Hrana potrivită

Alin Pana
Posts: 67
Joined: Mon Sep 10, 2012 8:46 am
Contact:

Bravo Ionut! Felicitari pt concluziile trase si mult succes pe viitor!


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

Andrada Alb wrote:
Luciana ideal pentru Mioritici ar fi ca proteina din mancare sa nu depaseasca 34 % la cainii adulti,iar la pui 36 %,deoarece mioriticii sunt predispusi la dermatite.
Ce recomanzi tu Orijen, Taste of the wild chiar si Acana au un procent destul de mare de proteina peste 32-34 %,ceea ce o face nu foarte comestibila pentru Mioritici.
Eu i-am administrat pentru o lunga perioada cainelui meu Acana Large breed si Platinum nu am observat probleme cu pielea sau blana lui,dar alti caini hraniti cu aceeasi mancare au prezentat probleme cu pielea.Fiecare individ este diferit....nu inseamna ca daca la un caine este buna un tip de mancare automat va fi buna si la altul.
Acum bucuria mesei consta in Royal Canin Giant ,care este o mancare foarte buna din ce observ eu!!!!!
Este interesanta opinia dvstra dar ea se bazeaza pe vreun studiu cumva?
Mioriticii nu sunt predispusi la dermatite sau alte boli de pile ci sunt predispusi la a se intretine si agrava orice afectiune a pielii datorita parului si subparului abundent ceea ce inseamna altceva!
Cel mai frecvent caz intalnit este acela in care apare o usoara escoriatie in general pe crupa in partea din spate, escoriatie pe care cainele si-o mareste singur cu dintii sau ghearele ptr ca il mananca in acea zona pielea si pe care 90% din medici si proprietari se napustesc sa o trateze care mai de care dupa cum crede el de cuviinta!
Eu am instituit un protocol medical in acest caz care suna cam asa:
- se ia lama din acea zona si se trimite la analize
- se verifica atent daca exista purici,capuse,etc pe animalul respectiv
- dupa decelarea existentei unui agent extern sau intern ca si cauza a acelei probleme - in urma rezultatului de laborator se stabiles masurile de urmat.Daca este agent extern se trateaza intr-un fel daca este de natura interna se aplica tratamentul adecvat.
Am intalnit n cazuri in care s-au aplicat aiurea si gresit tratemente scumpe si gresite care de cele mai multe ori nu aveau efect dar si inrautateau situatia mai tare.
Problema "boabelor" este ca din cauza procesului de productie fainurile din carne de porc se amesteca chiar in moara de macinat cu cele din carne de vita-ptr ca abatoarele sunt aceleasi ptr ambele - si atunci nu se poate sti exact care sunt procentele din fiecare.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Gadalean Daniel wrote:
Picture 369.jpg
Picture 368.jpg
ați mai folosit aceasta hrana.. da-ca da, cum vi se pare la calitate preț..
Nu e o mâncare rea pt. întreţinere. Ca sa vă faceţi o idee generală, vă pun la dispoziţie scanările unui pliant cu mai multe sortimente ale aceluiaşi producător:

Image

Image

Image


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

ungureanucosmin wrote:Din experienta mea imi permit sa dau cateva sfaturi.Ciobanestii romanesti sunt caini care nu tolereaza foarte bine carnea cred ca e mostenire genetica(nu cred ca ciobanii isi taiau oile ca sa le dea la caini) drept pt care recomand hranirea lor de baza cu hrana uscata care sa nu depaseasca 26 % la nivel de proteina nici chiar in crestere .La intretinere e suficient si 22 % poate chiar si mai jos asta daca hrana este una de calitate.Dorind sa nu omitem anumite niveluri de calciu ,vitamine ,proteine etc recomand hranirea de baza cu hrana uscata de calitate in cantitatile minime recomandate de specilisti si cu suplimentarea ratiei cu alimente naturale care corespund codului genetic cum ar fi zer,lapte batut,cas dulce,oua si anumite tipuri de carne(vita ,oaie ,pasare,peste) din cand in cand dar nu in cantitati importante.Toate acestea impreuna cu suplimente pt oase si articulatii vor dezvolta corect un ciobanesc bineinteles cu miscare cat mai multa.
Nu va suparati dar care este experienta dvstra pentru ca o mentionati mai sus? Cate generatii de pui aveti inregistrate in COR si deasemenea cati caini aveti inregistrati acolo?Pentru ca acesta ar fi un criteriu important in analiza afirmatiei dvstra care pune la indoiala insasi Mama Natura!Adica cainele carnasier prin definitie ar fi devenit omnivor in opinia dvstra? Aveti vreun studiu medical efectuat pe esantioane de caini de varste si sexe diferite care sa ateste asa ceva? Sunt curios sa il citesc si eu dar si toti crescatorii de caini din lume!
Dvstra preluati o exprimare a unui program generalizat de marketing din productia de hrana industriala bazat pe niste studii inexistente si cu afirmatii nedovedite stiintific in nici un fel!
Stiti de exemplu ca un organism utilizeaza un procent dublu fata de cel folosit in metabolismul bazal pentru digestia carnii si ca atare se produce energie mai multa,caldura mai multe-cainii au cu un grad in plus temperatura corpului fata de cea umana,etc??


