Discuţii despre toaletaj

User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Acest subiect referitor la toaletajul Mioriticului a fost dezbătut şi redezbătut, dar poate nu suficient :mrgreen: !
Aşa că cei care au întrebări sau alte nelămuriri le pot adresa cu încredere în speranţa că se vor dumeri.

Este bine de ştiut că pt. toaletarea robei sunt necesare câteva tipuri de ustensile; care sunt cele mai eficiente ramâne să aflăm din experienţele fiecărui proprietar/crescător care obişnuieşte să-şi îngrijească câinii.

Există şi o gamă variată de produse pt. îmbăierea câinilor, iar cei care au folosit pot aduce mai multe informaţii despre acestea. De asemenea şi pt. curăţarea uscată au fost brenduite câteva produse folosite cu succes de către crescătorii de câini cu păr lung. Mai multe amănunte vom afla pe parcurs.

Dar ce ar fi bine de ştiut când dorim să toaletăm corect un Mioritic şi care sunt paşii pentru a putea prezenta un exemplar într-o formă de excepţie în expoziţii, rămâne să aflăm din lectura acestui topic (gol deocamdata) :D .

În deschiderea discuţiei despre îngrijirea şi toaletajul robei Mioriticului este bine să avem în vedere următoarele:

-> un câine face spectacol şi prin robă, dar mai ales prin atitudine şi spirit (înlocuiţi părul înfoiat la Mioritic cu un câine de show)
-> părul în miţe este caracteristic rasei şi prezentarea în expo astfel, este un mod de a păstra şi promova forma autentică a Mioriticului şi de a evidenţia o rasă utilitară
-> se pune problema modului corect de prezentare a ceea ce înseamnă Mioritic
-> a se aşeza părul în mod natural în miţele specifice mioriticului şi care denotă o blană de bună calitate şi forma autentica a robei Mioriticului
-> întrucât rasa nu a apărut la comandă, după bunul plac al cuiva, aceasta trebuie afişată cât mai aproape de natural(original, autentic).
-> într-un arbitraj oficial, fiecare exemplar din ring trebuie să-şi reprezinte rasa cât mai bine şi apoi să fie frumos

Aceasta e maniera rustică de prezentare şi părul astfel aşezat se încadrează în profilul de rasă fiind reprezentativ pt Mioritic:

Image


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Gadalean Daniel
Posts: 288
Joined: Sun Sep 09, 2012 1:42 pm

eu am ceva perii de toaletaj dar nu le folosesc pe toate.. cu una pot face mai bine blana :lol:


canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

Oliviu Secara wrote:
canisadetohanulnou wrote: Multa sanatate si poate ne vedem la un club(adica nu expo de frumusete) unde se arbitreaza doar cainele(cel putin asa ar trebui).
Numai bine.
Bine zis "aşa ar trebui", dar cât timp vor arbitra la Expo de Club arbitri şcoliţi doar la expoziţiile de frumuseţe nu se va schimba nimic în arbitraj şi trendurile vor rămîne la fel... Am zis pe un alt topic că ar fi un avantaj că la club sunt invitaţi în general all rounderi, arbitri consideraţi de top, dar totuşi asta nu înseamnă că toţi adaptează modul de arbitraj în funcţie de tipul expoziţiei: Expo Club / expo frumuseţe. La expoziţiile de club este nevoie în primul rând de un arbitraj tehnic.

Pentru discuţiile despre toaletaj folosiţi topicul "Discuţii despre toaletaj", special creat în categoria "Îngrijire şi toaletaj" :
viewforum.php?f=16
canisadetohanulnou wrote: 1.caini trebuiesc periati f bine la expo pt ca este expo de frumusete deci TREBUIE periati f bine sa nu existe nicio pasla in parul cainelui asta inseamna pt mine periat f bine.este posibil sa nu ai mioritic pt ca daca ai fi avut ai fi stiut ca nu poti interveni putin la periajul cainilor,ori il periezi f bine ori nu nu poti intervenii doar putin.
Ionuţ, roba exemplarului din ring trebuie să se încadreze în profilul de rasă şi să fie reprezentativă pt Mioritic.
Am mai spus-o şi o mai spun că pt. a se evita pe termen lung încălcirea, hipertoaletajul poate avea loc cu 1 sapt. înainte de expozitie, iar în ziua concursului pot avea loc uşoare ajustări - cum a zis şi Raul să se intervină doar puţin.

- ai zis aşa "caini trebuiesc periati f bine la expo pt ca este expo de frumusete deci TREBUIE periati f bine sa nu existe nicio pasla in parul cainelui asta inseamna pt mine periat f bine."
- înlocuieşte "LA" cu "înainte cu 1 săpt. de" şi totul devine mai clar, acesta este modul de a păstra şi promova forma autentică a Mioriticului şi de a evidenţia o rasă utilitară.

- topicul "Discuţii despre toaletaj" : viewtopic.php?f=16&t=832

Iti respect opinia Oliviu insa sti ca niciodata nu am fost de acord cu ea.Din punctul meu de vedere un caine trebuie periat cat mai bine in ziua expozitiei si nimic nu imi v-a schimba parerea asta.Eu in toaletajul cainelui am folosit doar pieptanul si nimic altceva asa ca nimeni nu imi poate spune ca este gresit sa imi pieptan cainele in ziua expozitiei.O zi buna.


canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

scuze vreau sa rectific ceva, trebuie bine periat SI in ziua expozitiei.


