Discuţii despre toaletaj

ciprian s
Posts: 8
Joined: Wed Feb 04, 2015 6:46 pm

Salut Silviu,

in primul rand mioriticul nu se tude, el isi creeaza sub blana un microclimat cere il va ajuta sa treaca peste caldura din timpul verii, daca il tunzi parul nu ii va creste la lungimea initiala mai repede de doi ani, dar trebuie periat foarte des pt a nu se impasli.
Parul de deasupra ochilor nu se tunde.
Parul de sub barba eu il scurtez cu foarfeca din motive de igiena.
O zi buna!


User avatar
Raul Petruț
Posts: 361
Joined: Mon Sep 10, 2012 4:53 pm
Location: Fildu de Jos
Contact:

Silviu,

Sunt o grămadă de colegi mult mai cunoscători decât mine, dar până răspund ei, am să iți zic eu ce știu. Mioriticul nu este indicat să fie tuns deoarece durează ceva timp sa ii crească blana la loc, plus ca se creaza un dezechilibru intre păr și sub-păr.
Deși deobicei parul îi crește la loc, cu cât este mai în vârsta, cu atât mai puțin se regenerează (sub-părul de obicei se regenerează, dar cel lung mai puțin), deci o să risti să si un câine cu un aspect dubios.
Dacă îl tunzi, câinele riscă sa fie ars de soare, plus că nu o să îi fie cu mult mai bine caci ei nu se răcoresc prin transpirație ca și oamenii.
De asemenea, multă lume crede ca dacă iși tund câinele acesta nu o sa mai naparlească...este greșit, căci el tot o sa năpârleacsă si cu un păr scurtat.

Singurele situații in care este indicat să îți tunzi cainele, este când s-a înpâslit așa de tare incât nu mai poate fi descâlcit.



Este indicat să continui doar cu perierea saptămânală si ar trebui să fie suficient.


Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Nici eu nu sunt de acord cu tunderea decat in cazuri de extreme urgenta, cum ar fi impaslirea excesiva, o boala de piele etc. Parul de pe ochi are rol de protectie impotriva soarelui, vantului etc, iar tunderea acestuia va duce la probleme de ochi. Iar parul de pe barba... nu comentez, insa cum ar arata un mioritic cu parul neatins pe corp dar fara barba? Eu cred ca ar arata cel putin dubios. :) Eu i l-as prinde cu un elastic din ala mic de borcane si l-as sterge dupa ce mananca. Insa nu l-as tunde.
Pentru a trece mai usor peste canicula, eu i-as instala o piscinuta din aia pentru copilasi, gonflabila, sau un lighean mare cu apa in care sa se balaceasca, apa de baut schimbata la 4-5 ore, umbra si, daca are acces in casa, aerul conditionat il poate ajuta. Cainii isi controleaza temperatura corpului prin respiratie, cand sta cu limba afara si gura deschisa, el de fapt transpira. Unii zic ca "il chinuie caldura", dar cine e cunoscator, stie ca un caine face asa si cand sunt -15 grade afara. :) Asa isi regleaza temperatura.


Image
GospodariaTYM
Posts: 143
Joined: Mon Jul 08, 2013 1:42 pm

Cu scuzele de rigoare, dar nu ma pot abține sa comentez. Colegul nostru a spus ca are un mioritic care sta la curte, probabil are, sau va avea sarcina sa o si păzească.
Cred ca m-as prăpădi de ras sa vad un mioritic, chiar si in timpul PRÂNZULUI, cu moț ca la BICHON,chiar daca este in partea opusa (bărbiță) -> cred ca ar fi foarte fioros, foarte impunator.
Piscina pt copii, cel puțin la câinii mei, ar rezista pana intra în ea -> nu au pedichiura făcută.
Un mioritic stie singur sa se descurce, mai ales ca este lasat liber. Nici eu nu prefer sa ii tund, dar cand sunt cazuri extreme nu am nici o reținere. Atunci cand sunt tunsi, chiar i mi lasa impresia ca se simt foaret bine.

