Toaletajul puiului pentru show

Post Reply
User avatar
lilith
Posts: 612
Joined: Mon Sep 10, 2012 6:48 pm
Location: Alba Iulia
Contact:

Asa cum v-am promis in articolul anterior, va voi vorbi si despre toaletare si despre cum pregatim puiul de mioritic pentru expozitie.
Toaletarea puiului incepe inca de cand il aduceti acasa, chiar daca parul e scurt. E foarte important sa obisnuiti catelul cu trusa se toaletare, pentru a face acest proces cat mai usor de suportat pe viitor.
O trusa pentru toaletare ar trebui sa contina piepteni si perii de genul acesta:
Image

Pentru inceput, puteti folosi peria cu dinti metalici, pentru a obisnui puiul. Il puteti lasa sa miroasa peria, sa se joace cu ea, sa o asocieze cu ceva placut. Periajul nu ar trebui sa fie de durata, circa 5-10 minute pe zi e suficient. Nu apasati cu ea pe pielea puiului, periati-l cu miscari blande, rare, intre timp vorbiti cu catelul, laudati-l, recompensati-l. Aceasta perie e suficienta pana cand ii creste parul. Apoi, in functie de necesitati, puteti achizitiona si alte unelte de tip pieptene sau grebla. Acestea nu se vor folosi in exces ci doar atunci cand parul e impaslit si incalcit.

Pieptenele cu dinti rotativi este excelent la toaletarea de show, deoarece nu smulge parul, il descalceste si il face sa para mai infoiat. Nu e un pieptene magic ci doar foloseste cateva principii de fizica: frecare, electrostatica etc.

Pieptenele cu dinti rari si cel de tip grebla, se folosesc doar in cazuri extreme, cand parul cainelui este extrem de impaslit si prezinta giugele. Aici trebuie extrem de multa rabdare, in caz contrar doar cu foarfeca se mai poate face ceva. Dar cum la expozitie nu se accepta caini tunsi, trebuie sa dati dovada de rabdare si stoicism. Rezultatele de top se obtin prin multa munca si sudoare, dar totul se va fi meritat atunci cand va veti privi cainele, nu-i asa? Trebuie sa lucrati cu fiecare giugea in parte, pana il descalciti complet. Trebuie sa va miscati cu blandete, pentru a nu rupe firele de par, dar cu destula forta cat sa desprindeti firele incalcite. De aceea nu puteti folosi peria, pentru ca aceasta lucreaza doar la suprafata, iar la baza firelor, parul ramane impaslit, ceea ce poate duce la grave probleme de piele. Parul impaslit creeaza placi, placile retin umezeala aproape de piele, de aici va puteti imagina si singuri ce poate urma.

Image

Dar, daca v-ati creat o rutina din pieptanarea si ingrijirea blanii mioriticului, astfel de probleme nu vor aparea. E bine ca atunci cand e mic, sa-l pieptanati cat mai des, cate 5-10 minute, pentru a se obisnui. Cand parul e crescut complet, o data pe saptamana e destul, avand grija, in principal, de parul de sub barba/gat, burta, membre.
Personal, incurajez toaletarea cat mai rustica a mioriticului de show, fara sampoane, prafuri de talc sau fixative. Un periaj sanatos cu o seara inainte de expozitie si cateva retusuri la fata locului sunt arhisuficiente.
Insa sunt destui crescatori care pun cel mai mare accent pe toaletare, petrec ore intregi pregatind un caine, veti vedea deseori in expozitii cate un crescator cu mioriticul pe masa de toaletare, petrecand ore in sir cu peria in mana. E ok, acesti oameni sunt cu adevarat profesionisti, insa nu trebuie sa va simtiti prost daca nu aveti aceleasi instrumente ca si ei. Va puteti descurca formidabil cu ceea ce aveti, punand accentul si pe alte calitati ale cainelui: miscare buna, prezentare ireprosabila in ring, temperament etc. Daca veti combina toate aceste calitati cu un toaletaj bun, aveti deja croit drumul catre succes.
In incheiere, as dori sa atrag atentia spre cateva puncte extrem de importante:
1. Parul nu se va peria/pieptana niciodata daca este ud. Parul ud se rupe mult mai usor.
2. Daca folositi uscator de par cu aer cald, nu folositi pieptene sau perie cu dinti metalici, sau folositi-le cu atentie pentru ca se pot incalzi excesiv. Uscatorul de par nu il tineti prea aproape de parul si pielea cainelui.

Image
Spor la toaletare si bafta in expozitii!

Lilith


Image
Post Reply

Return to “Rezultate de top”