User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

canisadetohanulnou wrote:Iti respect opinia Oliviu insa sti ca niciodata nu am fost de acord cu ea.Din punctul meu de vedere un caine trebuie periat cat mai bine in ziua expozitiei si nimic nu imi v-a schimba parerea asta.Eu in toaletajul cainelui am folosit doar pieptanul si nimic altceva asa ca nimeni nu imi poate spune ca este gresit sa imi pieptan cainele in ziua expozitiei.O zi buna.
Este foarte bine ca ati folosit doar piaptanul la periere, dar din pacate si cu piaptanul se poate tapa si umfla parul mioriticului.
Sincer cea mai mare ingrijorare a mea este ca prin incurajarea periajului excesiv se creaza un trend, o moda care va fi cautata de albitri la un momnet dat. Crede-ma ca acest lucru nu ma deranjeaza din punct de vedere estetic pe cum ma deranjeaza cand ma gandesc ca acest pas micut duce mioriticul si mai aproape de un PET, o rasa de frumusete. Uitativa cate rase au ajuns asha.....si asta doar din acest capriciu de supraperiere si toaletare a cainilor de munca. Uitativa la rasele de spanieli, uitativa la koolie, la Chow Chow si multe alte rase care au ajuns sa fie cautate doar pentru frumusete. Eu unul vad frumusetea miorirticului in rusticitatea lui si m-ar deranja sa ajunga la un stagiu de unde nu se mai poate intoarce la origini, unde cainii de munca vor ajunge sa fie priviti ca alta rasa pe langa ursuletii in devenire.


Va rog sa va uitati la imaginile de mai jos cu Bobtailul cum arata cand inca mai era folosit...si cum arata acuma. Iar ce este si mai alarmant uitati cum i s-a schimbat textura parului. Cu acest par sigur nu ar face fata pasunatului cu oile( plin de spini, apa multa in blana, turturi iarna...si asa mai departe).
Acuma va intreb pe cei ce detineti mioritici...chiar asa vreti sa ajunga si mioriticul ?
old_english_sheepdog_h03.jpg
The-Old-English-Bob-Tailed-Sheep-Dog.jpg


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

imi pare rau raul insa ori nu vrei sa intelegi ce spun ori rastalmacesti.pt mine un periat f bun este cum ai pus tu in poza 2 parca Joy este acel caine.asa imi place mie si asa voi peria cainii toata viata indiferent de ce imi v-a spune sau impune cineva.eu nu am folosit niciun produs pt par (nici nu stiu ce as putea folosi pt ca nu m-a interesat niciodata) si nici nu voi tapa(sincer nu stiu ce inseamna).sigur nu afecteaza temperamentul cainelui ,toaletajul de asta sa fi sigur.Si eu va inteleg ca este greu sa intretii un caine pt expo insa nu este obligatoriu il poti aduce si impaslit sau cu momite cum spuneti voi sau rustic .eu imi aleg sa il aduc periat f bine si cred ca asa ar trebui sa faca toti.numai bine.

PS: si cu asta am incheiat pt ca vom vorbi f mult pe acest subiect si nu vom ajunge la un numitor comun.Asta e o parere personala va rog sa o luati ca atare si sa nu incercat sa-mi impuneti alt punct de vedere.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

canisadetohanulnou wrote:imi pare rau raul insa ori nu vrei sa intelegi ce spun ori rastalmacesti.pt mine un periat f bun este cum ai pus tu in poza 2 parca Joy este acel caine.
Da, aşa arată un periaj foarte bun, DAR nu acela este modul corect de prezentare a Mioriticului în expoziţii !
canisadetohanulnou wrote:asa imi place mie si asa voi peria cainii toata viata indiferent de ce imi v-a spune sau impune cineva.
  • - aşa îmi place mie să promovez exemplare negre sau cu negru extins
    "- aşa îmi place mie să repet mereu aceleaşi monte din care ies câini cu defecte grave
    - aşa îmi place mie să am mioritici mantalaţi
    - aşa îmi place mie, mioriticul de 80 cm la greabăn
    - aşa îmi place mie să cupez coada la mioritic
    - aşa îmi place mie să deţin câini care temură ca varga în ring, obligatoriu trebuie să se teamă şi de stăpân
    - aşa îmi place mie să cupez urechi
    - aşa îmi place mie ... etc."
-> iti suna cunoscut astfel de lucruri ???