cezar osiceanu
Posts: 775
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:55 pm

canisadetohanulnou wrote:Intr-un mioritic care genetic "sta bine",nu trebuie bagat Royal canin cu tirul ,nici petphos sau K9 cu lopata.Un pui de mioritic de la varsta de 2 luni pana la varsta de 1 an trebuie sa manance fiertura (nu mai explic ce inseamna pt ca stim cu totii) si in perioada cand ii cad dintisorii sa fie ajutat cu petphos sau k9 in rest nimic.Nu va chinuiti oameni buni sa bagati(ca mine)mii de euro intr-un caine sa-l aduceti pe linia de plutire,un mioritic adevarat isi ia tot ce trebuie dintr-o mancare mai saracacioasa.Dupa 3 ani in care am crescut mioritici pot spune ca am gresit cand am dat numai mancare superpremium cainilor mei pt ca asa le-am ascuns o mare parte din defectele genetice.La mine in curte cat timp voi creste mioritic cainii mei nu vor mai vedea boabe niciodata.Cei care nu vor creste sanatos cu fiertura inseamna ca nu au CALITATE in spate si asta este foarte grav.Probabil anul 2013 ma v-a prinde cu unul maxim 2 mioritici in curte insa din astia doi stiu ca vor iesii caini sanatosi care nu ii vor impovara pe viitorii proprietari.

Pe scurt fiertura si ATAT!!!
Va dau dreptate in ceea ce priveste partea cu alimentatia fara boabe-boabele sunt doar un adjuvant periodic in alimentatie mai ales cand nu permit conditiile sa i se gateasca mancare cainelui(vacante,etc)
Dar am o mare rugaminte sa stergeti afirmatia cu ascunderea defectelor genetice cu ajutorul mancarii fie ea si superpremium!Nu crede nimeni ca ati putea ascunde depigmentari,heterocromism ocular,pleoapa a 3 cazuta,epilepsie,monorhidie sau criptorhidie,rahitism,brevignatism,prognatism,etc cu asa ceva!


User avatar
Burca Madalina
Posts: 49
Joined: Sun Nov 04, 2012 6:21 pm
Location: Oradea
Contact:

Cainele meu nu mananca daca mancarea nu este sarata, prefera mancarea gatita in bucatarie, nu fiertura la cazan sau boabe.


User avatar
Burca Madalina
Posts: 49
Joined: Sun Nov 04, 2012 6:21 pm
Location: Oradea
Contact:

As avea o intrebare, la catei este in regula sa li se dea un supliment de lapte praf? daca da de la ce varsta? (inca nu s-au nascut, urmeaza undeva prin 4-5 ianuarie)


User avatar
Andrada Alb
Posts: 21
Joined: Sun Sep 09, 2012 9:49 pm
Location: Cluj-Napoca

Burca Madalina wrote:As avea o intrebare, la catei este in regula sa li se dea un supliment de lapte praf? daca da de la ce varsta? (inca nu s-au nascut, urmeaza undeva prin 4-5 ianuarie)
Este foarte important ca puii dupa fatare sa-si ia colostrul din laptele mamei,in primele 6 ore dupa fatare puii trebuie sa suga pentru a avea sistemul imunitar intarit care il va proteja de diferite boli pana la varsta de 6 saptamani ,cand se va efectua primul vaccin.
Puteti sa le administrati lapte praf doar daca vedeti ca femela nu face fata puilor sau nu i s-a declansat secretia lactanta.La unele femele secretia se declanseaza chiar si la 4-5 zile dupa fatare sau la unele se declanseaza dupa fatare si dureaza doar 2-3 zile apoi raman fara lapte.
Puii care nu sug sunt nelinistiti,scancesc,parul este mat, friabil si cateii se deshidrateaza rapid.
Recomandarea mea ar fi sa aveti totusi laptele praf special pt catei pt orice eventualitate !


User avatar
Burca Madalina
Posts: 49
Joined: Sun Nov 04, 2012 6:21 pm
Location: Oradea
Contact:

Va multumesc pt raspuns, am pus aceasta intrebare deoarece la prima fatare a avut 7 catelusi si le-am dat lapte praf de la 2 saptamani, ca sa fiu sigur ca sunt satui. acum cred ca o sa faca peste zece si as vrea sa ii ajut cu supliment de la 2, 3 zile


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Pentru 7 pui nu cred ca e nevoi de supliment (decat daca femela ramane fara lapte), fiindca femela are oricum 8 mameloane si ii poate hrani pe toti. Problema se pune atunci cand sunt peste 8 pui si femela nu face fata cu alaptatul. Atunci da, consider ca este necesara ajutarea mamicii, dand un supliment puiutilor (se stie ca mereu exista unul mai lenes, care foarte rar apuca si el un mamelon. ierarhizarea puilor se face chiar din primele zile de viata).