Mioriticul este un câine utilitar, nu un bibelou si trebuie tratat ca atare.


User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Cu riscul de a parea un bischon dragalas, eu as face asta din mai multe motive. Unul ar fi ca nu e buna umezeala. Parul mioriticului ar retine umezeala aproape de piele, nu e ok. Doi, resturile de mancare prinse in barba iar nu-s ok. Da, cainele se descurca si singur, dar nu-l vad periindu-si barba si scotandu-si resturile de mancare din ea. Cui i s-ar parea dragalas si complet inofensiv, e bine venit in curte sa-si incerce norocul si sa-l scuipe de deochi. :lol: Ca nu arata fioros? Fix pix, cainele nu trebuie sa ARATE fioros, poate sa aiba si tot parul pus pe bigudiuri si fundite, el tot trebuie sa-si faca meseria, el trebuie SA FIE fioros, cand situatia o cere. Sau crezi ca, odata ce i-ai pus un elastic in barba, i-ai injectat si o doza imensa de sensibilitate flower power, make love not war?
Cat despre piscinuta de copii, sa nu crezi ca e asa subtirica si usor de spart. Poate ca n-au mioriticii mani-pedi, dar nici ghearele lor nu-s ca boldurile. Mai ales pentru un pui de aproape 9 luni, poate fi foarte distractiva, ii mai da si o ocupatie, nu se plictiseste. Esti liber sa nu le pui alor tai piscina in curte, eu am spus doar ce as face eu. Pruncul meu ar fi in extaz daca ar avea asa partener de joaca si balaceala.


Image
pvsilviu
Posts: 45
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:03 pm
Location: Craiova
Contact:

Buna tuturor si multumesc pentru raspunsuri.
De la inceput eu am fost impotriva tunsului (si din acest motiv ma straduiesc sa-i asigur cat mai multa racoare: la umbra boltei de vita de vie, in magazie pe gresie, apa rece de baut, dusuri, etc.).
La o piscina nu m-am gandit si mi se pare o idee excelenta pe care sigur o voi pune in practica zilele astea.

In alta ordine de idei, asa cum am mai scris, nu are pedigree dar este un caine extraordinar dupa parerea mea. Am vrut sa-l dresez dar am renuntat, nu sunt de acord sa fie un soldat disciplinat sau un robot iar eu consider ca sunt in stare sa-l domin si sa-l cumintesc (daca este nevoie). Promit, dar nu curand, sa postez niste poze cu el.
In rest ce sa zic i-am facut toate tratamentele, vitamine de care trebuie si sunt recomandate (atat pentru articulatii cat si pentru oase), iar ca regim alimentar preponderenta este mancarea gatita de mine special pentru el si mai putin boabe (am ceva impotriva continutului acestora, mai exact daca mancarea traditionala nu prea mai contine ce trebuie, boabele nici atat, indiferent de pret). Totusi am in permanenta un sac de 10 kg de rezerva.
Ca si temperament este foarte capos (cu mine insa nu-i merge), un pic cam muscacios, in special cu mine (undeva este vina mea pentru ca de mic ma lupt cu el in joaca), extraordinar cu copii (am avut in vizita un copil de 9 ani care s-a tavalit cu el prin iarba 2 ore) si mare paznic (zgomotos adica) dupa lasarea serii.
Probleme de sanatate nu am avut cu el, doar cand era mai mic a vomat de cateva ori fiere (atat cat am putut sa-l urmaresc) si, pe la 5 luni, cand era si cam grasut si-i cadeau dintii a schiopatat foarte putin de una din labele din fata (poate din cauza sariturilor).