- nu e vorba de ce îţi place sau ce crezi tu, ci de cum este just, corect, în funcţie de populaţia de câini de la care s-a pornit şi de specificul acesteia

Cum se decide ce este corect ? !
  • - studiul, aprofundarea cunoştinţelor despre populaţia de câini întâlnită şi considerată că îndeplineşte condiţiile pt. a constitui o rasă.
    - selecţionarea de către cei care au studiat şi cunosc foarte bine despre ce este vorba, a unor exemplare din populaţia respectivă şi punerea bazelor rasei
    - nu oricine poate face această selecţie - ci doar aceia care sunt capabili să analizeze bine informaţiile pe care le-au dobândit având la îndemână materia primă (nu mai intrăm în alte detalii, sunt foarte multe criterii de îndeplinit)
    - după această selecţie primară, astfel conturându-se rasa, se poate trece la "lucrul" la rasă !
- Foarte important: trebuie amintit că rasa NU a fost creată ci doar s-a favorizat o anumită populaţie mai restrânsă din totalul populaţiei iniţiale. Având în vedere acest lucru, la Mioritic, nu poţi, nu ai voie din punct de vedere moral şi din orice alt punct de vedere să inventezi NIMIC. Doar să păstrezi. Că există o anumită evoluţie "a rasei" rezultată dintr-o slecţie nu foarte riguroasă a exemplarelor provenite din populaţia care a pus bazele rasei, se poate accepta. Atenţie însă şi aici că această evoluţie -controlată tot de cel care face selecţia- trebuie pusă între anumite limite de la care nu faci rabat. Altfel se poate degrada grav ceea ce s-a convenit cândva că este tipic - original.(vezi numeroasele exemple a schimbării repetate a standardului altor rase).

După ce se va stabiliza cât de cât rasa în ansamblul ei, o selecţie riguroasă înseamnă să păstrezi ca şi crescător şi să promovezi exemplarul tipic rasei; NU exemplarul cel mai gros, cel mai mare, cel mai îmblănit, cel mai agresiv, cel mai cel, cum au tendinţa majoritatea să o facă azi şi chiar o fac. Este foarte periculos, este foarte periculos ca extremele să fie considerate etalon, mai ales la o rasa utilitară cum este mioriticul, ba mai mult ţinând cont că această rasă nu a fost creată... Ex de rase create Rotweiller, Păzitorul Moscovei etc. - aici s-a format, selecţionat, promovat, crescut, modificat etc. după criteriul atât de drag nouă: "îmi place", ceea ce la mioritic nu se aplică.
Ciobănescul Românesc Mioritic există fie că îţi place fie că nu. - asta ar trebui sa o stie mai multa lume care judeca

Personal consider că procesele (discuţii, planuri, fapte concrete ş.a.) care duc la stabilizare precum şi la promovarea, protejarea şi dezvoltarea rasei Ciobănesc Românesc Mioritic, se află într-o fază foarte proastă, cu defincienţe pe toate planurile tocmai din cauza celor superficiali şi care deseori neînţelegând realitatea, vorbesc cum este firesc în necunoştinţă de cauză folosind adesea expresii de tipul "mie îmi place". Nu este vina lor ! Este vina celor care nu se străduiesc suficient să se facă ordine in marea masa de oameni si caini.

Nu vrea nimeni să-ţi impună nimic deoarece nu e productiv pt. nici una din părţi acest lucru. Pierzi doar timpul cand impui ceva cuiva pt. că trebuie mereu să-l păzeşti şi să vezi dacă procedează după cum i-ai dictat. Chestia asta iti scade considerabil din energie si din forta de munca care ar trebui indreptata spre ceva constructiv alaturi de o echipa formata din oameni care pur si simplu stiu, fara a fi necesar a-i lamuri de ceva anume.

Revenind la întrebarea de la care am pornit "Cum se decide ce este corect ? !" răspunsul e simplu: cunoscând rasa şi particularităţile ei cât mai bine( utilitate, mediu, endemism, mod de formare a rasei şi alte particularităţi)

- a-i place sau a nu-i place ceva cuiva este relativ şi depinde de foarte mulţi factori, pe când cea ce este corect* nu poate fi contestat
canisadetohanulnou wrote:eu nu am folosit niciun produs pt par (nici nu stiu ce as putea folosi pt ca nu m-a interesat niciodata) si nici nu voi tapa(sincer nu stiu ce inseamna).
canisadetohanulnou wrote:sigur nu afecteaza temperamentul cainelui ,toaletajul de asta sa fi sigur.
- de data aceasta, Raul s-a referit la aspectul de-a dreptul caraghios al Bobtailului din poza de mai sus nu la temperamentul cainilor din rasa respectiva in general
canisadetohanulnou wrote:Si eu va inteleg ca este greu sa intretii un caine pt expo insa nu este obligatoriu il poti aduce si impaslit sau cu momite cum spuneti voi sau rustic .
- da, este destul de greu sa intretii un mioritic pt expo
- insa partea a doua a afirmatiei tale este nefondata si falsa / nici eu si nici altcineva nu admite prezentarea mioriticului impaslit sau mizerabil si nu s-a afirmat vreodata ca acesta ar fi modul rustic de prezentare.
- daca ai fi fost atent si ai fi citit inceputul topicului ti-ai fi dat seama ce inseamna mod rustic de prezentare mai ales ca am atasat si o poza care reflecta acest lucru

- momiţele sunt altceva. Momiţele le ai sau nu ! :mrgreen:
canisadetohanulnou wrote:eu imi aleg sa il aduc periat f bine si cred ca asa ar trebui sa faca toti.numai bine.
- este simplu sa faci o alegere, dar sa te impaci cu consecintele alegerii este mult mai greu. Cei drept nu esti tu cel afectat din cauza aceasta ci imaginea reala (nefalsificata) a rasei.
canisadetohanulnou wrote:PS: si cu asta am incheiat pt ca vom vorbi f mult pe acest subiect si nu vom ajunge la un numitor comun.Asta e o parere personala va rog sa o luati ca atare si sa nu incercat sa-mi impuneti alt punct de vedere.
- nu te grabi sa inchei, deoarece este nevoie de contradictii pe marginea unui subiect intrucat doar asa se pot gasi punctele slabe si cele forte ale fiecarui militant
- cat despre partea cu a impune ceva cuiva, nu mai e la moda...


