plece urechea la sugestiile crescătorilor sau a proprietarilor de câini. Ar trebui sa se impună înscrierea în ACHR cu plata taxelor anuale, tuturor deținătorilor de câini, iar cu banii adunați și cu instrumentele la îndemână, sa treacă la fapte. Controale, sterilizări, adăposturi, etc, etc. După o vreme și cu efort s-ar vedea și rezultate. Dacă într-adevăr se vrea. Și ar trebui sa se vrea, pt ca acești oameni sunt plătiți de contribuabili.
Eu îmi înscriu câinele în ACHR, îmi cunosc obligațiile și totul e ok. Dar ce avantaje are câinele meu pt care plătesc cotizația anuala?
Foarte pertinentă opinie. Însă România face parte din șirul țărilor civilizate, sigur ne aflam în diferite stadii de dezvoltare în cutare domenii, dar cursa este pt a îndeplini cele mai înalte standarde.
Iar la întrebarea "Eu îmi înscriu câinele în ACHR, îmi cunosc obligațiile și totul e ok. Dar ce avantaje are câinele meu pt care plătesc cotizația anuala?" chiar as vrea sa aflu și eu un răspuns cât se poate de complex.
Sa nu uitam ca ACHR nu este un organism de stat, este un ONG dar care prin pârghiile puse la dispoziție de lege și parteneriate cu diverse instituții ale statului ar putea face minuni pt Ciobăneștii Românești și pt ameliorarea în timp a situațiilor cu care se confrunta țară în momentul actual.
Obiectivele Achr pot fi extinse nu înghețate, iar fluxul de bani poate fi chiar mărit.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Ciprian Pandrea
Posts: 698
Joined: Fri Oct 30, 2020 5:46 pm
Location: Târgoviște

Soluții exista indiscutabil. Doar să-și facă datoria cei responsabili. ACHR, primarii, Politia animalelor.
Eu nu pretind nimic pt îngrijirea câinelui meu. Dar cine e responsabil de alți 10-15 vagabonzi care se plimba zi și noapte pe strada mea? De ce nu sunt sancționați proprietarii acaror câini vagabondeaza? Pe primari ii doare la bască, Politia animalelor e o alta gluma folclorica, hingheri nici așa,.... și noi vorbim de selecții și reabilitări ale câinilor ciobănești.
I-a întrebat vreodată ACHR, sau poliția animalelor pe fam. Ionescu din Prahova (vezi utube Nils) dacă au nevoie de vre-un ajutor? Sa vre-un medic veterinar sa le sterilizeze gratuit câinii și pisicile pe care îi salvează și cheltuie bani din buzunarul lor fără pretenții. Noroc cu iubitorii anonimi de animale care le mai trimit hrana pt animale.
Genul acesta de oameni ar trebui ajutați.
Pana nu vedem implicarea ACHR cu responsabilitate și seriozitate, se va bate pasul pe loc. Clasic!!!
Iar dacă problema reafilierii MCR nu se rezolva, pt mine personal ACHR e o mare dezamăgire.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Acuma cine se înhamă în a avea un caine sau mai mulți, că-s Salvați ca nu, trebuie sa fie capabil să îi și întrețină corespunzător fără să abuzeze de aceste animale și fără să aștepte gratuități din partea cuiva.
Medicii veterinari nu sunt îngeri sa facă la infinit lucruri mocca. Serviciile lor, ca și ale oricui trebuie plătite corespunzător.

Dar haideți sa rămânem "on topic" , la subiect, fără a aluneca în alte discuții unde AChR nu are competențe neapărat și să vedem ce se poate face în legătură cu acest Proiect Național ”Protejarea Ursului Brun din Carpați prin reintorducerea Ciobăneștilor Românești în zonele montane și submontane ”
și cu înființarea "Comisiei chinotehnie de lucru în teren"
.
Unele opinii, mici dezbateri în legătură cu 🌟 Înființare Comisie de lucru în teren pot fi revăzute citind topicul special dedicat viewtopic.php?f=11&t=4313


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Mihaita Zdrite
Posts: 516
Joined: Sat Sep 22, 2012 9:52 pm

Bune idei ... Oliviu eu personal nu sunt de acord cu impozitarea animalului ...nu e destul ca ne impozitează pământul, casa, masina , mai e puțin și inpoziteaza animalele și aerul ....nu sunt de acord cu asa ceva .. Eu zic sa nu ne mai uitam după tari din Europa care la Vatra sunt putrede dar în exterioar arata bine ..hai sa vedem ce fac de exemplu rusii în ameliorarea raselor lor ...ce ziceți 😄


"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Post Reply

Return to “Circulare”