User avatar
Mihaita Zdrite
Posts: 509
Joined: Sat Sep 22, 2012 9:52 pm

va salut ..am si eu nevoie de un sfat...am vazut poza ce a postat-o lili cu instrumentele de toaletaj si vroiam sa intreb care din ele sa le iau primele catelul fiind mic de 2 luni ..am sa le iau pe rand si nu stiam exact cu, care sa incep...eu as zice ca ar fi ok cu piaptanul acela dublu si peria aia rosie ..astept o parere ms :P


"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Mihai, pentru inceput e buna peria (cum e cea rosie din poza mea) pentru ca nu are parul atat de lung. Pe masura ce ii creste parul, ai timp sa achizitionezi si restul sculelor. 5 minute de periaj pe zi e suficient, cat sa se obisnuiasca cu operatiunea. Asa va invata sa fie si rabdator. Acum in 5 minute il periezi tot, dar cand ii va creste parul, in functie de cat de incalcit e, o sa vezi ca-ti poate lua si 3-4 ore. :))


Image
User avatar
Mihaita Zdrite
Posts: 509
Joined: Sat Sep 22, 2012 9:52 pm

ahhaa :)) nush sper sa nu trebuiasca ..nu prea o sa aiba unde sa se incalceasca zic eu ..dar asta e o sa ne conformam :)) ms ;)


"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
pvsilviu
Posts: 45
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:03 pm
Location: Craiova
Contact:

Ai rabdare sa mai creasca (si el si parul) si ai sa vezi ce se mai incalceste.


pvsilviu
Posts: 45
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:03 pm
Location: Craiova
Contact:

Intre timp l-am tuns de vreo 3 ori, semiadormit, destul de greu, doar din foarfeca (ore in sir).
Anul acesta voi apela la veterinar cu injectie si masini de tuns.
Pe langa faptul ca este imposibil sa nu se impasleasca iarna, vara este un cosmar pentru el, in timpul zilei. Asa ca, tunsul a devenit un ritual.
Evident ca nu sta sa-l tunzi, de aceea trebuie adormit. Cu acea crema pentru gingii nu mai reusesc, s-a invatat si se fereste, ca atare, anestezie totala cu pusca.


User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Ciprian Pandrea wrote: Tue Feb 16, 2021 4:24 pm Bună ziua prieteni mioritici!
Am o întrebare pt cunoscători.
Este recomandat și util să-i curăț și părul din urechi, atât cât pot? Sau curățenia urechilor ar fi mai bine făcută la un centru de toaletaj caini?
In rest e aproape chel, doar coada i-am lăsat-o netunsa. A dat gerul iar, dar soldatul nu tremură, nu se plânge. Are padocul cu întrare într-un beci cu așternut de paie. Ca la Hilton. *****
Partea internă a urechii, pavilionul poate fi curățat cu soluții speciale, otice din comerț cu ajutorul unui tampon de vată sau tifon îmbibat cu o astfel de soluție otică pt curățare.
Părul în exces care crește la intrare în canalul auditiv poate fi smuls regulat cu mâna sau cu o pensă. Atenție să nu răniți câinele.
E important să existe o bună aerisire a urechii , iar excesul de cerumen să fie îndepărtat pt a preveni otita externă sau alte complicații.
Dacă nu sunteți stăpân pe situație, puteți apela la cineva care se ocupă cu toaletajul canin sau este medic sau asistent/tehnician veterinar.


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
User avatar
Oliviu Secara
Site Admin
Posts: 1870
Joined: Tue Sep 04, 2012 5:45 pm
Location: Bihor, Oradea
Contact:

Aspectul Tisei dZS la ieșirea din iarnă.
Nepieptanată/neperiată de aprox 12 luni.
Femela circula liber pe mai mult de 1.5 ha.
Necesită toaletaj pt a ajuta năpârlirea fiziologică, la schimbarea anotimpului !

Screenshot_20220405_203045.jpg
Screenshot_20220405_203104.jpg
Screenshot_20220405_203119.jpg


„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Post Reply

Return to “Îngrijire și toaletaj”