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

Oliviu m-am chinuit sa-ti scrio o jumatete de ora si dupa ce am dat sa trimit mesajul mi-a aparut nu stiu ce eroare si nu am reusit sa-l trimit.Din acest motiv imi este lene sa mai scriu inca o data(poate ca este mai bine ca s-a sters mesajul :) ).Oricum ceea ce vroiam sa-ti transmit este ca nu imi place felul in care ne privesti pe sus pe toti.Nu detii adevarul absolut ,argumentele tale uneori sunt copilaresti alteori sunt solide si cateodata sunt pe dinafara(nu reprezinta realitatea) insa toate acestea le pun pe seama lipsei experientei de viata si a varstei.
In ceea ce priveste cainii sunt doua aspecte pe care as vrea sa le discut cu tine
1 .nu ma poti convinge ca este incorect sa periez cainele in ziua expozitiei,ma poti convinge daca vrei sa nu folosesc niciodata sofiatorul sau sa nu pudrez cainele sau sa-i dau cu fixativ sau sa tund cainele pt ai da o anumita forma de lucrurile astea ma poti convinge (chiar daca sunt convins deja :) ) insa ce este incorect sa periez caine f bine in ziua expozitiei inca nu ai dat niciun argument concret(inca il astept).
2. ( tine f mult de argumentele pe care le-ai dat tu referitor la punctul 1) Unde ai vazut tu caine aratand in felul in care arata Rarau in poza in urma cu 30 de ani sau unde ai vazut tu un caine periat ca Rarau la vreo stana orice stana?Ca sa-ti arat cat de vag scrii si cat de teoretic iti atasez aici un citat : Atenţie însă şi aici că această evoluţie -controlată tot de cel care face selecţia- trebuie pusă între anumite limite de la care nu faci rabat. Altfel se poate degrada grav ceea ce s-a convenit cândva că este tipic - original. Tipic si mai ales ORIGINAL nu mai este niciun mioritic(slava domnului,ma refer doar la felul in care se periaza acum cainii).Intradevar rasa a evoluat din anumite puncte de vedere si clar a involuat din alte puncte de vedere insa in ceea ce priveste periatul cainilor clar a evoluat (din punctul meu de vedere ,sper sa-mi permiti sa am unul).O zi buna si sper sa ne vedem la Iasi ,Oliviu sa mai discutam.
P.S:Referitor la ce ne place si ce nu te invit la Iasi sa vezi daca ce imi place mie e si corect,poate o sa ai unele surprize!


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

canisadetohanulnou wrote:Oliviu m-am chinuit sa-ti scrio o jumatete de ora si dupa ce am dat sa trimit mesajul mi-a aparut nu stiu ce eroare si nu am reusit sa-l trimit.Din acest motiv imi este lene sa mai scriu inca o data(poate ca este mai bine ca s-a sters mesajul :) ).
Din motive de securitate am setat ca după un anumit timp userul care nu ”circulă” pe forum să fie deconectat automat. Probabil ai scris mai mult de jumătate de ora deoarece din câte îmi amintesc am setat timpul la 45 de min... Chiar dacă ți s-a întâmplat, dând un simplu ”back” puteai recupera tot ce ai scris. Apoi puteai să te autentifici din nou și să dai drumul la post. E și vina mea că trebuia să anunț în secțiunea ”BIROUL TEHNIC-ADMINISTRATIV” această măsură.
- sau poate ți-a apărut așa ceva (același motiv)
Image
canisadetohanulnou wrote: In ceea ce priveste cainii sunt doua aspecte pe care as vrea sa le discut cu tine
1 .nu ma poti convinge ca este incorect sa periez cainele in ziua expozitiei, ...
...
insa ce este incorect sa periez caine f bine in ziua expozitiei inca nu ai dat niciun argument concret(inca il astept).
- Ionuț, eu încerc să te conving de ceea ce este corect ! Practic nu are importanță când îl periezi foarte bine - cu o săptămână sau cu 1 zi înainte de expoziție atâta timp cât mioriticul are părul așa cum trebuie în ring; în ziua expoziției este nevoie de un minim de intervenție, doar mici retușuri. Termenul de 1 săpt. înainte de expo este orientativ. Cât timp un oarecare îl periază ”foarte bine în ziua expoziției”, poate folosește și șofiatorul, roba mioriticului său NU are nici o șansă să fie ”așa cum trebuie în ring”. Practic transformă aspectul real al câinelui ciobănesc convertindu-l în cu totul altceva, în ceva urât și nefiresc pt. o rasă utilitară cum este Ciobănescul Mioritic.