Avand in vedere ca puiutii s-au nascut si dau din codite deja, cum faci fata? :)


Image
canisadecasaoprea
Posts: 8
Joined: Thu Jan 03, 2013 9:09 pm

Popescu Dan wrote:Stie cineva daca sarea in mancare strica blana ?
Cea cu grasimi de porc si evita dulciurile !


canisadecasaoprea
Posts: 8
Joined: Thu Jan 03, 2013 9:09 pm

Gadalean Daniel wrote:Care este hrana cea mai potrivita pt mioritic dupa ce a crescut si buna sa-l tina in forma pentru expozitie?
Ce mancare ii dati voi? fiertura e buna pentru el? deci mancare preparata special in gospodarie su trebuie dat si boabe.. plus calciu si vitamine
Sincer i-ti spun reteta mea, unii pot spune ca e cam neortodoxa. Am facut rost de o carcasa de cal (80 kg carne macra) si am facut asa, am fiert bine la tuci cate 5 kg si am dat-o prin masina de tocat cand le dau sa manance, fac amestecul din carne, boabe, faina de peste (o lingurita), faina din coji de ou (o lingurita) si torn supa de la carne . . . si bine-meritatul galbenus de ou de doua ori pe saptamana. Singra medicamentatie pe care le-o administrez este deparazitantul si o data la 3 luni cate 10 zile le dau APLAZIL protector pentru articulatii.


didi
Posts: 10
Joined: Sun Mar 31, 2013 10:21 am

As dori un raspuns in legatura cu nr de mese pe zi ?,Mentonez faptul ca detin o catea de 5,5 luni.Multumesc !


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

didi wrote:As dori un raspuns in legatura cu nr de mese pe zi ?,Mentonez faptul ca detin o catea de 5,5 luni.Multumesc !
La această vârstă puteți să-i dați 3 mese pe zi, chiar 2 uneori. Nr. de mese depinde de perioada în care se află câinele (în acest caz în perioada de crestere => hrănire mai frecventă decât la adult) și mai depinde de calitatea hranei precum și de consumul energetic pe care îl are cățelul.
Este important ca dvs. sa-i oferiți hrana cam în aceleași perioade ale zilei și în cantitatea recomandată de producător(menționată pe sac). Dacă în decurs de 15 min. cățelul nu consumă alimentele este bine să luați bolul și să i-l dați când e timpul următoarei mese; acest lucru ajută foarte mult în educarea puiului. În cadrul haitei membrii dominanți se hrănesc primii și mănâncă cât vor ei și când vor ei. Dvs. NU aveți nevoie de un câine care să-și imagineze că vă domină.

Oase pt ros din când in când
Femur
Femur
Humerus
Humerus


Ce tip de hrană mănâncă puiul dvs. ?


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Iulian T
Posts: 23
Joined: Mon Aug 19, 2013 12:13 am

Silva mea mananca la 3 luni de 3 ori pe zi astfel:
dimineata - bobite (cat poate duce)
la amiaza - jumatate de spate de pui fiert f putin
seara - 3 pumni de amestec (malai+orez+tarate grau) un ou cu tot cu coaja si o lingura de carne din conserva de caini, fierte in apa in care am fiert la amiaza puiul.


User avatar
radu racheriu
Posts: 54
Joined: Sat May 10, 2014 5:26 pm

Eu imi hranesc cainii asa: https://www.facebook.com/permalink.php? ... ry_index=0 ;) Si cainii o duc ca jn sanul lui Avram :)


irineldumitrescu
Posts: 30
Joined: Wed Nov 15, 2017 9:03 pm

Canun Puppy-Junior Large & Giant
Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru caini? Noi hranim mioriticul nostru cu Royal Canin Giant junior (in completare la mancarea pregatita in casa)

Mulumesc.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

irineldumitrescu wrote:Canun Puppy-Junior Large & Giant
Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru caini? Noi hranim mioriticul nostru cu Royal Canin Giant junior (in completare la mancarea pregatita in casa)

Mulumesc.
Mancarea pe care o dați cățelului dvs este excepțională din punct de vedere al calității, iar mioriticului îi merge foarte bine in perioada de crestere cu o astfel de hrana superpremiuim.
Ce hrană îi mai dați pe lângă mâncarea uscată ? Cat timp are catelusul dvs ? Ati administrat si suplimente vitamino-minerale sau nu avand in vedere ca folosii o astfel de mancare ?


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Cu mioriticii la păscut !
Că tot e la modă să hrănești carnasierele cu mâncare vegetariană :mrgreen: :mrgreen:

Screenshot_20210513_200952.jpg


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Mihaita Zdrite
Posts: 509
Joined: Sat Sep 22, 2012 9:52 pm

Bună ziua! Ma poate ajuta cineva în legătură cu acest sac de Royal Canin Giant Puppy🤝?
Aș vrea sa știu cum funcționează ghidul de dozaj pentru un pui de aproape 3 luni? Mulțumesc
received_286432206801543.jpeg


"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Post Reply

Return to “Nutriție”