- cât despre argumente concrete, le tot dau chiar de la începutul topicului, în replica anterioară etc. și aștept și pe alții să-și exprime opinia

+ alte argumente pe care le scriu acum:

- prezentarea mioriticului cu mițele specifice rasei denotă o robă de foarte bună calitate
- defectele de conformație dacă există se văd de la o poștă (torace ogaroid, piept îngust, cap lunguieț, defecte de aplomb, osatură prea fină, bazin îngust și așa mai departe )
-
- prezentarea mioriticului cu mițele specifice denotă respect față de rasă și de istoricul ei
- cel care prezintă mioriticul păstrând aspectul tipic rasei înseamnă că este un foarte bun cunoscător al rasei; acest lucru duce negreșit la următorul fapt care este foarte important => mioriticul astfel prezentat poate fi recunoscut de publicul larg, nespecialist, ca fiind câine ciobănesc românesc
- și mai sunt și alte argumente
- tot ca argument îți mai atașez niște imagini

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Image

Image

Image

Image


* * *
- comparați ce ați văzut mai sus cu ororile de mai jos - erori și orori din punct de vedere al toaletajului la CRM
* * *


Image

Image

- și mai sunt și alte argumente
canisadetohanulnou wrote:2. ( tine f mult de argumentele pe care le-ai dat tu referitor la punctul 1) Unde ai vazut tu caine aratand in felul in care arata Rarau in poza in urma cu 30 de ani sau unde ai vazut tu un caine periat ca Rarau la vreo stana orice stana?
- am văzut mulți câini cu blana prost întreținută (nimeni nu-i peria), dar am văzut mulți câini care erau curați,(nimeni nu-i peria) aveau păr de calitate, arătau foarte bine din punct de vedere al părului prezentând mițele specifice (Atenție nu jeg și pâsle)
- important e că oricât m-am străduit, nu am văzut nici un ciobănesc mioritic frise sau bișonizat
- mioriticul de ieri era destul de ușor de întreținut (se întreținea singur prin năpârlire), nu era așa de îmblăniț și de înfofolit cu păr ca cel de azi, era mai sărac în păr, cu robă mai aspră și nițel mai scurtă
canisadetohanulnou wrote:Ca sa-ti arat cat de vag scrii si cat de teoretic iti atasez aici un citat : Atenţie însă şi aici că această evoluţie -controlată tot de cel care face selecţia- trebuie pusă între anumite limite de la care nu faci rabat. Altfel se poate degrada grav ceea ce s-a convenit cândva că este tipic - original. Tipic si mai ales ORIGINAL nu mai este niciun mioritic(slava domnului,ma refer doar la felul in care se periaza acum cainii).
- dacă tu nu ai înțeles ce am scris eu acolo, nu înseamnă că e vag ce am zis - reformulez : selecția care duce în final la ”evoluție” trebie făcută cu mare ațenție fără a depăși anumite limite
- contextul este acesta:
”- Foarte important: trebuie amintit că rasa NU a fost creată ci doar s-a favorizat o anumită populaţie mai restrânsă din totalul populaţiei iniţiale. Având în vedere acest lucru, la Mioritic, nu poţi, nu ai voie din punct de vedere moral şi din orice alt punct de vedere să inventezi NIMIC. Doar să păstrezi. Că există o anumită evoluţie "a rasei" rezultată dintr-o slecţie nu foarte riguroasă a exemplarelor provenite din populaţia care a pus bazele rasei, se poate accepta. Atenţie însă şi aici că această evoluţie -controlată tot de cel care face selecţia- trebuie pusă între anumite limite de la care nu faci rabat. Altfel se poate degrada grav ceea ce s-a convenit cândva că este tipic - original.(vezi numeroasele exemple a schimbării repetate a standardului altor rase). ”
canisadetohanulnou wrote:Intradevar rasa a evoluat din anumite puncte de vedere si clar a involuat din alte puncte de vedere insa in ceea ce priveste periatul cainilor clar a evoluat (din punctul meu de vedere ,sper sa-mi permiti sa am unul).O zi buna si sper sa ne vedem la Iasi ,Oliviu sa mai discutam.
- sigur că a evoluat din perspectiva toaletajului și e foarte bine că a evoluat, doar că eu văd o anumită evoluție în timp ce tu vezi altceva (Mioriticul Frisé)
-- câinii în trecut nu se periau, acum se periază -/- câinii în trecut nu erau așa de îmblăniți, acum sunt bine îmblăniți și necesită periere; atenție - o periere mai atentă și care să se facă în conformitate cu specificul rasei respectându-se aspectul tipic al mioriticului, chiar dacă majoritatea mioriticilor de azi sunt mai îmblăniți ca cei de ieri !

Uite evoluția ! În poza de mai jos este un câine mai îmblănit ca cel de ieri, dar care arată exact ca cel de ieri !

Image
canisadetohanulnou wrote: P.S:Referitor la ce ne place si ce nu te invit la Iasi sa vezi daca ce imi place mie e si corect,poate o sa ai unele surprize!
- din păcate nu am ajuns la Iași dar aș vrea să știu la ce te-ai referit în PS.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Mi-aduc aminte de 2009, cand dl Petru Muntean a vorbit foarte frumos de Barac (despre pigmentul si toaletajul lui), in expozitia de club de la Timisoara. El il mai arbitrase pe Barac si in alte expo, dar ce-i drept nu ma omorasem cu pieptanatul iar Barac isi schimba parul de pui, asa ca petele negre erau oxidate si pareau rosii. Dar nu l-a recunoscut. :D
Eu imi jurasem ca nu-l voi bishoniza niciodata, ce-i drept textura parului sau nici nu prea suporta asa ceva, el avand parul destul de aspru si greu.
Asta e de la Timisoara
Image

Si diferenta
Image

Mie, personal, imi plac foarte mult cum sunt prezentati mioriticii de Runc sau ai lui Oliviu, pentru ca arata natural. E drept ca oi fi subiectiva pentru ca imi plac cainii puternic pigmentati, dar asta e preferinta mea. Tine de gusturi. Eu urasc, insa, pudrele si talcurile, fixativele etc si niciodata nu as folosi asa ceva pe cainii mei.


Image
DanutzPopa
Posts: 34
Joined: Wed Mar 20, 2013 6:10 pm

domnule Secara...sunteti foarte bun la teorie si foarte nehotarat....

cainele acesta

Image

si "oroarea" de mai jos

Image

este unul si acelasi caine...seara si dimineatza :D

" - Ionuț, eu încerc să te conving de ceea ce este corect ! Practic nu are importanță când îl periezi foarte bine - cu o săptămână sau cu 1 zi înainte de expoziție atâta timp cât mioriticul are părul așa cum trebuie în ring; în ziua expoziției este nevoie de un minim de intervenție, doar mici retușuri. Termenul de 1 săpt. înainte de expo este orientativ. Cât timp un oarecare îl periază ”foarte bine în ziua expoziției”, poate folosește și șofiatorul, roba mioriticului său NU are nici o șansă să fie ”așa cum trebuie în ring”..... "

"corect"..."are părul așa cum trebuie în ring"...poate din punctul dumneavoastra de vedere...

" - prezentarea mioriticului cu mițele specifice rasei denotă o robă de foarte bună calitate
- defectele de conformație dacă există se văd de la o poștă (torace ogaroid, piept îngust, cap lunguieț, defecte de aplomb, osatură prea fină, bazin îngust și așa mai departe ) "...

mitze specifice ? unde scrie ? .... defectele de conformatie (daca exista) nu trebuie sa se vada de la o posta...arbitrul, in ring, trebuie sa studieze foarte atent cainele (sa puna maina pe el) si sa constate daca are sau nu ceva din defectele enumerate de dumneavoastra mai sus (sau altele)....ma indoiesc ca "publicul larg, nespecialist" isi poate da seama de defectele enumerate de dumneavoastra (eu cred ca nici macar nu le cunoaste), dupa modul de prezentare al cainelui...


canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

Bai Oliviule la fiecare postare dovedesti ca esti doar un filozof si atat si probabil asta vei ramane .In poza pusa de tine cin care apare Caraiman cainele ala era periat cu cateva zile inaintea expozitiei.deci nu mai abera pe aici.Eu la expo club Predeal cand era poza aceea facuta cu Caraiman ,al adus curat pieptanat si cam atat tu ai adus niste caini vai de mama lor.Macar ai bunul simt si nu mai abera pe aici aiurea.Ai pus la exemple pozitive niste poze de iti vine sa razi.Pai daca asa vezi tut toaletajul la mioritic sa fi sanatos si sa-i faci tu asa.Numai bine si ne vedem in expo.
PS: sa nu crezi ca ceea ce intelegi tu ca inseamna mioritic este si adevarat :) !!!


Alin Pana
Posts: 67
Joined: Mon Sep 10, 2012 8:46 am
Contact:

Salut,

Cred ca fiecare avem dreptul la o opinie, eu nu zic ca modul de prezentare al lui Oliviu e mai bun decat al lui Ionut, sau invers.
Sunt doua pareri diferite... arbitrul trebuie sa decida care este cel mai corect, cel mai frumos si nu care este cel mai ok pieptanat, cu toate ca in CAC si CACIB sunt concursuri de frumusete, si nu e ok sa mergi sa prezinti un caine murdar la ringul central.

Pot sa spun cum am facut eu, si nu zic ca e bine ca mine sau nu; de cele mai multe ori am spalat cainele cu 1-2 zile inainte de concurs, am avut grija sa ii usuc foarte bine, am folosit un feon din ala normal, apoi pieptanam catelul si cam atat, mici ajustrai inainte de concurs.(am avut si noroc ca se uscau foarte repede, se scuturau de cateva ori si erau destul de uscati)

Accentul pe toaletaj e ok in concursurile de frumusete, in schimb la concursurile de club ma astept sa castige si un caine murdar sau care nu e asa bine pieptanat, pt ca acolo trebuie sa se urmareasca calitatea exemplarului si nu felul in care este periat, se urmareste calitatea parului, aplomburi, cat este de gros, cat de bine respect raporturile, pe scurt cat de bine se inscrie in STANDARD.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

DanutzPopa wrote:domnule Secara...sunteti foarte bun la teorie si foarte nehotarat....

cainele acesta

Image

si "oroarea" de mai jos

Image

este unul si acelasi caine...seara si dimineatza :D
- știu că este același câine, iar concluzia este simplă: seara arăta ”mai mioritic” decât dimineața, cel puțin din punctul de vedere al toaletajului; de altfel am și specificat ” erori și orori din punct de vedere al toaletajului la CRM”
DanutzPopa wrote:
Secara Oliviu wrote: " - prezentarea mioriticului cu mițele specifice rasei denotă o robă de foarte bună calitate
- defectele de conformație dacă există se văd de la o poștă (torace ogaroid, piept îngust, cap lunguieț, defecte de aplomb, osatură prea fină, bazin îngust și așa mai departe ) "...
mitze specifice ? unde scrie ? .... defectele de conformatie (daca exista) nu trebuie sa se vada de la o posta...arbitrul, in ring, trebuie sa studieze foarte atent cainele (sa puna maina pe el) si sa constate daca are sau nu ceva din defectele enumerate de dumneavoastra mai sus (sau altele)....ma indoiesc ca "publicul larg, nespecialist" isi poate da seama de defectele enumerate de dumneavoastra (eu cred ca nici macar nu le cunoaste), dupa modul de prezentare al cainelui...
- nu e scris (încă), dar totuși se știe că o rasă utilitară nu ar trebui falsificată nici din punct de vedere genetic nici din perspectiva aspectului - asta ar trebui aplicat și impus în primul rând de crescători (nu de proprietari, arbitri și așa mai departe).

- da, corect arbitrul trebuie să fie foarte atent la arbitraj și să identifice toate defectele câinelui
- exprimarea mea nu a fost tocmai potrivită : ” defectele de conformație dacă există se văd de la o poștă” - mă gândeam de fapt că proprietarul/crescătorul de multe ori are intenția de a ascunde anumite defecte ale exemplarului prin toaletaj ceea ce este total inutil din moment ce într-un arbitraj reușit arbitrul trebuie să fie foarte atent la arbitraj și să identifice toate defectele câinelui. Practic proprietarul (și mai grav crescătorul) încearcă să-și fure singur căciula. Uneori reușește alte ori nu reușește să păcălească arbitrul. Poblema este INTENȚIA nu rezultatul, rezultat care în mod normal ar trebui să fie negativ. Ca să nu mai avem de-a face cu o astfel de intenție, ca să o eliminăm, trebuie aduși în față câini cât mai corecți anatomic și toaletați coform.
Crescătorii ar trebui să fie sinceri față de ei înșiși și efortul financiar și de timp pe care îl fac în activitatea lor să merite !

- nu vreau să zic că toți cei care hipertoaletează au intenția să ascundă defecte - pur și simplu unii toaletaza în felul acesta din neștiință; nu cunosc rasa, nu cunosc la ce este folosit mioriticul și așa mai departe; Practic aceștia se laudă cu cel mai mare câine, cu cel mai blănos, cu lătratul cel mai gros(dacă latră) și dacă câmpii se bat de ambele părți, se laudă și cu cele mai multe cupe și diplome ! Trist !

- sigur că mulți din publicul larg nu cunosc defectele amintite, dar măcar să-și recunoască rasa națională ar trebui.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
DanutzPopa
Posts: 34
Joined: Wed Mar 20, 2013 6:10 pm

sunt deacord domnule Pana ca toti avem dreptul opinii,numai ca domnul de la canisa de Tohani are pareri, opinii iar domnul Secara ne spune imperativ cum trebuie sa arate un mioritic in expozitii...
ma scoate din sarite chestia aia cum mitzele...domnule aici citeste foarte multa lume chiar daca nu posteaza...nu
inducetzi in eroare...


P.S. nu cunosc nici una din persoane...


DanutzPopa
Posts: 34
Joined: Wed Mar 20, 2013 6:10 pm

si apropo...am pus un anuntz la vanzari cu un mascul de mioritic "recuperat" de la cineva care uitandu-se la tatal masculului a crezut ca asa va arata si puiul lui intotdeauna....
...mi s-au cerut poze...imi este jena sa le pun...de la "mitze" la cum arata masculul acum este numai un pas...garantat.


canisadetohanulnou
Posts: 170
Joined: Tue Sep 11, 2012 11:05 pm
Location: Busteni
Contact:

Exact domnule Popa eu imi spun o parere pt ca asa cred eu ca se face un toaletaj insa Oliviu da verdicte ,ordine,decizii la care nu ai voie sa obiectezi.Oliviu fi mai maleabil si mai indulgent cu noi muritorii ca altfel ajungi ca osi :) .Hai sanatate si numai bine.


Adi Curtean
Posts: 62
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:05 pm

Oliviu nu te mai da mare formator de opinii ca habar nu ai, ai cam pus-o facand acelasi caine, ba mioritic, ba oroare. Daca nu esti hotarat mai bine taci si nu mai debita prostii.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1877
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Penibil
Adi Curtean wrote:Oliviu nu te mai da mare formator de opinii ca habar nu ai, ai cam pus-o facand acelasi caine, ba mioritic, ba oroare. Daca nu esti hotarat mai bine taci si nu mai debita prostii.
:D
DanutzPopa wrote:domnule Secara...sunteti foarte bun la teorie si foarte nehotarat....

cainele acesta

Image

si "oroarea" de mai jos

Image

este unul si acelasi caine...seara si dimineatza :D
- știu că este același câine, iar concluzia este simplă: seara arăta ”mai mioritic” decât dimineața, cel puțin din punctul de vedere al toaletajului; de altfel am și specificat ” erori și orori din punct de vedere al toaletajului la CRM”


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

DanutzPopa wrote:domnule Secara...sunteti foarte bun la teorie si foarte nehotarat....

cainele acesta

Image

si "oroarea" de mai jos

Image

este unul si acelasi caine...seara si dimineatza :D

" - Ionuț, eu încerc să te conving de ceea ce este corect ! Practic nu are importanță când îl periezi foarte bine - cu o săptămână sau cu 1 zi înainte de expoziție atâta timp cât mioriticul are părul așa cum trebuie în ring; în ziua expoziției este nevoie de un minim de intervenție, doar mici retușuri. Termenul de 1 săpt. înainte de expo este orientativ. Cât timp un oarecare îl periază ”foarte bine în ziua expoziției”, poate folosește și șofiatorul, roba mioriticului său NU are nici o șansă să fie ”așa cum trebuie în ring”..... "

"corect"..."are părul așa cum trebuie în ring"...poate din punctul dumneavoastra de vedere...
.[/b]

Oliviu...Te lupti cu morile de vant!

Sunt surprins sa vad cati crescatori de mioritic prefera sa ia parte la crearea unui trend de "mioritici" cu par moale si pufos. Si mai zice lumea k e rasa rustica. Poi daca cainii aia cu parul tapat ca si la Bobtail arata a caine rustic....... ar trebui sa faceti o cerere sa se scoata din standart aliniatul cu caine rustic cu par aspru. Deci cainele din poza de mai sus arata de 1000 de ori mai mioritic inainte de periere decat in varianta cu airbagul unflat pentru expozitie. Acuma eu inteleg ca este expozitie de frumusete...dar sunt curios cati merg cu cainii la fel de tapati si la expozitia de club. Cred ca o mare parte din crescatori.

Desi nu sunt crescator de mioritic, ma uit cu mila cum si aceasta rasa o ia pe urmele celorlalte rase distruse de catre crescatorii care vaneaza doar tirluri si albitrii care ii incurajeaza. Incet incet o sa ne luam toti Asiatici sau cine stie ce alta rasa de ciobanesti care au ramas caine de paza si nu caini de expozitie (Chiar ma mir care este secretul la astia cu asiaticii de reusesc sa mearga cu cainii si la teste si la concursuri de frumusete fara sa schimbe rasa), caini care inca se pot folosi cu succes la munca, care pot insoti turmele fara nici o problema.

In timp ce in lume apar din ce in ce mai multe cluburi si asociatii de caini de munca, care se zbat sa aduca rasele respective la cum au fost odinioara, ai nostri ca sunt inca rustici dar ii sacrificam doar pentru a castiga niste concursuri de frumusete. Pana si englezii au schimbat anul trecut standardul la buldogul englez pe motive s-a ajuns deja la extreme si acuma cauta caini care totusi pot merge in pas alergator 5 minute, care sunt putin mai atletici si putin mai sanatosi.

Vizitand cateva expozitii am mai observat un lucru, la standul cu mioritici se vorbea doar de cate titluri are ala, ce bine transimite cela, ce mers are a lui ala, cat de timorat este a lui ala din....... pe cand la celelalte rase romanesti am auzit doar cum apara ala stana, ce paza face in curte, cum parintii lui sunt caini de stana etc. ( e drept ca am observat si raca dintre proprietarii de carpatinii de bistrita si cei de Bucuresti)
Poi cum sa te mai miri ca toti vorbeau de mioritic ca este rasa fricoasa deja, ca numai parul este de ea, ca nu mai este bun de nimik....... Sincer incep sa le dau dreptate. Chiar sunt convins ca majoritatea proprietarilor de mioritic sunt interesati doar de aspectul fizic al cainelui si sa castige cat mai multe titluri.

Cu parere de rau va spun ca citind toate commenturile despre cat de important este parul si cat de incuiati sunt cei care nu il piaptana si vazand cum bate vantul la topicul caracter va asigur ca mioriticul ar fi ultima mea alegere dintre rasele romanesti. Oricum sunt convins ca nu o sa imi vindeti mie un catel si ca sunt destui care cumpara caini mioritici adevarati din parinti campioni.

Apropo, stiu ca ciobanii nu sunt clientii target ai majoritatii crescatorilor, dar vorbind cu cativa ciobanii adevarti nascuti si crescuti la oi, am constatat ca si ei au mai nou aceasi parere de mioritic, nu mai gaseti exemplare bune de oi, sunt prea moi. Majoritate prefera bucovina si carpatinul din cate am vazut, chiar si in zona la mine in Salaj unde era plin de baraci la stanile din sat, acuma au fost inlocuiti majoritatea de Bucovineni.

Oliviu, ma bucur sa vad ca nu te lasi descurajat de "crescatorii de mioritic" si continui sa pui accentul pe temperament. Bravo!


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Post Reply

Return to “Îngrijire și toaletaj”